Porotalouden aiheuttamat vahingot yksityistä ihmistä kohtaan tulee saada loppumaan!

matti virkkunen
jyväskylä

#76

03.02.2007 14:40

Niin, tarkennus vielä edelliseen, EU "rahoittaa" ja vastapainoksi aikaansaa matalat tuottaja- ja kuluttajahinnat. Tätä vastaan P-Suomessa saadaankin korkeat tuotantokustannukset ja matala tuottavuus. On siinä sellainen prässi, että pelimies saa olla, jottei lompsa kuihdu "anhittomiin". Kaiken lisäksi demarit ym. punavihreät vielä kettuilee.
Juha Kuukasjärvi
Ranua

#77

03.02.2007 23:45

Pitääpä tulla ensi kesänä Posiolle katsomaan niitä porojen syömiä taimikoita.
Tällä ei niitä näe, vaikka kuinka metsässä liikkuisi.Hirvituhoja sen sijaan on kaikkialla.
Toivottavasti löytyy joku paikallinen opas. Otan kameran mukaan, muuten ei kukaan taas usko minua.
Tänään tuli Oulun eteläpuolelta pyöröpaalukuorma. Muutaman kymmenen paalun takia ei kannata ostaa palauskonetta ja traktoria. Sama "gulanssi" ajaa rehut myös maanviljelijöille, liki sata kuormaa talvessa.Hyvää on rehu,mutta tänä vuonna tuplahintaista.
Tauno P. Keränen
Suomussalmi

#78

04.02.2007 00:22

Luin kaikki (tai melkein) kaikki kommentit läpi sekä katsoin Heikkisen Vesan mainostamaa MOT-ohjelmaa. Sen pohjalta on sanottava, että on näköjään paljon savua, mutta ylen vähän tulta.

Tähän mennessä on tullut noin 1100 allekirjoitusta. Laskin, joutessani, paljonko asukkaita poronhoitoalueellamme on (Lappi, Koillismaa ja Ylä-kainuu): yhteensä 250 000 ihmispoloista. Tuon perusteella siis 0,5 % (= PUOLI PROSENTTIA POHJOLAN KANSASTA) kokee porotalouden tuhot varsinaiseksi ongelmaksi....

MOT-ohjelmasta kävi varsin selkeästi ilmi, että Suomussalmella ON aivan todellinen peto-ongelma (kanta on kasinkertaistunut). Porottomien edustajan viha ja halveksunta tuli myös varsin hyvin ilmi (naama vinossa ja sana "härski" toistui useasti). Ohjelma oli muuten erittäin hyvä ja paljasti koko ongelman tasapuolisesti. Hauska yllätys oli se, että jopa vihreä Pulliainen puolusti poromiehiä, mutta se johtunee kait tulevista vaaleista, niinhän?

Se, ettei Ylä-Kainuussa ole vielä syntynyt samanlaista ongelmaa kuin Pohjois-Savossa (esimerkiksi Kaavissa, jossa viime syksynä sudet tappoivat peräti 11 koiraa, ikiomalla kotipihalla) johtuu ilmeisesti siitä, että tyhmät ja "degeneroidut" porot toimivat Kainuun metsissä vielä jonkinlaisena "puskurina".

Jo Kajaanin korkeudella metsästäjät tietävät mitä tapahtuu silloin kun poroja ei ole >> hirvivasoja ei enää löydy....

Menestystä ja vähemmän katkeruutta!
Teuvo Kemppainen
Kajaani

#79

05.02.2007 14:15

Nettiadressi tavoittaa vain murto-osan halukkaista allekirjoittajista,esim.vanhemmassa susiadressissa on allekirjoituksia noin 5200, kun adressin perusteita kannattavia löytyy varmasti jo pelkästään Kainuusta moninkertainen määrä.

Edellisen kirjoittajan mukaan porot toimivat "puskurina" susikannan leviämistä vastaan.Onpa "ärhäköitä" poroja.

Sekä liian suuri petokanta että nykyinen porotalous aiheuttavat haittaa ja vahinkoa ihmisille ja ne molemmat vaativat lakimuutoksen,jotta ongelmat voidaan hoitaa "paikallisella tasolla".

