Kala- ja ympäristötalouden koulutusohjelma säilytettävä!

Turhaa konsultointia.

#1 ...koulutus säilytettävä

06.02.2012 20:42

Ennen oli metsänhoidollista koulutusta ja mesälakien puitteessa metsänviljelyä,niikuin on nykyisinkin.On haettu vuosikymmenet,sitä kestävän talouden kehitystä.Ihminen ei oikein ymmärrä kokonaisuudessaan sitä luonnon kehityksen kulkua.On toinen toistaa viisaampia kirjanoppineita tai väittelevää tohtoria turhanpäiten.Jokainen viisasihminen metsässä tai järvellä kasvanut tietää asiat parhaiten.Lukuunottamatta niitä sammakosta tai tiimalaseistata ennustajia.
Tohtorismies

#2 Säästöä vaan

07.02.2012 09:36

Mielestäni iktyomikoulutuksen voisi hyvin lopettaa Suomessa.
Maassamme on sadoitttain työttömiä tai ei-koulutusta vastaavaa työtä tekeviä iktyonomeja, koulutus on kallista joten siihen on turha yhteiskunnan vähiä varoja sijoittaa.
Innolla koulutuksen aloittaneille on ollut järkytys, etteivät he saakaan koulutusta vastaavaa työtä, tämäkin ongelma poistuisi.
Opas

#3 Käytännän työtä

07.02.2012 10:23

Aktiivisia Iktyonomeja tarvitaan tekemään tärkeää käytännön työtä kentälle. Tohtorismiehet ym. korkeastikoulutetut henkilöt voivat sitten rauhassa toimistoissaan pyöritellä papereita ja tehdä asioista monimutkaisia. Iktyonomikoulutus antaa ok perusteet alalle, mutta asioita pitää edelleen oppia käytännön tasolla jotta esim. luontoa pystyy ymmärtämään ja lukemaan.

Vieras

#4

07.02.2012 10:50

Onhan vastaavaa kalatalousalan jatkokoulutusta, mm iktyologi.
Tämän iktyomikoulututuksen voi lopettaa.
FM Työllisyys

#5 Ei työllistä

07.02.2012 11:13

Ala työllistää äärettömän huonosti. Kalatalousala on joutunut valtionhallinnon tehostamisohjelman ansiosta kovaan leikkaukseen. Alalla on paljon koulutettua porukkaa työttömänä ja pätkätyössä. Hyvä että lakkautetaan, on alalle jo kouluttautuneilla joskus ehkä mahdollisuus työllistyäkin. On ihmisen ja yhteiskunnan resurssien tuhlausta kouluttaa muuten kuin hyvin työllistäville aloille. Kalatalousala ei sitä ole.
Martti Saarinen

#6 Oikeasta paikasta leikataan

07.02.2012 12:19

Vihdoinkin näitä kortistoon valmistuvia aloja aletaan karsia. Koulutus on nykypäivänä kallista ja aivan turha pitää yllä tälläisiä normaalia työtä vieruksuvien päivähoitopaikkoja. Alkaisivat viljellä kalaa tai torimyyjiksi, eikä kuppais veromaksajia lorvien työttömänä turha paperi kourassa. Eriasia on tietysti nämä silmäkirurgien elämän taiteilija lapset jotka pappa be talar.
Manu

#7 Puhtaat ja kalaisat vedet

07.02.2012 12:30

Jos Iktyonomeja ei kouluteta enään jatkossa niin huonolta näyttää! Kansalaisten ympäristötietoisuus on maassamme kasvanut ja se on poikinut useita käytännön vesistöhankkeita. Lisäksi kalavedet ovat kokoajan useissa paikoissa menemässä huonompaan suuntaan ja vaikka vesiltämme odotetaan hyvää ekologista tilaa jo vuoteen 2015 mennessä. Kuka tätä arvokasta kala- ja ympäristötyötä tekee sitten käytännössä, jos iktyonomeja ei kouluteta? Epäilen Tohtorismiesten ja FM:ien käytännön pätevyyttä, (sori vaan) vaikka hyviä tutkintoja nekin ovat omalla sarallaan! Enemmänkin iktyonomikoulutuksen pitää pysyä "ajanhermolla" ja ympärillä tapahtuvassa muutoksessa mukana ja tehdä opetusohjelmasta joustavampi nopeiden muutosten ja suhdanteiden varalle.
iktyonomi (AMK)

