IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ.

Matti Puulan etelärannalta
Vieras

#101 VTT:n toiminta turvetuontannon puolustamiseksi

22.09.2010 11:32

Moni varmaan  huomasi tänään Helsingin Sanomissa olleen entisen Helsingin yliopiston rehtorin, emeritusprofessori Kari Raivion vieraskynäartikkelin: Saako tutkijalla olla kytköksiä teollisuuteen?

Aika murskaava tuomio valtion tutkimuslaitoksen VTT:n puolueettomuudelle turvekysymyksessä, on minun mielipiteeni.

 

 

 

 

Vieras
Vieras

#102 Re: VTT:n toiminta turvetuontannon puolustamiseksi

22.09.2010 18:02

#101: Matti Puulan etelärannalta - VTT:n toiminta turvetuontannon puolustamiseksi 

 Emeritusprofessori Raivio totesi myös, että turpeen polttamisessa on suuremmat päästöt kuin kivihiilen polttamisessa. Me kun luulimme, että kivihiilestä se Lontoon sumu -ilmiötkin johtui ja se likaisuus ympäristössä.


Vieras

#103 Fasadit kunnossa, hinnalla millä tahansa

23.09.2010 17:55

Tutkimuksen tehtävä on pyrkiä totuuteen. Jos tutkimukselta suljetaan ilmaisuvapaus enenergiapoliittisella perusteella, ei kai muullakaan ole sitten väliä.

Turvetuotanto pilaa veden ja ilmankin kivihiiltä pahemmin.

Asunnon lämmityskulut ovat suurimmat asumismenoissa, mutta energialähteen voi jokainen itse valita millä asuntonsa lämmittää. Arvovalintaerot tulee juuri tässä.

Luulenpa, että suomalaisen poliittinen muisti on tällä kertaa pidempi kuin se 3 kk ja vaaleihin ei ole enää pitkä aika. Energiapolitiikka koskettaa jokaista henkilökohtaisesti.

Pauli Pajunen
Vieras

#104 Kalastajat

26.09.2010 22:00

Kalastajat kaikilta turvetuotantoalueilta, kerätkää talteen limoittuneita verkkoja ja merkitkää ylös pyyntipaikka ja syvyys, sekä turvetuotantoalueen vesistöreitti, niin pidetään näyttely, vaikka Brysselissä, että saadaan tämä sotkeminen loppumaan. Viekää myös myös tutkittavaksi Ely-Keskuksiin.

 

 

 

 

 

 

 

Jorma Lehtojuuri
Vieras

#105 Turvesoiden ojittamisesta aiheutuneet haitat

29.09.2010 14:36

Hei! Olen 2008 perustetun Mikkelin seudun vapaa-ajan asukkaat ry:n puh.johtaja ja yksi perustajajäsenistä. Vaikka meillä on- kin kesämökki Puulan eteläpäässä, ovat ojittamattomien turvesoiden vaikutukset nähtävissä. Olemme keskustelleet paikkakunnalla pitkään asuneiden henkilöiden kanssa ja hekin ovat kertoneet, miten tuo liete on kulkeutunut vuosikymmenien saatossa Puulaan. Järven pohja ja rannat ovat aiemmin olleet aivan puhtaan hiekan peittämiä, samaa ei voi sanoa nyt. Hienojakoinen liete peittää järven pohjan ja sitä on useiden kymmenien senttien paksuudelta. Käyttääkseni presidentti Mauno Koiviston ehkä jo kulunuttakin sanontaa "tarttis tehdä jotain" vaikka vain näin myöhäissyntyisesti. Turvesoilta kaivauksenkin aikana ilmaan nousee pölyä joka tuulen mukana kulkeutuu kuinkas muuten kuin järveen ja seuraukset ovat sen mukaiset. Eiköhän tässä ollut tätä vuodatusta näin aluksi.

Terveisin Puulan mökkiläinen vuodesta 1974
Jorma Lehtojuuri ja hänen taustavaikuttajansa
Martti Peltola
Vieras

#106 Luettavaksi, jollette jo lukeneet

03.10.2010 12:07

Moni lienee huomannut ja lukenut Yle-uutisten artikkelin (23.9.10) "Turpeennoston kiintoainepäästöt suuria"? Aiheessa ei sinänsä mitään uutta ollut; tuohan on jo monien tiedossa, mutta Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen ylitarkastaja Kirsi Kalliokoski paljastaa uutisessa myös lukuja turvevesien todellisuudesta.

