Työttömälle oikeusturvaa ja parempaa toimeentuloa

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Työttömälle oikeusturvaa ja parempaa toimeentuloa.


Vieras

#51

16.03.2015 10:24

Muuten kansanedustajien ja ministerien palkat maksetaan myös verorahoilla,mitä hyvää he ovat sinulle tuoneet,veronkorotuksia,asetuksia ja määräyksiä ja lisää veronkorotuksia että heille voidaan maksaa hyvää liksaa.He ovat vieneet työpaikat veronkorotuksillaan yms. mutta syyttävät työttömiä laiskoiski loisiksi.Rikkaruohoiksi.


Vieras

#52

18.03.2015 19:11

Tärkeä asia!

Vieras

#53

19.03.2015 07:43

Esim. siksi että ns.karenssit ja ikuiset karenssit laittavat ihmisen elämän aivan matalaksi.
ikikar

#54 Re:

19.03.2015 07:44

#53: -  

 


Vieras

#55 IPU

20.03.2015 10:18

kannan ääneni itsenäisyyspuolueelle koska ajavat perustulo-asiaa eteenpäin.


Vieras

#56

21.03.2015 19:38

Olen itse -90 -laman seurauksena kärsinyt TE-politiikan mielivaltaisuuksista ja työnantajien hyväksikäytöstä (yritykset käyttävät kiireellisemmän ajan ja sanovat irti ilman perusteita, koska niitä ei tarvitse koe-ajalla antaa. Vai miten tulkitsette irtisanominen koeajalla -pykäliä?). Tällä hetkellä menetän kuukaudessa n. 35 € seuraavan vuoden helmikuulle saakka, koska työtunteja on arvioitua vähemmän, n. 6 tuntia/kk, ja asumistuki pienenee tämän verran. Itse työ päättyy toukokuun lopulla ja työllistymisnäkymiä ei ole. Pienestä peruspäivärahasta ( josta maksan noin 20% veroja) 35€ on paljon. Asumisukea entuudestaan on vähentänyt yritykseni maksaa omaa asuntoa ja kalliita taloyhtiön remontteja. Se täytyy varmaan myydä ja heittäytyä yhteiskunnan armoille asumisessakin. Sinnikkyyttä ja yritystä pärjätä itse ei kannusteta.
Jos kokoomuksen pyrkimys pidempään koeaikaan toteutuu heikentää se entisestään työntekijöiden asemaa ja sitä kautta huonontaa "orjatyön" saatavuuden.

Vieras

#57

23.03.2015 12:34

Olen koko työssäoloikäni ollut pätkätyössä ja siis työttömiä jaksoja on tullut tasaiseen tahtiin. Nykyinen työttömyys on kestänyt pitkään ja toivoa työpaikan saamisesta ei ole, ei edes pätkätyön (esim. vuorotteluvapaan sijaisuus tms.). Työttömyyteni eri vaiheissa olen joutunut monenlaisiin ongelmiin työvoimaviranomaisten kanssa. Pompottelu, karenssiuhka, palkattomat työtoimintamuodot, pelko ilmoittautumiskäynnillä tapahtuvista väärintulkinnoista jne ovat minulle valitettavan tuttuja. Tosin virkailijasta riippuen on ollut onnistuneitakin neuvottelutilanteita.
Vasta viimeisen puolen vuoden aikana olen havainnut, että työttömilläkin on oikeudenmukaisuuteen pyrkivät puolustajansa. En ole aiemmin tiennyt, että joku voisi nähdä työttömän aseman samalta kantilta kuin työtön itse: epävarmana, nöyryyttävänä ja koko elämään vaikuttavana kielteisenä statuksena. Osaan arvostaa työttömille tarjottua tukea ja asioitten ilmituomista medioissa. Me työttömät itsekin voimme pitää asioistamme melua, mutta usein me olemme tietämättömiä oikeista (laki)termeistä emmekä edes tiedä, milloin jokin toiminta ja määräys on laiton ja milloin sille on perusteet - meitä pidetään (tieten tahtoen?) pimennossa meitä koskevien säädösten ja velvollisuuksien suhteen. Harvoin olen onnistunut esittämään edes oikeaa kysymystä TE-tston virkailijalle, jotta minulle selkenisi asemani sekä työnantajan että itseni kannalta. Näin kävi esim silloin, kun allekirjoitin työelämään valmentautumissopimuksen.
Adressiin olisi voinut lisätä vielä TE-keskuksille velvoitteen tiedottaa asiakkaalle tätä koskevia asioita avoimesti, niin että työtön voi tutustua (vaikkapa netin kautta) itseä koskeviin säädöksiin ja TE-toimiston toimintamalleihin, käytäntöihin ja päätäntävaltaan. Näistä ei ole minulle yhdelläkään TE-käynnillä puhuttu halaistua sanaa.
Arvostan, että tämä adressi on saatu tehdyksi ja toivon, että työttömät saavat vastaisuudessa kokea asioitten menevän hyvään suuntaan, niin että syyllistäminen, pompottaminen, pakottaminen ja uhkailu voi jäädä työttömien kohtelussa lopullisesti historiaan. Kiitos!
KaisaVaronen os. Borg

