Erityistukea tarvitsevien lasten oikeus oppimiseen turvattava!

Erityistukea tarvitsevien lasten oikeus oppimiseen turvattava! / Tiedotteet / Haaveisiin kuuluu kengät jalkaan! / Kommentit


Vieras

#1

19.08.2014 14:57

Hei, luin juuri Mll:n lapsemme lehden asiantuntijalakimies Esa Iivosen kirjoituksen lasten asialla. Kirjoituksessa tulee ilmi perustuslaissa turvatut perusoikeudet ja ihmisoikeussopimuksissa turvatut ihmisoikeudet. Ne ovat julkista valtaa velvoittavia.. Kopsasin suoraan. Jatkuu.. "Sosiaalisia oikeuksia koskevilla perus- ja ihmisoikeussäännöksillä on useita oikeusvaikutuksia - siis OIKEUSVAIKUTUKSIA. Sillä tarkoitetaan, että perus- tai ihmisoikeussäännös kieltää heikentämästä oikeuden toteutumisessa saavutettua tasoa." Eikös tämä nyt sitä ole, että saavutettua tasoa yritetään heikentää?
t. Marjo Polsa
Milla
Vieras

#2

19.08.2014 17:22

Kyllä rouva ministeri Kiurun olisi syytä viettää viikko erityislasten opetuksessa. Jo yksi päivä riittäisi. Oma lapseni aloitti nyt syksyllä ekaluokan kehitysvammaisten lasten erityisluokalla. Näiden lasten koulupäivästä ei tulisi mitään, ei yhtään mitään, ilman avustajia.


Vieras

#3

19.08.2014 17:23

Ei kouluun mennä tasa-arvoistumaan tai sopeutumaan, vaan oppimaan! Laissa on säädelty että jokaiselle tulee olla yhtäläinen mahdollisuus saada opetusta kykyjensä ja erityisten tarpeidensa mukaisesti.


Vieras

#4

19.08.2014 18:07

No, mitä nyt enää/vielä voi tehdä? Jos esim. Kiurulle eivät muutkaan yhteydenotot ole auttaneet, niin auttaako sähköpostin lähettäminenkään?

Vieras

#5

19.08.2014 18:09

Uskon että asiantuntijat osaavat määritellä milloin erityislapsi on valmis isoon ryhmään tai ei ollenkaan.
Ministeri voisi käynnistää tutkimuksia yhdessä lääketieteen kanssa miksi erityislasten määrä kokoajan lisääntyy ja alkaako löytyä syitä siihen.Ja mitä maailmalla on löydetty. En oikein usko, että pelkästään tiedon lisääntyminen on tuonut heitä esiin.
Noora Peltoniemi
Adressin tekijä

#6 Re:

19.08.2014 18:11

#4: -  

 Onneksi Kiuru ei päätä tätä itse. Ja päätöksethän siis ovat vielä tekemättä! Budjettiriihi on edelleen edessä. Ministeri vaan ei enää suostu argumentoimaan asiaa mitenkään, integraatio on niin hieno asia. Sen sijaan moni muu, ministerikin, seisoo meidän asiamme takana. Näkyvyyttä tarvitaan, jotta asia konkretisoituu riittävästi, ja sen tärkeys ymmärretään.

Ja mitä, ministerin sähköposti tukkoon vaan!! :) Niillähän on niitä avustajia useampikin! Eli mailia meneen niin paljon kun sielu sietää, niin minäkin teen. ;)

 

Kiitos.


