Kehitysvammaisia käytetään hyväksi työelämässä

Tehdään jotain, kerätään nimiä, ja annetaan adressi, kun jos elo-syyskuussa tulevalla ken lie peruspalveluministerillä on aikaa ottaa vastaan. Tai viedään itse presidentille, NYT on jotain tehtävä.

Alla teksti joka on kopioitu suoraan Ylen sivuilta eilen 16.6 TV1 ja TV2 uutisissa asia oli esillä.

Suomessa on reilut 2 000 työssäkäyvää kehitysvammaista, jotka eivät saa palkkaa. He tekevät töitä tavallisilla työpaikoilla jopa vuosikausia ja saavat korvaukseksi alle kymmenen euroa päivässä. Työosuusrahan maksaa kunta.

Alle kympin korvaus päivässä on jäänne historiasta. Lain mukaan kehitysvammaisille on järjestettävä työtoimintaa. 1980- ja 90-lukujen taitteesta alkaen työtoimintaa alettiin järjestää myös tavallisilla työpaikoilla, kuten kaupoissa, keittiöissä ja vanhainkodeissa niin kutsuttuna avotyötoimintana.

Kehitysvammaiset siirtyivät tavallisille työpaikoille tekemään tavallisia työtehtäviä, mutta työnteko luetaan työtoiminnaksi, joka on kehitysvammaiselle sosiaalipalvelua. Kunta maksaa vammaiselle työtoimintarahan, joka on muutaman euron päivässä.

Lisäksi on monia kehitysvammaisia jotka ovat työkeskuksissa, maksavat työkeskuksiin ruokarahaa jotain esim. 3,80 päivä, saavat ns työsosuusrahaa 5,50 päivä ns. palkaksi jää 1,20 päivä, tekijä on ahkera, eikä osaa näistä asioista meteliä pitää, jonkun se on tehtävä.
Herätkää ja allekirjoittakaa adressi, ja yritetään saada kehitysvammaisille hyvä elämä myös työelämässä!


Pirkitta Hyvönen    Ota yhteyttä adressin tekijään