Hämeenlinnan lasten kotihoidontuen kuntalisä tulee säilyttää!


Vieras

#1

23.10.2011 12:08

Tää ei voi olla totta! Eikö muuta säästökohdetta löydy kun pikkulapset. Pienen lapsen on hyvä olla kotona, eikä hakea kaikki taudin päiväkodista tai muusta hoidosta.Haluatteko päättäjät että lapsiperheet muuttaa pois, katsokaa tulevaisuuteen.

Vieras

#2

23.10.2011 12:47

Hyvän asian puolesta. Ei missään nimessä lapsiperheiltä kuntalisää pois, jos täytyy säästää niin voihan sitä rahaa joskus ottaa niiltä, joilla sitä on enemmän kun ehtii tuhlata.

Vieras

#3

23.10.2011 13:21

kyllä rahaa löytyy moottoritien katteisiin ja palloiluhalleihin mutta lapsiperheisiin ei. tässä pitää vakavasti harkita muuttavansa johonkin muuhun kuntaan jossa osataan arvostaa kotiäitejä/isejä.
mummi

#4 Todella pöyristyttävää!!!

23.10.2011 13:25

Älkää hyvät päättäjät taas tehkö noin lyhytnäköistä päätöstä lopettamalla lasten kotihoidon kuntalisä!!! Ensi vuonna nousee taas kaikki hinnat muutenkin, niin se on iso raha niille lapsiperheille, joissa äiti hoitaa lapsia kotona ja isän palkalla eletään ja maksetaan niin asuntolainat kuin asumiskulutkin. Kuntalisä on ehdottomasti säilytettävä!

Vieras

#5 mistä hoitopaikka?!?!?

23.10.2011 13:37

Jos nyt on jo 200 lasta jonossa hoitoon, niin mihin aiotaan laittaa ne lapset, jotka joutuvat jonoon kuntalisän lopetuksen takia?!?!?!?!?
S.

#6

23.10.2011 14:52

Osaako joku sanoa miten perustelut ovat muuttuneet toukokuusta?
murrr

#7

23.10.2011 15:34

Sitten vaan kylmästi KAIKKI joilta kuntalisä viedään, päiväkotijonoon!! Siinä nähdään konkreettiset tulokset.
S.

#8

23.10.2011 16:07

Yritän jotenkin ymmärtää asiaa - kuntalisään menee tänä vuonna n. 1,4MEUR kun viime vuonna meni 1MEUR. Samaan aikaan sanotaan että tavoiteltuja supistuksia ei ole voitu tehdä hoitopaikoilla ja käyttöaste on kuitenkin ilmeisesti luokkaa 90%. Mikä tässä yhtälössä menee pieleen? Onko yhtäkkiä alettu hakemaan kuntalisää sankoin joukoin vai onko lapsia paljon enemmän? Joku on arvioinut ainakin budjettia tehtäessä homman pieleen. Pystyykö joku avaamaan taustoja?

Vieras

#9 Re:

23.10.2011 17:14

#8: S. -  Kodinhoidon kuntalisä tuli 1.8.2010 automaattiseksi, toisin sanoen Kela antaa sen kun haetaan kodinhoidontukea. Ei tarvitse itse tehdä mitään sen kummenpaa. Ennen 1.8.2010 sitä piti itse älytä hakea.. jos ei hakenut ei kukaan sitä pankkitilille laittanut. ja muistamme varmaan että Hämeenlinnan kaupungin rajat laajenivat tuossa v 2009. Että nythän "uudet" Hämeenlinnalaiset saavat sen myös automaattisesti. Tai siis ovat saaneet, kunnes se lakkautetaan.

 

tuossa on linkki lasten ja nuorten lautakunnan kokouksen 25.10.2011 esityslistaan. http://ktweb.hameenlinna.fi/ 

Irma

#10

23.10.2011 18:33

Kuntaliitoksen mukana alueella isommalla lasten määrällä ei voi olla vaikutusta, kaupungin tulot lisääntyneet samaa tahtia...
Tänä vuonna 3-v täyttäneitä / täyttäviä on enemmän kuin edellisenä vuotena, ei kuitenkaan kuin muutama kymmenen. Vuoden 2011 syntyneiden määrästä ei ole tietoa.

