Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

06.01.2011 18:29


Juha Buska
Vieras

#502 Näin 2007

06.01.2011 23:32

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2007/01/ambulanssien_saatavuus_vaihtelee_kunnittain_225745.html

Huomatkaa uutisen laatijan asiantuntemattomuus terminologian suhteen...

Vieras

#503 Näin 2007

06.01.2011 23:47

Joo puhuttiin vain sairaankuljetuksista, ei ENSIHOIDOSTA, jota on ollut Torniossa jo ennen vuotta 2007.

Vieras

#505 Noh?

09.01.2011 05:35

Mitenkäs se toiminta nyt on lähtenyt käyntiin? Onko siellä autoja valmiudessa siten kun sopimuksessa edellytetään? Onko siellä autoissa lääkkeitä entiseen malliin? Onko lanssit eksyneet matkalla kohteisiin? Onko kovastikin vainajia tullut kokemattomien sairaankuljettajien hoitovirheiden seurauksena? Joko on Torniossa valituksia lääninhallitukseen kirjoiteltu?

Uteliaisuuttani vain kyselen, olisihan tuo kiva tietää miten se toiminta todellisuudessa on käynnistynyt. Täällä kun valitettavasti jauhetaan vain jostakin adrenaliinikynistä sairaankuljetuksen/ensihoidon jäädessä toissijaiseen rooliin.
Vieras
Vieras

#506 Re: Noh?

09.01.2011 11:25

#505: - Noh? 

toiminta on seurannassa kuntalaisten taholta.

Politiikot ja virkaa tekevät ovat varmaan jo unohtaneet ja suunnittelevat uusia tyhmyyksiä!

Siis mikä se osoite olikaan?
Vieras

#507 Paikallistuntemus?

09.01.2011 14:34

Mitenköhän on sen paikallistuntemuksen laita?
Taksinkuljettajillekin järjestetään paikallistuntemuskokeita,ennen taksiluvan myöntämistä.
Onkos näille buranataksinkuljettajille vastavaa koetta?
Vieras
Vieras

#508 Re: Re: Noh?

09.01.2011 14:38

#506: Vieras - Re: Noh? 

 Samaa mieltä, mutta tuntuu erikoiselta, että kuntalaisten pitäisi pystyä seuraamaan, kun eihän sitä kuntalaisena voi saada uudesta salamyhkäisestä yrityksestä kuin ympäripyöreää tietoa. Vai saisiko sieltä tietää mitä henkilöitä siellä on töissä? Taitaa työntekijöiden vaihtuvuus olla niin suurta, ettei pystytä sitä kertomaan.

Eikö siis päätöksentekijät ole seurantavastuussa siitä, että tehtyä sopimusta noudatetaan. Tai miten se seuranta on organisoitu? Vastuuläkäri kai tietää missä mennään ja hän sopimusrikkeistä informoi päättäjiä, jotka ripeästi tarttuvat epäkohtiin.. Vai miten se menee? Ei harmainta hajua mulla, pitäis kai ottaa yhteyttä siihen, ketä äänesti. Tosin tää asia ei häntä oo hetkauttanu aiemminkaan eli tuskin nytkään ja minun ääneni menetti ja ehkä jonku toisenkin.

Vieras
Vieras

#509 Re: Paikallistuntemus?

09.01.2011 14:43

#507: Siis mikä se osoite olikaan? - Paikallistuntemus? 

 Oisko niin, että vaatimuksena oli paikallistuntemus, mutta sitten kun paikallisia ensihoitajia ei olekaan yrityksessä kuin muutama, niin se olikin samantekevää. Kaupungille kelpaa mikä vaan, tasolla ei oo mitään väliä, ainoastaan rahalla.. Toivoisin voivani muuttaa täältä pois, ehkä se onnistuukin ajan kans, perhettä ei hetkessä muuteta. Tosin niitä miinuspisteitä tälle kunnalle tulee monesta muustakin asiasta.

Matti Suopajärvi
Vieras

#511 Re: Re: Paikallistuntemus?

09.01.2011 22:56

"Oisko niin, että vaatimuksena oli paikallistuntemus, mutta sitten kun paikallisia ensihoitajia ei olekaan yrityksessä kuin muutama, niin se olikin samantekevää."

