Pro Kirkkoharju

Kommentoitu viesti

Pekka Kannus, Pro Kirkkoharju
Vieras

#204 Kirkkoharjun suojelulla on valtaisa kannatus

07.11.2010 17:53

Paljon näyttää sinkoilevan viestejä tälle Pro Kirkkoharjun adressipalstalle. Asia ei siis olekaan ihmisille yhdentekevä ja tämä antaa paljon voimaa viedä harjun suojelua eteenpäin.

On valitettavaa, että monet harjun suojelua vastustavat kirjoitukset yllä ovat aika epäasiallisia ja nimimerkkien taakse piiloutuvia. Jos joku ihan aidosti haluaa Kirkkoharjun pohjoisrinteen tuhoutumista rakentamalla sinne 10 kerrostaloa, niin oma nettiadressi pystyyn ja katsotaan paljonko sinne tulee omalla nimellä varustettuja allekirjoituksia. Luulen, että Pro Kirkkoharjun allekirjoittajat nyt jo yli 1300 kannattajan voimin ottavat tässä kisassa murskavoiton. Jos kannattajien ja vastustajien viralliset voimasuhteet halutaan selville, on tehtävä kuntaäänestys.

Yllä kirjoitettiin, että Valimo ei ole keskustaa. Eipä ole Mäntyveräjäkään! Valimo kuuluu kunnan keskustasta Vatialaan kulkevaan nauhataajamaan, Mäntyveräjä ei. Valimo olisi siis yksi esimerkki hyvästä maanvaihtoalueesta ja koska sinne ei kerrosneliöitä ole vielä millään muotoa määrätty, niin kunnan esittämästä 1000-2000 asukkaan vaihtoehdosta on mahdollisuus käyttää lähempänä 2000 kuin 1000 olevaa lukua, jolloin Mäntyveräjän 250 asukasta saadaan mahtumaan aika helposti Valimon alueelle. Tämä tietenkin sillä edellytyksellä, että Valimon alueella on kunnan maanomistuksia.

Lukionmäelle saattaa tulla kerrostaloja. Mm. rakennus- ja ympäristölautakunta on jo ehtinyt ehdottaa sinne kerrostaloja pienempien talojen sijaan. Jos näin käy, tällöin sieltäkin löytyisi ainakin osaksi vaihtomaata ja -neliöitä. Omia maita kaavoittaessaan kunta on aika paljon päättäjän asemassa mm. siitä, paljonko kerrosneliöitä jollekin alueelle tulee. Tietenkin osayleiskaavojen ym. antamissa rajoissa.

Yllä joku kysyy suojelun perusteluita. Ne löytyvät mm. tästä nettiadressista (ks. kohdasta "allekirjoita adressi"). Samoin ne on käyty läpi Kangasalan Sanomissa useampaan kertaan (mm. 24.9.). Laitetaan ne nyt kertauksen vuoksi tähänkin. Nämä menivät kulttuuri-ja vapaa-aikalautakunnalle 6.10.2010:

1. Kirkkoharju on Kangasalan keskeisin ja tärkein virkistys- ja liikuntapuisto, osa valtakunnallisesti arvokasta harjukokonaisuutta. Sitä arvostavat kävelijät, lenkkeilijät, suunnistajat, hiihtäjät, maastopyöräilijät, ratsastajat, marjastajat ym. ulkoilijat. Myös koulujen liikuntatunnit käyttävät ahkerasti Kirkkoharjua mm. suunnistuksen alkeiden opetteluun. Kirkkoharju on ilmeisesti liito-oravan lentokäytävä – myös pohjoisrinteensä osalta. Suunniteltu kaava-alue on lisäksi uhanalaisen (VU) viheryökkösen elinpiiriä. Harjulla on kunnallemme valtava imagoarvo ja sen luontoarvo on rahassa mittaamaton.

2. Kymmenen kerrostaloa Mäntyveräjän jatkeeksi pilaisi kunnan pääliikuntareitin ja valaistun hiihtoladun Näkötornilta kohti Kyötikkälää. Kaavan toteutuessa latupohja olisi entinen hiihtolatu, koska massiivinen asutus aivan kiinni latuun lisää ladullakävelijöiden määrää merkittävästi. Hienoina viikonlopun pakkaspäivinä ladun käyttäjiä on enemmän kuin tuhat! Arkisinkin hiihtäjiä on satoja. Kuka ei usko, käyköön itse katsomassa. Tämäkö kaikki haluttaisiin pilata?

3. Vuosien saatossa tapahtuneesta supistumisestaan huolimatta Kirkkoharju on vielä edelleen maisemallisesti yhtenäinen, hieno harjukokonaisuus. Ym. rakennushanke söisi jäljellä olevasta harjusta ison osan. Tätä ei voi kukaan liikuntaihminen ja kunnan liikunta-asioista vastaava oikeasti haluta.

Lisäksi perusteluja suojelulle ovat:

4. Kangasalle muutetaan juuri luonnon (harjujen) läheisyyden takia. Etenkin lapsiperheet. Olisi varsin typerää pilata Kangasalan todelliset valttikortit repimällä harjut, myymällä sorat ja rakentamalla tilalle kerrostaloja.

5. Rakennusmaata Kangasalta löytyy aivan riittävästi Kirkkoharjun ulkopuoleltakin.

6. Kirkkoharjuun rakentaminen olisi arveluttavaa, koska a) alue on pohjavesialuetta b) siellä tod.näk. esiintyy syöpää aiheuttavaa radon-kaasua (vaarallista, jos asuu radon-alueella) c) alueelta ei ole tuoretta YVA-selvitystä (mm. luontoselvitykset ovat lähes 20v. takaa) d) rakentaminen lisäisi ja haittaisi Asemantien liikennettä merkittävästi.

Vastaukset

Vieras
Vieras

#208 Suksimies

2010-11-07 18:55:50

#204: Pekka Kannus, Pro Kirkkoharju - Kirkkoharjun suojelulla on valtaisa kannatus 

 Kävin tänään alueella. En nähnyt tuhatta, sataa enkä yhtä ainoa hiihtäjää.