Kun muistamme senkin, että kiintoaine tarkoittaa vedettömäksi kuivatettua materiaalia, ja myös sen, että suon turpeesta 90 % on vettä, saamme käsityksen millaisista päästöistä todellisuudessa on kysymys. Turve-kiintoaineen tilavuus siis kymmenkertaistuu vettyessään ja se on vasta kiinteää "turvekakkua" joka veteen liuetessaan muodostaa vesistöjä rasittavan ja meidän kaikkien havaitseman turvelietteen. Turpeen päästölukujen raaka todellisuus ei liene kaikille päättäjillekään selvinnyt.

Uutinen mielenkiintoisine kommentteineen löytyy osoitteesta:
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/09/turpeennoston_kiintoainepaastot_suuria_1999585.html
Taisto Holla, Mieskonmäki

#107 Vaaliteema

03.10.2010 19:57

Tuossapa linkki ja ministerin vaaliteema.
http://www.kaleva.fi/uutiset/pekkarinen-peraa-vastuuta-turveteollisuudelta/872191
Varmaan tuo on jo kaikkien tiedossa, mutta Joutsassahan tuo oli sen "möläyttänyt".

Vieras
Vieras

#108 Re: Tietämättömyytesi ylittää kyllä kaikki järjenkäytön rajat

07.10.2010 18:35

#7: - Harvoin sitä saa lukea näin vähäjärkistä tekstiä, mikä perustuu vain täydelliseen tietämättömyyteen ja sairaaseen julkisuudenkipeyteen

 

Vieras
Vieras

#109 Re: Turvesoiden ojittamisesta aiheutuneet haitat#7: - Harvoin sitä saa lukea näin vähäjärkistä tekst

07.10.2010 18:38

#105: Jorma Lehtojuuri - Turvesoiden ojittamisesta aiheutuneet haitat

Harvoin sitä saa lukea näin vähäjärkistä tekstiä, mikä perustuu täydelliseen tietämättömyyteen ja sairaaseen julkisuudenkipeyteen

T: Lääkitys kohdalleen

Ei suovesille!
Vieras

#110 Re: Re: Tietämättömyytesi ylittää kyllä kaikki järjenkäytön rajat

07.10.2010 18:47

#108: Vieras - Re: Tietämättömyytesi ylittää kyllä kaikki järjenkäytön rajat 

Hyvä "Vieras",
nyt on kyseessä luonnon puolustaminen ja kaikkien elollisten oikeus kirkkaisiin vesistöihin. Kaikki keinot ovat sallittuja ja oikeutettuja! On viimeiset hetket toimia.

Millaisen perinnön Sinä haluat jättää jälkipolvillesi?

Tarmo Leikas VAPO Oy
Vieras

#111 Vesien kuormituksesta

07.10.2010 19:26

Mikäli haluat vesien tilan todella parantuvan, kiinnitä huomiota niihin todellisiin kuormittajiin, eikä turvetuotantoon.
Turvetuotannon kuormitukset ovat tiukassa seurannassa ja ne voidaan nykyisin etukäteenkin laskea suhteellisen luotettavasti (mitattu ja puhdistusta kehitetty yli 30 vuotta)
Muitten kuormittajien osalta tilanne on lähinnä kyseenalainen. Hämmästyttää todella millaisia vuodatuksia on lehdissä ja netissä ilman mitään tietoa asioista.
Tällaisen kirjoittelun ymmärtää kyllä jollekkin "lääninriitelijälle",jota innostaa lähinnä julkisuudenkipeys, mutta ihmetyttää kyllä sellaisten henkilöitten vuodatukset joiden aikaisemman toiminnan on olettanut jollain tavalla perustuvan mitattavissa ja laskettavissa oleviin tosiasioihin.

Nimittäin sellaisia asioita, mitkä voidaan mitata ja laskea ei kannata eikä voi ratkoa enemmistöpäätöksillä. Valitettavasti hyvin useat kyllä luulevat vieläkin niin että tällainenkin tosiasia muuttuu toiseksi äänestämällä ja politikoimalla.

