Fretin paikka ei ole häkissä

Fretti, eli kesyhilleri, on näätäeläimiin kuuluva lemmikki, joita on Suomessa tällä hetkellä noin pari tuhatta yksilöä. Hyvässä hoidossa fretin tyypillinen elinikä on n. 6-8 -vuotta. Koiran ja kissan tavoin fretti on seuraeläin, eikä sen paikka ole häkissä. Me allekirjoittaneet vaadimme, että Suomen eläinkaupoissa ei koirien tai kissojen tavoin myytäisi myöskään frettejä, sillä eläinkaupoissa fretit joutuvat olemaan häkeissä tai terraarioissa.

Voimassa oleva, frettien pitoa koskeva lainsäädäntö ei ole riittävän selkeä, sillä se mahdollistaa eläinten pitämisen väliaikaisesti aivan liian pienissä tiloissa. Ainoa lain määräämä ehto on, että vettä pitää olla jatkuvasti saatavilla, eikä siihen saa päästä ulostetta. Laki ei myöskään kiellä fretin pitämistä terraariossa, jossa on puruja pohjalla, mikä voi olla terveysriski eläimelle.

Maa- ja metsätalousministerin mukaan nykyisessä eläinsuojelulaissa ei ole muuttamisen tarvetta. Ainoa keino muutoksen aikaansaamiseksi on boikotoida frettejä myyviä liikkeitä ja informoida ihmisiä olemaan ostamatta frettejään niistä. Koirien ja kissojen tavoin ainoa oikea tapa hankkia fretti on ostaa se suoraan kasvattajalta, joita Suomessa on useita. Lisätietoja niin kasvattajista kuin frettien hoidostakin löytyy mm. Varsinais-Suomen Fretit ry:n ja Pääkaupunkiseudun Fretit, PK-Fretit ry:n kotisivuilta, osoitteista www.vs-fretit.com ja pk-fretit.fi. Frettien kattojärjestö Suomen Frettiliitto, SFL ry Finnish Ferret Union luovuttaa adressin Maa- ja metsätalousministeriöön sekä niiden kuntien eläinsuojeluviranomaisille, joiden toimialueella myydään eläinkaupoissa frettejä.


Päivi Paakkunainen    Ota yhteyttä adressin tekijään