Ambulanssien välitön lähtövalmius koko Pirkanmaalle

Marja-Leena

#1 Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 07:17

Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin Hallituksessa: Kokoomus 4, SDP 3, Kesk. 2, Vihr 1, Vas 1, sekä kaksi Yliopiston edustajaa ...!!!
Ensihoitaja periferiasta

#2 Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 07:42

#1: Marja-Leena - Poliittinen päätöskö ?

Tervetuloa julmaan maailmaan. Meille syrjäseuduilla työskenteleville ensihoitajille tuo on arkipäivää. Vaikkei meille tuosta välittömästä lähtövalmiudesta maksetakaan, ei me viivytellä lähdössä, jos saamme hätäkeskuksen kiireelliseksi määrittelemän tehtävän. Ei me itsellemme syvää ojaa kaiveta, josta ei pääse pois... Samalla, kun vaaditte välitöntä lähtövalmiutta, niin katsokaa mitä se maksaa Teille veronmaksajille. Ja ottakaa samalla huomioon, kuinka paljon henkilökunnan lisäystä se tarvitsee. Jo nyt on suuri työvoimapula ensihoitajista, mistäs kuvittelette, että niitä yht´äkkiä saadaan suurelle alueelle lisää. Jokainen ensihoitaja läpi Suomen tekee tällä hetkellä jaksamisensa äärirajoilla töitä, yksinkertaisesti siksi, ettei tuuraajia ole.

ajoeero

#3 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 08:01

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Kannattaakohan ammatti-ihmisen ensimmäisenä olla itse epäämässä omalle ammattialalle tulevia lisätyöpaikkoja tai pohtia mitä se mahtaa maksaa. Yleisesti työpaikkojen vähyyden vuoksi palkat lähtevät nousuun (vrt. it-ala). Haluaisitko edes sitä...?


Vieras

#5

30.10.2012 08:02

Tärkeä asia!

Vieras

#6 ensihoitajalle periferiaan

30.10.2012 08:11

Kaivat ojaa kaikille muille ensihoidon ammattilaisille, niille jotka eivät tee työtä harrastuksenaan, vaan työnään, josta pitäisi saada leipä pöytään. Varallaolon juuret ovat jossain menneissä vuosikymmenissä, kun talonmiehet hoitivat sivutoimisena sairaankuljetusta. Uskoisin sinunkin ottavan mielellään vastaan täyden palkan ajalta, jolloin olet töissä.

Jos varallaolomalli toteutuu, toivon todella että jokainen ambulanssissa työskentelevä pitää huolen, ettei auto lähde yhtään ennen aikaansa liikkeelle. Tämä lienee ainoa keino, kunhan alkaa tulemaan kalliita potilaita kuntien vastuulle. Ja vastuussa on vain, ja ainoastaan, päättäjät, ei yksittäiset ensihoitajat!
Maalaishoitaja

#7 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 11:05

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Kun itse aikanaan tein varallaolosta käsin töitä, lähtöön meni melko tarkalleen se 15 minuuttia, vaikka en mitenkään tahallaan viivytellyt. Päivystin kotona. Jos työpari oli ulkopaikkakuntalainen, hän päivysti asemalla. Paikalliset päivystivät omassa kodissaan. Kotoa lähtiessä talviaikaan harjasin auton lumen alta ennen kun pääsi liikkeelle. Välillä vanha auto ei ihan ensimmäisellä startilla käynnistynyt. Sitten ajomatka työparin hakuun, usein päinvastaiseen suuntaan kuin kohdeosoite. Silloin kun auto oli työparilla, sama homma toisin päin. Joskus potilas ihmetteli, ettekö tunne paikkoja kun jo ajoitte kerran tästä ohi, siihen sitten vaan vastaamaan, että piti tuo kollegakin hakea kyytiin :))