SOPIMUSTEKSTISTÄ: "Terveyskeskus valvoo tämän sopimuksen noudattamista ja valvontatehtävissä sillä on oikeus ja VELVOLLISUUS tarkastaa...sopimuksen palvelutaso."

---

Eli kyllähän tämän(kin) pitäis olla ihan selvä asia. Kun olette huolestuneita niin eikun yhteys omiin valtuutettuihin. He ovat niitä jotka voivat vaikuttaa asioihin.

Palaan vielä asiaan...ihan varmasti.

Matti

 


Juha Buska
Vieras

#512 Otteita Tornion kaupungin ensihoitopalvelun sopimuksesta ja sopimusrikkomuksista...

10.01.2011 17:35

http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1343-4-Liite-1.PDF

sopimuksen kohta 2
Ensihoitopalvelun ajoneuvo(t) ja niiden varustus - sopimusrikkomus!

sopimuksen kohta 3
Henkilöstö - sopimusrikkomus!

sopimuksen kohta 11
Valvonta - valvontavelvollisuuden rikkomus!

Yksityiskohdista seuraavassa... #513

 

Todennäköisesti toiminnassa rikotaan myös sosiaali- ja terveysministeriön ohjetta lääkehoidon toteuttamisesta sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Taulukko 10. Lääkehoitoa toteuttavan henkilöstön valmiudet ja edellytykset osallistua lääkehoidon toteuttamiseen nykyisten koulutusvaatimusten pohjalta

(Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2005:32, Turvallinen lääkehoito, 53.)

LIITE 8 ENSIHOIDON LÄÄKEHOIDON VAATIVUUSTASOT

(Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2005:32, Turvallinen lääkehoito, 94.)

 

http://pre20090115.stm.fi/pr1139565646410/passthru.pdf


 

 

Matti Suopajärvi
Vieras

#513 Ilimotusasiaa

10.01.2011 17:36

Toimitin allaolevan kirjeen Tornion terveyskeskuksen johtavalle lääkärille sekä saatteeksi sosiaali- ja terveyslautakunnalle, sekä perusturvajohtajalle. Koska katsoin että sopimusta on joiltain osin rikottu sekä joiltain osin mahdollisesti rikottu. Huolestuttavinta ao. kohdissa on mielestäni se että kaupunkilaisille heidän (ja meidänkin) verorahoilla luvattu palvelutaso ei toteudu, sekä joiltain osin kaupunkilaisten ja työntekijöidenkin turvallisuus voi vaarantua.

---

Tornion kaupunki on tehnyt Med Group Oulunseutu Oy:n kanssa sopimuksen ensihoidon ja sairaankuljetuksen järjestämisestä 1.1.2011 alkaen. Sopimuksen mukaan: "Terveyskeskus valvoo tämän sopimuksen noudattamista ja valvontatehtävissä sillä on oikeus ja velvollisuus tarkastaa hälytysjärjestelmä, sovitt palvelutaso, valmius, varusteet, kuljetusten ja ensihoidon asianmukaisuus ja terveyskeskukselle osoitettu laskutus sekä arvioida ensihoitohenkilöstön ammattitaitoa ja myöntää tilaajan toimialueelle perustason ja hoitotason luvat."

Kohta 1 sopimusrikkomus - sopimuksen vastainen auto. T-191 (kakkoslähdön auto) Ford Kasten CHE-929 on otettu käyttöön 3.2.2009. Auto oli Tornion kakkoslähdössä toiminta aloitettaessa 1.1.2011.

Sopimuksen mukaan: "Palvelun tuottajalla tulee olla liitteessä tarkemmin määritellyt ensihoitopalvelun ajoneuvo/t." Ja liittessä "2 sairaankuljetusajoneuvoa jotka ovat alle 1 vuotta vanhoja käyttöönotettaessa".

Lisäksi tarjouspyynnössä mainitaan että kalusto tulee olla tarjouksen mukainen toiminta aloitettaessa.

Kohta 2 sopimusrikkomus - sopimuksen vastainen auto. T-190 (ykköslähdön auto) Volkswagen Crafter ANI-248 on otettu käyttöön 20.4.2007. Auto oli Tornion ykköslähdössä toiminta aloitettaessa 1.1.2011-6.1.2011.