Vieras

#7

19.08.2014 19:25

Ja nämä isot integroidut ryhmät eivät koidu vain erityislasten tappioksi vaan myös yleisopetuksen lapset jäävät usein vaille tarvitsemaansa huomiota. Erityislapsi ahdistuu isosta ryhmästä ja liian aikataulutetusta ohjelmasta ja alkaa oireilla häiriökäytöksellä joka vie aikuisten huomion ja hidastaa koko porukan tahtia. Yleisoppilas taas turhautuu odottamiseen ja tulee myös levottomaksi.
Kannatan kyllä yhteistyötä, mutta sen täytyy olla sopivan pienissä ryhmissä ja riittävällä henkilöstöllä tapahtuvaa toimintaa eikä liian tiukalla aikataululla toteutettavaa.
Puhutaan paljon siitä että aikuisilla pitää olla aikaa kuunnella lasta, mutta tämän toteuttaminen nyky koulumaailmassa on lähes mahdoton tehtävä.
pa

#8

19.08.2014 19:28

Kiuru olet ihan pihalla koko asiasta. Nykyinen hallitus on ihan syvältä ja kaukaa. Tämähän tarkoittaa että vähempi/huonompiosaiset eivät ole ihmisiä, aivan sama mitä niille kuuluu...

 


Vieras

#9

19.08.2014 20:17

Mitä mieltä olisi asiasta viime syksynä viisivuotiskautensa aloittanut Vammaistutkimuksen professori Simo Vehmas Helsingin yliopistosta? Kaikki vaikutusvaltaiset äänet kuuluviin tässä tärkeässä asiassa.
Pirjo Koivukangas

#10 Lasten asema hyvinvointiyhteiskunnassa

19.08.2014 21:12

Kiitos Noora,

Olet jaksanut toimia joidenkin päättäjien tuojottaessa vain tulevaan budjettiriiheen. On sanottu, että nykyinen pätkähallitus on vain toimitushallitus; ts. tekee päätökset jo sovituista asioista. Tämähän ei ole tosiasia. Budjettiriihi tai paremminkin osakeyhtiömäinen budjettikokous katsoo, miten budjetin tasapaino saadaan aikaan, kun leikataan menoja erään ministerin mukaan sosiaaali- ja terveystoimesta sekä opetus- ja sivistystoimesta.

Ekonomistina sanon sekä tieteellisten tutkimusten että kerrannaisvaikutusanalyysien perusteella, että budjettikokouksen päätökset aloitetaan väärästä päästä. Juuri nämä alat turvavaat tulevaisuutemme ja sen, että Suomella olisi aidosti mahdollisuus osoittaa ihmisoikeuksien ja sivistyneen maan keskeinen tehtävä: pitää huoli niistä, jotka tarvitsevat eniten apua.

Tällaisella toimella on kaksi parallellia tulosta: 1. lasten oikeudet oppimiseen turvataan ja 2. lisätään työllisyyttä eritysastä avustusta tarvitsevien avustajien määrällä. Mikä tässä yhtälössä olisi vastoin talouden kehitystä? Ei mikään.

Jos budjettiriiheen osallistuvat eivät muuta ajattelutapaa numeroista inhimillisen ja sosiaalisen pääoman suuntaan, jää käteen vain inflatorinen numeromäärä euroja. Nämä eurot voidaan sitten muuttaa virtuaalisiksi, jotka katoavat monimutkaisen hallinnon labyrintteihin ja jatkamme kansantaloutemme alamäkeä kiihdyttävästi.

Jos edelleen budjettikokouksessa ajatellaan numeroita, jotuu pieni lapsi maksamaan olemisellaan hinnan, jota ei ole olemassa. Ihmisellä ei ole hintaa. Hänellä on arvokkuus ja lämpöä tuottava vaikutus ihmisyyteen.

Miettikää riiheläiset asioita inhimillisten kerrannaisvaikutusten ja muiden vaikuttavauusanalyysien kautta.

Terveisin

Pirjo Koivukangas KTT dosentti

 

 


Vieras

#11

19.08.2014 22:40

Vaalit ovat edessäpäin ministeri Kiuru. KAnnattaisiko miettiä sitäkin,kun tekee näitä päätöksiä?
ope

#12 Nyt taistellaan oppilaiden puolesta

20.08.2014 03:33

Kiitos Nooralle ja kaikille muillekin asian puolesta kantaa ottaneille ja asian eteen päin vieneille. Olen erityisluokanopettajana erittäin, erittäin huolissani tästä suuntauksesta, mikä nyt on ehdotuksena. Se romuttaa täysin erityisen tuen lasten oppimisen. Integraatio on hieno asia ja sitä pitää vahvistaa, mutta järkevissä rajoissa. Ei saa unohtaa kummankaan oppilasryhmän, erityislasten ja yleisopetuslasten, oppimisen tavoitteita.