#58 Muistakaa myös tämä, vaikka painotus on hieman eri

23.03.2015 15:42

erkki

#59 Re: Työttömyyskö rikos?

25.03.2015 08:50

#23: Suomen Kansa Oy - Työttömyyskö rikos? 

 Mulle tuli 2500 euron sakot kun mollin sivuilla innoissani vedin rastin ruutuun, mutta myöhemmin aattelin ettei mulle passaakaan. Olen ollut 25 vuotta työssä ja maksanut sievoisen summan veroja. siitä ajasta nyt vasta 3 kk työttömänä ja nyt karenssin takia ilman minkäänlaisia tuloja. Ei ole kuin 5 suuta ruokittavana ym..., 

Eli jos vaikka pankin ryöstäisin ja jäisin kiinni, en sais ensikertalaisena varmaan paljoakaan ja sakotkin katottaisiin tulojen mukaan.  Ehkä pääsisin valtion ylläpitoon. Saisin koulutusta lisää. Päivärahatki tulis. Kela maksaisi lasten elannon ja kasvatuksen. En minä pankkia ryöstäis kuiteskaan...2kk on kuiteski aika lyhyt aika ja rahaa saa muualtaki.

Autollakin saa kaahata aika lujaa että sakot nousee 2xkuukausitilin kanssa tasoihin. Joskus voi päästä huomautuksella. Mutta työvoimatoimisto rokottaa heti yhdestä rastista. Vois olla vähän inhimillisempää ihmisten kohtelu, ei me koiria olla .

Mieleen tulee että on se työtön todella suuri rikollinen.  Mitähän joku euroopan ihmisoikeustuomio istuin tai joku muu, mikä nyt lie, tästä sanoisi?

Kaisa Varonen os. Borg

#60 Re: IPU

25.03.2015 15:15

#55: - IPU 

 Kannatan itsekin perustuloa, mutta en millä mallilla tahansa. Nythän perustulosta ei ole vielä päätetty kokeiluakaan, siis sitä 3-4 vuoden kokeilua, josta päätös seuraavalla vaalikaudella tulee.Samoin perustulomallista ei ole vielä päätetty.

En tiedä, mitä tarkoitit ihan tarkaan. tämän adressin vaatimukset ja perustulo eivät ole ristiriidassa. Tämä on ennen perustuloa ja sen lisäksi, ei sen sijaan. Eli joskus tulevaisuudessa tuleva "parempi systeemi" ei todellakaan ole perustelu olla korjaamatta nykyjärjestelmän pahimpia lahovikoja. Kaikkein ensimmäiseksi pitäisi työttömille saada normaali oikeusturva, mikä muille ihmisille Suomessa kuuluu. Huhhuh, pitkä juttu, lukekaa adressin tapahtumasivulta, itse faktoista suurin osa on adressin tekstissä.

