Adressi Poutun- ja Haapakosken koulujen säilyttämisen puolesta


Vieras

#1 Harmittaa

11.04.2015 00:11

Ikävää, että tämä on tälläistä tappelua. Kukaan ei tiedä kunnolla mitään ja yksi valuutettu puhuu yhtä ja toinen toista. Toivon, että pienet koulut saa jäädä ja samoin myös saadaan uusi Liuhtarin koulu ja ilmeisesti on tarve myös Ritamäen koululle.
Se on vaan ikävä tosiasia, että pienten koulujen lakkautus on trendi. Oli siinä järkeä tai ei. Kun se ratas pyörähtää, niin siinä ei tavallisen pulliaisen sanomiset auta.

Mm. eräässä naapuri kaupungissa mennään erään silmäätekevän virkamiehen mieltymysten mukaan. Hänen mielestään, kun kaikki koulut jossa on kaksi opettajaa, on lakkautettava. Osin on jo näin tehtykin. Todellakin mieltymyksistä voidaan puhua, kun kunnon järkeviä perusteita ei laukkautuksille ole löydetty.

No meni vähän asian ohi. Toivon parasta näille pikkukouluille!

Johanna Lahdensuo

#2 Re: Harmittaa

11.04.2015 00:34

#1: - Harmittaa 

Kiitos kommentistasi.

Minäkin toivoisin, että kyläkoulut saisivat ansaitsemansa huomion ja niitä opittaisiin pitämään muinakin kuin pelkkinä kustannuserinä.

Asiantuntijoiden lausunnot ja tutkimustulokset puhuvat selkeää kieltään kyläkoulujen hyödystä lapsille, edut ovat kiistämättömät. Miksi kyläkoulut sitten kuitenkin ovat sellainen peikko asioista päättäville? Miksi ketään ei kiinnosta asiantuntijoiden lausunnot ja vetoomukset siitä, mikä sille lapselle on parasta? Miksi ainoa kriteeri on säästöt, joka usein ovat yliarvioituja ja muutamien vuosien kuluttua jopa kääntyvät päinvastaiseen suuntaan? Miksi ainoa vaihtoehto on yleensä se iso yksikkö?

Asiasta kiinnostuneille oheinen linkki: http://www.jasky.net/Pienkoulu.pdf

 

Jokaisella lapsella ja opettajalla on oikeus terveelliseen ja turvalliseen opiskelu- ja työpaikkaan.

Toivoisin, että suunnitellun Alangon koulukeskuksen sijaan sekä Liuhtari että Ritamäki saisivat omat koulunsa. Pouttu, Haapakoski ja muut terveet ja toimivat kyläkoulut saisivat jatkaa ja että kaikille kouluille annettaisiin yhtäläiset mahdollisuudet toimia. Lukiolle ja päiväkodille sekä keskuskoululle oli vaihtoehto kolmosessa myös hyvät paikat.

Toivoisin, että päättäjillä olisi halu perehtyä kyläkouluihin ja niistä tehtyihin tutkimustuloksiin, kuunnella asiantuntijoita ja ennenkaikkea nähdä asiat itsensä yli ja tehdä se, mikä lapsen kannalta on parasta, maksoi se sitten enemmän tai ei. Kustannuserä, joka takuulla kustantaa itsensä toista kautta takaisin.

Toivoisin, että itseään perhekoon kaupunkina ja kotien valtakuntana mainostava kaupunki haluaisi olla sitä myös oikeasti. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin vain siitä, mikä on oikeasti tärkeää. Jospa kerrankin oltaisiin innovatiivisia, markkinoitaisiin kaupunkia ihan oikeana perhekoon kaupunkina. Kaupunkina, jossa perhe, lapsista vanhuksiin, tulee aina ensin. Uskallettaisiinko profiloitua pehmeiden arvojen puolestapuhujina? Todellisena kotien valtakuntana.

Minä uskaltaisin. Löytyykö rohkeutta päättäjiltä? Satsaus, joka ei ehkä olisikaan niin huono.

- Johanna Lahdensuo


Vieras

#3 Yhteen hiileen

11.04.2015 15:01

Jos päättäjät katsoo hintalappua omaa koulua ei pystytä Ritamäen ja Liutarin koululle rakentamaan. Sisäilmaepäilyn takia ei Liuhtarin koululaisia sijoitettu Seduunkaan. Joten lukiorakennus Sedun jatkeeksi ei kuulosta lupaavalta. Selvä on se että riittävästä ollaan kouluja lakkautettu, ja nyt löydettävä keskitie. Alangon kouluhanke eteenpäin ja Haapakosken ja Poutun koulut itsenäisinä. Näiden asioiden puolesta on puhuttava ääneen. Kiitos adressin aloittaneelle.