Hyvänä esimerkkinä on Pien-Saimaan työryhmän tulos missä selvitetiin Pien-Saimaan kuormitus. Siinäkin oli pari vuosikymmentä käyty samanlaista kalabaliikkia Suursuon turvetyömaasta. Mutta selvityksen jälkeen osoittautui; yllätys, yllätys: turvetuotannon osuus oli käytännössä mitätön. Sama tilanne on myös Kyyvedessä, Puulassa, Rauhajärvessä yms. Kyllä se kuormitus tulee muualta. Selvitys olisi hyvä aloittaa näiden vesien osalta mahdollisimman pian, jotta tämä hölynpöly loppuisi.
Koska ei siitä maakunnallemme ole mitään etua,jos tällaista disinformaatiota levitetään ympäriinsä, jopa maakunnan valtalehden toimesta.
Tiedän, tiedän: kun minä olin lapsi vedet olivat niiiiin puhtaita jne....
Alla osoite Pien- Saimaan tapauksesta.
Kuuluin valvontaryhmään ko. projektissa, ja turvetuotannon vesiensuojelun kehittämisen työpajaan jäsenenä.
Tosin siinä nyt ei paljon työtä ollut kun siellä oli kaksi työmaata, joilla oli selvät tiedot kuormituksista ja parantamissuunnitelmat valmiina. Muilla maankäyttäjillä oli asiat vähän heikommin, ei tietoa kuormituksista mm.
Sosittelisin samaa, jos tarvetta tuntuu olevan
Tarmo Leikas suunnitteluinsinööri VAPO Oy
http://yle.fi/alueet/etela-karjala/2010/01/pien-saimaa_karsii_eniten_maataloudesta_1369245.html?origin=rss
Pauli Pajunen
Vieras

#112 Vesien kuormituksesta

07.10.2010 20:18

Kerrankin Vapolaisten taholta puhutaan asiaa. Vesien saastuttajalähteet täytyy tutkia ja sitä olen henkilökohtaisesti hakenut toiminnallani ja tulen hakemaan esiintymällä toreilla asian puolesta, sekä yhdistyksen puitteissa, joka kasataan syksyn aikana.
Mitä onkaan valtion politiikkamme, joka suojelee maataloutta, kuin myös turvetuotantoa ja yhteiskuntamme jätevesipäästöjä? Puulaveteen olis laskettu toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa puhdistamon jätevedet puhdistamattomina, jollei kansanliike saanut muutosta. Saastuttaja lähteet täytyy todella tutkia.

Nykytekniikalla ei liene kovin vaikeaa todeta pohjalietteestä, mistä aine on peräisin. Kiitos jo etukäteen, jos se tutkitaan puolueettomasti.

Leikasta ja Vapolaisia näyttää harmittavan Länsi-Savon 6.10 antama reilun puolentoistasivun palstatila Rauhajärven tilasta ja turveasiasta.

Julkisuutta ja keskustelua tässä asiassa tarvitaan, jotta tämä saadaan loppumaan.
Julkisuuden kipeydestä tai esillä olosta tätä tuskin kukaan tekee.
Näkisin asiat näin. Vesien/ilmaston tila, soiden tila, omaisuuden arvon lasku, Valtion sanelupolitikka harmittaa, joihin haetaan muutosta.

Olisi mukava kuulla Vapolaisten näkemys Eu:n antamista pyyhkeistä turvetuotannosta.

Niin kuin Länsi-Savon tekemässä totesin, että lähestymme Eu:n tahoja, niin totean tässäkin, ettei tätä asiaa ratkaista kansallisella tasolla, vaan annetaan selvää näyttöä Eu:hun vesiemme tilasta. Olkoon sitten Vapo, tai muu saastuttaja, mutta asiaan täytyy tulla loppu.
Mainittakoon vielä, että Länsi-Savon taholta otettiin yhteyttä ja pyydettiin haastattelua, noin viikkoa aiemmin olleen yleisöosaston kirjoitukseni johdosta.
(että siinä se julkisuudenkipeys osaltani.)
Kuva puhukoon puolestaan
Vieras

#113 Re: Vesien kuormituksesta

07.10.2010 20:27

#111: Tarmo Leikas VAPO Oy - Vesien kuormituksesta

Oheisessa linkissä on kuva eräältä Vapon tuotantoalueelta: http://www.flickr.com/photos/aivansama/5060421138/ .Kuva on huhtikuulta 2010. Kyseisellä tuotantoalueella on rikostutkinta käynnissä jo melkein vuoden. Kuvassa näkyy miten vesienpuhdistus "toimii" tuotantoalueella, johon kohdistuu rikostutkinta! Kuva on pintavalutuskentän reunasta, josta lähtee puro alapuoliseen vesistöön eli kohdasta missä vesienpuhdistusrakenteet loppuvat. Kuvassa näkyy miten "puhdistetun" veden mukana virtaa turvepaakkeja. Jos vesienpuhdistus on tällä tasolla turvetuotantoalueella niin on aika hurskastelua puhua siitä, että miten muut osapuolen kuormittavat vesistöä.