Kustannuksista: Monen potilasryhmän kohdalla 15 minuuttia viivettä hoidon aloitukseen aiheuttaa suuret kustannukset myöhemmissä hoidoissa. Esimerkiksi hengitysvaikeuspotilaalla se voi johtaa pitkittyneeseen hengityskonehoitoon teho-osastolla, joka maksaa "maltaita". Huomioidaan myös pitkittyneen sairaalahoidon ja pitkittyneen sairasloman (pois työelämästä) yhteiskunnalle aiheuttamat kustannukset. Entä ne tapaukset, joissa potilas olisi nopeammalla hoidolla palannut työelämään, mutta nyt jääkin laitoshoitoon loppuelämäkseen? Ei taida olla ilmaista.. Jos elottomaksi mennyt potilas on yli 15 minuuttia ilman elvytystoimenpiteitä, on perillä enää turhaa tehdä yhtään mitään muuta kuin tilata vainajan kuljetus. Tämä tietysti tulee halvaksi. Mutta kuka laskee hinnan ihmisen hengelle? Jos itse joutuisit vakavaan liikenneonnettomuuteen, toivoisitko apua odottaessasi, että ambulanssi lähtee välittömästi? Toivottavasti kukaan ei nyt ala veisata vanhaa virttä, että jos ei se ambulanssi ole varalla sitä ei ole ollenkaan. Tällaisen aivan keskeisen peruspalvelun järjestäminen on kyllä sivistysvaltiossa mahdollista. Kyse on siitä, mihin resurssit kohdennetaan. Itse olen valmis maksamaan jokaisen veroeuron, mikä tarvitaan elintärkeisiin peruspalveluihin. Kaikenmaailman hölynpölyyn tuhlaaminen  onkin sitten asia erikseen..

Henkilökunnan lisäyksestä: Ensihoitaja (amk) koulutukseen on hakijoita moninkertainen määrä aloituspaikkoihin nähden. Ensihoitajan koulutuksen suorittaneista moni vaan hakeutuu töihin ihan muualle kuin ensihoitoon. Yksi suurimpia syitä tähän on ollut varallaolo. Työpaikkoihin, joissa ei ole varallaoloa on hakijoita. Varallaolopaikat taas eivät pääsääntöisesti pätevää henkilökuntaa houkuttele. Varallaolon poisto kokonaan voisi päinvastoin helpottaa alalle rekrytointia. Itselle varallaoloa sisältävästä työpaikasta lähtöön suurin syy ei edes ollut palkka (toki sekin vaikutti) vaan se, etten jaksa työskennellä niin, ettei potilaalle ole mahdollista tarjota asianmukaista hoitoa ajoissa.

 

 

XX-421

#8 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 13:31

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Täsmälleen samaa mieltä kanssasi. Valitettavasti tämä välitön lähtövalmius ei tule koskaan toteutumaan juuri tuon rahan takia. Toinen syy jonka olen viime vuosina huomannut, on se, että näihin "maalaislansseihin" ei riitä väkeä koska ne ovat perustasolla. Nykyisin kun ensihoito on trendi niinkuin poliisin ammatti oli 10-vuotta sitten, pitää työskennellä suuren kaupungin hoitoyksikössä, jotta on IN. Perustasolla ja pikku kunnissa työskentelevät ovat tolloja ja luusereita, eihän niillä ole edes puolen lanssin varusteet vyöllä... Noh, takaisin asiaan. Ikävä tosiasia on se että kunnat ja palveluntilaajat eivät halua maksaa palvelusta. Ensihoito on se paha mörkö joka vie kunnan rahat,vaikka sitä tarvittaisiin muuallekkin(Esim. kunnan päättäjien viron reissuun) Lisäksi nämä suomalaisen yksityisen sairaankuljetuksen halpakauppiaat tekevät tarjouksia joita eivät pysty toteuttamaan,näiden katteettomien lupausten seurauksena syntyy tietyt kriteerit joiden perusteella tarjouksen edellytykset laaditaan. Syntyy tilanne jossa 20vuotta kunnassa palvellut yrittäjä ei voikkaan vastata vaatimuksiin kun tuo hänen yksikkönsä on ollut päivisin(esim 08-18.00) välittömässä valmiudessa ja muuna aikana 15min. Kun aletaan vaatimaan 24h välitöntä valmiutta, ei riitä resurssit enää tarjota kysynnän vaatimaa tasoa. Epäilen suuresti pirkanmaan sairaanhoitopiirin antamaa arviota siitä paljonko yhden,tässä tapauksessa hota,yksikön 24h välitön valmius maksaa. Hinnaksi on annettu 600.000e/vuosi, joka ei voi mitenkään pitää paikkaansa. Tässä nopea laskutoimitus: 1töitä,2vapaata-1 töitä/3vapaata esimerkiksi. Yksi yksikkö hoidetaan 10hlöllä, eli 6+4. Jos palkka olisi esim 2500e/kk/nto, siitä syntyisi palkkakuluja yrittäjälle seuraavasti: 25000e/kk x 12= 300.000e, eli kaikkiin muihin kuluihin mukaanluettuna kaluston ylläpito,jäisi siis 300.000euroa (Tämä oli siis vain valmiuskorvaus, päälle tulevat vielä kelakorvaukset). Tämän laskelman perusteella pshp on ilmoittanut että välitöntä lähtövalmiutta ei voi vaatia, eikä näinollen toteuttaa pirkanmaalla.

