Jyväskylän luontokoulu säilytettävä 2013

Luontokoulun lakkautus olisi iso virhe

Jälleen Jyväskylän kaupunki on nostanut luontokoulun mahdollisesti karsittavien palveluiden listalle (http://www.jyvaskyla.fi/hallinto/hankkeet_ja_strategiat/palvelulinjaukset). Viime vuonna oltiin samassa tilanteessa, mutta kuntalaisten esittämän vahvan mielipiteen ja päättäjien tahdonilmaisun myötä luontokoulun lopettamisaikeista luovuttiin. Adressin luontokoulun puolesta kirjoitti tuhatkunta jyväskyläläistä ja useampi sata ulkopaikkakuntalaista.

Tiistain 2.9. Keskisuomalaisessa kerrotaan kattavasti Jyväskylän luontokoulun palveluista. Valtakunnallisesti luontokoulu kuuluu ympäristökasvatuksen LYKE-tukiverkostoon, jossa on mukana 56 toimijaa ympäri Suomen (lisätietoa: http://www.lyke.fi , LYKE-lehti: http://www.luontokoulut.fi/lyke/lykelehti/lykelehti.pdf). Verkoston perustaminen liittyy Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelmaan 2012 - 2015 (http://www.minedu.fi/OPM/Nuoriso/nuorisopolitiikka/Kehittxmisohjelma_2012-2015/), jonka mukaan luonto- ja ympäristökouluja tuetaan. Tavoitteena on, että jokainen koulu saa tulevaisuudessa apua luonto- ja ympäristökasvatukseensa verkoston tuottamien palvelujen kautta.

Suomeen ollaan juuri laatimassa uutta perusopetuksen opetussuunnitelmaa (lisätietoa http://www.oph.fi/ops2016). Ulkona oppiminen, kestävä kehitys, toiminnalliset harjoitukset ja koulun työtä tukevien ammattilaisten hyödyntäminen opetuksessa nousevat tulevaisuuden koulussa keskeiseen asemaan. Ovatko Jyväskylän kaupungin palvelulinjausten suunnittelijat tietämättömiä näistä uusista linjauksista, joita koulujen tulee noudattaa vuonna 2016?

Jyväskylän luontokoulu on mukana valtakunnallisessa Ekopaku-hankkeessa (http://www.luontokoulut.fi/ekopaku/index.html), jonka myötä Jyväskylä saa resursseja Opetushallituksen avustuksen kautta. Jyväskylä on sitoutunut hankkeeseen vuoden 2014 loppuun asti. Sivistyslautakunnan pitäisi olla hankkeesta tietoinen viime vuoden kokemusten perusteella.

Viidenkymmenentuhannen euron säästö on pieni kaupungin budjetissa, mutta valtava menetys Jyväskylän lasten ja nuorten luonto-opetukselle ja ympäristökasvatukselle. Lyhytnäköisiä säästöjä tuijotettaessa aiheutetaan suuria rahallisiakin menetyksiä tulevaisuudessa, sillä tutkitusti kestävän elämäntavan oppiminen säästää rahaa, ja luontoliikunta tukee henkistä ja fyysistä terveyttä. Toiminta on lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyä parhaimmillaan.

Suositun, pienillä kustannuksilla toimivan ja Jyväskylän vahvuuksia hyvin hyödyntävän luontokoulun lakkautus olisi iso virhe. Lopetetaan resurssien tuhlaaminen ja jätetään luontokoulu heti pois säästölistalta ilman viimesyksyisen kaltaista showta.

 

PS. Jos asut missä vain Jyväskylän kaupungin alueella, olisi hyvä, että allekirjoittaisit paikkakunnalla Jyväskylä (eikä esim. Vaajakoski tai Jyskä), koska päättäjät laskevat etenkin Jyväskyläläisten allekirjoituksia - ja Adressit-ohjelma tekee hienot graafit automaattisesti paikkakunnan mukaan.

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla tämän adressin annan luvan siihen, että Niina Mykrä voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.


TAI

Saat sähköpostiviestissä linkin vahvistaaksesi allekirjoituksesi. Varmistaaksesi, että saat lähettämämme viestit, lisää info@adressit.com yhteystietoihisi tai turvallisten lähettäjien listalle.

Huomaathan, ettet voi vahvistaa allekirjoitustasi vastaamalla tähän viestiin.
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…

Facebook
Tulisiko asuntolainojen korkovähennykset poistaa?