Kurkisuon puolesta: Hyvinkään Kytäjällä 600 hehtaarin Kurkisuo on uhattuna

heidi kallioniemi
kirkkonummi

#1

07.03.2007 00:41

Käykääpä turvesoiden vastustajat allekirjoittamassa lannanpolttoadressi. Hevostalleja tulee koko ajan lisää Uudellemaalle ja Etelä-Suomeen (Suomen hevosmäärä kasvaa 1000 eläimellä vuodessa). Ainoa järjellinen kuivikevaihtoehto tällä hetkellä on turve, jota raahataan talleille huomattavienkin matkojen takaa.

Turpeen ainutlaatuisuus kuivikkeena muodostuu sen erinomaisesta kosteuden ja ammoniakin sitomiskyvystä ja etenkin siitä, että se on ainoa kuivike, joka maatuu jopa kuukaudessa peltoon levitettävään muotoon (eli kuivikekäyttö on vain välivaihe ja lopullinen osoite on maanparannus).

Muista kuivikevaihtoehdoista käyttökelpoisin olisi puru, mutta sen käyttöä rajoittaa tällä hetkellä suuret loppusijoitusongelmat. Lue lisää:
http://www.adressit.com/lampoa_lannasta
Jos purulannasta tulisi energiakäytön jälkeen haluttua tavaraa, saattaisi moni talli vaihtaa turpeet huomattavasti valoisampiin purukuivikkeisiin (eikä uusia turpeenottopaikkoja tarvittaisi ainakaan hevostalouden tarpeisiin).
Esko Järvenpää
Jämsä

#2 Verkottaudutaan.

13.05.2010 16:40

Jämsän petäjäveden reitin ja Kankarisveden väri ja x- ainepitoisuus on noussut viimevuosina haitalliselle tasolle. Runsas joukko yksityisiä havainnoitsijoita ja UPM toivat havaintonsa esiin Kankarisvesi tilaisuudessa 11.05.2010. Vesistön yläpäässä on turvetuotantoa. Toistaiseksi VAPO eikä MTK myönnä päästöjensä lisääntyneen.

Vesistöön lisääntynyt x- aine ja sen esiintymisalueet pitäisi puolueettomasti tutkia jotta päästöjä voitaisiin rajoittaa. Onko mitään avustusmuotoa josta taloudellista tai muuta tukea voisi pahenevan pulman ratkaisemiseksi voisi saada? Voisiko Suomen eri alueilla ongelmasta kärsivät verokostoitua ja näin vahvistaa asemiaan. Joutsassa on turvepulmia ja siten nämä näillä sivuilla, ongelma on maan laajuinen.
VAPO uhrit adressit kokoaisi kaikki yhteen.
Maski.,
Vieras

#3 Järjetöntä

12.08.2010 00:17

Käsittämätöntä, että puhutaan ilmastonmuutoksesta ja hiilidioksidin vaikutuksista ilmastonlämpenemiseen, mutta samaan aikaan sallitaan turpeenpoltto, johon on sitoutunut vuosisatojen aikana älytön määrä hiiltä.

 

Kun turvetta poltetaan niin tämä hiili ja metaani vapautuu takaisin ilmakehään, joten voidaan sanoa, että turve ei ole yhtään sen ekologisempi vaihtoehto kuin kivihiili tai taikka öljy. Itse asiassa olisi järkevintä entisöidä suoalueita. Ne puhdistavat vesistöjä ja takaavat hyvät pohjavesivarannot. Suo on ehkä yksi tärkeimistä elementeistä mitä voi olla. Näin ollen turpeen käyttöstä polttoaineena pitäisi mätkäistä sellainen vero että se ei yksinkertaisesti kannata. Puun poltto on huomattavasti ympäristöystävällisempää ottaen huomioon, että puu on myös suhteellisen nopeasti uusiutuva luonnonvara turpeeseen nähden.

Jouni Penttinen
Vieras

#4 Turvetuotanto tulee laukkauttaa

05.11.2010 14:23

Lyhyet perustelut:
- Ilmastollisesti erittäin haitallinen
- Vesistöllisesti erittäin haitallinen
Martti Peltola
Vieras

#5 Suon väkevää voimaa Pohjanmaalta

13.11.2010 20:12

Pirteän kirpakat karpalot vetivät sydänsyksyn nevamaisemiin. Talteen tulivat, kohmeisin sormin, omiin tarpeisiin. Litroittain raikkaita rahkan herkkumarjoja. Tietoisuus siitä, ettei suon satoa moni suu saa maistaa, ylentää antimen arvoa. Jos ei tiedä, jos ei ole saanut suon tunnelmaa kokea, jos ei ole uskaltanut, viitsinyt... Ja jos sinisilmin uskoi suota halventavat ”valistuspuheet” todeksi, jäi paljosta paitsi. Jollei hyvästä tiedä, ei osaa arvostaa.

