Mehiläisten ja pölyttäjien hyvinvoinnista Suomessa

Erik Mäkinen, Mäntsälä

#1 Mehiläiset ja Kimalaiset sekä muut hyönteiset tärkeitä pölyttäjiä

19.04.2013 05:41

Olen harrastannut luonnon tutkimista yli 30vuotta ja viljelen luonnonmukaista Mansikkaa, niin on täysin selvää että Mehiläiset, Kimalaiset ja monet muut hyönteiset ovat täysin välttämättömiä jotta saadaan satoa lisää myös, vaikka toki tuulikin pölyttää, niin hyöntesipölytys on välttämätöintä. Samonin monet kukat vaativat hyönteispölytyksen. Myrkkyjen käyttö vähentää merkittävästi hyönteiskantoja jolla on valtava merkitys luonnon monimuotoisuuden vähentymiselle ja lajiston yksipuolistumiselle.

Joten tuen ilo mielin tämmöistä adressia omalla nimelläni myös.

Sillä monet ei päättäjät aina tajua että luonnon myrkyttäminen johtaa lopulta nälänhädän lisääntymiseen koko maailmassa ja myös vaikutukset on Suomessa myös hyvin negatiivisia.

Voi olla että tehoviljelyä ei nykyään pystytä tekemään joillain myrkyillä. Mutta ne myrkyt jotka vaikuttavat pölyttäviin hyönteisiin ovat negatiivisia vaikutuksia myös puutarhataloudelle sekä maataloudelle myös meille ammattimaisille viljelijöille jotka tahdomme tuottaa luonnonmukaisesti kasveja. Mansikalla on paljon hyötyä että Kimalaiset ja mehiläiset, mutta myös monet muut hyönteiset pölyttävät kukkia ja näin mahdollistavat parempi laatuisten marjojen tulemisen.

Joten olisi toivottavaa ettei luontoon pääse sellaisia myrkyjä jotka tuhoavat pölyttävät hyönteiset.

On ollut ilo huomata että tämän adressin on allekirjoittannut jo näin moni ihminen.

En ole tätä adressia laatinnut, mutta pitkän luonnon lajien tutkimisen myös harrastaneena (mm. olen ollut jäsenenä eri hyönteistieteellisissä yhdistyksissä Suomessa)ja harrastannut aktiivisesti hyönteistutkimusta myös, niin voin sanoa että hyönteiset ovat välttämättömiä luonnon ekosysteemin osina mikäli tahdonmme nähdä luonnon tämän kaltaisena monipuolisena ja kukkia runsaasti olevana luontona myös Suomessa jatkossa.

Joten näiden uusien myrkkyjen tuloa ei pidä päästää markkinoille ja vanhojakin myrkkyjä pitää poistaa markkinoilta mahdollisimman paljon.

Kuitenkin jokainen meistä voi tehdä valinnan ja jättää kaupasta ostamatta myrkkyjä ja tuottaa vaikka puutarhassa vihannekset, marjat ja myös kukat ilman myrkkyjen käyttöä. Näin omilla valinnoillamme voimme vähentää myrkkyjen pääsyä luontoon, sillä kukaan meistä ei voi tietää missä ne sitten tuhoaan ovat tekemässä kun ne kerran sinne on ruiskuttannut. Joten parempi on jättää ne sinne ruiskuttamatta.

Joten nauttikaamme kaikki myrkyttömästä luonnosta myös jatkossa.
pave mustajarvi

#2 pave mustajarvi

19.04.2013 10:32

haiskaa vitulle....

Vieras

#3

20.04.2013 12:12

Mielestäni on rikos myrkyttää luontoa ja vielä tietoisesti aiheuttama vahinko.Onkohan teollisuus lopannut runsaskätisesti luvan myöntäjiä?
Jerry Laakio!

#4 HInajaa!

21.04.2013 21:13

jos ei oo mehiläisiä, ei ole hunajaa.. Pölyttäminen on näiden hyönteisten toinen perusduuni! Olen erinomaisen huolestunut mmansikoiden, omenoiden jne ohessa myös suomalaisen rypsin tulevaisuudesta!
Erik Mäkinen, Mäntsälä, Maatalousyrittäjä

#5 Kasveja jotka tarvii pölyttämistä ovat muunmuassa...

