Ilotulitteet pois vapaakaupasta

Ilotulitteet ovat jokavuotinen ongelma näin vuoden vaihteen lähestyessä: lain mukaista ikärajaa ilotulitteiden käytössä ei pystytä valvomaan ja ilotulitteiden asiantuntematon käyttö vammauttaa vuosittain useita ihmisiä: myös lapsia. Ilotulitteiden käyttöaika on rajattu vuoden vaihteeseen muutamiin tunteihin, mutta myöskään tätä ei pystytä valvomaan ja tulitteiden aiheuttamista melu-, haju sekä roskaushaitoista kärsitään useita vuorokausia ennen ja jälkeen vuoden vaihtumisen. Ilotulitteiden hankkiminen on erityisesti lapsiperheiden suosiossa ja useissa vähävaraisissa perheissä tulitteisiin uhrataan lasten vaatimuksesta suhteettoman paljon rahaa. Ilotulitteista aiheutuu kohtuutonta kärsimystä useille eläimille, jotka pelkäävät ilotulitteiden ääni-, haju ja valovaikutuksia. Ilotulitteiden jäljiltä siivottavaa riittää koko vuoden: muoviroskaa löytyy käsittämättömät määrät ja useimmiten rakettien jäänteet päätyvät metsiin, joista niitä ei kukaan siivoa. Ilotulitteet sytyttävät joka vuosi myös uhkaavia tulipaloja ja usein täysin sivullisten kiinteistöissä.

Ilotulitus on perinteinen tapa juhlia vuoden vaihtumista. Jo vuosia on kuitenkin Suomessakin huomattu ero amatöörien ilotulittelun (=uusi vuosi) ja ammattilaisten järjestämien ilotulitusten välillä. Erityinen ero on loukkaantuneiden ilotulittajien ja katsojien määrässä. Uutena perinteenä voitaisiinkin kehittää kootut ilotulitustapahtumat kaupungeittain, joihin aiheesta kiinnostuneet voisivat kokoontua ihastelemaan tulitteita. Näin ollen aiheesta kiinnostumattomat voisivat halutessaan hakeutua mahdollisimman kauas ilotulituksesta. Ilotulituksen järjestäjä huolehtisi myös jälkien siivoamisesta. Näin säästyisivät yksityisten rahat, naapurien hermot, lasten terveys sekä lemmikkieläinten mielenrauha.

Lainsäädännön tiukentamisesta niin, että ilotulitteet olisivat saatavilla vain ammattilaiskäyttöön häviävät ainoastaan ilotulitekauppiaat. Toivotaan siis yhdessä, että lainsäätäjät ottavat tällaisen edistysaskeleen yleisen edun nimissä!