Adressi Vantaan erityisluokkakeskittymien purkamista vastaan


Vieras

#76 Turpon lausunnot

03.11.2011 17:42

Turpoa koskevat uudet lausunnot löytyvät oikealta puolelta seuraavalta sivulta:

http://www.vantaa.fi/fi/opetus_ja_kasvatus/perusopetus/perusopetuksen_uudistus

Sieltä löytyy myös yhteenveto lausunnoista (myönteinen/kielteinen/ei kantaa) sekä opetuslautakunnalle eilen jätetty uudempi versio Turposta.


Vieras

#77

03.11.2011 20:09

Ymmärrettävä huoli ja järkevät perustelut

Vieras

#78 Ei vain Vantaa...

03.11.2011 22:16

Kuinkahan moni on pohtinut sitä, miksi tämä asia kiinnostaa ympäri Suomea? Miksi adressin tukijoita löytyy eri puolelta Suomea vaikka kyseessä ovatkin "vain" Vantaan opetusjärjestelyt? Varmasti siksi, että Vantaa on nyt ottanut oman tulkintansa laista. Ei laissa todellakaan määritellä sitä, että erityisluokkakeskittymät olisi purettava. Varmasti lain henki on se, että kaikille oppilaille pitäisi taata heille sopiva opetus.
Suurennuslasi on nyt Vantaan päällä; Vantaan tilannetta seurataan samalla tavoin kuin viime keväänä Tampereen tapahtumia. Nyt Tampereen jälkeen ihmiset tuntuvat olevan vain vielä valveutuneempia. Tässä iso kiitos Tampereen pioneereille ja siellä erityisesti Lasten ja nuorten lautakunnalle, joka toimi siten kuin se perustettaessa oli varmaan tarkoitettukin - puolustamaan lasten ja nuorten etuja.
Toivottavasti Vantaan päättäjät osaavat myös olla fiksuja. Perusopetus täytyy säilyttää luonteeltaan sellaisena, että kaikille on hyvän lähikoulun lisäksi olemassa myös vaihtoehtoja. Mikäli Vantaalla ollaan eri mieltä, kannattaa lähteä varmaan lähteä maistelemaan mustaa makkaraa ja katsomaan onko arki Mansesterissa todellakin niin eriarvoistavaa ja segregoivaa kuin annatte kammoamillanne ja leimaavilla erityisopetusjärjestelyillänne ymmärtää...

Vieras

#79 Huolestuttava yhteenveto

04.11.2011 18:57

Alla mainitussa osoitteessa on suora linkki lausuntojen yhteenvetoon. Kuten huomaatte, niin yhteenvedossa on mainittu myönteisiä olevan huomattavasti enemmän kuin kielteisiä. Onko asia oikeasti näin? En jaksanut kahlata tuota lausuntomassaa läpi. Joka tapauksessa vanhempien on oikeasti tehtävä nyt jotain konkreettista ennen kuin opetuslautakunta antaa päätöksensä, jotta ehdotettu uudistus ei mene läpi sellaisenaan. Sillä, mikäli opetuslautakunta ottaa edellä mainitun yhteenvedon ohjenuorakseen, niin ehdotettu uudistus tulee menemään läpi.

Vanhemmat, ehdottakaa tehokkaita toimenpiteitä opetuslautakunnan silmien avaamiseksi.

http://www.vantaa.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/vantaa/embeds/vantaawwwstructure/72044_Yhteenvetoa_lausunnoista_tyypeittain.pdf

Vieras

#80 VANTAA ENNAKKOTAPAUS ERITYISOPETUKSEN UUDISTAMISESTA

04.11.2011 20:24

Katsokaa tosiaan ihmiset nuo turpo-jutut ihan omin silmin ja ihmetelkää niistä tehtyä myönteistä yhteenvetoa! Onkohan johtoporras lukutaidon opetuksen tarpeessa?

Tässä vielä tällainen postaus:


Vantaan perusopetuksen johto tahtoo ajaa lävitse lähikouluperiaatteen ja purkaa erityisopetuksen keskittymät. Kyseessä on ”pedagoginen” hanke, joka pohjaa yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin. Pedagoginen peruste on inkluusio eli erityistukea tarvitsevien opiskelijoiden opettaminen osana yleisopetusta. Päättäjille inkluusioajattelu on kätevä työkalu, sillä se siirtää suurelta osin sivuun ajatukset erityisopetuksesta.

Inkluusioajattelu turvaa opetuksen suunnittelun suoraviivaistamisen byrokratian ylätasolla – koulujen käytäntöjä se monimutkaistaa, säästöjä se ei luo.