#8

07.02.2012 12:54

Jos nyt kuitenkin laitettaisiin tämä koulutus jäähylle toistaiseksi. Ainakin aloituspaikkojen määrää olisi syytä tuntuvasti vähentää. Toivotaan että ympäristötietoisuuden lisääntyminen todellakin tuo lisää konkreettisia työpaikkoja, eikä pelkästään innokkaita vapaaehtoisia, joiden työ toki on varsin tärkeää jatkossakin. Työllistetään ensin jo koulutetut iktyonomit ja mietitään sen jälkeen koulutuksen aloittamista uudelleen. Lisäksi olisi syytä todella pohtia, millainen koulutuksen rakenteen pitäisi olla. Millaisia iktyonomeja työelämä tarvitsee, sellaisia tulisi tarjota.
iktyonomi#2 (AMK)

#9

07.02.2012 15:08

Vahvasti edellistä kommentoijaa kompaten. Kyseessä on niin spesiaali koulutus, että on aivan turha pukata vuosittain lisää porukkaa kortistoon ennenkuin saadaan edes edelliset työllistettyä. Koulutusmäärä ja koulutusta vastaavien (palkka)töiden tarjonta eivät tällaisenaan kohtaa. Ympäristöalan töihin ylipäätään kouluttautuu senverran reippaasti myöskin niitä tohtorismiehiä ja maistereita, että melko hankala on iktyonomina työnhakukilpailu voittaa. Ellei kyse ole sitten juuri iktyonomille räätälöidystä työstä. Sinällään iso sääli, että tilanne on tällainen. Toivotaan ympäristötietouden jatkavan kasvuaan ja luovan lisää työmahdollisuuksia niin iktyonomeille kuin muillekkin ympäristöalan tekijöille.
Iktyonomi (AMK VM.2002)

#10 Osittaisen alasajon kautta tarveharkintaan....

07.02.2012 16:27

Samaa mieltä edellisten kanssa. Näitä työttömiä alalla on jo liikaa ja motivaatio opiskella on heikko, osittain huonon työllistymisen takia. Lisäksi nuo kalatalouden asiat voitaisiin opettaa pääosin jo ammattikoulutasolla. Vuodet näyttää paljonko alalle tarvitaan korkeammman koulutuksen osaajia. Tosin tuon ennakointi asettaa hankaluuksia ja koulutuksen uudelleen käynnistäminen lienee hankalaa?
Yrittäjä

#11 Taivaanrannanmaalarit töihin, sillä hyvinvointi on katoava luonnonvara

07.02.2012 16:39

No niin iltapähkinänä kaikille koulutukseen pyrkiville ja sen käyneille. Mistä se raha tulee, miten Suomen kansantalous toimii?

* AMK opiskelija maksaa valtiolle 10292 euroa vuodelta ja lukiokoulutus 6870€ vuodelta. Molemmat koulut käynyt opiskelija on maksanut valtionkassasta lähes 62000€. Sitten ei olla valmiita ottamaan työkkäristä hanttihommia vastaan kun tarjolla ei ole koulutusta vastaavaa duunia.
Miksi ihmeessä suositella nuorille alaa joka ei työllistä?

* http://www.taloussanomat.fi/uutinen/2011/10/03/nain-paljon-koulutus-maksaa/201114135/243
Joutaa pois

#12 Koulun myös käynyt

07.02.2012 17:50

Kalatiskille tai perkaamaan pääsee tiemmä vähemmälläkin koulutuksella.

Vieras

#13

07.02.2012 17:51

Kotimainen kala kunniaan! Syökööt vietnamilaiset tilapiansa.

Vieras

#14 Oikein olisi lopettaa koko koulutus

07.02.2012 18:12

Alalla on surkeat työnäkymät. Valitettavasti AMK:t ovat yrittäneet profiloitua yliopistoina(University of applied science), eivätkä käytännön ammattikouluina. Yliopistoista (Helsinki ja Jyväskylä) tulee huomattavasti pätevämpiä ja monipuolisemman koulutuksen saaneita kala ja vesialan maistereita ja tohtoreita. Iktyonomien on vaikea kilpailla näiden kanssa työmarkkinoilla samoista vähistä työpaikoista. On nuorten petkuttamista ja valtavaa taloudellista haaskusta kouluttaa ihmisiä alalle, jossa vähemmistö valmistuneista tekee alan töitä työkseen.