On ihan varmaa, että menolisäykset päivähoitopuolella olisivat paljon isommat mikäli kotihoidontukea ei maksettaisi.

Lasten ja nuorten lautakunnan budjetti ensi vuodelle on yksinkertaisesti liian pieni, joka taasen johtuu pelkästään päättäjiemme arvovalinnoista.

Kaupunki investoi paljon rahaa, esim. isolla riskillä Etelärannan rakentamiselle, mutta se voisi yhtä hyvin ja varmemmin tuotto-odotuksin invstoida pienten lasten hoitamiseen kotona tai uusiin päiväkoteihin tms. Varmaa on, että näissä peruspalveluihin sijoituksissa raha jää suuremmassa määrin pyörimään oman kaupungin hyväksi.


Liisa Jokinen

#11 törkeää

23.10.2011 19:13

Pointti on se, että päivähoidossa alle 3-vuotias vie kahden paikan ja yli 3 v yhden paikan. Siksi kuntalisää maksetaan, jotta alle 3v pysyisivät kotihoidossa sisaruksineen.

Hienoa, että päätöksessa viitattuun tutkimukseen "Lapsivaikutusten arviointimalli, raportti 21.4.2011" on löytynyt niin hyvätuloisia vastaajia, joille 150€/kk ei ole vaikuttava. Jos meille olisi tehty sama kysely, olisimme vastanneet, että ilman kuntalisää emme olisi voineet hoitaa lapsiamme kotona 3 ja 5 vuotiaiksi, vaan olisimme olleet päivähoidon asiakkaita 1- ja 3 vuotiaina.

Jos päättäjät haluavat todellakin tehdä näin huonon päätöksen, vaadin, että jo myönnetyt kuntalisät pidetään voimassa siihen saakka, kun vanhemamlla on työnanatajan kanssa tehty hoitovapaa-päätös - tunnen useampiakin, joilla vapaa loppuu vasta 2013 puolella ja 1.6.2012 päättyvä tuki olisi heille törkeyden huippu.
Altti Salomäki

#12 to: mielipide@hameensanomat.fi

23.10.2011 20:07

Hämeenlinnan kuntalisäfiasko

Hämeen Sanomat uutisoi 22.10. Hämeenlinnan kaupungin aikovan lopettaa kotihoidon tuen kuntalisän maksamisen.

Viimeksi asiaa käsiteltiin lasten ja nuorten lautakunnassa viisi kuukautta sitten. Tällöin esitys kaatui lapsiperheiden vastustukseen ja kansalaisaktivismiin. Kaupunginhallituksen jäsenet antoivat haastatteluissa ymmärtää tuen jatkamisen perustuneen pitkän tähtäimen etuun ja kaupungin strategiaan.

Kaupungin pitkän tähtäimen kesto on siis todistetusti peräti kuukausia. Julkisuuteen annetut lausunnot pitkäjänteisyydestä voidaan kuitata esitysten vastustajien perusteluista lainattuna sanahelinänä.

Jälkikäteen on helppo huomata, että lautakuntaa ajoi ensisijaisesti miellyttämisen halu vastarinnan edessä. Kokonaisvaltaista näkemystä asiaan ei valitettavasti näytä edelleenkään syntyneen.

Kun kysymys on lastenhoidon ja työnteon järjestämisestä, päätös kotiin jäämisestä vaatii takeita siitä, ettei olosuhteita muuteta aina parin kuukauden välein. Esityksen suorasanainen viesti on, ettei tehtyjen päätösten jatkuvuuteen voi tässä kaupungissa luottaa kukaan.

Kaupungin virkamiesostaja tuijottaa sinnikkäästi pelkkää absoluuttista menokehitystä välittämättä pitkän ajanjakson kustannuksista. Vuosibudjetilla kulkevan byrokraatin päähän ei pidempää aikaa saa näemmä mahtumaan, kun keskustelussa on palattu taas samaan alkupisteeseen ja rautalankaan.