Sopimuksen mukaan: "Palvelun tuottajalla tulee olla liitteessä tarkemmin määritellyt ensihoitopalvelun ajoneuvo/t." Ja liittessä "2 sairaankuljetusajoneuvoa jotka ovat alle 1 vuotta vanhoja käyttöönotettaessa".

Lisäksi tarjouspyynnössä mainitaan että kalusto tulee olla tarjouksen mukainen toiminta aloitettaessa.

Kohta 3 sopimusrikkomus - luvaton työntekijä.
1.1.2011 klo 00.00 aloittaneessa työvuorossa (HETI ENSIMMÄISESSÄ!) työskenteli pelastaja, jonka toimimisesta Tornion ensihoito- ja sairaankuljetustehtävissä ei ole ilmoitettu etukäteen vastuulääkärille. Lisäksi hän on toiminut ilman lupaa ambulanssissa.

"Saadakseen luvan toimia kunnassa sairaankuljetustehtävissä henkilöstön tulee suorittaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopirin suositusten mukainen perustason ensihoidon testaus sekä erillinen lääketentti hyväksytysti vastuulääkärin määräämin määrävälein."

Lisäksi palveluntuottaja on rikkonut velvollisuuttaan toimittaa henkilöstön ammattipätevyyteen liittyvät todistukset vastuulääkärille:

Sopimuksen mukaan: "Palveluntuottaja on velvollinen toimittamaan palvelukseensa tulevan henkilön ammattipätevyyteen liittyvät todistukset ensihoidon vastuulääkärille toiminnan alkaessa ja palkatessaan uutta henkilökuntaa."

Kohta 4 mahdollinen sopimusrikkomus - epäpätevä työntekijä
Kohdassa kolme mainittu työtekijä on pelastaja. Hänen mahdollinen uusi koulutus ei ole tiedossani, koska palveluntuottaja ei ole esittänyt hänen pätevyyttään kohdan kolme mukaisesti.

Sopimuksen mukaan: "Muun sairaankuljetuksessa toimivan henkilöstön tulee olla tarpeellisen ensihoitokoulutuksen saaneita terveydenhuollon ammattihenkilöitä (Sairaanhoitajia, perus- ja lähihoitajia sekä lääkintävahtimestari-sairaankuljettajia)."

Kohta 5 työaikalain rikkominen
Lisäksi saamieni tietojen mukaan Med Group Oy teettää Torniossa yli 24 tunnin vuoroja.

Sairaanhoitaja teki työvuoron ykköslähdön hoitotason ambulanssissa yhteensä 56 tuntia.

Sairaanhoitaja teki työvuoron ambulanssissa yhteensä 72 tuntia.

Sairaanhoitaja teki työvuoron ambulanssissa yhteensä 48 tuntia.

Med Group Oy on anonut aluehallintovirastolta poikkeuslupaa teettää 24 tunnin tyovuoroja, tasoittuen 42 tuntiin viikossa. Kyseinen poikkeuslupa ei salli pitempien työvuorojen tekoa. Kyseisen mukaiset työvuorot ovat työaikalain vastaisia. Työaikalain mukaisten työaikojen valvominen on myös palvelunostajan velvollisuus jo kuntalaisten turvallisuudenkin vuoksi.

Kohta 6 mahdollinen sopimusrikkomus - puutteellinen paikallistuntemus.
Med Group Oulunseudun Torniossa toimivista sairaankuljettajista suurin osa on ulkopaikkakuntalaisia mm. Heinolasta, Kotkasta, Jyväskylästä, Ivalosta, Rovaniemeltä, Kuusamosta, Kempeleestä jne…ja ovat saapuneet Tornioon sopimuksen alkaessa, joten he eivät ole tutustuneet alueeseen edeltäkäsin.
Sopimuksen mukaan "henkilöstöllä tulee olla hyvä paikallistuntemus".
Sopimuksessa ei mainita siirtymäaikaa, joten asian tulee olla kunnossa 1.1.2011 alkaen.