Taisto Holla, Mieskonmäki

#114 Re: Vesien kuormituksesta

07.10.2010 20:41

#111: Tarmo Leikas VAPO Oy - Vesien kuormituksesta 

Mistähän se turpeen kyllästämä vesi on sitten peräisin joka tälläkin hetkellä virtaa Pihlaspurua pitkin kohti Puulavettä. Kävin tuon asian eilen (6.10) toteamassa, muutama satametrinen Pihlassuolta. Näyttää turpeen määrä Pihlaspurussa lisääntyneen, sitten viime kesän, jostain syystä. Alueella EI OLE maatalouden aiheuttamaa kuormitusta (kuten Vapossa asia ilmaistaan ja tuodaan esille joka käänteessä, vanha virsi) eikä peltoja ja metsiä ole ojitettu 30 vuoteen.

 

Päivi Koskela
Vieras

#115 Re: Vesien kuormituksesta

07.10.2010 21:11

#111: Tarmo Leikas VAPO Oy - Vesien kuormituksesta 

On pöyristyttävää, että Vapo edelleen vähättelee päästöjään. Kun Keski-Suomessa Leivonmäen turvealueet avattiin, niin 1987-1988 mitattiin Puulan Siikaveden läheisillä alueilla hurja väriarvopiikki. Vesi muuttui ruskeaksi hetkessä. Onko se muka täydellistä sattumaa?

Puulan väriarvomittaukset suorittaa Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, joten pelkästä mutu-tuntumasta ei ole kyse!

Pauli Pajunen
Vieras

#116 Pintavalutuskentät

07.10.2010 21:53

Ajatellaanpa sadan ha suota, jolle sattuu 50mm sade, joka tuottaa vettä tuolle alueelle 25000 kuutiometriä, eli vesimäärällisesti 2,5 ha alueella olisi metrin korkuinen kerros.
Avo-ojat ovat vastaanottamassa tätä 25000 kuutiota, josta osa imeytyy matkalla olevaan turpeeseen, jota vesi tuo mukanaan pumppausaltaaseen.
Altaasta pumpataan muutama satakuutiota tunnissa vieressä olevaan pintavalutuskenttään, johon tulee tulva, joka huuhtoo pinnalla olevan avo-ojiin ja siitä vesistöäön. Soppiiko Vapolle, että testaamme tämän tilanteen.
Yritin saada tämän Länsi-Savon juttuun, mutta ei mahtunut.
Olisi mielenkiintoista tietää mikä on pumppaamoiden teho.
Naurettavaa tekniikkaa, jos se pumpataan lähelle laskuojia, kuten Leivonmäellä
näkemäni paikka oli.
Ulla-Maija Heikkonen
Vieras

#117 Re: Vesien kuormituksesta

08.10.2010 20:58

#111: Tarmo Leikas VAPO Oy - Vesien kuormituksesta

Kiitos Vapolle osallistumisesta keskusteluun!

Tarmo Leikas vaatii faktatietoa Vapon osuudesta vesien pilaantumiseen, tässä niitä muutama koskien Puulaa ja sen pahiten likaantunutta Siikaveden aluetta:

Puula on vesistönä karua, hiekkapohjaista, kivikkorantaista ja kirkasta. Näin jossain kohtaa onkin, mutta mitä lähemmäksi Siikavettä tulee, sen ruskeammaksi ja sameammaksi vesi muuttuu. Kälkänjoessa vesi on ajoittain lähes mustaa ja läpinäkymätöntä. (näin esim. viime keväänä). 24.6.2010 otetun vesinäytteen mukaan Siikaveden vesi on PERINTEISTÄ SUOVETTÄ, siis todennäköisesti suolta tullutta. Kälkänjoki on kasvanut lähes umpeen 15 vuotta sitten tehdyn ruoppauksen jälkeen, siinä kasvaa alueella ennen tuntemattomia rehevien suoalueiden kasveja, oletettavasti siis suolta tulleita.