Joskus opiskellut...

#15 "Oma lehmä ojassa"

07.02.2012 18:59

Tottakai mm. viljelyfirmoilla ja kalanjalostus firmoilla on oma lehmä ojassa. Niin kauan kun Iktyonomien koulutusta on, saavat ne puoli-ilmaista työvoimaa. Tarjontaa on yli kysynnän, joten firmat voivat kusettaa mielin määrin.

Vieras

#16 Paras tutkinto

07.02.2012 19:12

Iktyonomiksi kannattaa opiskella silloin kun talous asiat on jo valmiiksi kunnossa, eikä työ asioilla täydy stressata. Esimerkiksi vanhemmat tienaa sen verran hyvin että ne voi elättää muijan ja muksut, tai sitten iso perintö. Ite voi keskittyä kalastukseen ja sellasiin juttuihin jotka on kivoja esm. (Pentti Linkola). Mulle tulee kalastusvuorokausia vuodessa 150, eli oon aika kova jätkä silleen!
Iktyonomi

#17 #17

08.02.2012 16:04

Tää tutkinto on just sellasille nuorille joilla ei ole vielä realistisia käsityksiä työelämästä olemassa. Asioita ois hyvä vähän funtsia ennen kuin lähtee opiskelemaan mitä tahansa alaa. Varmasti kaikille ikävää opiskella ja valmistua työttömäksi. Ihan vaan sen tähden hyvä että tutkinto lakkautettaisiin ettei luotaisi edes mielikuvaa sellaisesta mitä ei ole saatavilla.
Toivo

#18 Jäähylle!

08.02.2012 21:17

Joo syrjään vaan koko koulutus! Koko kalatalous on tällähetkellä vinoutunut... Kalatalouden arvo on enää murto osan sen ympärille kehittyneestä ylimääräisestä hyvinvointi renkaasta. Koulutus, tutkimus,neuvontajärjestöt (Molemmilla kielillä), edunvalvontajärjestöt (Molemmilla kielillä) ja muut virkamiehet on isoin ja kallein osio koko systeemissä. Itse kalatalous on enää ylimääräinen ja välttämätön paha, mutta miten voi olla enää muuta toimintaa ilman kunnon perustaa? Ja varsinkaan ilman taloudellisia perusteita...
Iktyonomi aikojen alusta

#19 Joutaa sulattoon

08.02.2012 22:12

Korkea aika lopetaa yhteiskunnan varojen haaskaus tähän koultusohjelmaan. Suurin osa alalle hakeutuvista on puhtaasti ympäristöasiat mielessä, varsinaisesta kalataloudesta ei ole hajuakaan. Esim. seuraamalla ko. porukan FB ryhmää selviää ainakin kovaäänisempien aatemaailma hyvin selvästi: kalataloudessa kaikki muu on pahaa, paitsi taimenkantojen keinotekoinen tekohengitys jokaiseen mahdolliseen kuraojaan. Itse asiassa porukasta ainakin se kovaäänisin osa vastustaa merkittävää osaa mahdollisista työllistäjistään, kuten ammattimaista kalastusta sekä viljelyä. Viljelyllä kun tuotetaan heidän mielestään aina turhia istukkaita ja sotketaan sen saviojan alkuperäinen henkitoreissaan oleva taimenkanta vääjäämättä. Tämän jälkeen porukka ihmettelee kun "mun tän vuoden kymmeneskään hakemus ei johtanut haastatteluun." Yrittäjänä on todella vaikea kuvitella työllistävänsä nykyisiä vihervasuri-iktyonomeja, joille kelpaa lähinnä oman koulun tai valtion suojatyöpaikka.
Työtä pelkäämätön vihervarvas