Inkluusio ja oikeus lähikouluun ovat hyviä pedagogisia lähtökohtia, mutta ne eivät vastaa ongelmitta kaikkiin tarpeisiin. Tällä hetkellä yli tuhat vantaalaista lasta tarvitsee erityisopetusta. Onnistunut erityisopetus on tarjonnut mahdollisuuden yleisopetukseen siirtymiseen eli integraatioon ja peruskoulun jälkeiseen koulutukseen.

Läpileikkaavana periaatteena inkluusion vika on, ettei se ota kylliksi huomioon ihmisten välisiä eroja. Eroja ei ole vain oppimisessa vaan neurologisella, psykologisella ja psykiatrisella tasolla. Se, että erilaiset lapset saavat tasaveroisen ja tasa-arvoisen koulutien, ei ratkea sillä, että kaikki tasapäistetään lähikouluun. Päinvastoin inkluusio merkitsee usein eriarvoistumista ja oppilaiden välisten erojen kasvamista eli oppimisvaikeuksia, kiusaamista ja syrjäytymistä.

Yhteiskunnallisissa kysymyksissä tarvitaan herkkyyttä eroille. Siksi tarvitaan inkluusio-ideologeille kirosanoiksi muodostuneita erityisopetusta ja integraatiota. Tämä herkkyys on syytä ulottaa etenkin sille laajalle alueelle, jossa liikutaan normaalioppilaiden ja hankalimpien tapausten välimaastossa. Lapset jotka kärsivät vuorovaikutuksen ongelmista, keskittymisen sekä toiminnanohjuksen ja tarkkaavuuden häiriöistä voivat tulevaisuudessa rakentaa ja tukea yhteiskuntaa – mikäli nyt taataan heille kuuluva tuki. Erityislapsille tarvitaan vaihtoehtoja, sillä niitä on tarjolla tavallisillekin oppilaille heidän lahjakkuutensa tai harrastuneisuutensa mukaan.

Realiteettien tilannekohtainen arviointi tuntuu vaativalta perusopetuksen johdolle. He eivät hae jatkuvuutta vaan muutosta. Jokainen, joka on seurannut keskustelua uudistuksista ja palveluiden tehostamisesta, tietää, että hankkeissa on varaa uusiin aluepäälliköihin, niin nytkin. Melkoista inkluusiota ja tasa-arvoa on sekin, että Vantaan suomenkielisiltä erityisoppilailta ollaan riistämässä ne koulumahdollisuudet ja -palvelut, joita kaupungin ruotsinkielisille erityisoppilaille perustetaan suurella hyväksynnällä.

Vantaan erityisopetuksen keskittymien purkamista vastustavan adressin nimimäärä lisääntyy nopeasti. Asiaan kiinnitetään huomiota läpi Suomen, sillä kyse on uudesta ennakkotapauksesta - Tampereella vastaava hirviö tyrmätiin. Nyt on oikea aika vastata siihen, että Vantaan perusopetuksen johto on tehnyt oman tulkintansa perusopetuksen uudistuksesta. Laki ei määrää, että erityisluokkakeskittymät olisi purettava. Positiivinen tulkinta laista ja opiskelijan oikeuksista on, että kaikille taataan sopiva opetus. Onnistuessaan hanke tukee vaihtoehdottomia ja lasten oikeuksia polkevia suunnitelmia koko maassa. Tuskin tahdomme erityislapsia ja itseämme tällaisten ideapajojen maksajiksi?

Vesa H.

Vieras

#81 Aika kummallinen tulkinta tuosta koulujen palautteesta...

04.11.2011 22:37

Olipa hyvä, että koulujen kommentteja tuli ns. "näkyviin". Kun lausunnot ovat pitkiä ja niissä vastataan moneen kysymykseen (ja vielä vastaajia on useita) voi niistä vetää juuri sen johtopäätöksen minkä itse haluaa. Sivin nokkamiehet ovat nyt tehneet oman tulkintansa mutta eihän se vastaa oikeasti koulujen palautettta...Lautakunnat koostuvat ns. maallikkojäsenistä mutta ei sen pitäisi tarkoittaa etteivät he saisi tajuta ns. arkipäivän ammattilaisten ajatuksista yhtään mitään... Nyt näyttää siltä että suuri vaara edelliseen on ........

Vieras

#82 Re: Aika kummallinen tulkinta tuosta koulujen palautteesta...