Järven pinnalla kelluu turvelauttoja, verkot ja katiskat likaantuvat parissa vuorokaudessa ja matalammilla rannoilla ei enää voi aja moottoriveneellä moottorin sammumatta. Syvin kohta oli jokunen vuosi sitten 17 m, nyt 15 m ja kaikuluotaimella katsottuna pohjaprofiili on tasainen, syvänteet ovat siis turvemoskan täyttämiä. Rantalahdelmat ovat soistuneet ja pitkälle kaislottuneet, haisevat mädäntyneelle. Hiekoitetultakaan rannalta ei vettä voi pumpata pumpun tukkeutumatta.

Maataloutta ei joen eikä järven rantamilla ole paria peltotilkkua lukuunottamatta ollut 30. vuoteen ja ainoat metsäojitukset ovat Vapon kaivauttamia soiden suojaamattomia sivuojia. Kälkänjokea lukuunottamatta ainoa järveen laskeva oja tulee pieneltä luonnonmukaiselta Särkänlammelta ja tuo mukanaan keväisin lumien sulamisvesiä, muun ajan kesästä se on kuiva.

Vapo joutui maksamaan jo vuonna 2000 korvauksia likaamistaan vesistä ja rannoista muutamalle alueen yksityishenkilölle sekä vakuutusyhtiö Pohjolalle. Silloin asiaa hoitanut asianajotoimisto vaati Vapoa asentamaan käytössä olleille soilleen kemialliset puhdistuslaitteet; niitä ei ole tähän mennessä asennettu. Koska turvelupien myöntäjät eivät ole vaatineet tiukempia puhdistusmenetelmiä eikä valvontaa, koska entisen Ympäristökeskuksen, nykyisen Ely-keskuksen valvonta samoin kuin kuntien on ollut tehotonta ja tukeutunut pitkälti vesinäytteisiin, ovat ainoat "tarkastajat" olleet rantojen asukkaat ja kalastajat. Ja koska heidän aistinvaraisia havaintojaan ja valituksiaan ei uskota, on tilanne se, mikä se on tänä päivänä; Puula on pahasti uhattuna!

Mainitsisin vielä Ylä-Kälkänjärven ja sen vesien päästön alapuoliseen Puulaan, mahtaisiko Vapolla olla osuutensa sen saastumiseen?

 

Vieras
Vieras

#118 Re: Re: Vesien kuormituksesta

08.10.2010 21:06

#113: Kuva puhukoon puolestaan - Re: Vesien kuormituksesta

Kiitoksia kuvasta, t

'ällaisia kuvia toivomme saavamme, jotta asiat korjautuisivat. Kun toimitaan "isosti" aina näitä löytyy! Mutta kuitenkin aina korjaamme jälkemme!

Vieras
Vieras

#119 Re: Vesien kuormituksesta

08.10.2010 21:47

#112: Pauli Pajunen - Vesien kuormituksesta

Kohta 1. Oikein

Kohta 2. Voi olla kallista, ja tulos voi olla sangen suuri pettymys tilaajille

Kohta 3. Myötähäpeän Länsi-Savon puolesta

Kohta 4. HÖH?

 

jotari
Vieras

#120 Kansalaistoiminta kannattaa

09.10.2010 18:40

Olen sitä mieltä, että kansalaisten tulee aktiivisesti vaikuttaa ja vastustaa turvetuotannon ympäristölupien myöntämistä vastaan. Omalla kotijärvelläni Kyyveden Suovunselällä ranta-asukkaat ja vapaa-ajanasukkaat olemme pystyneet viimeisen 4 vuoden aikana torpedoimaan 2 Vapon hakemusta ja lopettamaan erään yksityisen turvetuotannon, vaikka nostettavaa olisi vielä riittänyt. Uskomme, että nyt voimme olla rauhassa tämän suhteen. Erittäin tärkeää muistutksia tehtäessä on muistuttaa ympäristölupavirastoa EU:n ja Suomen valtion tavoitteesta nostaa kaikkien järvien kuntoluokka HYVÄKSI. Jos tämä tavoite vaarantuu, on luvan saanti vaikeaa nykyään. Ja tässä vielä eräs perustelu, jonka ympäristölupavirasto mainitsi kielteisessä päätöksessään:

"Kasvillisuuskenttäkäsittelyn voidaan sinänsä katsoa täyttävän ympäristönsuojelulain 43 §:n 3 momentin edellytykset parhaasta käyttökelpoisesta tekniikasta. Kun kuitenkin otetaan huomioon Letkunnevan turvetuotantoalueen alapuolisen vesistön heikko tila, on vesienkäsittely riittämätön toiminnan haitallisten vesistövaikutusten vähentämiseen.
Toiminnasta aiheutuu merkittävää alapuolisen vesistön pilaantumista tai sen vaaraa.
Siten ympäristönsuojelulain 42 §:n 1 momentin mukaiset edellytykset myöntää toiminnalle ympäristölupa puuttuvat.”

