Tasa-arvoa päivähoitomaksuihin Oulu

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Tasa-arvoa päivähoitomaksuihin Oulu.

Pätkätyöläinen

#26 Re: Re: Re: Re: Re: TARKENNUSTA JA SUMMIA

26.03.2016 14:04

#25: veronmaksaja ja yksityisen päiväkodin kannattaja - Re: Re: Re: Re: TARKENNUSTA JA SUMMIA 

 Nimenomaan näin! Minulle tarkennettiin kuinka palvelusetelimuutokset vaikuttavat lasteni hoitomaksuun kun 2v ja eskarityttö ovat välillä kokoaikaisen hoidon tarpeessa, mutta välillä osa-aikahoidossa työkeikoistani johtuen.

Minulla on säilynyt työmotivaatio tehdä määräaikaisia keikkatöitä kun lasten päivähoito on järjestynyt koko ajan samassa päiväkodissa ja yrittäjä on aina hoitomaksuissa tullut vastaan työttömyysjaksoilla. Palvelu on ollut joustavaa ja perheen edun mukaista. Nyt pelkään, että joudun kiikuttamaan lapsia eri päiväkotiin ja toistuvasti hakemaan perheellemme muuta tukea jotta saadaan maksut maksettua. (Minun tapauksessa työttömäksi jääminen ei ole vaihtoehto.) Siirryn siis luukulta toiselle eikä siinä ole mitään järkeä! 

Pienen päiväkodin kohdalla tämä suhdeluvun muutos luo paineita täyttää talo ääriä myöten. Alueellamme ei välttämättä ole juuri leikki-ikäisiä kokoaikaisen hoidon tarpeessa vaan on taaperoita ja eskareita, ja osa-aikaisia pienituloisista perheistä. Yrittäjä saa tulojensa eteen tehdä tosissaan töitä ja laskelmia, jotta pystyy palkkoja maksamaan. Arvostan kovasti näitä työllistäjiä!


Vieras

#27

27.03.2016 18:12

Tukeakseni yksityisiä päiväkoteja.
Äiti2

#28 Re: TARKENNUSTA JA SUMMIA

28.03.2016 06:43

#9: Liisa Lohilahti, Taikatahti oy - TARKENNUSTA JA SUMMIA 

 Vanhempien maksama summahan alkaa olla tasa-arvossa julkisten päivähoitomaksujen kanssa. Mä en nyt ymmärrä miks tästä pitää natista. 

 

Älkää  äänestäkö keskustaa ja  kokoomusta hallitukseen/kunnanhallitukseen, koska he romuttaa viimeisetkin järkevät asiat.


Vieras

#29 Re: Re: TARKENNUSTA JA SUMMIA

28.03.2016 08:21

#28: Äiti2 - Re: TARKENNUSTA JA SUMMIA 

 Miten niin alkaa olla tasa-arvossa? Yksityisen päiväkodin hoitomaksu on jo nyt korkeampi ja kyseisillä suunnitelmilla nousee entisestään. Kaikki yksityiset pk:t eivät myöskään ala ainakaan tällä hetkellä vaihtamaan hoitosuhdetta edes osa-aikaiseksi, vaikka toinen vanhemmista olisi työtön. Epätasa-arvoa todellakin löytyy!

Äiti myöskin

#30 Re: Re: Re: TARKENNUSTA JA SUMMIA

28.03.2016 14:04

#29: - Re: Re: TARKENNUSTA JA SUMMIA 

 Meillä kyllä juuri nousi hoitomaksu kunnallisella  puolella ja elokuussa kuulemma nousee lisää. Ihan hirveitä summia saa maksaa kahdesta lapsesta. Meillä menee lähes 550e kuukaudessa kahden lapsen hoitomaksuihin. Luojan kiitos, toinen menee syksyllä eskariin ja toisen lapsen maksu on vain 60% täydestä maksusta


Vieras

#31

28.03.2016 15:58

Emme saaneet kunnallisesta päiväkodista paikkaa ja yksityinen päivähoitopaikka osoittautui perheemme kannalta parhaimmaksi vaihtoehdoksi. Lapsen päiväkotipäivät ei eivät veny liian pitkiksi ja kustannukset ovat kohtuulliset. Jos päiväkotimaksut nousevat, perheemme joutuu miettimään hoitopaikkaa uudelleen. Hoitopaikan vaihtaminen olisi myös lapsellemme iso pettymys ja turha muutos, sillä hän on kiintynyt hoitopaikan henkilökuntaan ja lapsiin.
yksi kaikkien puolesta

#32 Re: Re: TARKENNUSTA JA SUMMIA

28.03.2016 16:31

#28: Äiti2 - Re: TARKENNUSTA JA SUMMIA 

 voiko mielestäsi uusissa toimitiloissa toteutettavaa päivähoitoa ja/tai pieniä päiväkoteja laittaa taloudellisesti vertaukseen vanhoissa tai uusissa -joka tapauksessa suurissa rakennuksissa pyöritettäviin kunnallisesti rahoitettuihin toimintamalleihin?ts.voidaanko yksityisesti pyörivää päiväkotia edes verrata taloudellisesti kunnan yksiköihin?