Poronhoitoalueen eteläraja vuotaa ja poroja laidunnetaan ja jopa ruokitaan hoitoalueen ulkopuolella kuten Kimmo Reinikka kírjoittaa.
Kyseessä on tahallinen ja jatkuva lain rikkominen.Miksi ei viranomaisetkaan puutu asiaan?
Paliskuntain Yhdistyksen porotalousneuvoja voisi ottaa kantaa jo toimensakin velvoittamana.
Juha Kuukasjärvi
Ranua

#80

08.02.2007 09:47

Poronhoitoalueen etelärajaa ei ole aidattu.Vain joki toimii rajana,joten jokainen voi arvata kuinka hyvin se pitää.Porojen houkuttelu takaisin saattaa näyttää siltä että niitä houkuteltaisiin väärälle puolelle.Poronhoitoalueen eteläraja pitäisi aidata ja samalla vetää susiaitaa koko matkalle.Kaksi ongelmaa ratkeaisi yhdellä kertaa.Vahinkoarviomiehet saivat eilen koulutusta Iso-Syötteellä.Lautakuntaa tarvitaa aika harvoin, sillä korvauksista päästään yleensä yhteisymmärrykseen ilman sitä.
Paavo Mursu
Posio

#81

08.02.2007 10:10

Ote poronhoitolain 21§ pykälästä "paliskunnan eloporojen enimmäismäärää määrättäessään maa-ja metsätalousministeriön on kiinnitettävä huomiota siihen että talvikautena paliskunnan alueella laidunnettavien porojen määrä ei ylitä paliskunnan talvilaitumien kestävää tuottokykyä."
Siis tämäkin selkeä laidutamisen reunaehto on vessapaperia. Maanomistaja on jätetty sivusta katsojaksi.
Juha Kuukasjärvi
Ranua

#82

08.02.2007 12:49

Porovasojen koko on jostakin 70-luvun alkupuolelta kasvanut huomattavasti lisäruokinnan ja jalostuksen kautta. Joskus 1970 suurimmat vasat painoivat n.20 kiloa, nyt jopa 34 kiloa. Normaalina syksynä alkusyksyn vasat painavat 27-28 kg suurimmaksi osaksi ja pienimmät 22-24 kg.Tammi-maaliskuulla annettu lisäruoka näkyy teuraspainossa ja teuraiden määrässä.Kokeilin porojen hoitoa Litokairan ylöosassa vuosina 1993-1996.Parhaina vuosina lunta oli vain 40 cm ja kaivuukeliä koko talven.Lisäruokintaan oli lupa naapurin isännältäja porot laidunsivat kuusikkoisella alueella.
Viimeisenä vuotena joku peto iski tokkaan ja se hajosi maaliskuun alussa.Porot pelastivat nahkansa ja häipyivät kairaan. Vasoja oli todella heikosti seuraavana syksynä. Eli tulos voi kadota yhdessä yössä kun tokkaan tulee ahma tai susi. Nämäkin kulkevat nykyään autolla. Luonnossa olevalla jäkälällä, naavalla tai nurmella ei ole mitään merkitystä,jos maa on homeessa, lunta on metri ja jos puut ovat vielä jäässä.Olosuhteet saattavat vuorokaudessa muuttua radikaalisti, vesisade ensin ja sitten pakkanen päälle.
Paavo Mursu
Posio

#83

09.02.2007 20:44

Mäntykankailla jäkäläkerroksen tulisi toimia vesivarastona ja suojana auriggon kuumuutta vastaan .Jälleen kasvutappioita ja metsätuhoja maanomistajalle.
ON laskettu että jos haluaisi itse elättää 200 poroa täytyisi omistaa 10 000. hehtaaria metsää.porotalouden nimissä tehdyt ja viimeaikoina vaaditut suojeluhankeet ovat järjettömiä.
Juha Kuukasjärvi
Ranua