05.11.2011 10:02

#81: - Aika kummallinen tulkinta tuosta koulujen palautteesta... 

Olen samaan mieltä. Kummallista tulkintaa...

En tiedä mikä on Turbo-kysely. Kävin kuitenkin katsomassa yhteenvetoa ja lausuntoja. (Asiasta syvällisemmin ymmärtämättä) maalaisjärjellä tulkittuna yhteenveto on varmaan tehty joistain muista lausunnoista... ? Kuka on tehnyt tällaisen virheellisen ja yksisilmäisen yhteenvedon?

Vastutan nyt erityisluokkakeskittymien purkamista!


Vieras

#83 Re: Re: Aika kummallinen tulkinta tuosta koulujen palautteesta...

05.11.2011 10:46

#82: - Re: Aika kummallinen tulkinta tuosta koulujen palautteesta...

Hei!

 

Siis selvennykseksi, mikäli olen ymmärtänyt nämä asiakirjat oikein:

Osoitteessa www.vantaa.fi/opetus on oikeassa yläkulmassa PERUSOPETUKSEN UUDISTUS -linkki. Siitä klikkaamalla pääsee kaikkiin julkistettuihin asiakirjoihin käsiksi.

NYT AJANKOHTAISIMMAT ASIAKIRJAT OVAT

PERUSOPETUKSEN TOIMENPIDEOHJELMAESITYS 2.11.2011 on toimenpideohjelman luonnoksen (julkaistu syyskuun alussa) ja lausuntojen pohjalta tehty toimenpideohjelmaesitys, jota siis tullaan esittämään opetuslautakunnalle hyväksyttäväksi.

ESITYKSET OPETUSLAUTAKUNNAN KOKOUKSEEN 7.11.2011 se esityslistan osa, jossa tämä asia esitellään.

KOOSTE LAUSUNNOISTA 2.11.2011 kaikki toimenpideohjelman luonnoksesta määräaikaan mennessä annetut lausunnot. 145 lausuntoa, joista tulee yhteensä lähes 200 sivua. (lausuntoja mm. henkilökunnalta, koulujen johtokunnilta, oppilaskunnilta, ammattijärjestestöiltä jne.)

YHTEENVETO LAUSUNNOISTA TYYPEITTÄIN 2.11.2011 sivistysviraston tekemä yhteenveto edellisen tiedoston lausunnoista. Yhteenvedossa on todella paljon tulkiten jaoteltu lausunnot kolmeen kategoriaan: kannatetaan, ei selvää mielipidettä, vastustetaan. Ilmeisesti ideana se, mikä on kanta koko perusopetuksen uudistukseen (koulupsykologien toimenkuvan muutos jne.) ei siis pelkästään erityisoppilaiden siirtäminen lähikouluihinsa.

Muut sivulla olevat tiedostot ovat "vanhoja". Niillä ei nähdäkseni ole enää merkitystä.

 

 

 

Kolmen nuoren äiti

#84 Vihelletään peli poikki

05.11.2011 12:55

Inkluusio on kaunis ajatus, mutta ei toteuttamiskelpoinen ainoana vaihtoehtona. On ymmärrettävä se tosiasia, että kaikki oppilaat eivät ole millään tukitoimilla siirrettävissä yleisopetuksen piiriin. Rinnalla on säilytettävä erityisluokkakeskittymät niitä tarvitseville oppilaille, jotta yleisopetuksessa oleville pystytään takaamaan riittävä opiskelurauha ja oppimisedellytykset.

Nykyisillä henkilö- ja taloudellisilla resursseilla ei inkluusio ole toteutettavissa. Mistä löytyy se vantaalainen päättäjä, jolla on rohkeutta puhaltaa peli poikki ja aloittaa uusi selvitystyö tarvittavista toimenpiteistä, joilla varmistetaan riittävä tuki erityisoppilaille sekä yleisopetuksen piirissä oleville. Nykyinen esitys ei ole sellainen.

Vieras

#85 Päivän mietelauseet: Inkluusion vaihtoehdottomuudesta

05.11.2011 13:55


I
Inkluusion retoriikka on puhtaan ideologista juuri vaihtoehdottomuudessaan: vaikka moni uskoo näihin käsitteisiin yhtä vähän kuin totalitaarisen valtion kansalaiset viralliseen propagandaan, niitä vastaan puhuminen on vaikeaa. Ja juuri siksi välttämätöntä.

II
Ideologia, joka kietoo itsensä hyväntahtoisuuteen, tasa-arvon ja pelastuksen sanomaan, on vielä vastaansanomattomampi. Ja kun valta on julistajan puolella, on vastustaminen entistä vaikeampaa.

