Heino Kaski Lieksan kunniasäveltäjäksi 2023

Pielisjärvellä syntynyt ja Lieksan seudulla kesiään viettänyt säveltäjä ja pianisti Heino Kaski (1885-1957) on jäänyt suomalaisen musiikin historiassa aivan liian vähälle huomiolle ja arvostukselle. Tästä huolimatta hänen musiikkinsa elää edelleen eikä sen suosio tunnu laantuvan. Aivan ilman arvostusta hän ei eläessäänkään jäänyt, sillä vuonna 1941 Kaski sai director musices -arvonimen, 1950 hänet palkittiin Pro Finlandia –mitalilla ja 1955 hän sai Suomen säveltäjien kunniapalkinnon.

Kasken suosituimpia sävellyksiään ovat olleet  Pohjois-Karjalaan suoraan  viittaava preludi Pankakoski, mutta myös toisen suosikin, Yö meren rannalla, voi nimestään huolimatta, yhtä hyvin kuulla soivan Pieliselle.

Pianisti Izumi Tateno löysi levytyksissään (1983) Kaskesta eräänlaista suomalaista zeniä. Janne Mertanen on levyttänyt Kasken teoksiamuutama vuosi sitten (Alba 2018). Hän kertoo painottavansa 20 kappaleen levyllään ”lyyristä tunnelmointia, suomalaista haikeutta. Se ei ole kuitenkaan umpiperäistä, vaan melankoliaa, jossa viihtyy – kuin kesäisessä koivumetsässä tai järvimaiseman äärellä.”

Lieksalaissuntyinen, nykyisin Nurmeksessa asuva sellisti Jussi Makkonen on kollegoineen tehnyt Kasken musiikkia laajasti tunnetuksi Suomessa ja Yhdysvalloissa. Lieksassa Kasken musiikki on kuulunut Monola-juhlaviikon ohjelmistoon vuodesta 2017 lähtien.

27.8.2022 saa ensi-iltansa Lieksassa näytelmä ”Heino Kaski, Kevään ikuinen kaipuu”, jossa myös soi hänen musiikkinsa pianistien Janne Mertanen ja Saara Kangas tulkitsemana.

Lieksan kaupungin 50-vuotis juhlavuosi ensi vuonna olisi erinomainen tilaisuus arvostaa Heino Kasken elämäntyötä. Esitämme, että Lieksan kaupunki muistaisi häntä esimerkiksi järjestämällä juhlakonsertin tai -konserttisarjan hänen sävellyksistään, nostamalla hänet Lieksan nimikkosäveltäjäksi ja nimeämällä kadun hänen kunniakseen