22.04.2013 12:12

Puutarhassa on monia kasveja jotka tarvitsevat pölyttäjiä. Mansikat tietenkin, mutta myös Punaherukka, Mustaherukka, Valkoherukka, Karviainen, Omenapuu, Vadelma, pensasmustikka ym.

Metsässä on sitten kasveja kuten Mustikka, Puolukka, Juolukka, Muurain, VilliVadelma ym.

Sekä sitten iso joukko luonnon kukka kasveja sekä sitten puutarhan kukkakasveja, mutta luonnonkukka kasvit ei voi sitten enää lisääntyä ja elää mikäli pölyttävät hyönteiset katoaisivat mikä myrkyt aiheuttaisi niiden kuolemisen sukupuuttoon.

Joten ihminen tarvitsee pölyttäviä hyönteisiä, sillä ainakaan luonnossa olevia kasveja ei kukaan kykene keinotekoisesti pölyttämään siinä mittakaavassa kuin hyönteiset sen tekevät.

Puutarhataloudessa toki pienessä mittakaavassa pystytään tekemään pölytystä keinotekoisesti esim. kasvihuoneissa siihen olevilla laitteilla ilmavirran avulla. Mutta isommassa mittakaavasssa avomaan puutarhatuotannossa pelloilla ei sitä enää pystytä tekemään vaan pölyttävät hyönteisillä on tärkeä merkitys parantaessaan laatua ja sadonmäärää.

Tuossa yllä eräs kirjoittaja sanoi Rypsin pölyttäjinä, näin on Rypsillä on pölyttävistä hyönteisistä paljon hyötyä ja samoin aurinkonkukka on myös tosin Suoomessa ei auringonkukka ole maatalouskasvi, mutta kotipuutarhojen ilo. Mutta jos ei olisi pölyttäviä hyönteisiä niin silloin ei mistään saataisi enää myöskään linnunruokapussien auringonkukkia.

Maataloudessa on muitakin ristikukkaisia mitkä tarvitsevat hyönteisiä pölyttämään kukat kuin Rypsi.

Joten kuten yllä huomaamme niin pölyttävät hyönteiset ovta välttämättömiä.

Hyönteisistä pölyttävät mm. Mehiläiset, Kimalaiset tutuimpina mutta myös monet erakkomehiläisten heimon lajit käyvät kukilla pölyttämässä niitä erakkomehiläiset eivät muodosta yhdyskuntia vaan ovat yksilöinä toimivia lajeja joita suomessa on monenlaisia lajeja (en nyt ala niitä tässä luetella koska se veisi ihan liian pitkän listan), toki myös monet kukilla käyvät perhoset pölyttävät kukkia lennellessään kukasta toiseen ja samalla sitten pölyttävät, perhoset käyvät lähinnä niissä kukissa mistä ne saavat mettä. tosin kaikki perhoset ei käy kukilla, koska niiden imukärsä on surkastunnut, mutta monilla perhosilla on kuitenkin hyvin toiiva imukärsä, vaikkapa nokkosperhonen ja neitoperhonen tutuimpina, sekä sitten lukuisa joukko yökkösiä käy kukilla ja paljon muita lajeja myös. Myös monet kovakuoriaiset käy kukilla ja samalla pölyttävät siinä kukkia. Sekä tietenkin monet kärpäset käy kukilla on myös sellaisia kukkiin erikoistuneita kärpäsiä, näistä tunnetuimpia ovat kukkakärpäset joiden monet lajit ovat erikoistuneet ihan tiettyihin kukkalajeihin ja ovat siis sympioosissa keskenään eli jos kasvi häviäisi niin samalla häviäisi sitten myös kyseinen eläinlaji. Lisäksi on paljon muitakin pölyttäviä hyönteisiä ja muitakin selkärangattomia eläimiä.