III
Joskus kieltäytyminen uskomasta uudistukseen on ainoa demokraattinen hyve. Joskus se merkitsee hyvän yleisyyden vastustamista.

Vesa H.




Eikä tämä koske ainoastaan meitä...

#86

05.11.2011 14:42

Meillä täällä Suomessa ihmisten pitäisi lakata luottamasta siihen mitä ylhäältä tarjotaan ja lopettaa uskominen siihen, että virkamiehet ja politiikka muka tietäisivät asiat paremmin. Vanha kunnon maalaisjärki on hyvin usein lopulta lähempänä totuutta, kuin hienot matemaattiset taulukot ja laskelmat. Minä saan sanoa, ettei lapseni tule näillä eväillä pärjäämään lähikoulussa, koska minä olen oman arkeni ja lasteni paras aiantuntija. Ei Kalo, ei sivi eikä opetuslautakunta. He eivät myöskään ole ratkomassa niitä kiputiloja, joihin perheeni tulee päätymään, jos tämä uudistus menee läpi.Itse me olemme ne tähänkin asti kaiken ratkoneet ja hyvä niin. Vantaan virkamiesten sanahelinä oli vain mutkistamassa asioita, mitään konkreettista emme sieltä saaneet paitsi itse järjestämällä.Tyhjää täynnä olevia lupauksia ja kaikenlaisissa kokouksissa juoksemista, joissa sitten pitää kuunnella samaa nauhaa kerta toisensa jälkeen ja "asiantuntijoiden" lässytystä siitä miten huolissaan he ovat jaksamisesta...PYH!

Vieras

#87 Nyt vaaditaan toimenpiteitä

05.11.2011 15:01

Ylihuomenna 7.11. on opetuslautakunnan ratkaiseva kokous. Mitä me vanhemmat olemme valmiit tekemään kyseisenä päivänä, jotta viestimme kulkee perille asti kaiken maailman yksisilmäisistä yhteenvedoista huolimatta?

Vanhemmat, ehdottakaa tehokkaita ja konkreettisia toimenpiteitä opetuslautakunnan silmien avaamiseksi. Nyt tarvitaan tekoja, sanat eivät edellä mainittujen yhteenvetojen jälkeen enää valitettavasti riitä.

Vieras

#88 Vanhemmat jalkautukaamme

05.11.2011 15:11

Kenellä on tiedossa kellonaika, milloin opetuslautakunta kokoontuu päättämään asiasta? Vanhemmat jalkautukaamme vastustamaan asiaa fyysisesti opetuslautakunnan tiloihin/tilojen/rakennuksen eteen. Meitä on todella paljon, jotka olemme allekirjoittaneet adressin. Jos kaikki jalkaudumme vastustamaan asiaa, niin meillä on huomattavasti paremmat mahdollisuudet saada viestimme perille. Jos opetuslautakunta tuijottaa vain epämääräisesti vedettyä yhteenvetoa, niin lopputulos tulee olemaan todella ikävä.

Vieras

#89

05.11.2011 16:53

Mihin aikaan kokous on? Kuka tietää?

Vieras

#90 Opetuslautakunnan kokoukset

05.11.2011 18:03

Opetuslautakunnan vuoden 2011 kokoukset ovat seuraavina päivinä klo 17.00 alkaen: ma 24.1., ti 15.2., ma 14.3., ma 4.4., ma 16.5., ma 13.6., ma 15.8., ma 12.9., ma 17.10., ma 7.11. ja ti 29.11.2011

Tarkastetut pöytäkirjat pidetään yleisesti nähtävänä vuonna 2011 viimeistään pöytäkirjan tarkastamispäivää seuraavana ensimmäisenä työpäivänä virka-aikana sivistysvirastossa, osoitteessa Asematie 6 A, 3 kerros, 01300 Vantaa

Vieras

#91 Missä OPLAn kokous on?

05.11.2011 22:29

Hei,
missä opetuslautakunnankokous on 7.11. klo 17.00? Kaupungintalo on rempassa. Näin netistä, että Valtuuston kokoukset pidetään remontin vuoksi yrityspalvelukeskus Leijassa.

Vieras

#92 LÄHIKOULUT JA UUDET ALUEPÄÄLLIKÖT

05.11.2011 22:36

Kävin katsomassa 7.11. kokouksen asialistaa ja minua korpesi koko pääasian ohessa, että
siellä on ehdotus kolmen aluepäällikön viran perustamisesta!