Eli nythän ihmisiä on jopa 2005 langetetulla karenssilla, vaikka ikuinen karenssi on kumottu, mutta ne joilla se jo oli jo ennestään, ovat sillä vielä 2016 saakka. Yleensä lain muuttuessa lain uuden edullisemman tulkinnan mukaan tuomitaan, paitsi työttömiä. Päiväsakko ei ole oikeasti koko päivän tienesti, esim. jos työtön pahoinpitelisi tms. hän saisi 7 e sakkoa, mutta karenssi vie koko päivän ansion, mahdollisesti 2005-2016. Työttömien valitukset eivät auta lähes koskaan, ja valitukset kestävät vuosikausia, vähintään kaksi vuotta. Sekin riittää, että työnantaja kertoo "omin sanoin ja muistin mukaan", mitä työnhakija on sanonut työnhakupuhelussa. Kuka tietää, vaikka hänellä olisi hampaan kolossa jotain... sellaista sattuu, mutta muiden ihmisten asioissa syytteet tutkitaan. 2009 jälkeen on virkailijalle tullut enemmän valtaa. Sitä paitsi toimeentulotuki ei ole henkilökohtaista tuloa, vaan perheen avustus. Karenssien avulla pudotetut eivät saa työnteostaan edes työmarkkinatukea ja 9e vaan perhekohtaista toimeentulotukea tulo-ja menolaskelmien mukaan. Kuntouttavassa työtoiminnassa olevat eivät silläpääse karenssilta. he saavat siis joko tyämarkkinatukea tai eivät sitäkään, pelkän 9e (vain toimeentuoluella oleville kuntouttavan työtoiminnan henkilöille sen maksaa sosiaalitoimisto, ns. toimintaraha 9e). Karenssille pudottamiset, omavastuu ja odotusaika sekä vielä toimintaraha lisäävtä kunnan kuluja, siisrtävät valtion kuluja kunnalle.

Sitten vielä "muille rikollisille" ei langeteta samasta teosta kahta rangaistusta. Työttömälle langetetaan vielä toieentulotuen perusosan leikkaus 20% tai 40%:isesti stm:n ohejiden vastaisesti ja perustuslain vastaisesti. Ensin kuuluu kuulla työtöntä, sosiaalityöntekijä voisi jättää leikkausken tekemättä, jos tuomio on väärä, sitä paitsi pitäisi tehdä itsenäisen selviytymisen suunnitelma ja antaa ihmiselle tilaisuus selviytyä. Näin ei silti menetellä, vaan yleisesti leikkaus tehdään automaattisesti ja vielä tuossa suuruusluokassa. Huomatkaa, että karenssi tulee myös pakattomasta työstä tai typerälle työnhakukurssille viidennen kerran menemästä keiltäytymisestä.Huom. typerä työnhakukurssi maksaa 5000 e/kk/työtön (Lähde. Elinikäinen oppiminen- kirja). Kun kurssit ovat pakollisia karenssin uhalla, voivat ne olla kuinka huonoja tahansa. kun asiakkaiden saanti on varmaa ja tulo sen myötä, ei pitämällä huonoja työnhakursseja tulojaan menetä. Imaistyövoimastakin työnanatja maksaa maksaa pitkän pennin työnhallinnollle, mutta työtön ei saa mitään muuta kuin työttömyyspäivärahan ja 9e/pv.Koko kurssi voi olla hyödytöntä ja sopimatonta työtä. Esim. eräs ystäväni joutui urakussille, jossa pari päivää neuottiin niitä samoja hakemusmalleja ym. jotka ovat netissäkin. ystäni on kapuallisen tutkinnon suorittanut. Hänet pantiin muka kaupallista alaa harjoittelaan. Hento ja vivelvaivoita kärsivä nainen jouti nostlemaan painavia tavaroita, mikä pahensi hänen nivelvaivojaan.

Puhutaan kilpailusta, juu, juu. Mitä kilpailua se on, kun joillekin annetaan ilmaistyövoimaa kerran toisensa jälkeen, toiset maksavat palkan, toiset maksavat kurssin kuluista osan. Työtön ei saa mitään. Työharjoittelukin on usein eikä poikkeustapuksessa rutiinityötä. Veronmaksajat ja joskus myös työnantaja 8esim. yksityisyrittäjä) maksavat.




