Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Kommentoitu viesti

Ranex

#252 Terveisiä naapuri adressilta

13.11.2012 11:29

http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=135880&lan=fi

tuolta voi jokainen lukea raportin. Eipä tähän paljon muuta tarvitse lisätä.
Varmasti kohta sataa kaikki turpeelle positiivisesti taipuvat lauseet lainattuina tänne, muttei se ei faktoja mihinkään muuta, ongelmia piisaa.
Kyseinen raportti on kokonaisuus, josta ei mielestäni ole syytä harrastaa valikoivaa lainaamista.
Raportin lopussa mainittu Bat puuttuu ainakin niiltä soilta missä olen käynyt, joita tosin ei ole montaa.

Vastaukset

Turveheikki

#255 Re: Terveisiä naapuri adressilta

2012-11-13 14:58:46

#252: Ranex - Terveisiä naapuri adressilta

BAT tulee ehdottomasi olla turvetuotantotoiminnan lähtökohtana. Ongelmat ovat keskittyneet soille joissa käsittelymenetelmänä laskeutusallas. Ehkä se jotenkin toimii normaalitilanteessa, mutta suurella valumalla laskeutusallas on pahimmillaan putki luontoon.

Edelleenkään en ole saanut turvetuotannosta tai turvevesistä hepulin saavilta ehdotusta miten Suomen energianhuolto ratkaistaan talvella ilman turvetta. Kun ollaan siinä tilanteessa, että Suomessa ei poltettavia polttoaineita tarvita, en usko että turvetuottajillakaan on ongelmia luopua polttoturvetuotannosta. Silloin sitä ei enää tarvita. Nyt tarvitaan. Ellei nyt käytetä turvetta, tuodaan lisää esimerkiksi venäläistä kivihiiltä kyseenalaisesti hoidetuista kaivoksista. Onko kukaan lukenut kuolemantapauksista hiilikaivoksilla? Työturvallisuus on aika nihkeää. Turpeen vastustajilta on mielestäni aika epäeettinen teko kuitenkin ottaa vastaan tuontienergiaa ja siten sälyttää ympäristövaikutukset ulkomaille. Kunhan ei omalla takapihallani, niin hyvä?

Eläinten hyvinvoinnille tärkeää kuiviketurvetuotantoa jatkettaneen, mutta vain jos siihen saadaan riittävästi pinta-alaa luvitettua. Nyt siitä on pula.

utelias

#268 Re: Terveisiä naapuri adressilta

2012-11-13 21:15:01

#252: Ranex - Terveisiä naapuri adressilta 

 Kuten tiedät niin turvetuotantoalueen lupapäätöksessä on määritetty miten tuotantoalueen vedet pitää käsitellä?

Käsittääkseni Vapo on luvannut oma-aloitteisesti ilman, että ympäristöluvat niin vaativat, että vuoden 2014 jälkeen Vapon kaikkien tuotannossa olevien alueiden vedet käsitellään käyttäen parasta mahdollista käytettävissä olevaa tekniikkaa.

Itse ymmärtäisin, että vedet johdetaan tuolloin vähintään sarkaoja-altaiden, laskeutusaltaiden, virtaamansäädön ja sen jälkeen kosteikkoaltaaan, kasvillisuusaltaain tai pintavalutuskentän kautta!