Kohta 7 terveyskeskuksen valvontavelvollisuus
Lisäksi vaadin, että mahdollinen rikkomus puutteellisesta paikallistuntemuksesta selvitetään testaamalla koko henkilöstön paikallistuntemus. Kuten sopimuksessa mainitaan terveyskeskuksella on oikeus ja VELVOLLISUUS tarkastaa sovitt palvelutaso. Paikallistuntemus on osa palvelutasoa. Kyseistä kohtaa tulisi myös valvoa koska siihen on sopimuksen mukaan velvollisuus. Navigaattorin olemassaolo autossa ei ole todiste paikallistuntemuksesta. Navigaattorista on erillinen vaatimus sopimuksessa.

Kuntalaisena vaadin että yllä kerrottuihin rikkomuksiin puututaan välittömästi ja ryhdytään toimiin sopimuksen irtisanomiseksi, mikäli lisää rikkomuksia vielä ilmenee tai irtisanotaan sopimus välittömästi mikäli katsotaan näiden useiden sopimusrikkomusten jo riittävän.

Pyydän että Med Groupin henkilöstöä ja sen työaikoja ja paikallistuntemusta seurataan vastuullisten virkamiesten taholta jatkossa säännöllisesti jotta vastaavia rikkomuksia ei pääse syntymään. Työaikalain rikkomisesta on ilmoitettu myös aluehallintoviranomaisille.

Muuta
Lisäksi pyydän vakavasti pohtimaan voiko olettaa että nykyinen henkilöstö on valmista sitoutumaan pitemmäksi aikaa ensihoitoon, jolloin toiminnalla ja vastuulääkärin koulutuksilla olisi jatkuvuutta. Vai onko niin että pääosin muualta tullut henkilöstö tulee vaihtumaan usein, jolloin toiminnan kehittäminen ei ole pitkäjänteistä ja muodostuu vastuulääkärillekin kohtuuttomaksi ja kunnalle kalliiksi.


Vieras

#514 VOI VOI

10.01.2011 20:24

Herranjestas, on tämä hullu kaupunki. ja aina vain hullummaksi mennee.

Ei ole ihan tervettä tuon MG toiminta. kukaan ei ole iskukunnossa enään 24 tunnin työrupeaman jälkeen.... eihan sitä saa autoakaan ajaa, jos on väsymystä. Ai, mutta Torniossa saa. Kaikki on sallittua, ettei vaan tarvi myöntää tehneensä virhettä näissä kilpailutus asioissa.

On muuten nähty ambulanssi kaupan edessä ostoksilla... :)(se häiritsi edellisen firman eli spr:n aikana)

Pittääpä olla yhteydessä omaan valtuutettuuni, jolla on varmasti jo pinna palanut kanssani... sitä saa mitä tilaa..
Jänishousu
Vieras

#515 Outille ja Ilkalle

10.01.2011 23:22

Tornion toivot:) Anteeksi, että kirjoitan taas nimettömänä, mutta nimelläni ei ole merkitystä.

Matti ja Juha yllä kertovat sopimusrikkomuksista. Teksti on lohdutonta luettavaa. Osa rikkeistä on ollut tiedossa ja esillä mm tällä palstalla ja Pohjolan Sanomien artikkelin kommenteissa jo pari viikkoa. Huomenna on Sosiaali- ja Terveyslautakunan kokous - huolimatta edellä kerrotusta, ei tämä asia ole lautakunnan asialistalla. Luulisi näiden jotain kautta kantautuneen jo lautakunankin korviin?

Pohjolan Sanomien jutussa joulukuun lopussa Kustaa Piha kertoo: "Tarvittavat henkilöt on rekrytoitu ja työ kiinnosti laajasti. Kaikilla uusilla työntekijöillä on kokemusta ambulanssista ja asianmukainen koulutus. Rekrytoidut ovat kotoisin Tornion lähialueelta." Ja kaksi viikkoa aikaisemmin: "Työt Torniossa ja Tervolassa alkavat suunnitellusti vuoden vaihteessa sillä miehityksellä kuin alun perinkin oli suunniteltu."

Tätä on hyvä verrata Matin kirjoittamaan tekstiin: epäpätevä työntekijä heti ensimmäisessä työvuorossa, henkilöstöä palkattu ympäri Suomea, ylipitkiä työvuoroja. Jos kaikki olisi kunnossa, ei näin toimittaisi. Lisäksi autorikkomukset kertovat omaa kieltään sopimuksen kunnioituksesta - ja valvonnan heikkoudesta.