 

Kaisa Varonen os. Borg

#61 Jatkoa edelliseen

25.03.2015 15:38

Jos saisimme karennsilta olevat sosiaalitoimistoon pudotetut, varsinkin ikuisella karenssilla olevat takaisin työvoimatoimistoon, heillä olisi oikeus palkkatukeen. Uusien Tem-ohjeiden mukaan ihminen , joka ei ole ollut työttömän työnhakijan statuksella, mutta on todellisuudessa ollut työtön, voi jatkossa päästä palkkatuelle. Siis karenssilta suoraan palkkatuelle ja töihin, jos on työtkylyinen (sairaseläkeet ja osa-aikaeläkkeet ovat sitten toinen vaihtoehto).Nyysysteemin mukaan sosiaalitoimisto ei voi tajota muuta kuin kuntouttavaa työtoimintaa.

abcdef

Timo Varonen

Palkkatukilaki 2015 - työttömyysaika lasketaan eri tavalla

Työtön ei ole työsuhteessa, ei työllisty päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssään työttömyysturvalain 2 luvun tavalla, eikä ole opiskelija, työttömänä pidetään myös työsuhteessa olevaa kokonaan lomautettua ja henkilöä, jonka viikottainen työskentelyaika on alle 4 tuntia. (L 916/2012)

Työministerion ohje ja palkkatukilain 2015 yksityiskohtaiset perustelut näyttävät tarkentavan tätä. Kahdeksannen pykälän yksityiskohtaisissa perusteluissa esitetään, että työttömyysaikaan laskettaisiin aika, jona henkilö on osallistunut julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain mukaiseen valmennukseen (työnhakuvalmennus, uravalmennus, työhönvalmennus) tai kokeiluun (työkokeilu, koulutuskokeilu) tai kuntouttavaan työtoimintaan (L 189/2001). Työministeriön ohje toistaa yksityiskohtaisten perustelujen tekstin ja lisää, että työttömyyden kestoa laskettaessa ei edellytetä, että henkilö on ollut samanaikaisesti rekisteröityneenä työnhakijaksi TE-toimistossa. Palkkatukea myönnettäessä henkilön tulee kuitenkin olla työtön työnhakija.

Näyttää siltä, että viime vuoden loppuun saakka kuntouttavassa työtoiminnassa oleva oli "toimenpiteessä" ja häntä ei katsottu työttömäksi työnhakijaksi. Nyt kuntouttavassa työtoiminnassa, valmennuksessa tai kokeilussa oltu aika laskettaisiin työttömyysaikaan eli työttömyyden kesto lasketaan eri tavalla. Palkkatukea myönnettäessä henkilön on kuitenkin aina oltava työnhakijana TE-toimistossa.

Lähteet: HE 198/2014 yksityiskohtaiset perustelut, L 916/2012, L 1366/2014, TEM ohje 31.12.2014 (Finlex),

(Kajo-keskus/Työllisyystoimijoiden terveisiä - aloitteita työllistymisen esteiden poistamiseksi)

www.pksotu.fi

pksotu.fi

Lomakkeen yläreuna

 lainaus ryhmästä Vaihtoehtoinen työllisyyspoliittinen ohjelma(fb).

Kaisa Varonen os. Borg

#62 Jatkoa edelliseen 2

26.03.2015 07:49

Sen verran tarkennan, että jos saisimme adressin vaatimukset läpi, ja karenssit nykymuodossa poistettaisiin, myös 2005 langetetut ja muut voimassaolevat karenssituomiot, niin karenssillla olleen tai kuntouttavassa työtoiminnassa olleen ei tarvitse enää 1.1.2015 Tem-ohjeen mukaan olla 500 pv työttömänä (karenssin tai  kuntouttavan työtoiminnan jälkeen), vaan jos karenssit purettaisiin, karenssin saaneella olisi heti oikeus palkkatukityöhön. Hänen pitäisi kuitenkin ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Jos hänen todellista työttömyyttään, vaikka olisi kestänyt enemmän kuin 500 pv, hänellä olisi oikeus, jos paikka olisikolmas sektori 100 % tukeen heti, vaikkei hän olisi ollut statuksella työtön työnhakija, katso yllä Timo Varosen lyhennelmä Tem- ohjeesta.