Kustannuksia tulee verrata kustannuksiin, jotka aiheutuvat kotona hoidettujen lasten siirtymisestä kunnalliseen päivähoitoon, eikä toisin päin. Kerran päivähoitoon laitettuja lapsia ei kukaan sieltä ota pois. Päätös olisi jotenkin perusteltu, mikäli päivähoitopaikat olisivat alikäytössä, tai kaupungilla olisi edes teoreettinen mahdollisuus osoittaa näille lapsille hoitopaikat.

Kuntalisän kustannusten kasvun todellinen syy on ollut tuen maksatuksen siirtyminen kaupungilta Kelalle, minkä jälkeen tukeen oikeutetut ovat osanneet sitä hakea. Mitä tämä kertoo kaupungin palveluiden tuottamisen tasosta ja tasapuolisuudesta?

Oikeita kustannussäästöjä on helppo hakea samasta osoitteesta. Ei tarvitse kuin katsoa kaupungin organisaatiokaaviota.

Yksityisellä sektorilla, esimerkiksi pörssiyhtiöissä, menoiltaan ja henkilöstöltään kaupungin varhaiskasvatustoimen kokoista yksikköä johtaa tyypillisesti yksi välijohtotason henkilö, siis päällikkö. Hänen alaisuudessaan on neljästä kuuteen esimiestason toimihenkilöä. Heillä kaikilla on kustannusvastuu, eli ovi käy jos menot eivät pysy kurissa.

Kaupungin varhaiskasvatusyksikössä pelkästään johtajia on yhteensä kaksikymmentä.

Seurauksena ollaan julkishallinnon tutussa umpikujassa, jossa itse hyvinvointituotteesta on pakko tinkiä, koska rakenteista ei kyetä.

Altti Salomäki
Hämeenlinna

 

http://alttisalomaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/73883-kuntalisan-poistaminen-lyhytnakoista

Altti Salomäki

#13 Re:

23.10.2011 21:28

#10: Irma -

Niin ja hyvät ihmiset:

Sen lisäksi, että allekirjoitatte adressin, tarvitaan toimiva perustelu päätöesityksen torppaamiseksi.

Enemmän kuin arvovalinnoista kyse on rahasta. Näin ollen on kyettävä osoittamaan todeksi Irman kanssa jakamani näkemys, että päätös tulee nostamaan kaupungin kustannuksia, ei laskemaan niitä.

Siksi olisi olennaista saada koottua lista lapsista, joiden kotona hoitaminen on vaakalaudalla päätöksen takia, ja vietyä se lautakunnalle.

Meidän perheessämme tällaisia alle kouluikäisiä lapsia on kolme.

Emppu

#14 Re: Re:

23.10.2011 21:47

#13: Altti Salomäki - Re:

Meillä täällä yksi lapsi, vanhempainvapaani päättyy marraskuussa ja sitten hoitovapaalle. Se, kuinka pitkään pystyn lasta kotona hoitamaan, riippuu kuitenkin täysin taloudellisesta tilanteestamme, eli kauanko mies pystyy meitä omalla palkallaan elättämään, kun esim. asuntolainaakin pitäisi lyhentää. Eli tässä 150 €:lla on paljonkin vaikutusta. Missä tälle listalle voisi siis ilmoittautua?


Vieras

#15 Re: to: mielipide@hameensanomat.fi

23.10.2011 22:06

#12: Altti Salomäki - to: mielipide@hameensanomat.fi

Loistavaa Altti! Toivon, että mielipiteesi ehditään julkaisemaan viivytyksettä!

Salla

#16

23.10.2011 22:08

Meillä ei ole kyse sitten enää kuin muutamasta kuukaudesta, kun lapsi täyttää jo ensi syksynä kolme. Mutta kyllä niillä yhden lapsen neljän kuukaudenkin päivähoitomaksuilla maksettaisiin kuntalisää melko monelle perheelle. Tulevista lapsista ei ole vielä tietoa, mutta ehkä pitää etsiä uusi kotikunta itselleen, jos tulevaisuudessa täällä ei anneta mahdollisuutta hoitaa lapsiaan kotona 3-vuotiaiksi. Tuo ihan oikeasti meidän tuloillamme veisi sen mahdollisuuden.
nim. juuri Hämeenlinnaan muuttanut toivossa että lapsilla hyvä olla....

