Liikuntatilojen maksuttomuus junioritoiminnalle Jyväskylässä

tuumija

#1 säästöä väärästä paikasta

30.10.2011 11:26

Mielestäni on aivan älytöntä pitää virkamiesarmeijaa ja tolkutonta väliporrasta tekemässä päätöksiä asioista, joita ei haluta tehtävän- varsinaisia tekeviä käsiä on liian vähän, se on toisaalta selvää. Yksityispuolella olisi jo ajat sitten laitettu kilometritehtaalle suuri joukko sellaista porukkaa, joka vain paperia kääntää. Kuntaliitoksen aiheuttama pöhöttymä on purettava mitä pikimmiten. Onkohan kaupungilla olemassa jo kevennetty organisaatio, kun virkamiesten irtisanomissuoja lakkaa? Toivottavasti
Kuntaliitos on aiheuttanut sen, että ennen maalaisjärjellä hoidetut hommat on tehty mahdottoman vaikeiksi ja kalliiksi. Esimerkkinä liikuntapaikkamaksut, jotka aikuisten osalta moninkertaistuneet ja tämän Kylän Kyttäys..öh kattaus, joka tekee kylillä tapahtuvan toiminnan vaikeaksi, veloittaessaan kahvin keitosta esim. koulun tiloissa mahdottomia.

Vieras

#2

30.10.2011 12:34

Mikä ihme tätä valtioo vaivaa ?? Kaikesta pitää maksaa !! :/

Vieras

#3

30.10.2011 13:09

Hyvä että asiaan yritetään vaikuttaa!

Vieras

#4

30.10.2011 15:02

liikuntatilojen muuttaminen maksulliseksi on juuri päinvastainen toimenpide kuin mitä kulttuuri- ja urheiluministeri Arhinmäki keskisuomalaisessa noin viikko sitten linjasi. Sen sijaan että yritettäisiin saada lapsemme ja nuoremme urheilemaan, kaupunki yrittääkin saada heidät lopettamaan urheilu... :(

Vieras

#5

30.10.2011 16:57

Hyvät päättäjät,

vaikka kyseessä olisikin vain "nimellinen" maksu, voi se joillekin perheille olla se viimeinen euro joka taittaa kamelin selän. Jo nyt seuroissa pelaaa lapsia, joiden perheillä ei ole varaa lunastaa esim. lisenssimaksuja puhumattakaan esim. kilpailumatkoja. On erittäin valitettavaa, että kaupunki rankaisee urheiluseuroja, jotka jo nyt toimivat vapaaehtoistyön voimin kasvattaen nuoria ja lapsia. Me kaikki urheiluseuroissa toimivat vanhemmat vetoamme kaupungin isiin ja äiteihin: katsokaa kustannusvaikutuksia hieman laajakatseisemmin. Väitämme, että on kustannustehokkaampaa että lapset potkivat ja lyövät palloa kuin toisiaan kauppakeskuksissa!

Vieras

#6

30.10.2011 18:41

Hyvän asian puolesta... Mitäpä juuri ne lapset tekisivätkään, joiden vanhemmat eivät pystyisi maksamaan kohonneita kustannuksia? Esim. ei tarvitsisi kummoinen ilkivallan lisäys tapahtua, kun siihen palaa euroja roppakaupalla.

Vieras

#7

31.10.2011 07:50

Kaupunki tarvitsee lisää rahaa rahoittaakseen konserttitalon ja lutakon tunnelin. Lasten harrastuksista sitä onkin helppo kaapia.