#20

08.02.2012 22:56

Kylläpä nyt kiristää pantaa. Mitenkä iktyonomin vihervasurius sulkee pois elinkeinokalatalouden hyväksymisen ja kannatuksen? Eikö tässä kalakantojen ja vesien tilan (lue itämeri) ollessa mitä se on, ole kuitenkin vähintäänkin luonnollista että ensin ajatellaan juurikin ympäristöolosuhteiden parantamista kaloille ja muille vesieliöille suotuisemmaksi? Siis ennenkuin voidaan puhua ammattikalastuksen puolesta, on puhuttava kestävän ammattikalastuksen puolesta.
Onko se Aikojen alkujen iktyonomin pussista pois mikäli jollakulla on ideologioita ja tavoitteita paremman ja luonnonmukaisemman ympäristön puolesta? En kannata iktyonomikoulutuksen lopettamista, vaan sen muuttamista nykyajan tarpeita vastaavaksi. Ympäristöteknologiaosaaminen on tervetullutta mutta ei suomen ainoan kala-ja ympäristötalouskoulun kustannuksella.
Hieman tuoreempi Iktyonomi

#21 Re: Joutaa sulattoon

09.02.2012 00:04

#19: Iktyonomi aikojen alusta - Joutaa sulattoon

Mikäli iktyonomi koulutus loppuu, niin loppuu teiltä myös jossain välissä valinnan vara mikäli tarvitsette palvelukseenne ammattitaitoista oikealle alalle suuntautunutta kalatalous osaajaa. Kelpaako teille silloin vihervasuri-iktyonomi vai palkkaatteko mielummin kalliimman maisterismiehen hommaan? Koulusta valmistuu edelleenkin myös kalanjalostukseen ja kalanviljelyyn suuntautuneita ammattitaitoisia iktyonomeja.

Niin ja tervetuloa tuonne Iktyonomit FB ryhmään, mikäli ette siellä vielä ole, voitte sitä kautta antaa ohjeita tuleville iktyonomeille koulutuksen ja työllistymisen suhteen sekä palautella meitä vihervasuri-iktyonomeja välillä maanpinnalle.

Vihervasuri

#22

09.02.2012 10:30

Alkuaikojen Iktyonomi mielestäni kyllä osuu aika tarkasti koulutusohjelman ongelmakohtaan ja sivaltaa facebookryhmän kalanhalaajia armotta.
Mutta onko siis näin, että moni iktyonomin tutkinnon suorittanutkin mieluummin kannattaa ohjelman paketoimista tarpeettomana vaikka samalla myöntää tarvitsevansa ammattitaitoisia ihmisiä omaankin (?) yritykseensä? Sen sijaan, että esimerkiksi osallistuisi koulutusohjelman kehittämiseen.
Yleensä asiat muodostuvat tekijöidensä näköisiksi, joten olisiko myös todellisen kalatalouden edustajien paikallaan tiedottaa tarpeistaan hieman aktiivisemmin? Itku sen jälkeen kun peli on poikki on turhaa.
Näin omasta vihervasurin aatemaailmasta katsottuna näkisin kyllä ympäristötyöllekin olevan tarvetta Suomessa. Eivät kalavesien tilan parantamiseen ja kalojen luontaisen elinkierron elvyttämiseen tähtäävät toimet kalanviljelyn ja kalastuksen kanssa toisiaan poissulkevia toimenpiteitä ole, pikemminkin päinvastoin. Molemmille on tarvetta ja perustelut olemassa. Ympäristöpuolen työn hyödyt ja tulokset ovat vain hankalampia esittää kun tuloksia ei välttämättä saada samalla vuosineljänneksellä. Mutta mihin kalataloudessa liikkuvat rahat ohjataan, onkin jo toinen juttu.

Vieras

#23 Taimenen halaajat

09.02.2012 13:59

Koko jengi koostuu jonkin sortin vihervasureista, jotka haaveilee valtion suojatyöpaikasta. Tosi harva iktyonomiksi valmistunut ottaa vastaan edes yksityisen sektorin työtä. Miks eivät ala yrittäjiksi? Kaiken kaikkiaan hieno homma että turhaa byrokratiaa puretaan julkiselta sektorilta. Verovaroja tarvitaan paljon tärkeempien asioiden hoitamiseen.
Miika Sarpakunnas

#24 Käykää myös allekirjoittamassa

09.02.2012 17:42


Vieras

#25

10.02.2012 12:07

Kiitos aktiivisuudesta. Uskon, että asiallinen informointi tuo vaikuttavuutta, koska kestävä kehitys on noussut kansalaisten tietoisuuteen merkittävänä globaalina hyvinvointiin kiinnittyvänä agendana, jolloin se myös ideologiana tunnustetaan.