Mielestäni ei voi,mutta vertauksissa mitä on tehty kunnallinen hoito on vienyt taloudellisesti pitemmän korren eli yksityisten palvelut tulee veronmaksajille edullisemmaksi jo nykyisellään-ennen suunniteltuja leikkauksia!

On eri haaste pyörittää päiväkotia yksityisesti.Kunnan ei edes olisi järkevää rakennuttaa omia yksiköitä alueille,joilla on vähemmän kysyntää.Yksityiset ovat laajentaneet ja monipuolistaneet ja tukeneet kaupungin omaa tarjontaa ja niille on ollut kysyntää:lähipäiväkoti,pieni päiväkoti tai esim.liikunta/kielikylpyä antava päiväkoti.

Suuret investoinnit on yrittäjälle henkilökohtainen riski.Pienet palvelusetelit on riski tavallisille perheille ja kuntalaisille:vanhemmilta perittävä hoitomaksu on vielä toistaiseksi mahdollistanut yksityisen päiväkodin asiakkuuden-jos palveluseteliehtoja kiristetään suunnitellusti tällä on suora vaikutus yksityisten hinnoitteluun ja asiakkaisiin-30.3.2016 voi muuttaa tulevaisuuden ja kaataa yksityisiä päiväkoteja ja ruuhkauttaa kunnalliset yksiköt-tämä ei voi olla yhdenkään mielestä hyvä suunta!

tämä on kuin Hölmöläisten talonrakennus.ilman ikkunoita ei näe päivänvaloa ja ilman ovea ei pääse sisään.

ja kun tekee liikaa ikkunoita ja ovia rakenteet ei pysy pystyssä ja lopputulos on se,ettei jäljelle jää mitään.

yksityiset ovat tehneet isoja säästöjä kaupungille ja hoitaneet lapsia ja perheitä tasa-arvoisesti palvelusetelien eriarvoisuudesta huolimatta.

joustoa ei voi vaatia yksipuolisesti pelkästään yrittäjiltä eikä yritysten tulevaisuutta voi kaataa vanhempienkaan harteille.

lopussa kiitos seisoo ei näytä nyt pätevän.

järkeä päätösten tekoon,sitä peräänkuulutan!

 

 


Vieras

#33

28.03.2016 18:08

Lapsiperheet kaipaavat lisätukea eikä lisärasitteita.
Sivusta seurannut

#34

28.03.2016 19:25

Kysehän on siitä, että tässä käytetään hyväksi naisvaltaisen alan / johtajiston lojaaliutta kaupunkia kohtaan. Kyllä. Alunperinkin palvelusetelit on määritelty liian pieniksi ja siihen naisjohtajat ovat suostuneet, jotta palveluseteli saataisiin myös Ouluun.  

Myös yrittäjien hyvätahtoisuutta on koeteltu, kun he jaksavat aina vaan odotella kaupungin lupauksen mukaista korvausta alle 3-vuotiaista lapsista. Samalla kaupungista painostetaan ottamaan alle 3-vuotiaita hoitoon, mutta se ei ole valmis maksamaan hoidosta kulujen vaatimaa korvausta! 

Luulen, että tuossa edellä ollut kyseenalaistaja, joka sai laskelmista aikaiseksi "suuria(?)" katteita, täytyy olla alasta mitään tietämätön (mieshenkilö). Kuinka moni "miesyrittäjä" tekee joka kahdeksannen remontin tai myy joka kahdeksannen kodinkoneen ilmaiseksi (Oulussa), kun muilla paikkakunnalla hän saisi myös siitä kahdeksannesta täyden ja vielä paremman korvauksen? Päiväkotia on vain hankala lähteä siirtämään muualle ja siihen luottavat myös Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen pomot, jotka viitsivät tehdä lautakunnalle näin ala-arvoisia ehdotuksia ja sivuuttavat törkeästi kaupungin veronmaksajille tärkeät päivähoitokulujen säästäjät = yksityiset päiväkodit.