Vieras

#8

31.10.2011 10:13

Jyväskylällä näköjään sellainen linja että junioritoiminta tapetaan. Mitä tällä "säästetyllä" rahalla sitten tehdään? Onko olemassa jokin parempi kohde??
Toista mieltä

#9 Ilmaista ei ole olemassakaan

31.10.2011 11:08

Niin kauan kuin liikuntapaikoista ei peritä maksua, on turha valittaa, jos niitä ei ole tarpeeksi tai ne ei ole kunnossa. Lähes kaikissa harrastuksissa liikuntapaikasta aiheutuva kustannus on murto-osa harrastuksen kokonaiskustannuksista ja kuitenkin se liikuntapaikka on on välttämättömyys harrastukselle. Joten asia on ihan sama kuin että vaadittaisiin kaupungilta ilmaisia nappiksia, luistimia ja suksia. Lisäksi ilmaisuus houkuttaa varaamaan vuoroja mutta sitten salit onkin tyjillään kun niitä ei käytetä vaikka toisilla olisi tarvetta. Jokaisesta käyttövuososta pitää periä maksu, ja maksuja vastaan voidaan vaatia lisää hyväkuntoisia tiloja. Aikoinaan tehty ilmaisuuspäätös on se joka täällä tappaa harrastuksen eikä ne pienet maksut
Järjelle käyttöä

#10

31.10.2011 11:33

Lutakon "uima-altaaseen" Rallien hyödyksi kyllä tuhlataan lainarahaa, mutta ei mihinkään järkevään. Nuorisotyhön panostamista ei nähdä lisäävän kaupungin vetovoimaa. Valtuusto vaihtoon kun eivät ajattele omilla aivoillaan. Anderssonin kaikki hullutukset menevät läpi. Tämä onkin jo kolmas paikkakunta, jonka Andersson laittaa velka helvettiin.

Vieras

#11 Re: Ilmaista ei ole olemassakaan

31.10.2011 12:03

#9: Toista mieltä - Ilmaista ei ole olemassakaan

Tuolla samalla logiikalla pitäisi vaatia koulukin maksulliseksi....  esim. Hollannissa, Saksassa, Englannissa, Irlannissa ensimmäinen rakennelma joka uuden lähiön kylkeen tehdään on jalkapallokenttä. Ja kenttä on kaikkien vapaassa käytössä. Kokemuksni mukaan ovat myös erinomaisessa kunnossa - logiikka tässä toiminnassa on se, että lapsille pitää saada järkevää tekemistä ja mahdollisuuksia. Suomessa rakennetaan kauppakeskuskia ja sitten kehitetään ohjelmia, millä saadaan kauppakeskuksissa notkuvat nuoret savustettua sieltä ulos ja itketään miksei lapset harrasta liikuntaa!

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

31.10.2011 12:48



Vieras

#13 Re: Re: Ilmaista ei ole olemassakaan

31.10.2011 13:59

#11: - Re: Ilmaista ei ole olemassakaan

Hyvä kommentti. Mutta siinä on samalla se syy miksi suomessa ei ole vapaasti käytettäviä kenttiä. Sakassa on riittävästi kenttiä joiden käytöstä maksetaan! Se että vuoroilta ei peritä maksua ei tee kentistä "vapaasti käytettäviä", koska ne on lähes AINA varattu jollekin "seuralle". Veronmaksajalle on ihan sama kerätäänkö se raha veroina vai käyttöpaikkamaksuina.  Ero on vain se, että verot menee helposti Lutakon monttuun mutta käyttöpaikkamaksut voidaan osoittaa ja vaatia sijoitettavaksi liikuntapaikkarakentamiseen. Tässä ei kannata ryhtyä vetämään samalle viivalle Lutakon monttua tai konserttisaleja. Niissä päättäjät on voimattomia isojen poikien leikkikentällä. Yritetään vaan pitää liikuntarahat erillään.

 

 

MH

#14 Re: Ilmaista ei ole olemassakaan

31.10.2011 15:01

#13: Veronmaksajalle on ihan sama kerätäänkö se raha veroina vai käyttöpaikkamaksuina.

Valitettavasti asia ei ole näin yksinkertainen. Se, mitä kautta maksut kerätään, vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen. Juniorien harjoitusvuorojen maksuttomuudesta luopuminen heikentää lyhyellä aikavälillä kolmannen sektorin toimintaedellytyksiä. Pitkällä aikavälillä on toki tärkeintä varmistaa liikuntapaikkarakentamisen rahoitus ylipäätään.