Osa ns. asiantuntijoiista puhuu hienosti integraatiosta ja saa sen kuulostamaan toimivalta, mutta eihän se käytännössä toimi ellei siihen satsata todella paljon resursseja. Erittäin suuri heikennys on se. että avustajat laskettaisiin mukaan opettaja-oppilassuhteeseen. Avustajat ovat todella tärkeitä opetuksessa, mutta onhan selvää, että lyhyen koulutuksen saanut avustaja ei voi mitenkään korvata 5 vuoden koulutuksen saanutta opettajaa. Emme mekään anna esimerkiksi lähihoitajan leikata umpisuoltamme! Kyllä minä olen ylpeä omasta koulutuksestani ja osaamisestani ja se ei ole avustajien väheksymistä, jos näin on. Siitä huolimatta arvostan suuresti avustajia ja heidän työpanostaan. Ilman avustajia työstäni ei tulisi mitään enkä selviäisi päivääkään yksin.

Yli 20 vuotta erityisopetuksessa olleena tiedän, että yleisopetukseen laitetut erityislapset "heitetään" turhan helposti luokan ulkopuolelle avustajan kanssa "tekemään jotain". Meidän luokan- ja aineenopettajakoulutus ei ole mitenkään muuttunut kouluttamaan opettajia tällaisiin ryhmiin integraatio-ajattelun mukaisesti. Vanhempia huijataan kylmästi ajatuksella "kaikki ovat tasa-arvoisia jne. " Yleensäkään suurin osa vanhemmista ei tiedä / tiedosta, miten alas koulujen resurssit yleensä on ajettu. Nyt on pakko toimia, jos halutaan pitää edes jonkinlaiset oppimisen edelleytykset erityisen tuen lapsilla ja sitä myötä kaikilla oppilailla.

Ministeri Kiuru ei ymmärrä asioita ja hokee samoja fraaseja. Itsekin olen lähettänyt hänelle sähköpostia ja mitään vastausta en ole saanut. Jopkaisen on nyt toimittava ja otettava yhteyttä myös  asiantuntijoihin ja kaikkiin korkean tason päättäjiin , jotka voivat omalla arvovallallaan vaikuttaa asioihin.

Voimia meille kaikille!

isä 33

#13 :(

20.08.2014 04:17

juupa juu tässä taitaa taas käudä niin että pa5kaa saadaan niskaan ja suomalainen joka on ollu alistettuna vuosi satoja ottaa tämänkin pa5kan ja alistuu vaan. koska me suomalaiset lopetamme tämän "pakolaisten" hyysäämisen ja keskitymme omaan kansaan ja meidän omaan hyvin vointiin. kotona on 6v koululainen jolla onneksi on avustaja ja pieni erityis luokka (Down lapsi). mutta kuinkas tosiaan käy tulevien lapsien ! pahaa pelkään.

kuinka kauan suomalaiset meinaavat ottaa selkään ennenkö ranka katkeaa ja tajutaan että nämä meidän poliitikot ajavat vain omaa etuaan !. hyvä veli järjestelmä toimii suomessa se ei oo korruptiota koska sitä tehdään aivan ihmisten silmien edessä.

pa5kan vuodatusta mutta "#%#" pienten erityislasten puolesta kovasti ja heidän perheiden! oma 6v erityis lapsi on super rakas ja annan hänelle kaiken mikä vaan edistää hänen oppimistaan ja pärjäämistään elämässä.


Vieras

#14

20.08.2014 05:33

Onko alettava kerätä nettiin tukiryhmää, millä pudotetaan Kiuru eduskunnasta. Ainakin seuraavissa vaaleissa on syytä muistaa itse kunkin tekemiset ja tekemättä jättämiset.

