Salon synnytysosaston ja lastenosaston säilyttävä Salossa


Vieras

#76

12.04.2012 21:00

Synnytin 1997 Salossa ja 2000 Turussa. Ekalla kerralla kaikki toimi loistavasti, toisellakin kerralla kaikki tapahtui onnistuneesti, mutta tunnelma ja henkilökohtainen palvelu olivat aivan eri luokkaa pienessä Salossa kuin TYKSissä. Sisareni synnytti 2011 TYKSissä. vauvojen nutut teipillä korjattuja, seitinohuiksi pestyjä rääsyjä. Sängyt epäkäytännölliset ja puudutus aivan PUUTTEELLISTA ilmeisesti ajanpuutteen ja henkilökuntavajeen takia. Miten kaikki muka mahtuvat synyttämään Turkuun? Miksi perheen täytyy tulla katsomaan äitiä ja vauvaa kymmenien kilometrien päähän? JOs olisi kyse miesten eturauhasleikkauksesta, jotka kaikki keskitettäisiin Jyväskylään, enpä usko, että onnistuisi! Naisia ei saa näin sortaa muka hyvän hoidon nimissä!
-muutto Paimioon-

#77 Lastenosaston lopettaminen??

12.04.2012 23:01

Miksi ihmeessä se lastenosasto pitää sulkea jos synnytysosasto täytyy viedä turkuun??!!
Ihmeellistä miksi suurSalosta lopetetaan hyvät palvelut. Toivottavasti päättäjät osaa ajatella tulevaa ja miettivät tarkkaan mistä kannattaa säästää..
Mikäli lastenos sekä synnäri lopetetaan sieltä häviää myös muut osastot ja jäljellä on vain terveyskeskus. JÄRKEVÄÄKÖ??

Vieras

#78

12.04.2012 23:23

Ehdottomasti säilyttämisen arvoinen. Turvallisuus pitää olla tärkein prioriteetti.

Vieras

#79

13.04.2012 12:25

en hyväksy pitkien matkojen päähän siirrettäviä synnytysosastoja,lähi osastot parhaat

Vieras

#80

13.04.2012 17:52

Salon synnytysosastolla hoidettiin tyttäreni synnytys erinomaisella huolella, samoin tarvittava jälkihoito. Työ hoitui suurella sydämellä; kokemukset olivat siis ainutlaatuiset; valtakunnallisesti parasta a-luokkaa.

Vieras

#81

13.04.2012 18:16

Salon aluesairaala ja terveyskeskus on rakennettu 1980-luvulla toiminnalliseksi kokonaisuudeksi.
Mikäli synnytysosasto ja lastenosasto siirtyisivät Turkuun, aiheutuisi tästä Salon kaupungille kustannuslisäyksiä kahta kautta: 1. tutkimus ja hoito on Tyksissä merkittävästi kalliimpaa kuin Salossa. 2. Salon aluesairaalan muiden toimintojen yksikkökustannukset (=Salon kaupungin maksettavat) nousisivat, kun kustannuksia jakavat kaksi merkittävää toimintayksikköä siirtyvät pois. Lisäksi röntgen-, laboratoria- ja tukipalvelujen kustannuksille kävisi samoin. Myös työpaikat vähenisivät ja sairaalan toiminnallinen kokonaisuus supistuisi merkittävästi.
Ns. kriittiset synnytykset voidaan nykyisillä tutkimusmenetelmillä havaita jo odotusvaiheessa ja ne siirtää Turkuun. Samoin yhtenä perusteluna mainittu keäsajan sijaisongelma voidaan hoitaa Turun kanssa sovittelemalla.

Vieras

#82

13.04.2012 22:42

Turkuun on sen verran matkaa että mä olisin ainakin synnyttänyt autoon matkalla - jotkut vauvat tulee vauhdilla maailmaan.
Hämmentynyt

#83

14.04.2012 12:37

Miten muualla Suomessa?
riskisynnyttäjä, joka ei saanut valita

#84 Riskeistä

15.04.2012 12:01

Tutut kätilöt, jotka saivat aluesairaalan ja yliopistosairaalan välissä asuessaan valita synnytyspaikkansa, valitsivat aluesairaalan. Toinen sairaaloista oli Salossa, toinen paljon pohjoisempana,mutta alle 100 km sikäläisestä yliopistosairaalasta. Luulisi ammattilaisen olevan perillä mikä on paras paikka synnyttää ja osaavan ajatella myös riskejä.

Vieras

#85

16.04.2012 17:06

Ei kaikilla ole mahdollisuuksia kulkea kauas!!!

Vieras

#86

16.04.2012 17:54

itsellä takana kaksi suunniteltua sectiota TYKSissä, mutta jos olis tullut kiire niin ?? mitenköhän olis käynyt

Vieras

#87

16.04.2012 23:22

Olisi todella hyvä, että synnytys ja naistentautien yksikkö jää Salossa.

