Pelastakaa Kulttuurien museo

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Pelastakaa Kulttuurien museo.

Kristine Wendt
Vieras

#26

21.01.2011 12:18

Hyvin toimiva museo ja mielenkiitoisia näyttelyjä, hyvällä paikalla.
ALy
Vieras

#27 Kulttuuri ei saa kuolla

21.01.2011 16:00

Kaikki kommentit/debatit vastaanotetaan
Kimmo Kahra
Vieras

#28 Kulttuurien museo

21.01.2011 19:51

Juuri nyt, nousevan muukalaisvihan aikana ja lisääntyvän monikulttuurisen nuorisopolven kasvaessa yhteiskunnassamme, tulisi kulttuurien museolla olla aivan erityinen asema museoiden joukossa. Museon tekemä työ voisi olla osaltaan myötävaikuttamassa suomalaisen kulttuurin uuteen kukoistavaan ajanjaksoon.
Kultturien museon tehtävä
Vieras

#29 Kimmo Kahralle ja muillekin

21.01.2011 20:35

Tuossa kommentissa on villakoiran ydin! Tai ainakin yksi tärkeä näkökulma.
Suomalainen kulttuurimme on yksi kulttuuri muiden joukossa, eikä se ole mitenkään neitseellisesti syntynyt vaan koko esi-isiemme historian ajan vaikutteita itseensä suodattaen ja niitä edelleen välittäen. Kulttuurien museon tekemä työ tähtää valaisemaan tätä edestakaista virtausta. Se ottaa esimerkkinsä läheltä ja kaukaa ja yrittää selvittää miksi on syntynyt toisistaan eroavia ratkaisuja ongelmiin, jotka kuitenkin perimmältään ovat kaikkialla samat. Selviytyä ja lisääntyä, jos äärimmilleen pelkistetään. Kulttuurien museon kannanotot eivät ole poliittisia eivätkä muutenkaan puolueellisia. Kansallismuseomme on staattisempi Suomen historian ja suomalaisuuden pyhäkkö, ja se sopii hyvin. Kulttuurien museossa voidaan avata rajoja joka suuntaan.

Pipa Paljakka
Vieras

#30 Re: Mikä siinä Guggenheimissa nyt on niin ihmeellistä?

22.01.2011 11:10

Mielestäni museoiden tehtävä on tuoda esille sellaista, mitä muuten ei huomaisi, kuten vaikka vähemmistöjä. Guggenheim on jo valmiiksi niin kuuluisa brändi ettei se mitään lisähuomiota tarvitse.

Kulttuurien museo tuo esille paitsi omia vähemmistöjämme myös kielisukulaisiamme idässä, joiden tutkimuksessa meillä on pitkät perinteet. Kun tunnemme juuremme, ymmärrämme keitä me olemme ja osaamme arvostaa omaa kulttuuriamme ja vain oman kulttuurin arvostuksen kautta kasvaa suvaitsevaisuus muitakin kulttuureita kohtaan. Kulttuurien museoon tulee panostaa, koska se tarjoaa sellaista erityisosaamista, jota ei ole muualla. Vai jätämmekö kielisukulaisten puolustamisen vain virolaisten erityisosaamiseksi?

Guggenheim sen sijaan edustaa amerikkalaista kulttuuria, enkä ymmärrä miksi sitä pitäisi esitellä juuri Suomessa. Amerikkalaisuuttahan kaikki mediat tursuavat. Kiinnostus vähemmistöihin taas ei ole mitään periamerikkalaista, vaan tuollaiset sulatusuunit pakkaavat päinvastoin väheksymään vähemmistöjä. Maailman mittakaavassa ja jo Euroopassakin olemme itsekin vähemmistö. Siksi puoltakaamme vähemmistökulttuureita.