Vieras

#15

20.08.2014 05:53

Ihan sanomattomaksi vetää, eikö nyt kerrankin voitaisi kuunnella ihmisiä jotka jotain asiasta tietää, kyseessä on lasten oikeuksista. Miksi ministeri ei vastaa yhteydenotto pyyntöihin? Olen lopen kyllästynyt poliittiisiin sanaluihin. Minulla on ääni, ja tulen varmasti sitä käyttämään.
vieras

#16 #15

20.08.2014 06:05

Lämmin kiitos Nooralle kaikesta siitä, mitä olet jo tehnyt. Ja toivottavasti jaksat vielä taistella. En voi mitenkään kuvailla pettymystäni ministeri Kiurun työhön. Hänen valitsemallaan linjalla ei tulla tekemään kustannussäästöjä vaan romuttamaan erityislapsen mahdollisuus oppimiseen. Mietin nyt, että voimmeko löytää uusia keinoja, joilla saisimme näkyvyyttä tälle asialle ja etenkin tuotua esille Kiurun välinpitämättömyys ja ymmärtämättömyys asiaan? Onko aiheesta saatu viime aikoina esim. mielipidekirjoituksia Hesariin tai muihin merkittäviin lehtiin? Mietin myös ajankohtaisia tv-ohjelmia.. Tässäkin forumissa tuntuu olevan monta asiaan perehtynyttä ja hyvin viestivää henkilöä, joita kuuntelisin mielelläni myös mediassa:)


Vieras

#17

20.08.2014 09:25

Ja entä voiko sosiaalisen median kautta tavoittaa päättäjiä? Miten toimii esim. Twitter yms? Itse en ole niistä ihan kärryillä, mutta jos sitä kautta? Miten, tietääkö joku?

Noora Peltoniemi
Adressin tekijä

#18 Re:

20.08.2014 11:09

#17: -  

 Media tavoitettu. :)

Suututtaa

#19 Mediaan esille ja ministeri Kiuru mustalle listalle

20.08.2014 11:12

Ikävä käyttää näin kovia sanoja, mutta en jaksa enää akunistella asiaa. nyt pitäisi saada median huomio asialle ja juuri tämä Kiurun välinpitämättömyys ja tietämättömyys pitäisi tulla esille. Samaa soopaa kuin se, että kaikilla oppilailla pidenisi oppivelvollisuus vuodella. Rahat ei riitä tähänkään ja toimai olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin. Ministerin tietämättömyys yleensä koulun asioista tyrmistyttää!!


Vieras

#20

20.08.2014 12:04

Huom! Jos ei ministeri Kiuru vastaa ja ota kantaa tähän tärkeään asiaan, niin ottakaa yhteys oppositioon, esim.suoraan Juha Sipilään, niin asia saadaan "tapetille" mahdollisimman pian. Terveisin "Erityislapsen lähiomainen".

Vieras

#21 Re:

20.08.2014 12:05

#20: -  

 


Vieras

#22

20.08.2014 16:35

Erityis lasten ympärille on luotu monia virkoja...ensin havaitaan,sitten tutkitaan ja tutkitaan,saadaan diagnoosi laaditaan oppimisohjelma kenties kuntoutetaan...yms,luvataan ja luodaan uskoa,mutta kun tulee H-hetki ja lapsi tarvitsee hienosti laadittuja tukitoimenpiteitä...mitä sitten tapahtuu. Tässä vaiheessa taitaa rahat sitten loppua,tässä loppuu myös lapsen motivaatio ja vanhempien kärsivällisyys.

Vieras

#23

21.08.2014 15:24

Ministeri toden näköisesti olettaa, että kaikki lapset ovat samasta muotista tai ei uskalla ottaa kantaa koska ovat riippuvaisia äänestäjien äänistä. Surullinen tosi asia.
Hienoa ja rohkeata sekä haasteellista yrittämistä että asian eteenpäin vientiä teet.
Terveisin Morjava Katariina

Vieras

#24

21.08.2014 19:40

Voi jo v.... eikun joo tämmöttiikö se menee?!?!!!!