Vieras

#88

17.04.2012 09:50

Kannatettava, tarpeellinen

Vieras

#89

17.04.2012 14:18

Minulle tehtiin hätäsektio Salon synnärillä. Kaikki meni loppujen lopuksi hyvin ja syntyi terve tyttö. Monta kertaa olen asiaa miettinyt ja ajatellut että jos ei valmiuksia olisi ollut hätäsektioon rakas tyttäreni ei olisi nyt tässä.

Vieras

#90 Re:

17.04.2012 17:55

#81: -

"Mikäli synnytysosasto ja lastenosasto siirtyisivät Turkuun, aiheutuisi tästä Salon kaupungille kustannuslisäyksiä kahta kautta: 1. tutkimus ja hoito on Tyksissä merkittävästi kalliimpaa kuin Salossa."

- Sairaanhoitopiirin hinnaston mukaan normaali synnytys maksaa Salossa 915 euroa ja TYKS:ssä 740 euroa.

"2. Salon aluesairaalan muiden toimintojen yksikkökustannukset (=Salon kaupungin maksettavat) nousisivat, kun kustannuksia jakavat kaksi merkittävää toimintayksikköä siirtyvät pois."

- Synnytysten siirtäminen vähentäisi tehottomampaa päivystystystoimintaa (suoritteiden määrällä arvioitaessa). Lastenosasto on aina ollut Salossa kallis yksikkö asukasta ja hoitosuoritteita kohti laskettaessa. Korvatautien leikkaustoiminta on ollut lastenosaston kustannuksia jonkin verran kurissa pitävä toiminta, mutta sitä voidaan harrastaa muutenkin. Siirtyvä toiminta voidaan korvata paremmin kannattavalla päivä- ja iltatoiminnalla. Röntgen-, laboratorio- ja muut tukipalvelut ostetaan tälläkin hetkellä yksikköhinnoin liikelaitoksilta, eikä niiden tarpeen siirtyminen Turkuun vaikuta Salon sairaalan kannattavuuteen mitenkään. Työpaikat eivät vähene oleellisesti, jos toiminta korvaantuu toisenlaisella työllä. Tarvittava ammattitaito voi olla kyllä erilaista. Toiminnallinen kokonaisuus ei välttämättä supistuisi ainakaan määrällisesti. mutta monialaisuudessa kyllä. Toisaalta sitäkin voidaan kehittää tarpeen mukaan mulle aloille.

"Ns. kriittiset synnytykset voidaan nykyisillä tutkimusmenetelmillä havaita jo odotusvaiheessa ja ne siirtää Turkuun."

- Hätäsektion tarvetta ei voida ennustaa satavarmasti mitenkään. Kiireelliset sektiotarpeet tulevat jälkikäteenkin arvioiden yllätyksenä joka toinen kerta. Eivät ne muuten olisi kiireellisiä. Napanuoran kiertyminen, istukan irtoaminen tai kohdun repeäminen ei varoita niin ajoissa, että siirto onnistuisi enää siinä tilanteessa.

"Samoin yhtenä perusteluna mainittu keäsajan sijaisongelma voidaan hoitaa Turun kanssa sovittelemalla."

- Eipä ole hoitunut vielä tähän mennessä, kun päivystys ei ole kattava ainakaan lastenlääkäripuolella. Eikä kyse ole tämänhetkisestä tilanteesta, vaan siitä, mikä on edessä, jos ja kun päivystystä pitää tiukentaa huomattavasti entisestään. Lehtitietojen mukaan mm. Rovaniemi ostaa lastenlääkäripäivystykset jo nyt kovalla hinnalla, eikä sekään riitä juhlapyhinä.

Synnytyksiä ei olla siirtämässä Salosta pois siksi, että kustannukset olisivat tällä hetkellä liian suuret ja halutaan säästää, vaan nyt yritetään ennakoida kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta, minkälaista toimintaa Salon sairaalassa on vuosikymmenen loppupuolella, jotta sairaalan saneraus voidaan tehdä mahdollisimman järkevästi ja myös suunnitella TYKS:n U-sairaalan korvaava rakennus todellisten tarpeiden mukaiseksi. Lainsäädäntö on hyvin todennäköisesti estämässä Salon synnytystoiminnan jatkumisen tai parhaimmassakin tapauksessa tekemässä sen jatkossa paljon vaikemmaksi järjestää henkilökunnan saannin kannalta (tarvitaan paljon enemmän päivystäjiä) ja varmasti huomattavasti kalliimmaksi.

 

suuri ei ole kaunista

#91 Pitääkö synnytys paikkakin olla suuri tehdas

22.04.2012 10:02


Vieras

#92 Pitääkö synnytys paikkakin olla suuri tehdas.Kulkeminen ihan ilmaista kyllä kela korvaa !!

22.04.2012 10:09


Vieras

#93 Re: Re:

22.04.2012 23:13

#22: - Re:

50km kertaa ja 10-20 päälle, jos asut Perniössä, Perttelissä, Somerolla... Joskus tulee kiire, kun ei se odotus ja synnytys ole kaikille niin itsestäänselvää, että siinä ehtisi lähteä hyvissä ajoin sairaalaan. Aletaanko tämän jälkeen varaamaan etukäteen synnytysaika Tyksistä, että saa varmasti paikan ja kätilönkin? Kyllähän se jonoa teettää, kun 60km päästä täytyy lähteä hyvissä ajoin, vaikka supistuksia ei vielä olisikaan, kun ei tahdo moottoritielle synnyttää. Minne ne kaikki synnytystä odottavat äidit laitetaan? Takaisin kotiin ja "tule huomenna uudelleen"?