Ei tässä taida olla kyse puoluepolitiikasta, vaan asioita lyhyellä tähtäimellä ja yhteistyökumppaniaan, eli yksityisiä päiväkoteja väheksyvästä varhaiskasvatusjohdon näkemysestä. Siihen ei olisi kyllä varaa, kun vähänkin osaa laskeskella, kuinka monta päiväkotia Oulun kaupunki on saanut jäättää rakentamatta ja kuinka monta lasta on saatu sijoitettua yksityisiin pieniin yksikköihin. Olisi mukava tietää täsmällinen summa, millä Oulun kaupunki itse hoitaa yhden alle 3-vuotiaan ja yhden yli 3-vuotiaan sekä kaikki välimuodot + esioppilaat. Siis vanhan systeemin mukaisesti, EI 8 lasta/hoitaja. Jos joku tietää, laittakaa lukuja tulemaan.

Kun kaupunki on saanut puserrettua mehut omasta päiväkotihenkilöstöstään, on nyt yksityisen päivähoidon vuoro. Kaupungilla on hienot suunnitelmat joka lähtöön, niin että osan työntekijöiden työaika menee näihin "huuhaa"-palavereissa kulkemiseen ja paperitöiden rustaamiseen niin, ettei oikeaa lastenhoitotyötä jouda tekemäänkään. Kun yksi suunnitelma saadaan tehtyä, niin eiköhän pidä alaa jo miettiä sen muuttamista...jne.  Hoidon laatu on käytännössä jotain aivan muuta, kuin kaupunki erinomaisissa opuksissaan "suunnittelee" sen olevan. Tällaisin mukavin ohjein päiväkoteja eväistetään uuteen varhaiskasvatuslakiin: "Jos et pidä jostain, muuta se. Jos et voi muuttaa asiaa, muuta asenteesi. Älä valita. — Kirjailija Maya Angelou"


Vieras

#35

28.03.2016 19:44

Koska Oulun kaupunki on tekemässä epäreiluja ja lyhytnäköisiä päätöksiä päiväkotilainsäädäntöön.
Toivon että asiaan tulee vielä muutos.

Vieras

#36

28.03.2016 20:48

Pienituloisen alkaa olla mahdotonta käydä töissä. Kustannukset nousee liian korkeiksi jotta pääsisi edes työpaikalle asti.

Vieras

#37

29.03.2016 06:02

Lapsille on taattava tarpeellinen varhaiskasvatus myös keskituloisten perheissä. Päivähoitomaksujen noustessa, useilla perheillä ei ole enään realistista pitää lapsia yksityisenpäivähoidon piirissä.
Mietityttää

#38 Re: Re: Re: Re: TARKENNUSTA JA SUMMIA

29.03.2016 11:06

#23: Tarkemmin, kiitos - Re: Re: Re: TARKENNUSTA JA SUMMIA 

Olemme pienen yksityisen päiväkodin asiakkaita. Meillä on kolme lasta, joista vanhin aloittaa nyt eskarin. Äiti on aloittanut juuri työnhaun. Jos äiti ei ehdi saada työtä elokuuksi, emme tiedä tarkalleen mitä tapahtuu. Uuden lain mukaan lapset ovat oikeutettuja osa-aikahoitoon ja eskarilainen tietysti eskariin, mutta saammeko jatkaa päiväkodin asiakkaina? Onko päiväkodilla varaa pitää meitä? Ja onko meillä varaa jatkaa päiväkodissa, jos hinnat nousevat rajusti eikä äiti ehdi työllistyä tai jos hän työllistyy pienipalkkaiseen työhön.