#17

23.10.2011 23:05

Minäkin tässä olen miettinyt kuka tuohon kyselyyn on vastannut... Meiltä vastaus olisi ollut että töihin lomps taloudellisista syistä jos kuntalisä poistetaan.

Omasta mielestäni alle kolmivuotias ei kaipaa avoimen päivähoidon palveluja vaan kotihoitoa ja sieltä ravitsevaa ruokaa ja puhtaat vaatteet johon tuo kuntalisä menee täysin mitoin ja silti ollaan todella tiukilla taloudellisesti, koska asuntovelat painavat päälle.
Ei minua lämmitä avoimetpalvelut, nytkin monet ovat siihen aikaan kun alle kolmivuotias nukkuu päiväunet.

Lisäksi mietin tuossa, että eikö kaupunginhallinto ja johto osaa laskea lasten lukumääriä oikein? Mistä voi johtua ns. väli todellisuuden ja heidän laskujen mukaan?
Niin ja jos Kela nyt maksaa tuon kuntalisän automatic, eikö se ole oikein? kaikien se tulee saada jolla on siihen oikeus.

Lisäksi olen miettinyt tässä kuntalisässä sitä, että miksi sitä ei voida määritellä tulojen mukaan kuten kelan maksama hoitolisä(?)? samoin voisi tehdä lapsilisälle valtio, koska on myös aviomiehiä ja perheen isiä joiden tulot ovat viisin kertaiset verrattuna pienituloisiin.

Niin ja kaupungin päättäjät, miten saatte hoitopaikkoja lisää jos kuntalisä poistuu? Hämeenlinnan länsipuoli on aivan täysi...

Meiltä meinaan tulee sitten yksi reilun vuoden ikäinen hoitopaikan hakijaksi kun/jos kuntalisä poistetaan.
Altti Salomäki

#18 Alkaa olla kiire

24.10.2011 00:06

Päätös asiasta tehdään jo tulevana tiistaina, joten sitä ennen tarvitaan tietoa niistä lapsista, jotka tulevat / voivat tämän takia siirtyä kunnalliseen päivähoitoon.

Lähettäkää viestiä joko altti.salomaki@aina.net tai www.facebook.com/alttisalomaki kautta. Tavalla tai toisella nämä saadaan kokoon.

AS

Vieras

#19 Re:

24.10.2011 08:57

#17: nim. juuri Hämeenlinnaan muuttanut toivossa että lapsilla hyvä olla.... -

"Lisäksi olen miettinyt tässä kuntalisässä sitä, että miksi sitä ei voida määritellä tulojen mukaan kuten kelan maksama hoitolisä(?)? samoin voisi tehdä lapsilisälle valtio, koska on myös aviomiehiä ja perheen isiä joiden tulot ovat viisin kertaiset verrattuna pienituloisiin."

Kelalla ne tulorajat ovat niin pienet, että mikäli tulorajat kuntalisässä olisivat esim. samansuuruiset, jäisivät ihan tavalliset normaalituloiset perheet kuntalisän ulkopuolelle, eikä rahaa lasten kotona hoitamiseen silti olisi. Esim. meillä mies tienaa juuri sen suomalaisen keskipalkan verran, mutta asuntolaina ja kaikkien muiden asumiseen ja elämiseen liittyvien kustannusten nousu viimeaikoina tekevät sen, ettei ylimääräistä rahaa juuri jää, eikä meillä lasta voitaisi kotona kovin pitkään hoitaa ilman kuntalisän tuomaa pientä helpotusta.

Vaikka kaikilla ei todellista tarvetta kuntalisälle olisikaan, en lähtisi ketään sen ulkopuolelle rajaamaan, sillä tärkeintä on, että mahdollisimman moni pieni lapsi saisi olla kotona mahdollisimman pitkään vanhempien tulotasosta riippumatta.