Matti kirjoitti tehneensä rikkeistä ilmoituksen johtavalle lääkärille, sekä laittaneensa ne tiedoksi lautakunnalle ja perusturvajohtajalle. Rohkenen epäillä, että tämäkään ei tule johtamaan toimenpiteisiin. Asian aiempi käsittely on hyvin osoittanut miten tämä sylttytehdas toimii. Asioita pallotellaan ja viivytetään riittävän kauan, jotta niiden ratkaiseminen menettää merkityksensä.

Te kaksi osoititte adressin keskustelujen yhteydessä kiinnostuksenne ja huolenne ensihoidon tilasta. Asiaa ei ole vielä syytä unohtaa. Toivottavasti kumpikin tahollanne edistätte parhaaksi katsomallanne tavalla näiden sopimusrikkomusten julkituloa ja perinpohjaista selvittämistä.
kuningaskuluttaja
Vieras

#516 Hyväuskoiset päättäjät

10.01.2011 23:41

Eikö päättäjiä häiritse se, että heitä on kusetettu totaalisesti...? Ehkä he haluavat maksaa mätääntyneistä banaaneistakin täyden hinnan...? Jos ostamani tuote on viallinen, palautan sen.
Matti Suopajärvi
Vieras

#517 Re: Outille ja Ilkalle (Jänishousulle)

11.01.2011 00:46

Minunkaan nimellä ei ole merkitystä, oikeasti, vaan itse asialla. Se että halusinpa tai en minut varmasti on jo leimattu anti-symppikseksi kaikkialla missä kalikka on kalahtanut kohteeseensa. Mutta aivan sama...etenkin kun en älyä olla signeeraamatta juttujani.

Kirjoitat asiaa. Poistin omasta tekstistäni vielä sunkin tekstiä pessimistisemmän osion siitä kuinka tuonkaan kirjeen johdosta ei tulla tekemään mitään ja kuinka asiaa tullaan viivyttämään, juuri kuten kerroit. Mullakin on heikot hetkeni ja maailmani ajoittain musta.

Totuus on se että asiat eivät valitettavasti ole ihan kohdallaan. Esimerkiksi liuotushoitoa ei kyetä ambulansseissa antamaan tällä hetkellä kuin erittäin satunnaisesti, jos vielä silloinkaan - edes ykköslähdön autossa. Aiemmin tuo onnistui kakkoslähdön osaltakin lähes 100%:sti. Palvelutaso on siltä osin romahtanut.

Seitsenkohtaisen kirjeeni muutkin kohdat pitävät valitettavasti paikkansa. Työvuoroja tehdään jatkuvasti ylimittaisina. Paikallistuntemuksesta en varmasti osaa sanoa (kun en voi sitä testata), mutta uskon sen olevan suurimmaksi osaksi sitä ja tätä jne...

Ja toki...onhan aivan käsittämätöntä että sopimukseen mennään itse kirjoittamaan että meillä on VELVOLLISUUS valvoa ja sitten jätetään homma tekemättä! Tilaajavastuulaki hoi!!!

Vastuulääkärin osa ei ole helppo ja toimintamahdollisuudet vähissä. Päätös on kuitenkin poliittisissa käsissä...

Ehkä vielä viitsin ja jaksan koska ainakaan keinot eivät lopu. Ellei kaupunki sisäisesti valvo että sen ostamassa palvelussa noudatetaan asianmukaisia työaikoja aina voi vedota vaikkapa tilaajavastuulakiin tai tehdä ylipitkistä työajoista poliisille tutkintapyynnön jos epäilee niin olevan jne...

Uskon että Med Group tulee kohtapuoliin uudistamaan valtakunnallisen haun Tornion työpaikkoihin. Ei ole ilmaista lennättää hoitajia Tornioon ympäri Suomea muutamaksi päiväksi. Etenkin kun ko. henkilöt ovat jo tehneet normaalit vuoronsa toisaalla - TES:in mukaan heille todennäköisesti joudutaan maksamaan ylityöpalkkaa koko ajalta.  