#84

10.02.2007 22:27

Männyn juuret kasvavat syvällä maassa.Mänty on levittäytynyt kaikkialle, sillä se pärjää hyvin niin kuivilla kankailla kuin veden vaivaamilla alueillakin. Asuessani Vaalassa, missä on todella paljon hienoja jäkäläkankaita, mm. Säräisniemellä, huomasin että kun tehtiin avohakkuu tai poistettiin vain ylispuut,jäkälikkö alkoi muutamassa kesässä kuivua, halkeilla ja lopulta kuoli kokonaan.Taimikon noustessa jäkälikkö ilmeisesti palautuu vuosien mittaan.Täällä meillä päin hiekkakankaita on todella vähän, valtavia avosoita ja harventamatonta pöpelikköä sensijaan riittää. Väitän ilman kallista tutkimusta että porojen ulosteet nopeuttavat metsän kasvua. Yksi aamu tuossa Pudasjärventien varressa oli kolme hirveä popsimassa männyn taimia suihinsa. Kallista lihaa sekin,jos kaikki kulut lasketaan.
Aina Elänyt
Rovaniemi

#85

12.02.2007 11:41

"Allekirjoittaja ei sallinut nimeään julkaistavan netissä"!

Ompa ihmeellinen adressi, kyllä normaalisti adressissa pitäisi ihmisen nimi näkyä, vai onko nämä "tuntemattomat allekirjoittaneet" kotoisin yksistä ja samoista koneista :)
Teknisesti tuo on helppoa, kun on aikaa istua koneella ja yhteiskunnan maksama lomittaja tekee navetassa työt silläaikaa.

rauli oikarinen
kajaani

#86

19.02.2007 00:16

jopahan,on joutavan päiväinen,adressi!!!Entisenä suomussalmelaisena tiedän vallan hyvin,poromiesten ahdingot,petojen ym.. ongelmien kans,eikö se jo riitä!!Ainakin oman kotikylän poromiehiltä aitaus,on tarvittaessa onnistunut,enkä näinollen ole kokenut haittaa poroista.Eikö ole hyvä,että niin työttömässä pitäjässä,kuin suomussalmi on,edes joku joka uskaltaa yrittää jotakin.Lopettakaa siis turhanpäiväinen kitinä!!
Pentti Manninen
Haukipudas

#87

19.02.2007 13:39

Porotalous ja maatalous toimivat koko poronhoitoalueella limittäin, joten kaikkien viljelysten aitaaminen on mahdoton tehtävä. Maataloudelle aiheutuneet vahingot on kuitenkin lain mukaan korvattava ja jotenkin on tultava toimeen keskenään lakia mahdollisimman hyvin noudattaen. Mielestäni isompi ongelma on porot tiellä, jossa porot aiheuttavat ihmishenkien menetyksiä ja loukkaantumisia. Meillä löytyy tarkat tilastot porokolareista eri tieosuuksilla ja vahingot keskittyvät voimakkaasti poronhoitoalueen läpi kulkeviin kantateihin. Nykyisillä liikennemäärillä ja ajonopeuksilla pelataan venäläistä rulettia ajettaessa poronhoitoalueella autolla. Turistit eivät tahdo huomata edes keskellä päivää tiellä seisovaa poroa saatikka sitten pimeällä tai hmuuten huonommissa olosuhteissa. Poro on niin tyhmä että se ei väistä päälle tulevaa autoa vaan katsoo kuolemaansa silmiin loppuun asti paikoillaan. Näille mustille tieosuuksille tulee saada hirviaitoja vastaava poroaita estämään porojen pääsy tielle. Mikäli näin ei voida tehdä tulisi näillä pahimmilla tieosuuksilla auton alle jäävät porot jättää kokonaan korvaamatta onmistajilleen, niin porot pidettäisiin tarkemmin pois kantateiden läheisyydestä. Nythän esimerkiksi Kuusamontien varrella saattaa olla satoja poroja vapaana liikennettä vaarantamassa ja liikeenne on vilkasta. Itse olen ollut pari kertaa läheltäpiti tilanteessa porolauman laukatessa metsästä jonkun ajamana tien poikki yllättäen. Lähes joka reissu joutuu tekemään joitakin manoovereja porojen takia. Tehkää nyt jotakin asian eteen poromiehet!
pena paavila
sotkamo