XXX

#9 Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 13:55

#8: XX-421 - Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

Yrittäjän palkkakulut sisältää työntekijälle maksettavan bruttopalkan lisäksi myös sos.turva-, TEL- ym maksuja, jotka yleensä (toimialasta riippuen) tuplaavat pelkästä bruttopalkasta työnantajalle aiheutuvat kulut.

Ensihoitaja amk

#10 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 13:59

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Minä en tee jaksamisen äärirajoilla töitä. Meille riittää erittäin hyvin tuuraajia, niin paljon tarjokkaita että kokemattomimpia voi hätistellä pois. Meillä on välitön lähtövalmius ja kaikille maksetaan kaikista tunneista myöskin lisät.Töitäkin tehdään vaina vuorokausi kerrallaan, toisinkuin varmaan teillä. En voi ymmärtää että ensihoidossa työskentelee tuollaisia mielipiteitä omaavia ihmisiä vielä tänä päivänä. Tsemppiä Pirkanmaalle ja toivotaan parasta

Maalaishoitaja

#11 Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 14:11

#8: XX-421 - Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

Edelleenkin päättäjien kannattaisi laskelmissa huomioida varallaolon ja viivästyneen hoidon aiheuttamat kustannukset muualla terveydenhuollossa, joka myös rahoitetaan niistä samoista verorahoista. Tästä on tietysti vaikeaa tehdä tarkkaa laskelmaa, jolloin lyhytnäköinen "säästäminen" on helpompaa. Voi vaan arvailla mitä kaikkia syitä onkaan siihen, ettei todellsia kokonaiskustannuksia välttämättä edes haluta selvittää. Touhu on kuin tarinassa Hölmöläisistä, pidennetään mattoa leikkamalla pala toisesta päästä ja ompelemalla se kiinni toiseen päähän. Ambulanssien varallaolo ja ensihoidon huono saatavuus ei myöskään ole mikään luonnonlaki, vaan poliittinen päätös. Demokratiassa meillä kaikilla on onneksi mahdollisuus myös vaikuttaa asioiden kulkuun. Kuntavaaalien jälkeen voi myös todeta, että sitä kuntalaiset saavat, mitä tilaavat.


Vieras

#12 kustannuksista

30.10.2012 14:56

Välittömän lähdön yksikkö maksaa yksityisen tuottamana, yleissitovan työehtosopimuksen mukaan laskettuna, karkeasti seuraavaa. 9 kokoaikaista hoitajaa, keskimääräisellä tuntipalkalla 13,1€, tekee vuodessa 200 000€. Tähän on laskettava lisäksi ilta-, yö- ja viikonloppulisät. Tämä summa on 80 000€ vuodessa. Nämä siis ovat bruttopalkkoja. Työntajan kuluihin on laskettava lisäksi 0,5€ jokaista palkkaeuroa kohti. Kokonaiskustannus siis on 420 000€. Karkeasti. Päälle kaikki muut kulut, autosta päivystys- ja sosiaalitiloihin, työvaatteet, koulutukset yms. Laskettu 600 000 on hyvinkin lähellä todellisia kustannuksia. Ja tällaiset ovat kenen tahansa laskettavissa.

Ja nämä kaikki on tulevaisuudessa saatava sairaanhoitopiiriltä. Nykyinen tarjouspyyntöhän velvoittaa yrittäjiä tilittämään kaikki KELAlta tai hoitolaitoksista saadut korvaukset lyhentämättömänä sairaanhoitopiirille.

Ja tätä pidetään kalliina? Jos yksi ihminen ei joudu pysyvään laitoshoitoon tulevalla 2 vuoden sopimuskaudella välittömän lähtövalmiuden ansiosta, on kunta/kaupunki säästänyt rahansa moninkerroin. Toki riittää että tehohoito ja muut sairaalapäivät jäävät vähemmälle. Yhtä kuntaa kohden tuleva rahallinen säästö on likimain naurettava, verraten riskiin minkälaisia kuluja siitä voi aiheutua.
plim plim

#13 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 14:59

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Jokaine voi omalla kohdallaan miettiä MIKSI tekee varallaoloa ? Toivottavasti lähdette sitten esim lasta elvyttämään 15 min odottelun jälkeen. jos ette-teette karhun palveluksen vain itsellenne...