Vieras

#4

11.04.2015 16:02

Koska kyläkoulut ovat järkeviä sijoituksia. Ei mitään 200-300 oppilaan kouluja, eihän niissä ole mitään järkeä. Oma kyläkoulu on kuin oma perhe, jossa kaikki lapset tuntevat toisensa ja opettajat ovat kaikille yhtä tuttuja. Kyläkouluissa ei ole varmaan koulukiusaamistakaan yhtä paljon, kuin isoissa kouluissa. Kyläkoulut kunniaan.
Johanna Lahdensuo

#5 Re: Yhteen hiileen

11.04.2015 16:03

#3: - Yhteen hiileen 

 Kiitos kommentistasi :)

Toivotaan, että onnistutaan nousemaan riitelyn yli ja pystytään hoitamaa asiat, vaikka oltaisiinkin eri mieltä, kuitenkin niin, että sillä, joka on tärkein, eli se lapsi, on jatkossa kaikki hyvin.

Ja jos rakennetaan yhtään mitään, pidetään huoli siitä, että urakkasopimuksia solmittaessa varataan sille rakentamiselle tarpeeksi aikaa. Ei hosuta vaan tehdään kunnolla ja niin, että on aikaa antaa rakenteiden kuivua rauhassa. Muuten on sama rumba edessä parinkymmenen vuoden kuluttua.

Hosumallahan ei tule kuin niitä k..ipäisiä kakaroita :) Eikö näin?

Kiitos palautteesta!

- Johanna Lahdensuo

Johanna Lahdensuo

#6 Re:

11.04.2015 16:04

#4: -  

 Kiitos kommentista. Enpä voi väittää vastaan :

- Johanna Lahdensuo

pekka johannes salomäki
Vieras

#7

11.04.2015 20:52

hyvän asian puolesta. piķkukoulut on parasta lapselle, siellä kukaan ei jää yksin. opettajilla on aikaa kai

kille. lapsia on typerää kerätä suursikalamaisiin yksiköihin maatalouden tapaan. tv. pekka johannes salomäki

 

Johanna Lahdensuo

#8 Re:

11.04.2015 21:27

#7: pekka johannes salomäki -  

 Kiitos kommentista Pekka Johannes Salomäki :)

Tyhjentävästi todettu.

- Johanna Lahdensuo


Vieras

#9

11.04.2015 21:35

Lapseni ovat käyneet Haapakosken koulua joten on myös tunnearvoakin löytyy. Liian isot koulut ovat myös lapsen oppimisen kannalta huono ja ykslöllistä opetusta ei näin taata..
Johanna Lahdensuo

#10 Re:

11.04.2015 21:49

#9: -  

 Kiitos kommentistasi.

Kyläkoulu on niin paljon enemmän kuin pelkkä koulu ja sille soisi sen ansaitseman arvon. Kyläkoulu ei ole pelkkä kustannuserä.

- Johanna Lahdensuo

mielipide

#11 kehitystä

18.04.2015 14:17

Ite kasvoin isossa koulussa n.500-700 oppilasta ja siellä tehtiin niin että jos oppilaalla oli vaikeuksia esim äidinkielessä oppilas siirrettiin hyväntahtoisesti erityisopettajan tunnille siksi aikaa jotta pääsis rauhassa omaan tahtiin selvittämään missä mättää. Tunnin jälkeen sitten takas omaan luokkaan.

Isossa koulussa on erityisluokat villeille. Näin taataan rauha niille jotka tekee koulussa niinkuin käsketään.

Mitäs hyötyä isosta koulusta on?

löytyy ruokala missä syödä. (näin ei kaikissa ole)

iso liikuntasali  luo loistavat urheilu mahdollisuudet.

kunnon aidattu piha hyvillä pihavempaimimilla (jos niitä ei ole niin villit kiipeilee koulun seinällä ja satuttaa itsensä)

nykyaikaista opetusta ja laatuvaatimukset kohdillaan.

Maailma muuttuu niin antakaa lastenki muuttua mukana. Jos lapsia jarruttaa ne jää jälkeen kehityksestä

Me vanhemmat käytiin koulua eri aikana kun omat lapsemme. Liitukauden aika on ohi.

kyllä. Tuen uutta ja hienoa. Vanhoista kouluista saa tehtyä vaikka nuorisotalon tai jotain

koulussa käydään koulua ja kyläkoulut on liian pehmoja ja joustavia siihen.

Johanna Lahdensuo
Adressin tekijä

#12 Re: kehitystä

18.04.2015 21:33

#11: mielipide - kehitystä 

 Kiitos kommentistasi.

