Jämsän Jokilaakson sairaalan puolesta

Laita nimesi adressiin, jos haluat olla mukana vaatimassa Jämsän Jokilaakson sairaalan toimintamallin huomioimista sote-lain uudistuksessa ja sairaalan toiminnan turvaamista.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on saavuttanut työryhmän raportointivaiheen. Nyt raportti on puettu järjestämislakimuotoon ja lausuntokierroksella. Raportti on herättänyt seudullamme melkoisen metakan. Melua nostattavat järjestämislain kirjaukset, joilla aiheutetaan Jokilaakson sairaalan toiminnalle monenlaisia uhkia. Toiminta vaatisi jatkossa mm. säännöllisesti erikseen haettavan toimintaluvan ja palvelujen osto yksityiseltä taholta ei enää olisi mahdollista. Jämsässä Pihlajalinnalla on 51 prosenttinen omistajuus ja Jämsän kaupunki ostaa näin ollen palveluja yksityiseltä, mutta sinänsä sairaala on julkinen palveluntuottaja. Tämä onkin asia, jota ei nyt kirjoitetussa raportissa ole huomioitu. Jämsä on poikkeuksellinen tapaus.

Olemme Jämsässä olleet nykyisen sairaalan palveluihin tietääkseni kohtalaisen tyytyväisiä. Kehittämistarpeita aina varmasti löytyy, mutta olemme kuitenkin jopa saaneet takaisin jotakin jo menetetyistä palveluista. Olemme myös turvanneet sairaalan toiminnan jatkumisen ja henkilöstön työllistymisen.

Nyt tarvitsemme Jämsän suunnalta vahvaa sanomaa terveydenhuoltomme järjestämismallin puolesta. Olemme uudessa sairaanhoitopiirissä Pirkanmaan kanssa ja se aiheuttaa nyt tässä ehkä jotain kilpailullista jännitettä. Tulevaisuudessa sairaanhoitopiirit katoavat ja tilalle tulee sotealueet. Uudessa muodossa Jämsän olisi hyvä saada vastuullisempi asema, koska pystymme tuottamaan myös erikoissairaanhoidon palveluja muillekin kuin omalle kunnalle. Tätä tekijää ei saa mikään uuteen muotoon puettu laki vaarantaa. Siitä on nyt pidettävä lainvalmistelussa huolta. Hyviä ja toimivia malleja ei ole tarkoitus romuttaa.