Omien kokemusteni perusteella kannustan aktiiviseen vastarintaan, ottakaa mukaan ranta-asukkaat ja mökkiläiset ja laatikaa perusteltu muistutus. Kyllä meitä nykyään jopa kuullaan!
Vieras
Vieras

#121 Re: ei turpeelle.

09.10.2010 18:46

#13: Hilkka Haapanen - ei turpeelle.

Tainonvirran vedenlaadulle ei turvetuotanolla ole sellaista vaikutusta, mitä yleensä ajatellaan, vaikutus olematon.

Olisi syytä selvittää todelliset kuormittajat ja senjälkeen alkaa etsiä parannusta ongelmaan, jos sellainen yleensä on.

Terveisin

Tarmo Leikas VAPO Oy, Suunnitteluinsinööri

jotari
Vieras

#122 Re: Vesien kuormituksesta

09.10.2010 18:48

#111: Tarmo Leikas VAPO Oy - Vesien kuormituksesta

Voi hellanlettas sentään tuota Leikasta. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat! Minulla ja tuhansilla muilla suomalaisilla on aivan konkreettiset kokemukset turvetuotannon haitoista. Kun turvetuotanto alkaa, menee vain hetki, kun etenkin pienet järvet ja lammet tulevat uimakelvottomiksi turvenöyhdän vuoksi. Siinä ei tarvita tieteellisiä tutkimuksia, vaan kokemusperäistä tuntumaa. Se mikä minua näissä keskusteluissa häiritsee, on se, että niissä unohdetaan tyystin yksityisten turvetuottajien osuus vesien pilaamisessa. Esim. oman kotijärveni pilais nimenomaan yksityisyrittäjä.

Vieras
Vieras

#123 Re: Valvonta

09.10.2010 18:48

Kepu pettää aina
Vieras

#124

09.10.2010 18:51


Estetään Kepua lisäämästä turpeen polttoa:

http://www.facebook.com/group.php?gid=171141963075
Vieras
Vieras

#125 Re: Re: Vesien kuormituksesta

09.10.2010 19:15

#122: jotari - Re: Vesien kuormituksesta

Olisi soma tietää, mitä siellä on tapahtunut, tuntuu taas että siellä on samanlainen tieto kuin keskiakaisella kirkolliskokouksella jossa voitiin mukavassa porukassa päättää että aurinko kiertää maapalloa. Ja jos joku ei uskonut poltettiin se roviolla. Tiedän, tiedän kun olin lapsi oli kaikki vedet kirkkaita , eikä ollut itikoita jne..

Siispä totuus lienee yleisesti ja erikseen: humus on tullut metsäojituksista ja ravinteet ylilannoitetuista pelloista.  En todellakaan  tiedä sinun lampeasi, mutta, mutta... Olen näitä tarinoita kuullut kolmenkymmenen vuoden aikana niin paljon ja niiden todenperäisyys on suurelta osin  osoittautunut hölynpölyksi. Esim TV ohjelmassa oli muutama päivä sitten tarina jostain VAPOn aiheuttamasta järven totaalisesta pilaantumisesta: Sattuipa somasti, että ko järveen ei laskenut yhtään turvetuotantoalueelta tulevaa ojaa. Tämä on kuinka mones samanlainen tapahtuma johon olen törmännyt. Ollaan kokouksessa (tai nykyisin netissä) niiiin mahtavia paikallisia asiantuntijoita ja puhutaa syvällä vakaumuksen rintaäänellä. Kun mennään paikanpäälle ongelmakohtaan sitten tunnustetaan että kun minä en oikeastaan ole täällä käynyt kahteenkymmeneen vuoteen. Ja sitten änkytetään sitä sun tätä.

Toivottavasti pystyt todistamaan väitteesi, olen kiinnostunut asiasta, koska lienee yhteinen etu että asiat paranevat ( myös mielialan paraneminen kuuluu siihen).

Loppulauseena vielä; VAPO on osallistunut moniin vesistöjen parannustöihin, siellä, missä on vähänkin ollut aihetta epäillä, että meillä on ollut osuutta asiaan.

Oletko kääntynyt paikallisen VAPO:n edustajan puoleen ongelmissasi?

Olen kiinnostunut ongelmistasi!