Titta Schultz
Vieras

#31

25.01.2011 14:59

Kulttuurien museossa on ollut upeita näyttelyitä Suomen kulttuurista. Lisäksi silmiä avaavia näyttelyitä muualtakin. Myös museon sijainti on keskeinen. Siellä on helppo pistäytyä Helsingissä käyvien ystävien kanssa, ilman suuria järjestelyjä.
Vieras Kulttuurien museon tehtävä
Vieras

#32 Re:

25.01.2011 16:47

#31: Titta Schultz -  

 Hyvä Titta Schultz, taidat sekoittaa Taidemuseo Tennispalatsin ja Kulttuurien museon. Jälkimmäisessä ei ole ollut näyttelyitä Suomen kulttuurista, taidemuseossa sen sijaan on. Kulttuurien museo kertoo enemmän muista kuin meistä suomalaisista.

Kommentissasi paljastuu ongelma, joka Kulttuurien museota on pahasti vaivannut: se on paikassaan huomaamaton, kun lipunmyyntikin siirrettiin sisäpuolelle. Olen omin silmin havainnut tämän museoiden sekaantumisen toisiinsa. Mutta Tennispalatsissa voi käydä katsomassa hyviä näyttelyitä väliseinän kummallakin puolella ja tavata keskeisellä paikalla. Kumpaankaan museoon ei ole enää edes sisäänpääsymaksua. Voi käydä molemmissa!

Mlp
Vieras

#33 Sivistystä

26.01.2011 19:32

Suomalaisetkin tarvitsevat sivistystä. On noloa paeta Impivaaraan, maailma on joka tapauksessa olemassa. koulujen pitäisi aktiivisesti käyttää museoita. Niin kuin muissakin sivistysmaissa.
Riitta Räsänen
Vieras

#34

27.01.2011 11:13

vahvistan allekirjoituksen
Annikki Vormala
Vieras

#35

27.01.2011 20:28

olen allekirjoittanut adressin
Kulttuurien museon tehtävä
Vieras

#36 Autetaan kävijämäärä nousuun

31.01.2011 23:36

Kulttuurien museon toiminta on todella vakavassa vaarassa, nyt kun kannattavuus lasketaan vain rahassa. Tämä periaate ei muuten ole ollenkaan tasapuolista vaan poliittisesti valikoivaa. Verovaroin kustannetaan paljon pienempiäkin kuin yli 20 000 kävijän toimijoita.

Kulttuurien museon työn tuottavuus ilmenee vasta välillisesti ja on arvioitavissa siitä, miten sen ohjelma lisää yleissivistystämme, tuottaa oivalluksia, antaa ajattelun aihetta, lisää suvaitsevaisuutta ja mielenkiintoa toisia ihmisiä kohtaan. Tämä on tärkeä näkökulma, koska vieraat ovat jo keskuudessamme ja koska me matkustamme heidän pariinsa yhä yleisemmin. Lisäksi museon näyttelyt esittelevät monia nyt jo kadonneita tai taantuneita käsityömenetelmiä niille, jotka ovat esineistä kiinnostuneita ja osaavat lukea niiden informaatiota.

Museo on tehnyt 1999 lähtien noin lähes 50 näyttelyä, isoja ja pieniä, ja todella vaihtelevista aiheista. Niihin on liittynyt työpajoja ja luentosarjoja sekä lasten ohjelmaa. Jos emme halua menettää tällaista kulttuurilaitosta, osoitamme sen käymällä siellä ahkerammin. Se on kaikkein paras osoitus kannatuksestamme.
Näyttelyohjelman näkee ainakin museon kotisivuilta www.nba.fi/kulttuurien museo, kun maksettuihin mainoskampanjoihin ei ole nähtävästi ole varaa.
Tiina Éno
Vieras

#37

04.02.2011 12:50

HALUAN ALLEKIRJOITTAA TÄMÄN ADDRESSIN
Simo Hankaniemi
Vieras

#38 Lakkauttaminen

06.02.2011 06:05

Olipa outo uutinen, jonka kuulin joitakin päiviä sitten, että Kulttuurien museo lakkautetaan. Kyllä Suomella pitäisi olla varaa yhteen pieneen antropologiseen museoon. Museolla pitäisi olla oma talo, eikä nykyiset hieman säälittävät tilat Tennispalatsin liikkeiden seassa.