Vieras

#63

28.03.2015 16:00

Minulla on läheisiä työttöminä - itse olen eläkkeellä.
Yli 500 päivää työttömänä

#64 Hyvä adressi, mutta laki muutos ei mene läpi

30.03.2015 12:10

Hienoa että tähän asiaan on otettu kantaa. Meillä on vaan Suomessa se ongelma nykyaikan, että ne lait jotka heikentaäisi rikkaitten etuja tai verotusta(verotus nousisi) sitä vastaan on kaikki.

Sitten kun pitäisi köyhien oikeusturvaa saada paremmaksi. Niin sellaiset laki ehdotukset siityvät heti mappi Ööhön ja sen käsittelyä viivytellään niin ettei se tule 4 vuoden aikana täytäntökuntoon.

Niin kauan kun samat päättäjät ovat tulolla eduskunnassa niin sama meno jatkuu. Köyhät kyykkyyn työttömät orja töihin.

Nykyäänkin työmarkkinoilla on kolmet markkinat.

1. Maahanmuuttajat heidän oikeuksia ja palkkoja poljetaan.

2. Työssä käyvien markkinat. Heillä lähe 100% toimii sopimukset TESsin mukaan.

3. työttömien työmarkkinat. Palkkatukea tarjotaan jolla poljetaan palkkoja alaspäin kikkailemalla työtunneilla. Paras mitä minulle on käynyt niin työaika olisi ollut 6h5min. Näin saadaan taulukkopalkka tippumaan satasilla kuussa. Ja sitten firma saisi palkkatuen vaikka ei anna täysiä työtunteja. 0tuntisopimuksia, orjatyötä 9€ kulukorvauksella.

Sitten nämä työkokeilu paikat joita tarjotaan 9€ kulukorvauksella. Tuo 9€ ei riitä edes pääkaupungin seutulippuun vaan se on tällä hetkellä 10€ edes-takas. Eli joka päivä -1€ = n.20€ miinusta kuukaudessa. Ja jos olet peruspäivärahalla olet auttamatta kusessa. Puolessa vuodessa 120€ vuodessa 240€. Hei haloo päättäjät.

Työtön on nykyään täysin orjan asemassa. Ei ihmisarvoa ei minkäänlaista. Ja sitten vielä työttömiä syytetään heidän työttömyydestä. Kuka keksikään hienon YT-lain jossa voidaan irtisanoa ilman todellista tarvetta pelkällä tulevaisuuden näkymän taikka tehostamisen takia. Vaikka yritys tekisikin selväävoittoa tilijaksoilla. Sitten yrityksen ei tartte murehtia irtisanotusta pätkän vertaa vaan, kun on potkittu pihalle niin työnimikettä ja -kuvaa  vaihtamalla voidaan palkata vuokra firmasta puoli ilmatteeksi uusi heppu taloon määräaikaiseksi.

 

 


Vieras

#65

30.03.2015 13:05

Jaa, että työttömien olot vielä pitäs olla mukavia? Työttömänä pitääkin olla kurjaa, se kuuluu asiaan. Jos työttömien olot olisi mukavia, kaikki olisivat työttömiä. Tällä hetkellä 2,3 miljoonaa työssäkäyvää huolehtii 5,5 miljoonasta.

Ajattele vähän

#66 Re: Taidat olla joko todella rikas taikka teini

30.03.2015 22:45

#65: -  

 Joopa joo. Kukaan YT neuvotteluissa kenkään saanut ei ole vapaaehtoisesti työttömänä.

Toiset on voinut joutua työttömäksi ihan fyysisen vamman takia taikka henkisen vamman takia.

Väitän että vähintään 90% työttömistä haluaisi tehdä töitä, mutta haluaisi tehdä töitä palkalla jolla elää eikä millään orjapalkalla ja vielä vakitöitä eikä pätkätöitä. Saati sitten nolla sopimuksella töitä. Se on nöyryyttävää jos joutuu töiden ohella lähteä sosiaalitoimisto kerjäämään toimeentulo tukea, kun palkalla ei pärjää. Ja työttömien eläkkeet jäävät pieniksi, mistä seuraa lopunikää kestävä sosiaalitoimiston luukulla juokseminen, joka taas alentaa ko. eläkeläisen ihmisarvoa.

