Hoitajien palkkaukseen ja työoloihin saatava parannus

Vuosia olemme tienneet, että Suomea uhkaa tulevaisuudessa hoitajapula. Nyt olemme siinä tilanteessa, että hoitajapula ei enää uhkaa Suomea, vaan se on arkipäivää.

Hoitajapula näkyy päivittäisessä hoitotyössä. Leikkaussaleja sekä vuodeosastoja on suljettava, koska työntekijöitä ei saada. Työssä olevien hoitajien työtaakka on kasvanut jaksamisen äärirajoille asti. Potilaita hoidetaan vajaalla miehityksellä ja sairaustapauksissa sijaisia ei saada. Riittämätön henkilökuntamitoitus vaarantaa potilasturvallisuuden ja työturvallisuuden.

Suuret työnantajat ovat tehneet rekrytointimatkoja ulkomaille houkutellakseen siellä työskenteleviä suomalaisia hoitajia takaisin kotimaahansa. Suomessa hoitajien palkkataso on selvästi matalampi kuin muissa OECD-maissa, eikä henkilökuntamitoitus ja työolot ole kilpailukykyisiä näihin maihin verrattuna. On voimavarojen haaskausta lähteä tällaisille rekrytointimatkoille tilanteessa, jossa Suomessa on tuhansia hoitajia jotka tekevät muita kuin hoitoalan töitä siksi, että he saavat siitä hoitotyötä parempaa palkkaa.

Jos halutaan ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa joka huolehtii vanhuksistaan ja sairaistaan asianmukaisesti on hoitajien palkkoja sekä hoitajien määrää lisättävä tuntuvasti.

Ennen eduskuntavaaleja suurten puolueiden edustajilta kysyttiin puolueen kantaa sairaanhoitajien tuntuvalle palkankorotukselle.[1] Keskustaa lukuunottamatta jokainen puolue kannatti varauksettomasti asiaa.

Tehy on teettänyt kyselyn [2] josta selviää kansalaisten mielipide. Kyselyyn vastanneet ovat sitä mieltä, että sopiva peruskuukausipalkka aloittelevalle sairaanhoitajalle olisi 2232 euroa ja 90 % ihmisistä oli sitä mieltä, että hoitajien palkankorotusvaatimukset ovat perusteltuja. Vastaajista 77 % oli sitä mieltä, että hoitajien palkkaus ei vastaa työn vaativuutta ja koulutusta. Lisäksi 79 % pitää hoitajia alipalkattuina.

Joukkotiedotusvälineissä on hoitajapulaa käsiteltäessä puhuttu lähes pelkästään sairaanhoitajapulasta. Lähi- ja perushoitajat tekevät erittäin arvokasta ja raskasta työtä ja heitä ei saa missään nimessä unohtaa. Heidän ja kaikkien muiden koulutettujen hoitotyöntekijöiden palkkaa on nostettava vähintään 20 prosenttia seuraavan hallituskauden aikana, sekä lisättävä hoitajaresursseja tuntuvasti.

Tarkennus: Adressin olen aloittanut yksityishenkilönä enkä toimi minkään ammattiliiton tai puolueen nimissä. Hoitajilla tarkoitan tässä adressissa kaikkia mahdollisia ammattinimikkeitä joita koulutetuilla hoitotyöntekijöillä on.

Me allekirjoittaneet vaadimme, että uusi hallitus ja eduskunta sitoutuvat kuntien ja työmarkkinajärjestöjen kanssa lunastamaan ennen vaaleja annetut lupaukset ja korottamaan hoitajien palkkaa sekä lisäämään hoitajien määrää työyksiköissä.

Lisäys: Adressin luovutan seuraavalle hallitukselle jonka pitäisi olla kasassa Ylen uutisten mukaan huhtikuun puolimaissa. Adressin luovutuksen yhteydessä pidetään myös mielenosoitus jolla tuetaan vaatimuksiamme. Ilmoitan tarkasta päivämäärästä myöhemmin. Jokainen on tervetullut luovuttamaan kanssani adressia ja osoittamaan mieltään!

Lisäys: Adressi luovuttiin Sairaanhoitajaliiton järjestämässä mielenosoituksessa 5.10. kansanedustaja Ben Zyskowiczille joka lupasi toimittaa sen valtionvarainministeri Jyrki Kataiselle.

Lisätietoja mielenosoituksesta löytyy osoitteesta http://www.sairaanhoitajaliitto.fi/sairaanhoitajien_mielenosoitus_5/

Tarkoituksena on luovuttaa adressi myös Kunnallisen työmarkkinalaitoksen edustajalle.

[1]http://www.iltalehti.fi/vaalit/200702125735238_vl.shtml
[2]http://www.tehy.fi/@d4b/@Bin/1334021/Tehy%20-%20TNS%20Gallup.ppt