Vieras

#15 Re: Re: Ilmaista ei ole olemassakaan

31.10.2011 15:37

#14: Pitkällä aikavälillä on toki tärkeintä varmistaa liikuntapaikkarakentamisen rahoitus ylipäätään.

Nyt päästään asian ytimeen. En nyt varmistanut milloin tämä älytyön päätös siitä, ettei lapsien osalta peritä liikuntapaikkamaksuja tehtiin, mutta minusta se täsmää aika hyvin siihen milloin Jyväskylässä alkoi liikuntapaikkarakentamisen alamäki. Viimeisimmät isommat hankkeet kuten jäähalli, Hipposhalli ja Monnari rakennettiin ja sen jälkeen ei tapahtunut 20 vuoteen mitään! Nyt ollaan toki saatu muutama tekonurmikenttä. Kiitos siitä mutta välissä oli pitkä musta kausi eikä se kovin loisteliasta ole vieläkään. Koska ilmaisuus on koskenut vain kaupungin omia liikuntapaikkoja, niin myöskään yksityisille toimijoille ei ole ollut mitään mahdollisuutta tulla tarjoamaan palveluita. Mutta koska paikoista on huutava pula, niin nytkin todellisuudessa iso osa lapsista maksaa Killerille ja Hutunkiin täysiä markkinahintoja kun toiset pääsee harrastamaan "toisessa seurassa" joka sattuu saamaan kaupungin ilmaisia tai vähintään kaupungin tukemia vuoroja Graniitista ja kouluilta yms.

 


Vieras

#16

31.10.2011 16:22

Liikuntatilojen muuttaminen maksullisiksi junioritoiminnassa on toki helposti lyhyellä aikavälillä perusteltavissa. Kuitenkin ensinnäkin pitkällä tähtäimellä se, että lasten ja nuorten liikkumista ei tueta tuottaa myöhemmin toisaalle tutkitusti mittavia lisäkuluja. Toiseksi maksuttomissa salivuoroissa on kyse samalla merkittävästä yhteiskunnallisesta tulonsiirrosta laaja-alaiseen hyvinvointiyöhön ja syrjäytymisvaarassa eleville nuorille ja heidän perheilleen. Kolmanneksi kyse on laajasti ajatellen lapsiperheiden ja heidän kasvatustyönsä tukemisesta. Siten maksuttomien salivuorojan säilyttämisellä saadaan aikaan kaupungin kannalta jopa merkttävämpi yhteiskunnallinen vaikuttavuus kuin sektorikohtaisella ongelmien korjaamisella.
Kahden pikku-urheilijan äiti
Vieras

#17

31.10.2011 16:38

Lasten liikuntaharrastus ei ole oikea säästökohde!!!!
Lasten ja nuorten liikuntaharrastusta tulee tukea kaikin tavoin; hyvä fyysinen kunto tukee psyykkistä
hyvinvointia.Antakaa päättäjät "hyvät eväät" lapsillemme tulevaisuuden varalle!!!!


Vieras

#18

31.10.2011 19:17

Liikuntatilojen muuttaminen maksullisiksi on toki kaupunginisien mielissä lyhyellä aikavälillä kannattava tapa aikaansaada säästöjä. Aavistuksen pidemmällä aikavälillä tilanne ei tutkitusti enää näyttäydy lainkaan tällaiselta. Ensinnä lasten ja nuorten liikunnan tukemisella tiedetään olevan mittavia koko elinikäisiä terveysvaikutuksia. Toiseksi maksuttomien salivuorojen avulla on mahdollista tehdä merkittäviä yhteiskunnallista tasa-arvoa tukevia tulonsiirtoja erityisesti vähävaraisten perheiden lapsille. Kolmanneksi kyse on myös perhepolitiikasta, jonka avulla kaupunki voitukea merkittävästi lapsiperheiden ja lasten hyvinvointia. Maksutomat lasten ja nuorten salivuorot ovat siten paljon monipuolisempi ja vaikuttavampi tapa tukea kaupunkilaisten hyvinvointia, kuin yksitäisten hallinnonalojen toiminnan rahoituksella. Siksi tämä asia taitaa olla myös niin vaikea laskea hyödyksi. Siis erityisen kannatettava adressi!
Aki Miettinen