Mitähän nuokin virat kaikkine kuluineen tekisivät lapsille annettuna. Voitte vaan miettiä montako avustajaa palkkaisi kolmen päällikön hinnalla!!

Että tällainen sivujuonne koko törkeydessä! Eiköhän siinä nyt käytännössä jaeta pieniä kunnianosoituksia ja uramahdollisuuksia suunnitteluporukalle! Hienoa, Vantaan koulu- ja sivistystoimi, aina lasten asialla!
Ope

#93 Rahansäästöä Vantaalla!

06.11.2011 20:18

Naapurikaupungissa Espoossa erityistä tukea tarvitsevia lapsia opettavat erityisopettajat pienissä luokissa ja luokissa on avustajakin. Yhteistyötä tehdään kuitenkin yleisopetuksen luokkien kanssa. Oppilaat saavat kuitenkin pienissä, turvallisissa ryhmissä tarvitsemaansa opetusta samoin tavallinen oppilas saa luokanopettajan huomiota normiluokassa. Uuden lain mukaan taitavalle oppilaalle on myös laadittava tarvittaessa oppimissuunnitelma, jossa häntä eriytetään ylöspäin. En oikein ymmärrä, miten Vantaalla luokanopettaja/aineenopettaja voi selvitä kaikesta. Opetuksessa ei oikein toteudu tasa-arvo pääkaupunkiseudulla.


Vieras

#94 SANA LIIKKEELLE! AIKAA HUOMISEEN NOIN 15.30 SAAKKA

06.11.2011 22:50

Hyvät adressin kirjoittajat, vielä ei ole aika lopettaa taistelua! Tarvitsemme tänne niin monta vantaalaista ja muuta nimeä kuin mahdollista.

Annan huomenna tiedon adressin laajuudesta opetuslautakunnan puheenjohtaja Reeta Hirvoselle vähän ennen klo 16:ta.

Nyt siis kaikki kanavat käyttöön! Vantaalaisten lasten, opettajien ja perheiden parhaaksi!

Vesa Haapala

Vieras

#95 Re: SANA LIIKKEELLE! AIKAA HUOMISEEN NOIN 15.30 SAAKKAT

06.11.2011 23:33

#94: - SANA LIIKKEELLE! AIKAA HUOMISEEN NOIN 15.30 SAAKKA

 

NYT ALLEKIRJOITUKSIA KAIKKIAAN 2288! OLEMME VAAN NIIN MITÄTTÖMÄN PIENELLÄ PORUKALLA LIIKENTEESSÄ! JOS HUOMISEKSI LÖYTYISI NIMIEN KERÄÄJIÄ SITEN, ETTÄ OTTAISITTE LISTALLE YLÖS KADULLA JA NAPUTTELISITTE LUVALLE NE TÄNNE NETTIIN! JOS KELLÄÄN MAHDOLLISUUS VANTAALLA TOIMIA NÄIN - NIIN SILLÄ OLISI SUURI MERKITYS, VAIKKA SITTEN TYÖPAIKOILLA.

 

NYT SOLIDAARISUUTTA LAPSIA KOHTAAN!


Vieras

#96 VIELÄ 34 VANTAALAISTA JA MEILLÄ ON 1500 VANTAALAISEN NIMET

07.11.2011 12:15

TUOSSA OTSIKOSSA ASIA OLIKIN; TOKI K A I K K I E N ALLEKIRJOITUKSET YHTÄ TÄRKEITÄ!!

Vieras

#97 Kysymysmerkki???

07.11.2011 13:49

Onko kukaan siis jalkautumassa asian vuoksi vai oletteko vain viemässä adressin opetuslautakunnalle?

Vieras

#98

07.11.2011 14:14

Adressista menee tieto opetuslautakunnalle! Valitettavasti meidän pienestä porukasta suurin osa on silloin työssä. Itse olen menossa paikalle ja kerron puheenjohtajalle adressin tiedot.

Emme pääse sisälle sivistysvirastoon. Paikalle voi toki tulla ja siinä Asemakatu 6:n edessä toivottaa päättäjille onnea ja menestystä päätöksessään!

Vesa Ha

Vieras

#99 Jalkautumisesta vielä...

07.11.2011 14:16

Olemme toki mahdollisuuksien mukaan jalkautuneet ja keränneet nimiä kadulta. Itse käyn keräämässä vielä Tikkurilaan mennessäni.

Vesa Haapala

Vieras

#100 Opetuslautakunta hyväksyi suunnitelman!

07.11.2011 20:23