Meillä lapset käyvät Poutun koulua. Meillä ei tunnilla häiriköidä, kaikilla on opiskelurauha.

Meilläkin on mahdollisuus käyttää hyväksemme erityisopettajan apua, mutta meillä on myös opettajalla aikaa ja mahdollisuus keskittyä niihin, jotka eivät heti tajua vaan tarvitsevat henkilökohtaista aikaa. Meillä se onnistuu ja meillä se on normikäytäntö, meillä on pieni luokka ja koulu. Meillä kaikki käyvät jossain välissä erityisopettajan kanssa turisemassa, näin kukaan ei pistä silmään eikä erotu porukasta eikä ketään kiusata hitauden takia.

Meillä on myös ruokala ja kiva keittäjä, jolla on aikaa auttaa ja huolehtia niistä, jotka apua tarvitsevat. Meilläkin syödään lämmin ruoka joka päivä.

Sisäliikuntasalia meillä ei ole, se harmittaa, mutta senkin kanssa pärjätään. Meillä ollaan paljon ulkona raittiissa ilmassa ja urheillaan ja touhutaan siellä. Kun kelit ovat huonot, me saamme käyttää lukion salia tai urheilutaloa tai meillä mennään uimaan.

Meillä on iso piha välituntileikkejä varten. Meillä opettajat ovat hommanneet välitunneille kivaa puuhasteltavaa. Meillä on kukkula, jolla voi leikkiä kukkulan kuningasta, meillä on koripalloteline, kiipeilytelineet ja keinut. Meillä on jalkkiskenttä, jolla pelataan välituntisin jalkkista tai sählyä, meillä ollaan pallopaikalla ja meillä on koulussa heppajengi, jotka hyppäävät opettajien heille vartavasten hommaamia esteitä ja ratsastavat koulua. Meillä leikitään piilosta, juostaan ja hullutellaan. Meillä ei yksikään lapsi seiso seinustalla, meillä kaikilla on kaveri ja kaikki pääsevät mukaan.  On meillä se aitakin, mutta ei me sillä mitään tehdä, meillä on aivot ja me tiedetään, mikä on koulun aluetta ja me ymmärretään pysyä siellä. Me ei olla koiria. Meillä ei kukaan ole kiivennyt seinälle eikä satuttanut itseään,me tajuamme, että se olisi aika typerää ja meillä on koulussa säännöt, joita noudatetaan.

Maailma muuttuu, valitettavasti ei aina parempaan suuntaan eikä yksikään lapsi ole jäänyt jälkeen kehityksestä sillä, että hänestä pidetään huolta ja häneen kiinnitetään huomiota ja että hänet otetaan yksilönä ja häneen panostetaan.

Meilläkin on koulussa tietokoneet ja uudet nippelit. On meillä liitujakin. Tue sinä uutta ja ole onnellinen. Meidän lapsemmekin ovat ja soisin, että saisivat olla jatkossakin.

Minun mielestäni lapsesta huolehtiminen ja välittäminen ei ole pehmoilua. Minun mielestäni hyvä opettaja on sellainen, joka osaa ottaa jokaisen lapsen huomioon sinä ihmeenä, joka hän on. Arvostaa hyviä puolia ja auttaa lasta kasvamaan fiksuksi ja tasapainoiseksi aikuiseksi. Koulu ei ole pelkkää koulunkäyntiä, siinä olet väärässä, oletan, että sinulla ei lapsia ole, koska muuten tietäsit paremmin tai ehkä et vaan välitä. Koulu on opiskelua, kasvatusta ja toimimista lapsen perheen kanssa yhteistyössä niin, että sillä lapsella on kaikki hyvin.

Jos tässä on tukena vielä kyläyhteisö, hienoa. Lapsella ei ole nykyään yhtä ainuttakaan ylimääräistä aikuista, joka välittää, kaikkia tarvitaan.

Onnea uuteen ja loistavaan. Pieni ei ole aina huono, joskus se on jopa paras. Toivottavasti saat tilaisuuden huomata sen joskus ja ymmärrät. Jotain.

 

- Johanna Lahdensuo

 

 

lisää kehitystä

#13 Re: Re: kehitystä

18.04.2015 21:44

#12: Johanna Lahdensuo - Re: kehitystä 

 On lapsia. Ja on todettu. Ei toimi. Kiitos.

Johanna Lahdensuo
Adressin tekijä

#14 Re: Re: Re: kehitystä

18.04.2015 21:52

#13: lisää kehitystä - Re: Re: kehitystä 

Kiitos palautteesta,

meillä toimii. Samoin Haapakoskella.

Parempaa onnea jatkoon.

 

- Johanna Lahdensuo

 

 

Kommentoi adressia