Lapin ambulanssipalveluita ei saa huonontaa

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Lapin ambulanssipalveluita ei saa huonontaa.

Hoitsu

#1 Millainen muutos sitten on tulossa?

08.11.2011 23:00

Onko yksiköiden määrä vähenemässä tulevaisuudessa tämän SHP:n suunnitelman toteutuessa? Kuinka paljon niitä autoja nykyisellään on eri kunnissa? Ja ei lasketa nyt vara-autoja joihin tarvittaessa ehkä mahdollisesti saadaan henkilökuntaa, vaan ne todellisessa valmiudessa olevat yksiköt joilla on sopimus olemassa kuntien kanssa.

Vieras

#2 Re: Millainen muutos sitten on tulossa?

08.11.2011 23:59

#1: Hoitsu - Millainen muutos sitten on tulossa?

Tällä hetkellä Sodankylässä, Pellossa, Posiolla, Enontekiöllä ja Ranualla päivystää toinenkin sopimuksen alainen auto sekä Kittilässä toinen auto on päiväautona. Osalla näistä ei kuitenkaan ole sopimusta kunnan kanssa, vaan sopimus on tehty esim. paikallisen terveyskeskuksen kanssa. Lisäksi Muoniossa, Kolarissa ja Ivalossa kakkosautokin on aina valmiudessa, vaikka sopimus ei sitä vaadikaan. Rovaniemellä ja Kemijärvellä ambulanssien määrä ei tule muuttumaan. Savukoskella ja Pelkosenniemellä on yhteinen ambulanssi. Nuita ns. mahdollisesti liikkeelle saatavia vara-autoja on edellä mainittujen lisäksi Utsjoella, Ivalossa, Sodankylässä, Muoniossa ja Kolarissa. Näilläkin yksikkömäärillä tyhjiötilanteita tulee melko usein, joten päivystyksen alentaminen johtaisi melkoisiin ongelmiin.


Vieras

#3 Kittilässä

09.11.2011 00:08

Arceran aikana toinenkin auto oli 24/7 valmiudessa, vaikka sopimus ei sitä vaatinut. Nyt kun HESin kakkosauto on enää päiväautona, naapurinkuntien ambulanssit ovat joutuneet paikkaamaan tyhjiöitä Kittilässä viisi kertaa useammin kuin edellisinä vuosina. Siitä huomaa, että toiselle ambulanssille on tarvetta. Ja sesonkiaikana tuo kaksikaan autoa ei meinaa riittää.

Vieras

#4 Välitön vai varallaolo?

09.11.2011 09:28

Tässä esitetystä SHP:n suunnitelmasta (faktatieto?) ei selviä puhutaanko nyt välittömästä vai varallaolovalmiudesta. Yleensä 24/7 termi on totuttu ymmärtämään välittömänä lähtövalmiutena ja jos tässäkin se sitä tarkoittaa, niin silloinhan Lapin alueen ambulanssiyksiköiden lähtövalmiudet nousevat sille tasolle mikä ensihoitopalvelussa tuleekin olla. Ambulanssiyksiköt joiden tulee vastata korkeariskisiin tehtäviin (A-C) eivät voi päivystää mistään muusta valmiudesta kuin välitön lähtövalmius!

Eri asia on sitten tietysti varavalmiuksien järjestäminen, joka tälläkin hetkellä Lapin alueella on mitä on... (esim. VPK:n maallikko kuljettamaan ambulanssia ja TK:n kokematon lähihoitaja mukaan / joutilaat kylältä "kakkosambulanssiin...)

Eli tarkkuutta terminologiaan: lähtövalmius, varavalmius, varallaolovalmius.



Vieras

#5

09.11.2011 12:53

Rovaniemelle välitön 24/7, Kemijärven ykkösauto välitön 24/7. Kaikki muut virka-aikana (ark. 8-16) välitön ja muulloin 15 min.

masa

#6

10.11.2011 04:43

Äläkää te kirjoittako tänne, jos ei ole varmaa tietoa.. Eihän tuo lista ole sinnepäinkhän mitä lshp on suunnitellu... käykää katsomassa itte lshp:n sivuilta mitkä ovat suunnitelmat/esitykset!!!

Vieras

#7 http://www.lshp.fi/download.aspx?ID=6066&GUID={984230B1-0C5F-4BE0-ADC1-367FE84808BC}

10.11.2011 08:38

"PÄÄTÖS

Lapin sairaanhoitopiiri ottaa vastuun ensihoitopalvelun järjestämisestä 1.1.2102 lähtien.
Ensihoitopalvelu järjestetään siirtymäkauden 2012-2013 aikana seuraavalla tavalla:
Kuntayhtymä tuottaa omana toiminta palvelun Rovaniemen kaupungille. Muiden kuntien
ensihoitopalvelun tuottavat kuntayhtymän ja palveluntuottajien välisillä sopimuksilla sa-
mat palveluntuottajat, jotka vastasivat kuntien sairaankuljetuksesta ennen sopimusten
siirtämistä kunnilta sairaanhoitopiirille.
Mikäli siirtymäkauden aikana tulee tarve muuttaa ensihoitopalvelun järjestämistapaa jol-
lakin alueella, palvelu voidaan tuottaa joko omana toimintana tai hankkia kilpailutuksen
kautta.