PS. Kuningaskuluttajalle tuossa ylhäällä. Ei kyse ole siitä että päättäjät maksaisivat banaaneistaan. He maksattavat ne sulla ja nostavat sen päälle kokouspalkkionsa!

kysyttävää, matti

 

 

 

 

 

Lauri
Vieras

#518 Ne on ne ruusut ja risut.. =)

11.01.2011 01:47

Kiitos Juha, Matti ja muu ambulanssin väki, kun jaksatte välittää! :) Mieltäni on ilahduttanut teidän tarmo ja sinnikkyys näkemänne ja kokemanne vääryyden ja epäkohdan korjaamiseen. Älä Matti anna heikoille hetkille valtaa! Hyvyys on näinä päivinä harvinaista, kuin myös kaltaisenne rehelliset ja suorapuheiset oikeudenmukaisuuteen pyrkivät ihmiset. Ei oikeudenmukaisuutta vain teidän työpaikkojenne puolesta, vaan myös niiden ihmisten, jotka aiemmin apuanne usein tarvitsivat ja nyt ehkä jäävät ilman sitä perusturvaa, joka heille kuuluisi kunnan taata. Te olette taistelemassa oikean asian puolesta!

Olen lukenut näitä kirjoituksia suurella mielenkiinnolla. Poliitikoiden kannanottojakin on ollut mielenkiintoista seurata, vaikka en itse politiikan kiemuroihin olekaan perehtynyt. Risut kuitenkin sinulle Outi Keinänen, joka samassa viestissä (s.17?) peräänkuulutit kirjoittajien asiallisuutta, kuin itse ryhdyit asiattomaksi muita kirjoittajia kohtaan. Myös Suojapirtin toiminnan kilpailuttamiseen ja kilpailutuksen voittaneen yritykseen liittyvien asioiden spekuloimisella aiheutat vaan pahennusta. Miksi ryhdyt kertomaan kuulemiasi "epäilyttäviä" asioita tästä kilpailutuksesta? Ehken paikallaan myös sinulle lukea tämän adressin alkuperäinen aihe?

Ja kiitos sinulle Minna T, kun olet tämän tärkeän asian saattanut omalta osaltasi julkiseen keskusteluun tätä kautta!
Matti Suopajärvi
Vieras

#520 Re: Ne on ne ruusut ja risut.. =)

11.01.2011 18:07

#518: Lauri - Ne on ne ruusut ja risut.. =) 

Korjaan sen verran että minä nostin ensimmäisenä tuon Suojapirtin asian keskusteluun, koska näin kilpailutuksessa niin monta yhteistä tekijää. Halvan hinnan, kokemattomuuden alalla, saman kilpailutustyöryhmän jne...

matti

 

Vieras
Vieras

#521 Re: Pari kommenttia edellä oleviin

11.01.2011 20:13

#34: Ilkka Kapraali - Pari kommenttia edellä oleviin 

No niin, nyt on se pieni realistinen mahdollisuus toimia! Sopimusrikkomukset ovat tosiasioita, ei arveluita tai olettamuksia ja sopimus voidaan purkaa, eikö niin? Vai oliko tuo juttu pelkkää poliittista höpinää?


Vieras

#522 § 17 asia ei ole julkinen

11.01.2011 20:24

Jospa net vaikka tänhään siellä sosterissa puis salaisesti tätä asiaa... Tämä tästä tullee. Pittää alkaa eppäilemhään kaikkea ja kaikkia!
Vieras
Vieras

#523 Re: Ilimotusasiaa

11.01.2011 20:58

kuningaskuluttaja
Vieras

#524 Re: Re: Outille ja Ilkalle (Jänishousulle)

11.01.2011 22:12

#517: Matti Suopajärvi - Re: Outille ja Ilkalle (Jänishousulle) 

 Näin se on! Kaikki me kuntalaisina maksamme tästä nykyisestä palvelusta.

Kyrsiintynyt
Vieras

#525 Jos ei päättäjät, niin sitten media!

11.01.2011 22:25

Toivottavasti Suopajärven kirje pistää rattaat pyörimään ja joku alkaa toteuttaa lakisääteistä valvomisvelvollisuutta ja vie asian tarvittaessa eteenpäin.
Jos kukaan Tornion päättäjistä ei tähän kirjeeseen reagoi, toivon että saan pian lukea Pohjolan sanomista (ja monesta muustakin sanomalehdestä) otsikon "Tornion kaupunki laiminlyö velvollisuuttaan valvoa ensihoitopalveluita"