 


Vieras

#20

24.10.2011 10:26

jos kuntalisä loppuu ei meillä ole varaa pitää lasta kotona ja pakko lähtee töihin! pitää makasaa asuntolaina ja laskut lisäksi ruuan hinta on todella kallista. tässä eletään nyt jo vedellä ja leivällä. jos kerran kyselyn mukaan se 151/kk ei ole merkittävä on se tehty varakkaamilta sillä meille se on elinehto.

Vieras

#21

24.10.2011 10:45

Mun mielestä olisi vaadittava perusteellinen selvitys tuosta avoimen päiväkotoiminnan kehittämisestä ennekuin aletaan mitään kuntalisää lopettamaan! Tällähetkellähän se avoimiin panostaminen on ollut sitä että ne kaikki päätettiin keväällä lakkauttaa!!! Ja toisekseen avoin kerho ei mielestäni millään tavalla auta hoitamaan lapsia kotona vai miten se auttaa? Siitäkin olisi mielestäni olla perusteellinen selvitys ennenkuin mennää lopettamaan kuntalisää. Sitten, tuossa märistään että tarpeeksi moni ei käytä tätä kuntalisä mahdollisuutta ja kuitenkin sitä ollaan lopettamassa kulujen takia? eikö tämä ole ristiriitaista? Mitä tekee kunta jos yhtäkkiä ne 1200 lasta hakee päivähoitopaikkaa kun ei saa enää kuntalisää? JA kuinka ne meinaa hoitaa ne paikat käytännössä? Esim. itsellä ei ole autoa niin toisellepuolelle kaupunkia on MAHDOTON viedä lapsi hoitoon!!!!

Vieras

#22 Mielenilmaus 25.10. klo 15 alk. torilla

24.10.2011 13:23

Perinteeksi tullut mielenilmaus vastustaaksemme kaupungin suunnitelmia lopettaa kotihoidontuen kuntalisä pidetään taas 25.10. klo 15 alk. torilla. Erityisesti lautakunnan jäsenet ja tilaajajohtaja ja -päällikkö, lämpimästi tervetuloa!!

Vieras

#23 Re: Mielenilmaus 25.10. klo 15 alk. torilla

24.10.2011 13:50

#22: - Mielenilmaus 25.10. klo 15 alk. torilla

Hienoa! Yritän päästä paikalle!!!!

pettynyt hämeenlinnalainen

#24 Tyhmä kysymys

24.10.2011 13:59

Mä oon ehkä tyhmä, mut en tajua tota logiikkaa, et miten kaupunki säästää, jos ne lopettaa kodinhoidon kuntalisän maksamisen? Meidän kohdalla se ainakin tarkoittaisi sitä, että heti vanhempainvapaan päätyttyä minun tarvitsee mennä töihin, joka tarkoittaa sitä, että yksi yksivuotias ja yksi kolmevuotias tarvitsee hoitopaikan. Olisin mielelläni kotona lasten kanssa, mutta yksinkertaisesti se ei onnistu ilman kuntalisää. Eikö kunnalle tule kalliimmaksi järjestää kahden lapsen hoitopaikka kun maksaa se 150e?

Mihin kaupunki aikoo sijoittaa nämä uudet lapset? Käsittääkseni päiväkotipaikkoja ei tällä hetkellä juuri ole. Meidän perhe ei ainakaan ole kiinnostunut avoimesta päiväkodista, eikä tarvita sen palveluita. Haluamme pitää lapset kotona ja nauttia vanhemmuudesta.
Altti Salomäki

#25 Lukekaa ja jakakaa!

24.10.2011 14:26

http://www.facebook.com/alttisalomaki?sk=notes#!/notes/altti-salom%C3%A4ki/mist%C3%A4-kuntalis%C3%A4kiistassa-on-kysymys/10150365354988168

Kasassa on pian parikymmentä lasta, ja jos saadaan yli viisikymmentä kasaan, alkaa tällä olla jo painoarvoa päätöstä tehtäessä.