Jos museon rahoitus on ongelma, voisi varat ottaa kehitysyhteistyövaroista, puoluetuista ja monista muista enimmäkseen turhista menoista.
Kulttuurien museon tehtävä
Vieras

#39 Re: Lakkauttaminen

06.02.2011 23:02

#38: Simo Hankaniemi - Lakkauttaminen 

Olen ihan samaa mieltä.

Virallinen sanamuoto kuuluu kuitenkin olevan, ettei museota varsinaisesti lakkauteta - se saa jopa pitää oman nimensä - ja vain suljetaan Tennispalatsissa. Museo jatkaa toimintaansa jossakin muodossa (tilapäis- ja virtuaalinäyttelyin) Kansallismuseon suojissa. Tämähän ei lohduta, koska museo ei voi palata edes sellaisiin olosuhteisiin jotka sen toiminnoilla oli ennen Tennispalatsiin pääsyä. Korvaavia ja parempia tiloja Kulttuurien museolle pitäisi kiireen vilkkaa etsiä nyt! Ettei 2013 tarvitsisi muuttaa varastoon.

Kysymyksessä on Museoviraston ja opetus- ja kulttuuriministeriön tekemä kapeakatseinen eurosentrinen poliittinen päätös, jolla osoitetaan, ettei yleinen kulttuuriopetus ole tässä maassa tarpeen. Päätös tullaan varmasti noteeraamaan samalla kun arvioidaan uutta Suomen brändiä. Suomi ei tällä teolla todista olevansa sivistysvaltio. Suomella ei ole oikeutta pitää varastoissa piilossa vuosikymmenestä ja -sadasta toiseen kansainväliseen kulttuuriomaisuuteen kuuluvia aarteita. Jos niiden esilläpito maksaa, maksaa säilyttäminenkin eikä taatusti tuota mitään.

Museota rankaistaan nyt siitä, ettei se ole saanut yleisön huomiota Tennispalatsissa. Joskus se johtuu siitäkin, että naapuri Taidemuseo Tennispalatsi jatkuvasti ikäänkuin syö Kulttuurien museon kupista tekemällä hilkkua vaille olevia etnografisia näyttelyitä. Myönnän, että jokainen huolehtikoon omasta edustaan, mutta kun museot sijoitettiin vierekkäin Tennispalatsiin, puhuttiin synergiaeduista ja siitä, kuinka museoiden ohjelma ja muu toiminta tukee toistaan. Tämä ei ole toteutunut, ehkä yhtä Intia-teemaa lukuun ottamatta. Silloin(kin) taidemuseo veti pitemmän korren, koska sen näyttely oli dynaaminen, vapaa, värikäs, hauska, Kulttuurien museon näyttely teemaltaan akateeminen ja esillepanoltaan kuiva.

Kulttuurien museon on syytä repäistä nyt viimeisinä Tennispalatsin vuosinaan, ja panna esille ne kokoelmansa, joita ihmiset haluavat nähdä.

 


Vieras

#40 Näyttelyt

07.02.2011 00:16

Edelliselle kirjoittajalle tiedoksi, että tulevasta muutosta kertovassa tiedotteessa Kulttuurien museo kertoi myös vielä Tennispalatsissa esille tulevista näyttelyistä, tieto on saatavissa myös netissä: http://www.nba.fi/fi/kumu_ajankohtaista . Näyttelytoiminta pitäisi kuitenkin tyydyttävällä tavalla turvata myös muuton jälkeen, ehdottomasti. Kaikki näyttelyt eivät kuitenkaan voi olla kaikkien mielestä 'repäiseviä'.

