Lisäresursseja kantasoluhoitoihin

Kantasolusiirteillä pelastetaan esimerkiksi syöpäpotilaiden henkiä. Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun sivuilla kerrotaan seuraavaa:

"Luuytimen toiminta häiriintyy pahanlaatuisissa veritaudeissa. Sairauden hoitoon käytettävät voimakkaat lääke- ja sädehoidot vahingoittavat luuydintä ja kantasolujen tuotantoa edelleen. Terveeltä luovuttajalta saaduilla kantasoluilla voidaan korvata sairas ja vahingoittunut luuydin."

Kantasolusiirre on monelle leukemiapotilaalle viimeinen mahdollisuus uuteen elämään. Luovuttajiksi rekisteröityneitä tarvitaan paljon, sillä kantasolusiirrettä ei voi ottaa vastaan keneltä tahansa. Aina sopivaa luovuttajaa ei löydy ajoissa.

Kantasoluja voidaan ottaa talteen luovuttajan luuytimestä, verenkierrosta tai istukkaverestä. Toiminnan laajenemiselle on kaksi pääasiallista estettä:

1) Istukkaverta voidaan ottaa talteen ainoastaan Helsingin Naistenklinikalla virka-aikaan synnyttäviltä luovuttajilta ja
2) Luuydinrekisteriin ilmoittautuvien luovuttajien kudosten tyypittämiseen ei riitä resursseja. Luuydinrekisteri ei saa toimintaansa yhteiskunnan tukea.

Toisin sanoen kaikkien halukkaiden luovuttajien panosta ei voida ottaa vastaan.

Vastaanottajille (Veripalvelu, Eduskunta):

Me allekirjoittaneet toivomme, että kantasoluhoitoihin kiinnitetään jatkossa entistä enemmän huomiota resursseja jaettaessa. Toivomme, että pyritään kehittämään järjestelmä, jonka avulla voitaisiin hyödyntää muissakin sairaaloissa synnyttäneiden luovuttajien istukkaverta.
Toivomme myös mahdollisuutta laajentaa luovuttajarekisterin sisäänottomäärää.

Pyydämme perusteita sille, että Veripalvelun toimintaa ei tueta yhteiskunnallisin tai yhteisöllisin varoin ja tiedustelemme, olisiko linjausta mahdollista tarkistaa.