Vieras

#94 Re: Re: Re:

24.04.2012 10:00

#93: - Re: Re:

Onko 60 kilometriä, josta on moottoritietä 50 kilometriä, liian pitkä matka synnyttämään keskimäärin kaksi kertaa elämänsä aikana? Halikosta olisi vastaavasti vähän lyhyempi matka. Synnytysosaston säilyttämisen puolesta voi olla erilaisia argumentteja, mutta tässä tapauksessa välimatka on erittäin huono sellainen. Kirjoittaja ei taida tietää synnytyksistä yhtään mitään.


Vieras

#95

25.04.2012 00:16

"Adressin luovutustilaisuus ke 2.5 klo 15.30 Salon aluesairaalan piha-alueella. Paikalle kutsuttu mm. ylilääkäri ja paikallisia johtokunnan / VSSHP:n valtuuston edustajia. Toivon paikalle luovutusta seuraamaan asiasta kiinnostuneita ja osastojen säilyttämistä puolustavia kuntalaisia, helistimet mukaan matkaan! "

Eikös tää ole vähän noloa? Nimilistan luovutus asian puolesta josta tuskin kukaan allekirjoittaneista ymmärtää mitä erilaisten toimintojen ylläpito tai siirto toiseen paikkaan tarkoittaa itse toiminnan kannalta? Kansalainen voi toki ottaa kantaa että "musta olis kiva synnyttää salossa", mutta ei sitten tiedäkään itse substanssista yhtään mitään, esimerkiksi siitä onko synnyttämistoiminta ko. sairaalassa lopulta yhtään järkevää, miltään kantilta. Mutta voihan tämmösen listan käydä ojentamassa jos haluaa kertoa että >2000 tyyppiä ajattelee että "olis kiva jos voisi synnyttää salon sairaalassa".

Eikö se olisi aika vastuutonta ottaa kansalaisten=maallikoiden "mustatuntuu"-tyyppinen mielenilmaus huomioon, jos asiantuntija(t) tietäisi(vät) että toiveen noudattaminen olisi kokonaisuutena tyhmä/vaarallinen/kallis/tms. päätös?

Vieras

#96

25.04.2012 15:34

Erittäin viihtyisä paikka ja osaava henkilökunta, vaikkakin vain sivusta seuraavana isänä ollut mukana.

Vieras

#97 Re:

25.04.2012 15:39

#95: -  

 Tarvitaanko nykypäivänä jo mielipiteen ilmaisemiseen tueksi laskelmat mikä kannattaa ja mikä ei... Eiköhän tässä ole kyse nimenomaan siitä että mitä kukin pitää tärkeänä ja mistä on valmis maksamaan? En usko että kukaan tekee päätöksiä yksistään adressien kuitanneiden määrän mukaan mutta jos jollekin asialle on selvästi suurempi kannatus kuin toiselle, voidaan varmaan näillä vaikuttaa ns asioiden priorisoimiseen. Noloa, no sitä se nyt ei ainakaan ole.


Vieras

#98 Re: Re:

25.04.2012 18:33

#97: - Re:

Jos olisit seurannut tarkemmin keskustelua, tietäisit, että kyse ei ole suoranaisesti kannattavuudesta eikä säästöistä, vaan siitä, että valtakunnallisesti ei hyväksytä synnytyksiin muuta kuin sairaalapäivystystä ja synnytyssairaaloilla täytyy olla riittävästi synnyttäjiä, jotta tietotaito pysyy yllä.  Tämän vaatimuksen taakse ollaan parhaillaan tekemässä lainsäädäntöä ja se tullee voimaan n. vuoden sisällä. Adressinkerääjät voisivat pelkän vaatimisen sijaan kertoa, miten asia ratkaistaan käytännössä, siis lauma päivystäjiä ja n. 300 synnyttäjää lisää vuosittain.

Lasten ja vanhempien kustannuksella

#99 synnytys ja lastenosasto

23.03.2013 07:56

Jos synnytysosasto loppuu, niin loppuu myös lastenosasto.Juuri lapseni sairastumisen takia joudun asioimaan lastenosastolla melko tiheään tahtiin ja en kyllä ole kiinnostunut Turkuun ajelemaan lapseni kanssa.Turku ei pysty yövyttämään vanhempia, vaan lapsi jää yksin sairaalaan ilman vanhempien turvaa ja tukea.Ajele siinä pari viikkoa edestakaisin Turun ja Salon väliä.Hoida muu perhe siinä sivussa,ei tunnu kivalle ajatukselle.Tämäkään asia ei ole ennen lapseni sairastumista käynytkään mielessä, mutta nyt se on tapetilla ja mielessä muutto Turkuun kun apu lapselle on niin kaukana Salosta.