Nina Tapio, Päiväkoti Tipitii Oy

#39 Yhteenvetoa adressin tiimolta

29.03.2016 14:34

Oulun yksityisten päiväkotien tulevaisuudesta päätetään 30.3.2016 - esityslistalla on uudet palvelusetelit 1.8.2016 alkaen.
Yrittäjät eivät seiso kaupungin edustajien esityksen takana. Neuvotteluja on käyty pitkin syksyä ja kevättä, yrittäjiä on kuultu, mutta yrittäjien esittämät laskelmat ja perustelut sivuutettiiin loppuesityksessä kokonaan. Suullisesti neuvotellut summat on unohdettu.
Yksityiset päiväkodit ovat tuoneet kaupungille ja veronmaksajille huomattavia säästöjä. Esimerkiksi vuonna 2012 kunnallisessa päivähoidossa ollut lapsi maksoi 9535e ja palvelusetelin turvin hoidettu lapsi vain 6541e (Hanna Ahlgren-Leinvuo: Kuusikko-työryhmän julkaisusarja 2/2013.) Tämä jos mikä kertoo siitä, että on kohtuutonta kiristää yrittäjien toiminnan edellytyksiä heikontamalla palveluseteleitä vielä nykyisestä!
Kaupunki on luvannut nostaa pienten alle 3-vuotiaiden palvelusetelin tasolle, joka vastaa vaadittua henkilöstömitoitusta. Yrittäjät ovat odottaneet lupauksen lunastusta nyt 5 vuoden ajan. Esityksessä pienten seteli laahaa yhä noin 210e jäljessä mitoitukseen nähden.
Palvelusetelin uudistusta esitetään perustellen suhdelukujen muutosta 1/7:stä 1/8. Yksikään toinen suurista kaupungeista ei ole lähtenyt mukaan tähän mitoitukseen.
Oulun yksityisille suhdeluvun noudattaminen aiheuttaa todellista painetta talouteen, sillä pienet yksiköt eivät voi lisätä tilojensa puolesta tarvittavia lapsimääriä ja suurillakin on haastetta täyttää talot niin, että toiminta ei mene pakkasen puolelle. Samaan syssyyn ollaan leikkaamassa 30 % osapäivähoitoa tarvitsevilta lapsilta palvelusetelin arvosta (kaikilta keillä hoidontarve on alle 14 päivää.)
Toiminnan jatkuvuus on monessa yksikössä vaakalaudalla. Yrittäjät ovat pettyneitä ja peloissaan, sillä keskiviikkona tehtäviin päätöksiin ei ole valitusoikeutta.
Myös vanhemmat ovat ilmaisseet huolensa tulevaisuudesta. Esityksen mukaiset palvelusetelit tarkoittavat käytännössä sitä, että päiväkotien perimät vanhempien hoitomaksut tulevat nousemaan merkittävästi samalla, kun hoitosuhteen ehtoja kiristetään.
Palveluseteli on vaarassa pudota yli 3-vuotiailla 775e:sta 706e. Kaupungin laskelmissa yrittäjä saa tästä "voittoa" 223e jos hän onnistuu täyttämään talon uuden mitoituksen mukaan ja jos tilat antavat myöten. Kukaan ei ole huomioinut sitä, että kaikkien lasten tulisi esityksen mukaisesti varata hoitopaikka koko toimintakaudeksi kokopäiväisenä ja vanhempien tulisi maksaa täysi hinta myös esim. kesäkuukausilta. Jos yhdenkään lapsen vanhempi jää työttömäksi tai saa lapsen niin myös tämä "voitokas" laskelma menee kyllä miinuksen puolelle.
Oulu on kasvattanut yksityisten päiväkotien osuuden 40%. Monelle perheelle kaikki lähipäiväkodit ovat yksityisiä ja kaupungin tarjoamia kunnallisia vaihtoehtoa ei ole saapusalla.
YRITTÄJÄT JA VANHEMMAT VETOAVAT PÄÄTTÄJIIN, ETTÄ
-palveluseteliä ei lähdettäisi heikentämään nykyisestä
-perheiden hoitomaksuosuus pysyisi jatkossakin kohtuullisena
-hoitosuhteiden muutokset olisivat edelleen mahdollisia myös yksityisissä päiväkodeissa
-pienten palveluseteli korotettaisiin vastaamaan henkilöstömitoitusta
-päiväkotien ikärakennetta ei tarvitsisi lähteä muuttamaan
-lähipäiväkoti ideaa vaalittaisiin
-yhteistyö kaupungin kanssa olisi vastuullista: yrittäjät investoisivat edelleen alueille,jonne päiväkoteja tarvitaan ja vastaisivat kaupungin esittämiin toiveisiin ja tarpeisiin
-päiväkotitoiminnan edellytykset ja laatu säilyisi ennallaan paikasta ja yksiköiden omasta hinnoittelusta riippumatta
-päiväkoteja ei ajautuisi konkurssiin

Yksityiset päiväkodit toteuttavat jo nyt äärimmäisen kustannustehokasta toimintaa ja säästävät kaupungin ja veronmaksajien euroja. 

 


Vieras

#40

30.03.2016 06:29

Jo nykyisillä päivähoitomaksuilla kahden lapsen kuukausimaksut kurittavat perhettämme melkoisesti.
Birgi

#41

31.03.2016 14:10

Mitähän kokouksessa on päätetty? Joku asiasta tietävä voisi tulla kertomaan.


Vieras

#42 Adressin loppuosoite?

01.04.2016 05:33

mikä tämän adressin päämäärä on, muuta kuin ilmaista huolestumista?