Vieras

#14 Mikä saa ymmärtämään

30.10.2012 15:06

Menneenä vuonna ambulanssin huonon saatavuuden vuoksi toisella paikkakunnalla ystäväni äiti oli viittä vaille lähtöä lähellä. Emmehän halua tätä omaisillemme tai läheisillemme! Vai pitääkö se tilanne käydä ensin päättävän elimen jäsenelle ennen kuin asia on ymmärretty.
Kuka vaan

#15 Orjasopimus

30.10.2012 15:10

 

Orjasopimuksia on varallaolot, työntekijöiden selkänahasta nämä otetaan !

Hoitotason maalaisjuntti

#16 Perustaso pirkanmaalla

30.10.2012 15:35

#8: XX-421 - Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

Pirkanmaalla taitaa hetkellä toimia 1kpl perustason ambulansseja (kihniö) ja kaikki muut ns. "ykkös autot" ovat hoitotasolla ja Tampereen keskustassa/esikaupunki alueilla 2 hoitotason yksikköä + L4... Loput ovatkin sitten sitä perustasoa! Kysymys ei tässä ole Sairaanhoitopiirin valtuustosta joka haluaisi 24/7 valmiuden kaikille vaan kunnista jotka eivät suostu maksamaan tuota muhkeaa summaa joka tästä lankeaisi kuntien maksettavaksi!

"hoito"

#17

30.10.2012 15:56

"hoito" ja hoitotaso. Ei se ongelma ratkea teipeillä jne... Ei siitä tavaramäärästä oo mitää apua, jos se auto lähtee 15min päästä hälytyksestä.

Toivottavasti tää kalahtaa vielä kovaa päättäjien nilkkaan
-immoT- maalta minäkin

#18 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 16:02

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Ensihoitajalle periferiaan tiedoksi, että kunnallispolitiikassa mukana olevana me kunnat alamme maksaa siitä kovan hinnan joka tapauksessa tuli ensihoitoyksiköille välitön tai 15 minuutin lähtövalmius!! Kuntakierroksella ollut uusi sopimusluonnos antoi käsityksen kaikkien ensihoitoyksiköiden välittömästä lähtövalmiudesta. Tosin siellä oli seassa myös jonkin verran päiväautoja, mutta nekin välittömässä lähtövalmiudessa. Sitten luvattiin kaikille yhdenmukainen valmius ensihoidossa mm. asuinpaikasta riippumatta. Kaikki tiedämme, että se on mahdotonta järjestää Pirkanmaalla! Ei ole sama asia asuuko vaikka Kihniössä vai Lapintiellä Tampereella! Lähtökohtaisesti Suomalaiset ovat tasa-arvoisia asuvatpa he sitten missäpäin Suomea hyvänsä! Vaikka saavutettavuus vaihtelisikin asuinpaikan mukaan niin siitä huolimatta ensihoitoyksiköt lähtevät apuun 90 sekunnissa. Maksuosuudet kunnat maksaa tulevaisuudessa saamatta palvelua!! Ja tuohon työllisyysongelmaanhan sinä jo itse oikeastaan vastasitkin!! Kyllä työvoimaa saadaan kun siitä palkkakin maksetaan! Ei kukaan täysijärkinen mene ajamaan ambulanssia vaan siitä ilosta, että saa ajaa ambulanssia. On nöyryyttävää "olla töissä" kun siitä maksetaan 3,5€/h varallaolokorvaus!! JA SITTEN VIELLÄ SYÖKSYTÄÄN AUTTAMAAN HÄDÄSSÄOLEVAA KAUHEELLA KIIREELLÄ VAIKKA PALKKAA SIITÄ EI SAADAKAAN!! Tässä nimenomaan työnantaja, kunnat ja PSHP kiittävät!! Niin kauan kun teitä tuolla ideologialla riittää niin kehitystä ei tapahdu!! Raaka peli jos on vartin lähtövalmius niin lähetään 15 minuuttia, muuten ei koskaan saada asioita kuntoon!

Ja jos mennään kunnan maksuosuuksiin niin säästetään jostain muusta kuin terveydenhuollosta, kouluista tai päivähoidosta!! ARGGH!! Olen puhunut!!

Hönö

#19 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 16:10

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Ilmeisesti joku tykkää tehdä töitä ilmaiseksi...


Vieras

#20

30.10.2012 17:01

HYVÄ ASIA.
Rahasampoa peliin

#21 Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 17:01

#1: Marja-Leena - Poliittinen päätöskö ?