Siirtymäkauden aikana arvioidaan ja vertaillaan huolella eri järjestämistapojen hyödyt ja
haitat, niin taloudellisesta, kuin toiminnallisestakin näkökulmasta. Huomioon otetaan
myös eri päivystysalueiden erityispiirteet. Päätös siirtymäkauden jälkeisestä järjestämis-
tavasta valmistellaan vuoden 2012 aikana, jotta se voidaan käsitellä yhtymävaltuustossa
viimeistään vuoden 2013 alkupuoliskolla.

Siirtymäkauden ajan kunnat vastaavat kustannuksista nykyisten sopimusten edellyttä-
mällä velvoitteella. Vuoden 2012 alusta lähtien näiden kustannusten lisäksi tulee lain
edellyttämä johtamisen ja hallinnon osuus. Tästä kunnat vastaavat väestömäärien suh-
teessa."


Vieras

#8 Kukahan...

10.11.2011 15:13

...yksityinen saku-isäntä on tämäkin adressin pannut liikkeelle??? Muka Eino, hah hah... :)

Vieras

#9

10.11.2011 15:23

Eli toisin sanoen mitään muutosta ei ole luvassa.. Osassa Lappia nykyiset sopimukset ovat aivan ok, mutta osassa taas kaikkea muuta. Omasta mielestäni jonkinlainen valmiuden nosto olisi tarpeen ainakin Utsjoella ja Kittilässä. Nuilla alueilla nykyinen päivystys ei riitä kyllä oikein tunnu riittävän. Utsjoelle sitä ambulanssia ei tunnu tulevan mistään kun oma auto on Rovaniemen reissulla. Kittilässä taas juoksevat naapurien autot melko tiuhaan tahtiin.

Siirtymäkauden aikana arvioidaan ja vertaillaan huolella eri järjestämistapojen hyödyt ja
haitat, niin taloudellisesta, kuin toiminnallisestakin näkökulmasta.(siis halvin on paras) Huomioon otetaan myös eri päivystysalueiden erityispiirteet.(joopa joo)

vieras

#10

11.11.2011 16:37

Arceran aikana toinenkin auto oli 24/7 valmiudessa, höpö höpö ei ole ollut, kuin sesonkina

Vieras

#11

12.11.2011 17:46

Mahtaa olla jokin trolli tämä Eino...

Vieras

#12 Re:

07.12.2011 15:50

#10: vieras -

Anteeksi vaan mutta väärässä olet. Sopimuksessa luki tosiaan, että kakkosauto oli valmiudessa sesonkiaikana 24/7 ja muuna aikana ark.8-16. Todellisuudessa kakkosautokin lähti liikkeelle tarpeen vaatiessa iltaisin ja öisin myös sesonkiajan ulkopuolella. Son fakta se.

Samanlainen soppari on myös Kolarissa, mutta kakkosauto on silti ympäri vuoden valmiudessa. Muoniossakin kakkosauto on sesongin ulkopuolella sopimuksessa virka-aikana valmiudessa, sesonkiajasta en ole aivan varma. Muoniossakin kakkosauto liikkuu myös sopimusajan ulkopuolella.

Ite en ala ihmettelemään tulevaisuutta, ennen kuin saadaan jotain faktoja ulos tuolta shp:n suunnalta.

X

#13

10.01.2012 23:24

Olen huolissani siitä, kuinka hyvin suunnitelmia ja päätöksiä tehdessä kuunnellaan niitä
ammattilaisia, jotka ovat vuosikausi tätä ammattia hoitaneet. Siellä on sellaista taitoa ja tietoa käytännön näkökulmasta, joita "sisätöissä" istuvien on vaikea käsittää. Olen itse aikoinani joutunut liikenneonnettomuudessa auttajan paikalle ja odotellut ambulanssia. Jokainen minutti seistessäni siellä lumihangessa tuntui
30 minuutilta. Liikun paljon työkseni tienpäällä ja aina muistot tuosta tapahtumasta ovat mielessäni. Eikös se ole niin lääkäreidenkin koulutuksessa, että kun erikoistuu niin siihen tulee pidemmälle opiskellut kokenut lääkäri ohjaamaan ja opastamaan.
Miten tässä kohtaa sitten taataan mahdollisuus hiljaisen taidon siirtyminen nuoremmalle sukupolvelle. Nämä ammattilaiset, kun eivät voi julkisesti taitojaan ja kykyjään kommentoida tai kertoa.
Ne pysyy heillä, ellei asioista päättävät ota tätä seikkaa huomioon päätöksiä tehdessään.
Kaikki iäkkäämmät työtään paljon tehneet tietävät sen, kuinka paljon heillä on sellaista tietoa ja taitoa asioista, joita ei vielä löydy mistään kansista tai kirjoista. Tähän kun vielä lisäämme paikallisen tuntemuksen, enkä puhu nyt paikkakunnista niinkään, vaan tieiden tuntemuksista. Kun ajaa samoja teitä ja reittejä niin jokainen kuoppa ja kurvi tulee niin tutuksi, että ajaessaan jo tietää varautua siihen. Kun vielä otetaan huomioon säiden vaihtelevuus ja tienkunnossapidon määrärahojen leikkaukset, niin eikös juuri tämä vankka kokemus takaa moninkertaista varmuutta ja turvallisuutta. Nostan hattua jokaiselle alalla olevalle ja siihen kouluttautuvalle, koska työ on hyvin vaativaa. Siellä kohdataan apua tarvitsevia, omaisia ja muita auttajie. Toivottavasti päätöksiä tehdessä hyödynnetään jokaisella paikkakunnalla olevia ammattilaisia. Tästä syntyy sitten meille kaikille paras lopputulos.