#88

20.02.2007 01:36

Taisi,jäädä torsoksi,tämä adressi,vai 3000 tuhatta nimeä!!hah hah hah!!Aivan järjetön idea,perustaa nyt oikein ry,vetämään tämmöstä asiaa!!Eikö heikisellä ole parempaa tekemistä??Olet suuret anteeksipyynnöt velkaa porojen kasvattajille.Jospa nyt perustettaisiin adressi,jossa pyydetään anteeksi poromiehiltä!!Haluaisin nähdä sen,maanomistajan joka näyttää mistä kohtaa varpu on taipunut,porojen tieltä.Naurettavaa touhua kertakaikiaan.Omistan itse suomussalmella 150 hehtaaria maata,eikä ole koskaan poroista riesaa ollut!!lisäksi,suomussalmella on poromiehiä,senverta paljo,että on järjetöntä lähteä,joutavanpäiväsen asian takia heitä ärsyttämään!!Enpä yhtään ihmettele vaikka asian päältä,vielä nyrkitkin heiluvat.Siinäpä oiskin teille haastetta ry:läiset.Käykää erotteluaidalla näitä asioita puimassa,suotta te täällä näitä vatvotte!!!Asioista,pitäisi puhua asioiden oikeilla numillä,ja oikeille henkilöille mikäli tarvista on!!!!
uolevi valli
kittilä

#89

20.02.2007 19:36

Vähin, mitä nyt poro-ongelmarintamalla tulisi tehdä, olisi porokanntojen suhteuttaminen saatavaan luonnonravintoon ja porolukukiintiöihin. Laskennat pitää suorittaa puolueton instanssi tukeutuen esim. rajavartiolaitoksen tekniikkaan ja osaamiseen. Uolevi Valli. Kittilä/ Kallo.
Paavo Mursu
Posio

#90

24.02.2007 16:28

Poron hoitolaki määrää laiduntamisen reuna ehdot."poroja on ladunnettava niin ettei niistä ole haittaa maa tai metsätaloudelle".Pihoilla ja viljelyksillä laiduntaminen on kokonaan kiellettyä.Lisäksi".Poromäärä ei saa ylittää talvilaidunten kestävää tuottokykyä"..Ei huono jos noudatetaisiin
Ari Heiskanen
Kajaani

#91

24.02.2007 22:09

Jos joku edustajaehdokas ajaisi tätä poromiesten mielivaltaa vastaan asiaa niin ääni napsahtas heti!Nykyinen poronhoitolaki on vajaa 100 vuotta vanha?!?Jonkun pitäis puuttua tähän nykymenoon,maailma ei ole enää samanlainen.Mitähän ne vihreät miettii,muokkaahan poro tuota metsäluontoa,ei jäkäläkankaita,riipivät nuoret koivut lehdettömäksi ja yleensäkin kankaat on mustalla muralla.Alkaa näyttämään siltä että otettava oikeus omiin käsiin,miettiköön itsekukin mitä se tarkoita...
Mestari Ampuja
kainuu

#92

27.02.2007 17:08

Vinkki:

Helpoiten pääsee eroon pihoille eksyneistä poroista kun omistaa tarpeeksi vihaisen ja ison koiran joka on opetettu kyseisiä elukoita varten..ja sitten tarpeeksi ison tussarin!! ja vielä parempi ku on joku kone millä kaivaa vähän kuoppaa..
uolevi valli
kittilä

#93

28.02.2007 20:44

Parahin mestari Ampuja!
Kokeiltu on! Sanoin taannoin poromiehelle hankkivani koiran hoitamaan "poro-ongelmaa" oli vastaus: Koira ammutaan heti ja jokainen porolle aiheutettu naarmu on korvattava. Että sillai!
Kimmo Reinikka
Puolanka