Se on se iso pointti.

Kun taas rikkaat kiertävät veroja ja päättäjät keksivät miten palkkaa saadaan alennettua ilman että hypitään liittojen nenille. Esim. työkokeilu. Suomessa harrastetaan orjatyötä mikä on piilotettu hienojen nimien alle etkö sä huomaa sitä? Tämä rikkoo jo työttömän ihmisoikeutta. Ei se sohvalla makaaminen ja työhakujen teko nyt kovin kivaa ole.

Kaikilla on oikeus saada samasta työtstä sama Tessin mukainen palkka.

Kaisa Varonen os. Borg

#67 Re: vieras 65

31.03.2015 07:11

#65: -  

abcdef abcdef

 Vai rupeaisit sinä työttömäksi, jos työttömien olot olisivat mukavat? En minä vaan. Olen joutunut työttömäksi taas jälleen kerran vastoin tahtoani. Ensimmäisen kerran jouduin työttömäksi jo 1989, opintovalat niskassa, myös puolisolla oli opintovalat. Pätkätöillä, katkeilevilla ja ennustettavilla tuloilla jouduimme maksamaan opintovelat. pieniksi mainituista työttömyyskorvauksilla, myös jonkun verran joskus oli muutakin sosiaaliturvaa. siis sillä pieniksi mainitulla sosiaaliturvalla vielä maksoimme opintovelkamme. Jouduimme lohkaisemaan normitulosta vielä valan maksunkin. olin 23 ammattinimikkeellä työssä 60 työpaikassa, oma yrityskin oli, projektiakin olen ollut perustamassa kahdesti, itselle vain vähän aikaa työtä niistä, toisesta vain tunti päivässä puoli vuotta. Karenssilla emme ole koskaan olleet, mutta selvityspyynnöillä on työttömyyskorvauksiamme katkottu ilman syytä, vaikka jo pätkätöiden takia jopa kuudesti ovat katkenneet tulot, ja velat olivat silloin niskassa.

Tällä hetkellä ei velkoja enää ole, ja ansiosidonnaisetkin on, ei suuren suuria kylläkään. Työttömyys ei silti sinun mukavaksi luulemassasikaan elämässä ole oma valintamme. Olin ensin työkokeilussa työrmarkkinatuella eli 9 e pv. Tulin sillä ehdolla, että työnantaja palkkaa minut ensi tilassa. 2,5 kk:n kuluttua sain palkkatyön tes-palkalla ja 6,5 h/pv, palkkaluokka sosiaaliohjaaja(yleensä kolmas sektori käytetään palkkaluokkaa henkilökohtainen avustaja, vaikka toimenkuva olisi mikä). Tällä kertaa jäin työttömäksi ns. pajalain takia puolen vuoden kuluttua, pääsin ansiosidonnaiselle kyllä. Sitten vielä se viiden päivän omavastuu ja kahden kuukauden päivärahan odottelu.

  Olin opettamassa suomen kieltä maahanmuuttajille Kouvolan kaupungin palkkalistoilla. Ns. pajalaki 1.6.2014 muutti työehtosopimuslain kolmattakin  sektoria koskevaksi. Siis Kouvolan kaupungin yt-neuvottelut veivät työpaikkani, koska joidenkin työpaikkaa pitää suojella loppumattomiin, ja toisilla ei ole mitään suojaa missään vaiheessa. irtisanotuilla ja lomautetuilla ei ollut edes sama toimenkuva (esim. sosiaalityöntekijä). Kaikkein hulluinta oli, että myös juuri maahan tulleet työkokeilijat ,vasta suomea opettelevat, suuri osa primäärilukutaidottomia (eivät osanneet millään kielellä lukea ja kirjoittaa) joutuivat myös tämän lain takia. Vain kuntouttavan työtoiminnan henkilöt saivat jäädä sekä pomot, jotka olivat hankerahalla eikä kaupungin palveluksessa. Eduskunta kumosi pajalain sellaisena määräaikaisesti 2017 saakka, mutta se tuli liian myöhään minun kannaltani. Oikeus vuoden kestävää korkeimpaan korotettuun palkkatukeen meni, ja rahoitus palkkaamisestani sen mukana.