#20 Reality check

31.10.2011 21:13

Tää talousarvioesitys, josta nyt kohistaan, oli nimenomaan kaupunginjohtajan talousarvioesitys. Valtuuston ryhmäpuheenvuoroissa ainakin SDP ja Keskusta isoista puolueista asettuivat vastustamaan esitystä, joka olisi toteutuessaan kaikkien valtuuston tekemien liikuntalinjausten vastainen. Kokoomuksen äänet eivät missään nimessä riitä esityksen läpimenoon. Eli melko rauhallisin mielin ainakin itse seuraan asian etenemistä. Tunnen hyvin valtuutetut ja uskon heissä asuvan, tässäkin asiassa, järjen ja suhteellisuudentajun.

Vieras

#21

01.11.2011 01:40

"Mutta koska paikoista on huutava pula, niin nytkin todellisuudessa iso osa lapsista maksaa Killerille ja Hutunkiin täysiä markkinahintoja kun toiset pääsee harrastamaan "toisessa seurassa" joka sattuu saamaan kaupungin ilmaisia tai vähintään kaupungin tukemia vuoroja Graniitista ja kouluilta yms."

No olisiko se sitten parempi asia, että ne joilla rahaa on maksaa saavat ja ne joilla ei ole, niillä ei ole mahdollisuuttakaan? Mun mielestä homman pitää mennä just näin, että lompakolla saa vaikka oman valmentajan muksulleen, mutta tiettyyn "perushommaan" on mahdollisuus päästä sellaisellakin nuorella, joilla rahaa ei ole, tai jonka vanhempia ei muuten vaan syystä tai toisesta kiinnosta / ole kykyä kattella missä se menee. Koen tällaisten kiinnittymisen yhteiskuntaan entistä tärkeämmäksi minkä tahansa harrastuksen kautta. Ne joilla on mahdollisuuksia, good for them!

Tää yksityistämishöpöhöpö on kyllä yhenlaista. Ottakaa se raha sieltä, ketkä maksaa, älkääkä valittako siitä, että niille heikompiosaisille tarjotut palvelut vie yksityiseltä sektorilta pohjan pois. Jos näin on, niin surkea on tuote. Huippuvalmentajat tekevät ilmeisesti mieluummin duuninsa kolmannella sektorilla vailla vaivanpalkkaa?

Jykylän kamppailulajiskenessä pyörineenä luulisin, että esim. Fight Clubilla (laadukasta toimintaa!) omaa salia pyörittäviä ei vois vähempää kiinnostaa se että Jyväskylän Jigotain judoseuralla (laadukasta toimintaa!) on Monnarilla kaupungin tukemia naskalivuoroja vaikka muille jakaa. Näissä on omat valttinsa ja vaikeutensa molemmissa. Yhteiskunnan etu on että molemmissa pyörii porukkaa salin täydeltä ja niin myös taitaa tilanne meidän kaikkien eduksi olla.

Kyllähän se aina businesta pyörittävän näkökulmasta tietysti kiinnostaa se ekstraeurokin, mutta minusta tuo on oman edun tavoittelua eikä siinä kyllä puhuta yhteiskunnan edusta ainakaan laajasti katsoen.

Maksavia lapsiinsa panostavia vanhempia löytyy aina. En usko että seurojen talous tulee maksuihin kaatumaan. Uskon enemmänkin siihen, että ovi menee kiinni niiden nuorten nenän edestä, ketkä kiinnittymiskohtaa harrastuksen kautta yhteiskuntaan eniten tarvitsevat. Tämä nimenomaan rajoittaa kolmannen sektorin pelikenttää mikä jos joku pitäisi nähdä pyyteettömänä hommana. Jotkut sisulla vääntää sydämen asialla ja joku pennosen toivossa pitää sitä kilpailuna...