#94

28.02.2007 22:57

On se perhanan mukava huomata,että täältä Puolangaltakin löytyy selkärangan omaavia ihmisiä jotka seisovat mielipiteidensä takana ja ovat allekirjoittaneet adressin ja vieläpä omalla nimellään.Koska tiedän,että täältä löytyy samanlailla ajattelevia ihmisiä moninkertainen määrä,mutta näyttää olevan,että kaikilla ei ole MUNAA laittaa nimeään kaikkien luettavaksi.Voihan se olla tietenkin esim.naapurisovun säilyttämistä tai oman maineen suojelemista,mutta ei ne ongelmat ratkea jos vain ynistään jossain"sellinpaarissa".Toivottavasti tämä adressi ei jää vain sananhelinäksi,vaan johtaisi niihin muutoksiin joihin sen on ajateltu johtavankin.Toivottavasti Vesa Heikkinen ja Porottamat Maanomistajat ry jaksavat taistella oikean asian puolesta.
Juha Kuukasjärvi
Ranua

#95

02.03.2007 00:07

Aika hyviä kommentteja on taas ilmestynyt:"kankaat mustalla muralla" ja "riipivät nuoret koivut lehdettömiksi".Ainakaan täällä Lapin läänin puolella ei moista löydy.Ihmisille on helppo syöttää potaskaa.Uskokoon ken haluaa.
Ensi kesänä paliskuntamme tekee 20 km uutta vilelysaitaa.Tämä ei ole mielikuvitusta.Entisiä aitoja on liki 200km.
Jos ei ihminen saa poroja hätisteltyä pihaltaan, voi arvata että vanhainkotiin lähtö on muutenkin jo lähellä ja siellä odottavat uudet ongelmat. Pääasia on että saa olla vihainen ja tyytymätön.

pertti sirkka
kolari

#96

08.03.2007 10:34

Uhannet kiitokset niille, jotka ovat aikaan saaneetin mahtavan estadin pororiesasta kärsivien ihmisten tuntemuksien esiin tuomiseksi. Mahtavaa! Nyt näyttää nytkähtäneen liikkeele sellainen "juna", josta puuttuu vain jarrut ja pakki.Se puksuttaa eteenpäin vieden poliittisille päättäjille tietoa poliittisille päättäjille poronhoidon surkeasta tilasta ja Poronhoitolain toimimattomuudesta. Eräs henkilö kyseli tälä keskustelupalstalla olisiko sellaista edustajaehdokasta, jolla olisi porottomien asiat etusijallaMeillä täällä Lapin läänissä on ainakin yksi, numero 69.Vain äänestämällä voimme vaikuttaa omasssa asiassamme.
vesa heikkinen
suomussalmi

#97

10.03.2007 09:45

ADRESSIN AUKIOLO / ALLEKIRJOITUS AIKAA JATEKETAAN 31. 3 TAI JOPA 30.4. 2007 ASTI.

Kun on tullut palautetta että, ilmoittelusta huolimatta tietoisuus adressista on levinnyt heikosti.

LEVITTÄKÄÄ KUKIN TAHOLLANNE KAIKINKEINOIN TIETOA ASIASTA.

MIELIPIDE JA LEHDISTÖ KIRJOITUKSET, SEKÄ TIUKAT KYSYMYKSET VAALITILAISUUKSISSA ON HYVIÄ KEINOJA ASIAN ETEENPÄIN VIEMISESSÄ.

JULKISUUTTA JA MEDIAKESTÄVYYTTÄ ASIA TARVITSEE PALJON.

MEILLÄ JOKAISELLA ON MAHDOLLISUUS SIINÄ.