Joten on aivan selvää että myrkkyjen käyttöä luonnossa ja viljelmillä ja puutarhoissa tulisi välttää ja toki parasta olisi ettei niitä käytettäisi ollenkaan.

Toivon että tämä hieman valaisisi teille lukiat tätä monimuotoisuutta mitä kaikkea menetettäsiin mikäli pölyttävät monenlaiset eläimiä kuolisivat pois luonnostamme, muutokset olisivat niin suuria että sitä emme varmasti tahdo sillä meillä on vain tämä yksi maapallo.

Myös tähtitiedettä harrastaneena (mm. Ursan jäsen olen), niin pitäkäämme tämä maapallo asumiskelpoisena niin että saamme täältä ruokaa vielä vuosituhansien ajan sillä ei pidä elää vain tässä hetkessä, vaan ajatella myös tulevia aikoja ja tulevia lapsia ja heidän lapsia ja heidän lapsia, sillä ilman lapsia ei ole tulevaisuutta. Meillä on vain tämä yksi maapallo joten meidän ei tule myrkyillä myrkyttää täällä luontoa eikä ruokamme tuotantoa.

Vieras

#6

25.04.2013 20:58

Viljelijöiden käyttämät neonikotinodi-myrkyillä peitatut rypsinsiemenet jättävät multaan vielä niin paljon myrkkyä, että rypsisadon korjauksen jälkeen peltojen lähelle siirretyt mehiläiset kuolevat jos käyvät peltojen ristikukkaisissa rikkakasveissa. Näin minulta kuoli 120 pesää.
Alfa

#7 Aiheeseen liittyvä kansainvälinen kampanja

26.04.2013 16:22

Tämän adressin lisäksi vireillä on EU:n laajuinen kampanja Avaaz- organisaation sivuilla. puoli miljoonaa allekirjoitusta alkaisi olla koossa.

http://www.avaaz.org/en/bye_bye_bees_global/?fp
Arto Koljonen, mehiläishoitaja, Vantaa

#8 EU:n päätös neonikotinoidien kieltämiseksi 2 vuodeksi

30.04.2013 06:49

Kiitos suuresta tuestanne jota olette antaneet neonikotinoidipäätöksentekoprosessissa allekirjoittamalla yllä olevan lausunnon, joka luovutettiin maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselle. Tässä asialla kansalaisten mielipiteellä on ollut vaikutusta. Ilman palaveria maa- ja metsätalousministerin kanssa Suomi olisi äänestänyt neonikotinoidikäytön puolesta.
Kiitos myös neonikotinoidityöryhmään osallistuneille henkilöille ja aktiivisesti tukea antaneille yhteisöille: Maan Ystävät ry:lle, Luomuliitto ry:lle, Luonnon Suojeluliitto ry:lle ja Helsingin Seudun Mehiläishoitajat ry:lle.

Vaikuttaminen jatkuu edelleen

Päätös on määräaikainen ja asiaa tullaan käsittelemään vielä vuosia joten on tärkeää jatkaa työtä neonikotinoidien käytön kieltämiseksi ja allekirjoittaa lausunto.

Mehiläiset ovat kiitollisina saamastaan tuesta kaikille ja keräävät edelleen elämän eliksiirejä; hunajaa, siitepölyä ja antibioottista ainetta propolista.

Neonikotinoidityöryhmän puolesta

Vieras

#9 Re: Mehiläiset ja Kimalaiset sekä muut hyönteiset tärkeitä pölyttäjiä

23.07.2013 16:24

#1: Erik Mäkinen, Mäntsälä - Mehiläiset ja Kimalaiset sekä muut hyönteiset tärkeitä pölyttäjiä

Radiomastot, tukimastot, wlan-tukiasmat, gps:t ym. erilaiset langattomat lähettimet heikentävät mehiläisten ja kimalaisten suuntavaistoa. Pesien lähistöllä ei missään tapauksessa saa olla mitään mitään lähettimiä tai vahvistimia.


Vieras

#10

24.04.2015 22:29

Ihmisten olisi herättävä vastuuseen ympäristönsä ja itsensä puolesta.