Kulttuurin museon puolesta
Vieras

#41

07.02.2011 17:41

Kulttuurien museo on ollut kauan kaivattu lisä Helsingin museo valikoimaan ja kun se avattiin se riemastutti monia niistä, jotka tiesivät että Kansallismuseossa oli kokoelmia, joita ei voinut nähdä. Osallistuin Afrikkalaisilla esineillä luultavasti 1970 luvulla monikulttuuriseen näyttelyyn ja sitten menikin kauan ennenkuin 5 Afrikkaa näyttely tuli 2002 jossa esiteltiin museon kokoelmia sekä yksityisten ihmisten esineitä viidestä afrikan maasta.

Näyttely oli hyvä kurkistus ja mahdollisuus tutustua esimerkiksi Somalian kulttuuriin esineiden ja valokuvien kautta. Suomi-Somalia seuran näyttelyyn tuomat esineet lahjoitettiin museolle ja kuuluvat nyt kokoelmaan. Siellä voivat somalialaisten jälkeläiset nähdä omaan alkuperäiseen kulttuuriinsa kuuluneita esineitä ja tutkijat niitä tutkia. Tämä oli minulle ja monelle muulle Somaliassa työskenneelle tärkeä missio.
Minusta siis on mahdotonta että näin varakkaassa maassa suljetaan ainutlaatuinen museo.
minkä museo?
Vieras

#42 oiva sisältö adressissa

09.02.2011 01:13

lyhyehkö, ytimekäs
marja-liisa pelander
Vieras

#43 pelastakaa kulttuurien museo

13.02.2011 21:42

Suomessa tarvitaan kultturien museo. Se lisää sivistyneisyyttä ja kipeästi tarvitsemaamme avarakatseisuutta
zunguzunguggu
Vieras

#44 Kulttuurien museo

25.02.2011 13:09

Kulttuurien museo on ehdottomasti yksi Suomen museoiden parhaista! Museon näyttelytarjonta on ollut vaihtelevaa ja mielenkiintoista ja erityisen antoisaa visuaalisesti. Nykyihmistä sykähdyttää kädentaito ja eri kulttuureissa käsin ja luonnonmateriaaleista valmistettujen esineiden kauneus ja luonteva sopusuhtaisuus ja tarkoituksenmukaisuus. Kulttuurien museon kokoelmissa on todella harvinaisia esineitä, ja on hirveätä haaskausta, jos ne kaikki pakataan johonkin varastoon eivätkä ihmiset saa niitä nähdä. Olen työskennellyt taideopettajana Helsingin seudulla yli 15 vuoden ajan ja lukuisista oppilaitteni kanssa tekemistä museokäynneistä on ehdottomasti eniten positiivista palautetta saaneet juuri kulttuurien museon näyttelyt. Ja murrosikäisiltä nuorilta kun sitä positiivista palautetta ei niin helposti saa.

Toivon, että Kulttuurien museo säilytetään!
PONTES -Bridging Marginal Europe, hallitus
Vieras

#45 Kiitokset adressin allekirjoittajille

25.02.2011 16:15

Pelastakaa Kulttuurien museo -adressin allekirjoittajia on kertynyt 12.1.2011 jälkeen jo n. 2500. Allekirjoittajat edustavat yhteiskunnan koko kirjoa, niin Suomesta kuin ulkomailta. Adressin allekirjoittaminen sulkeutuu 27.2.2011 klo 24.00. Siihen saakka voi vielä osallistua Kultturien museon pelastamiseen. Seuraavana päivänä, Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä, adressi luovutetaan ministeri Stefan Wallinille kirjailija Kai Niemisen johdolla. Kiitämme teitä kaikkia allekirjoittajia osallistumisesta tähän merkittävään kulttuuritekoon.
Paula Salonen
Vieras

#46 Museon puolesta

26.02.2011 13:06

Toivon museolle pitkää ikää, vierailen siellä lähes kuukausittain ja joka kerran käynti on antanut uutta ajateltavaa
Jouko Heyno
Vieras

#47 Kaikki maksaa

27.02.2011 09:48

Jos jotain haluaa, siitä pitää maksaa. Vaatikaa veroprogression jyrkentämistä itsenäisyyden ajan tasolle.