Vesa Heikkinen, Suomussalmi.
Ari Heiskanen
Kajaani

#98

19.03.2007 10:30

Onko Kuukasjärvi sitä mieltä että porojen ajelu pihoilta kuuluu muille kuin poromiehille?Jos ne pois ajaa niin kohta ne on siinä uudelleen!Antakaa lupa ampua niin saa soittaa sitten että kerätkää poron raadot pois,sillähän se ongelma ratkiaisi.Maanviljeliltä jos lehmä karkaa ja se sotkee toisen kasvimaan niin maksamaahan hän joutuu..Tuosta koivun lehtien riipimisestä..istutin joku vuosi sitten 500 koivuntainta ja samana kesänä joka ikinen taimi syötiin,porojen toimesta!No ajeli siinä poromies autolla,yksityistietä pitkin(ei mitään asiaa sille tielle)pysäitin ja kysyin ensinnäkin että millä luvalla ajelet..vastaus:he ajelevat missä haluavat!Toinen kysymys:kuka maksaa taimet kun ne on syöty?Vastaus:Se joka ne on istuttanu!Saatte arvata että vitutti!Ei varmaan tarvitse kenekään ihmetellä mistä oma porovastaisuus juontaa juurensa,ei pelkästään porot van omistajatkin on tuollasia.
Lasse Kallo
Kallon kylä (Kittilä)

#99

21.03.2007 22:03

Jos poronhoitoa säätelevät lait toimisivat siten kuten olettaisi niiden sivistysvaltiossa toimivan, Kallossa olisi ainakin yksi vesistön tuntumassa oleva porotarha vähemmän.
Kylän keskustassa olevan Syväjärven rannalla on ollut jo pitempään pienimuotoinen, noin 5 poroa käsittävä tarha. Viime vuoden lopulla nuori, aloitteleva poromies teki niinikään pienimiuotoisen porotarhan kylämiljööseen kuuluvan Kallojärven tuntumaan. Siitä se riemu repesi. Porotarha kun sijaitsee jängällä, vedenottamon lähellä. Tarhan vaikutusalueella sijaitsee monta suurta hetettä. Vesi- ja viemäriverkoston piiriin kuuluu noin 80 kiinteistöä.
Viime vuoden puolella Kittilän kunnan ympäristösihteeri kävi paikan päällä, ilmeisesti valitusten vuoksi. Ympäristösihteeri tilasi Lapin ympäristökeskukselta lausunnon, koska hänen tietotaitonsa ei riittänyt ratkaisemaan asiaa. Näin ympäristösihteeri on puhelimessa minulle kertonut. Koska Lapin ympäristökeskuksen lausunto, annettu 23.10.2006, oli tarhalle myönteinen, niin näillä eväillä porotarha aloitti toimintansa viime joulukuussa.
Arvostan toki hydrogeologin eli pohjavesien erikoistuntijan ammattitaitoa kuin myös muidenkin ympäristöviranomaisten ammattipätevyyttä. Kuitenkin minun maalaisjärkeni ja oikeustajuni ei pysty ymmärtämään Lapin ympäristokeskuksen näkemystä ko. porotarhan kohdalla.
Kallon jakokunnan puheenjohtaja Lasse Kallo
Lasse Kallo
Kallon kylä (Kittilä)

#100

21.03.2007 22:50

Suoraa jatkoa edelliseen kirjoitukseeni...
Ensinnäkin nykyiset ympäristölait ovat käsittääkseni Suomessa tiukat. Toiseksi sekä Syvä- että Kallojärvi ovat rehevöityneet, Syväjärvi pahasti, ja järvet tartvitsisivat lisäkuormituksen sijaan, olkoon lisäkuormitus vaikka vähäistäkin, kipeästi kunnostustoimia. Sitten on vielä tämä vedenottamon ja porotarhan läheisyys. - Ymmärrän että ajastaan jäljessä olevat poronhoitoa koskevat lait aiheuttavat ongelmia myös viranomaisille, mutta kuitenkin...
Kallon jakokunnan hallitus eli hoitokunta on jättänyt 4.12.2006 Kittilän ympäristölautakunnalle valituksen ko. porotarhasta. Myös Kallon vesiosuuskunta on jättänyt samaiselle lautakunnalle valituksen ko. tarhasta. - Virastorattaat pyörivät tunnetusti hitaasti, ja näyttää siltä että poronhoitoa koskevissa asioissa ne pyörivät vielä normaaliakin hitaammin. Valoa on kuitenkin näkyvissä tunnelin päässä. Viime tiedon mukaan ympäristölautakunta käsittelee valitukset huomenna 22.3., joten piakkoinhan tuo nähdään mitä kunta tuumaa asiasta.