Luonnontilainen suo on voimaannuttava elämys. Niin sittenkin, vaikka sen on sadat kerrat saanut. Villinä aukeava neva on aivan muuta kuin kesytetty viljalakeus; se on sisintä rauhoittavaa vastapainoa kulttuurimaiseman arkisuudelle. Suo ottaa varauksetta vastaan vierailijan joka tervehtii sitä nöyränä, mutta neva ei avaa salaoviaan ylimieliselle. Itsekäs ottaja joutuu pettymään ja voi voimantunnossaan pauhata: ”Paskarutakko, parempi ojittaa hyötykäyttöön!”

Suolla on aivan eri kasvot vuodenaikojen vaihtelussa ja jopa aikajakson eri päivinä. Niitä on mahdotonta kirjaimin kuvailla, ne täytyy tuntea, nähdä, kuulla, haistaa, maistaa. Suon salat on itse elettävä.
Myöhäissyksyllä neva lepää, ajoittain kuulaan kirkkaana, toisin ajoin sumuisen harmaana, mutta koskaan se ei ole kuollut.

Kiireen saa suonkävijä unohtaa. Ja jos suon vuosituhantisen arvokkuuden osaa aistia, ymmärtää pysähtyä jo ensi askelilla. Antaakseen suo myös vaatii ja siksi se sulkee niin monet rauhansa rajojen ulkopuolelle.

Muistan jotain kaikista sadoista suoretkistäni, öidenkin yli ulottuneista. Aamuhämärien riekonnauruista. Sarastuksen herättämistä laululinnuista. Helteisistä hikitaipaleista. Ruoppakuljujen upottavasta imusta. Taivasta peilaavien allikoiden tyyneydestä. Taivaansinen avaruudesta mätäspatjalla leväten, sinisiipiperhosten imiessä suolaista hikeä sukistani. Heräämisestä aamukolmelta kärpäsiä jahtaavan västäräkin ”rymistelyyn” suokämpän katolla. Korentoja napsivista nuolihaukoista. Keltaisten hillojen  mehukkuudesta. Sisiliskon kiipeilystä housunlahkeella. Kurki- ja hanhiparvien mekastuksesta. Routaisen nevan tuimasta tuulesta ja lumipyrystä. Upottavista umpihiihdoista ja kevättalven sokaisevien teräshankien kantavuudesta. Karpalomättäiden paljastumisesta kinosten alta. Uuden kevään ensimmäisistä lintuparvista... Voisin luetella loputtomasti ja sittenkin vain vähäisen osan.

Miksi muistan retket luonnontilaisilta soilta? Miksi useimmat muut, tuhansien kilometrien tarpomiset kulttuurin muuttamissa maisemissa häipyvät muistin hämäriin?
Vastauksia olen saanut, mutta henkilökohtaista tietoa on turha yrittääkään välittää vieraalle. Vastaukset joutuu jokainen hankkimaan itse ja parasta etsinnässä on sen palkitsevuus.

Martti Peltola
Laihia

Timo Laine
Vieras

#6 SUOT OVAT TÄRKEITÄ !!

15.11.2010 10:05

SUOT OVAT SUODATTAMIA KAIKELLE MITÄ NYKYILMASSA ON,TÄÄLLÄ ETELÄISESS HÄMEESSÄ NIIDEN MERKITYS KOROSTUU.
ornitologi 56
Vieras

#8 Suoluonto

29.03.2011 02:20

Suoluonto on järvien ja metsien ohella kauneinta suoma-
laista luontoa,joten ei anneta tuhota sitä.

Vieras

#9

18.10.2011 12:29

Suot täytyy säilyttää koskemattomina .

Vieras

#10

02.04.2012 23:42

Altia voitti,aivan mahtavaa !! Tehdäänko Kurkisuolle vuoden 2012 aikana opastettua tutustumisretkeä??? ja jos tehdään koska ??

Kommentoi adressia