Vieras

#22 Re: Mutta koska paikoista on huutava pula,

01.11.2011 07:27

#21: -Mutta koska paikoista on huutava pula, niin nytkin todellisuudessa iso osa lapsista maksaa Killerille ja Hutunkiin täysiä markkinahintoja kun toiset pääsee harrastamaan "toisessa seurassa" joka sattuu saamaan kaupungin ilmaisia tai vähintään kaupungin tukemia vuoroja Graniitista ja kouluilta yms.

On kaksi eri asiaa, jotka liittyvät toisiinsa. Se että paikkoja ei ole tarpeeksi ja se että paljonko paikkojen käyttö maksaa. Niin kauan kuin paikkoja ei ole tarpeeksi, ns. omaehtoiseen liikuntaan ei ole lapsilla mitään mahdollisuutta ja toiseksi nykyisin maksamaan joutuu myös ne heikompi tuloiset. Ei se Killerillä käynti ole yksittäisen lapsen valintakysymys vaan hyvin pitkälle sen ratkaisee se, mikä seura kotikulmilla toimii ja missä seurassa kaverit pelaa. Jos haluttaisiin lisää harrastepaikkoja niin se tiedetään että kaupungin rakentamina niitä tulee  liian hitaasti. Jos kaupunki tukisi lasten harrastusta myös ykistyisten pyörittämissä harrastetiloissa, niin silloin yksityisten kautta voisi saada lapsille myös edusllisia harrastepakkoja. Mutta se että kaupunkin tukee lasten harrastusta vain omissa tiloissan on täysin kieroontunutta. Nythän päätöksen ulkopuolella ovat osa muuten julkisin varoin ylläpidetyistä saleista kuten yliopisto, ammattiopistot yms. Eikä niissä ole kyse yksityisistä paikoista.


Vieras

#23

01.11.2011 08:25

Tikkakosken uimahalli tulee remontoida nykyaikaiseksi. Altaan pituus ei mahdollista uimalajien harrastamista. Syvyys on myös este esim vesijuoksulle. Jos allas täyttäisi 25 m mitan tukeutuisi esim varuskunta varusmieskoulutuksessa uimahalliin. Tikkakosken jäähalliin tulisi rakentaa toinen kaukalo, jotta kaikille annetaan mahdollisuus sisäjäihin. Nyt junnut harjoittelee ulkona pakkasessa tekojäillä. Urheilukenttä Tikkakoskella tulisi laittaa myös kuntoon ja kattaa jaliskenttä tekonurmella.

Nyt säästetään väärässä paikassa. Mahdollistamalla nuorisolle ja työikäisille hyvät mahdollisuudet liikkua ja pitää itsensä hyvässä fyysisessä kunnossa, saamme heidät pyysymään pitkään terveinä työelämässä. Näin takaamme tulevaisuudessa verotulojen saannin myös näihin harrastepaikkojen ylläpitoon

Marko Salo

Mikko Suni

#24

01.11.2011 09:29

126 000 euron säästö kuulostaa melko pieneltä siihen nähden mitkä ovat juniorien liikuntapaikkojen maksuttomuuden hyödyt. Liikuntaharrastus jo nuorena opittuna ennalta ehkäisee monenlaisia ongelmia ja täten välillisesti tuo suuria säästöjä esimerkiksi terveys- ja sosiaalipuolelle.
Harrastavien lapsien äiti Tikkakoskelta

#25 Säästöjä väärässä paikassa

01.11.2011 10:01

Jälleen kerran säästetään aivan väärästä kohteesta, lapsista ja nuorista. Tänä vuonna jo kahdelta luokka-asteelta vähennettiin oppitunnit, nyt sitten tällä tavalla palkitaan perheitä lapsineen. Lasten ja nuorten pahoinvointi ovat lisääntyneet koko ajan ja kuitenkin juuri tähän kohderyhmään, taas kerran, ollan lyömässä juustohöylää. Tikkakosken uimahalli on ehdottoman tarpeellinen ja sen käyttöaste saataisiin aivan varmasti komeaan nousuun, mikäli altaat olisivat riittävän suuret.