Kai sitä sairaanhoitopiirin hallitus esittäisi vaikka kahta ambulanssia joka kadunkulmaan, mutta kun kunnilla ei ole tähän toimintaan antaa rahaa. Turha siitä sen isompaa poliittista numeroa on alkaa vääntämään.

Ensihoitaja periferiasta

#22 Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 18:10

#18: -immoT- maalta minäkin - Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

Avatakseni mielipidettäni ja hieman vastakommenttia. Kyllä, minäkin nostaisin mielelläni paljon suurempaa palkkaa ja mielelläni tekisin töitä ilman varallaoloa. Joku voisi maksaa minulle palkan kotiin, sillä olisin mielelläni perheeni kanssa kotona. Tällä hetkellä se ei ole mahdollista ja henkilökohtaisesti en ole kiinnostunut isojen kaupunkien 1vrk töitä/kolme vapaata käsittävästä työrytmistä. Omamme on tällä hetkellä mielekkäämpi, vaikka useamman päivän työputkea se vaatiikin. Vuorokausirytmi ei vaan ole minua varten. Kun katsoo lähes minkä tahansa kunnan taloudellista tilannetta, niin käytännössä tällä aikataululla ei kunnilla ole varaa näin mittaviin uudistuksiin. Koulutettua henkilökuntaa ei ole tarpeeksi, oppilaitosten opiskelijamäärät eivät vastaa tällä hetkellä työmarkkinoiden tarvetta. Toisaalta tiukka seula tulee opiskelijavalinnoissa pitääkin, kaikki ei tälle puolelle sovi, vaikka intoa olisikin. Henkilökohtaisesti en sulata ajatusta, että raha ratkaisee, montako minuuttia lähtö kestää. En minä kuole, vaikka en saakaan sitä jatkuvan lähtövalmiuden korvausta juodessani kahvia ja lähden A-tehtävälle kahvin jäädessä kuppiin. Joku muu voi kuolla, jos itsepäisesti päätän juoda kahvini loppuun, kun minun tarvitsee lähteä vasta 15 minuutin kuluttua. En halua ikinä joutua tilille siitä, että olen viivytellyt tietoisesti/tahallisesti matkalle lähtöä akuutissa tilanteessa ja vain sen takia, ettei minulle piruvieköön makseta asianmukaista korvausta. Jotain ammattietiikkaa tässäkin työssä pitää olla. En tee tätä rahasta, vaan sen vuoksi, että viihdyn tässä työssäni, täällä periferiassa, ja vaikka välillä mennään jaksamisen äärirajoilla. Jk. Olen itse keikkalainen, teen töitä useammassa eri kunnassa ja kaupungissa eri työnantajien palveluksessa, myös sairaanhoitopiirin palkkalistoilla. En ole kiinnostunut tällä hetkellä vakituisemmasta työstä, sillä minulla on se mahtava valinnanvapaus, missä tehdä töitä ja milloin. Lojaalisuus työantajia ja työtovereita kohtaan on kova.


Vieras

#23

30.10.2012 18:16

Jokaisella on oikeus turvalliseen yhteiskuntaan,sairaankuljetus on oikeutemme!
Maalta kanssa

#24 Re: Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 18:32

#22: Ensihoitaja periferiasta - Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

Hei haloo!!! Eiköhän tässä ole juurikin tarkoitus kyseenalaistaa tuota päättäjien etiikkaa eikä ambulanssiväen. Voi olla että sinulla "periferian ensihoitaja" on takatasku kunnossa ja on kiva jeesustella etiikasta. Koita nyt kuitenkin tajuta, että juuri tuollaisten vepariensihoitajien mielipiteiden vuoksi muut alan ammattilaiset eivät koskaan saa ajettua heille kuuluvia etuja saati kohdennettua vastuuta sinne minne se kuuluu eli kuntien päättäjille.

SK maalta

#25 Se on niin..

30.10.2012 18:59

... Sata varma, että mun p*rseeni EI nouse, ennenkuin 15 min on kulunut tehtävän tullessa. Ilmaiseksi en töitä tee, vai tekeekö joku ilmaiseksi töitä? Turha ruveta jeesustelemaan, että kyse ihmishengistä jne jne... Tekeekö lääkäri työtä ilmaiseksi? -EI. Tekeekö kirjastonhoitaja töitä ilmaiseksi? -EI. Tekeekö kaupan kanssa ilmaiseksi töitä? -EI. Joten miks v**ussa ensihoitajan/sairaankuljettajan pitäisi tehdä töitä ilmaiseksi? TURHA LUULO.