Vastustamme Oulun erikoisluokkiin liittyviä muutoksia

Kai Karlqvist
Vieras

#1 Onko Oulun opetustoimen hallinnossa jotain vinossa?

03.11.2010 01:34

Onko niin, että opetustoimen virkamiesjohto ei enää hallitse substanssiaan ? ... vai onko kyseessä pelkästään taloudellisten resurssien puute ?

Yli 300 allekirjoitusta ... ja keskustelupalsta huutaa tyhjyyttään !
Martti Jussila
Vieras

#2 Kokemusta musiikkiluokista Rajakylässä

03.11.2010 12:26

Yläasteen lehtorina jouduin jostakin syystä
ottamaan valvottavakseni ala-asteelta tulevan musiikkiluokan muutaman kerran kolmeksi vuodeksi. Jokaisess luokassa oli
opiskelumotivaatio erittäin hyvä, samoin
yhteishenki.Yhteistyö vanhempien kanssa tuotti oppilaille hyvän pohjan musiikin harrastamiseen ja jatko-opintoihin.
Ulkomaanmatkat ja muut esiintymiset olivat
sokerina pohjalla ja olivat selvästi tärkeitä identiteetin kasvattamisessa.
Huolestunut
Vieras

#3

03.11.2010 14:24

Erikoisluokkatoiminnan alueellistamisen vaarana on, että jo hyväksi koetut toimintamallit romuttuvat ja ryhmistä tulee vain taidepainotteisia, joita enemmän ne ovat aina olleet. Esim. musiikkiluokkien opettajat ovat jo pitkään muodostaneet tiimin, joka suunnittelee ja toteuttaa myös yhdessä hienoja tapahtumia. Musiikkiluokille pyritään ja sinne päästään aina valintakokeiden kautta. Tämän vuoksi luokille valikoituu musikaalisia lapsia (ei pelkästään musiikista innostuneita) ja musiikkia oikeasti pystyy painottamaan aivan eri mittakaavassa. Jotkut opettajat monissa kouluissa ovat jo pitkään painottaneet omaa opetustaan ja toki näin voi tehdä, mutta näitä luokkia ei tule rinnastaa erikoisluokkatoimintaan. Ns. tavallisen luokan, jossa ei edellytetä lapsilta jonkin erityisalueen osaamista, opettaminen ei ole lähellekään sama asia kuin opettaminen erikoisluokalla. Myöskään lahjakkaana lapsena sellaisessa luokassa opiskeleminen ei ole kovin innostavaa. Itse olisin varmasti turhautunut musiikkiin oppiaineena ns. tavallisella luokalla. Entisenä musiikkiluokkalaisena olen nähnyt ja kokenut kaikki ne positiiviset asiat, joihin samanhenkisessä porukassa työskentely myötävaikutti (mm. kohonnut opiskelumotivaatio kaikilla myös muissa oppiaineissa, ryhmähenki, ME-henki, joka syntyi yhteisen harrastuksen ja yhteenkuuluvuuden tunteen kautta). Suurin osa musiikkiluokkalaisista jatkaa Pohjankartanon musiikkiluokalle ja Madetojaan. Oulussa opintojaan voi jatkaa myös musiikin ammattiopintoihin. Esim. musiikkiluokkien alasajo ei voi olla vaikuttamatta Pohjois-Suomen ainoan musiikkilukion ja jatko-opintopaikkojen toimintaan. Sama pätee myös muihin Oulussa toimiviin erikoisluokkiin. Esim. Nuottasaari kouluna on tehnyt pitkäjänteistä työtä liikuntaluokkien eteen. Heillä on varmasti sellaista kokemusta, jota ei voida huomioida, kun yhtäkkiä perustetaan jonnekin aivan uusi luokka. Erikoisluokkaopettajien tulisi vähintäänkin seurata näiden luokkien mukana näihin uusiin kouluihin. Ovatko kaikki koulut valmiita ottamaan tällaisen erikoisluokan vastaan? Sen pyöriminen vaatii joustoa monenlaisissa asioissa myös muilta opettajilta. Joka tapauksessa tämä erikoisluokkien alueellistaminen haiskahtaa ja pahasti sille, että erikoisluokat ollaan ajamassa alas lopullisesti. Kyllä ne vanhemmat ovat monella valmiita maksamaan koulukyyditykset ja soitonopetuksen, mutta mitenhän nämä jutut sitten käytännössä menevät, jos oikeasti halutaan ylläpitää erikoisluokkien nykyhetkinen taso.
Mietityttääpähän vaan, mitä se Opetustoimi oikein haluaa
Vieras

#4 Erikoisluokkatoiminta juuri sitä yrittäjyyskasvatusta, jonka perään nykyisin huudetaan!

03.11.2010 14:42

Harrastuneisuus ja yrittelijäisyys siinä nyt jo sinänsä, mutta myyjäiset, konsertit, musikaalit ymsyms. ja niiden järjestäminen + niiden seurauksena syntyneet matkat (jopa kilpailumatkat) mukaan lukien.
Jussi Seppänen
Vieras

#5

03.11.2010 22:54

oha se hommaa!
Jouni Savolainen
Vieras

#6 ammatti tai ei

05.11.2010 22:12

Hei, tyttäreni soittaa musiikkiluokalla viulua. Musiikki ei varmasti olisi tullut harrastukseksi ilman mahdollisuutta päästä musiikkiluokalle. Hattua pitää nostaa valitsijille, sillä tyttö on omistautunut erittäin hyvin harrastukseensa ja edennytkin siinä yllättävän hyvin vaikkä lähtötilane oli nolla. Musiikista ei välttämättä tule hänelle ammattia, mutta yleiseen elämänasenteeseen se varmasti vaikuttaa ja uskon siitä olevan hyötyä yhteiskunnalle enemmän kuin "investointi" kustantaa.
terttu karppinen
Vieras

#7 Tässä taas siirretään vastuu...

07.11.2010 11:05

Kaveria ei jätetä, sekö pätee vain veteraaneihin. Tulevaisuudella ei ole näköjään mitään merkitystä. Tavallisista luokista tulee erityisluokkia, joissa kellään ei ole ammattitaitoa hoitaa erilaista lasta. Myös opettaja joutuu jättämään älyköt juonimaan ihan omiaan, kun aika ja voimat kuluvat työrauhan ja erityistehtävien hoitoon. Lieneekin tarkoitus ajaa alas tämä peruskoulu, että saataisiin taas kokea sama jako kuin minun nuoruudessani kahden kerroksen väkeen. Hyväosaiset järjestävät lastensa koulutuksen rahalla. Ääriainekset saavat vettä myllyynsä. senioriopettaja, terttu karppinen

Vieras

#8 Re: Onko Oulun opetustoimen hallinnossa jotain vinossa?

01.05.2011 05:19

#1: Kai Karlqvist - Onko Oulun opetustoimen hallinnossa jotain vinossa?

No...regarding why I have not heard from you..not enemies..still friends?

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

23.11.2012 05:57