Tässä adressissa vaaditaan, että paitsi karenssit poistetaan , myös odotusaika 5kk, omavastuuaika viisi päivää ja selvityspyynnöillä (vaikkei olisi edes syytä) päivärahan katkominen on lopetettava. Nykyään kyllä omavastuu tulee vain kerran työttömyysjaksossa, mutta päivärahalajin vaihtuessa tulee taas. Tämä pudottaa monen heti työttömäksi jäätyä sosiaaliluukulle ja hirveään byrokratiaan. Työttömyyspäiväraha on lähes satavarmasti pienempi kuin palkka. Omavastuu tulee siis syyttömästi työttömäksi jääneelle (sitä virheellisesti kutsutaan karenssiksi) tulee viisi päivää omavastuuta eli korvauksetonta aikaa. Itse irtisanoutuneelle tulee karenssi on 90 arkipäivää. huom. Ihmisen voi olla pakko irtisanoutua (esim. nollasopimus, työpaikkakiusaaminen tai terveydelliset syyt, jos ei saa sairaslomaa).



Vieras

#68

05.04.2015 06:11

Tärkeän asian puolesta. SUOMESSA ei oo ketään joka puolustaa köyhää,niille saa tehä ihan mitä vaan. Orjatyö ym.

Vieras

#69

05.04.2015 09:18

Olen itsekin elämässäni kokenut työttömän kurjan aseman, ja nykyisin se on asiaa seurattuani vaan entisestään pahentunut. TE-poliittiset toimenpiteet alkavat muistuttaa keskiaikaista inkivisitio-laitosta, nyt vaan sen inkvisiittoreilla on jumalana raha.

Vieras

#70

06.04.2015 16:06

Adressiin voisi vielä lisätä sen, että kuinka EU:n Neuvoston sosiaalinen peruskirja edellyttää, että etuuksien minimimäärien täytyy olla vähintään 50 prosenttia kansalaisten mediaanitulosta, eli Suomen kohdalla noin 970 euroa kuukaudessa.

Tällä kriteerillä suomalainen sairauspäiväraha, äitiyspäiväraha, kuntoutusraha, työttömyyspäiväraha, takuueläke ja toimeentulotuki osoittautuivat riittämättömiksi.

Vieras

#71 Suomen sosiaaliturva Romanian tasolla

06.04.2015 16:07


Vieras

#72

12.04.2015 09:05

yleensä pienituloisia rokotetaan kaikissa subistuksissa.

Vieras

#73

14.04.2015 08:27

Olen törmännyt useimpiin näistä asioista myös omassa elämässä ja olen ollut järkyttynyt kuinka epäinhimillistä ja ei-työllistävää ja ihmisiä masentavia juttuja nämä on.. Suorastaan vääryyksiä, mitkä ehdottomasti pitäisi korjata tässä maassa! Ihmiset voisivat paremmin kun niitä ei mentaalisesti hakattaisi maansisään vasaralla ja rankaistaisi ahkeruudesta, oma-aloitteisuudesta ja halusta tehdä töitä.. Ei, kun suomalaiset on ilmeisesti päättäjien ja te-keskuksen mukaan laiskoja.. Todella moni ihminen kärsii pahasti tämän vääryyden, stereotypian ja suoranaisen idiotismin vuoksi!! Ajatelkaapa pitkä-aikaisempia vaikutuksia!!

Vieras

#74

14.04.2015 11:22

Liian paljon nuoria työttömiä suvussa

Vieras

#75

16.04.2015 19:45

Sivistysvaltio pitää huolen heikommistaan. Työttömät on vastoin omaa tahtoaan sysätty heikkoon asemaan. Tahdon uskoa että Suomi on vielä sivistysvaltio ja että nyt vallan vaihtuessa voimme todistaa sen omalle kansallemme.