Lakimuutos löytöeläinten käyttämisestä koe-eläiminä pysäytettävä

Stadin Kundi

#276 Ei ehkä ihan yhtä dramaattinen uutinen kuin Stara.fi:n vastaava mutta paljon totuudenmukaisempi.

23.04.2013 18:31

"Lakimuutos: Löytöeläimiä saa jatkossa käyttää koe-eläiminä

Valmisteilla oleva eläinlakimuutos on säikäyttänyt eläinsuojelijat. Maa- ja metsätalousministeriö rauhoittelee, ettei löytöeläinten laboratoriotutkimukseen liittyvän lakimuutoksen tarkoitus ole se, että lemmikit päätyisivät lääke- tai meikkitutkimuksiin.

Uusi koe-eläinlaki sallii löytöeläinten käytön koe-eläiminä, ja Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY pelkää karanneiden lemmikkieläinten päätyvän koe-eläimiksi.

Ministeriön mukaan lakimuutoksella halutaan pääasiassa varmistaa mahdollisuus tutkia esimerkiksi citykanien tai villikissojen sairauksia tai käyttäytymistä.

Voimassaolevan lain mukaan eläinkokeena ei pidetä eläintautitilanteen seurantaa, johon kuuluu esimerkiksi näytteenotto eläimestä. Näissä tutkimuksissa voi tällä hetkellä tarvittaessa käyttää myös irrallaan tavattuja kotieläimiä. Uuden lain myötä siihen tarvitaan erillinen lupa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen pelkää lakimuutoksen olevan paluu menneille vuosikymmenille, jolloin varastettuja eläimiä myytiin laboratorioihin.

– Aikanaan saatiin sellainen lakimuutos, että Suomessa ei ole voinut käyttää irrallaan tavattuja koiria ja kissoja eläinkokeissa. Eläimet pitää olla kasvatettu koe-eläinkäyttöä varten, eikä niitä ei voi ostaa laboratorion ovelta. Uuden lain myötä laboratorioihin voi päätyä eläimiä keneltä tahansa kasvattajalta, trokarilta, jopa kadulta, sanoo Luukkainen.

Lakimuutosta maa- ja metsätalousministeriössä valmistellut eläinlääkintöylitarkastaja Tiina Pullola pitää pelkoa aiheettomana.

– Ensinnäkin koe-eläimiä ei osteta suoraan ovelta. Uuden lainkaan myötä ei voi testattavaksi ottaa mitä tahansa löytöeläintä, vaan erillinen lupalautakunta harkitsee tarkoin onko perusteita sille, että esimerkiksi villikissaa käytetään koe-eläimenä, vai onko koe mahdollista tehdä eläimellä, joka on varta vasten kasvatettu laboratoriokokeita varten, sanoo Pullola.

"Löytöeläimillä ei testata meikkejä"
Kuvituskuva: AP
Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöylitarkastaja Pullola painottaa, ettei löytöeläimiä voi käyttää esimerkiksi meikkien testaukseen.

– Uuden lain myötä villikissoja voi käyttää vain niihin tutkimuksiin, jotka kohdistuvat nimenomaan villikissoihin. Niillä ei voida testata esimerkiksi uusia lääkkeitä tai kemikaaleja, joita voidaan testata myös laboratorioeläimillä.

Pullolan mukaan esimerkiksi seurantapannan laittaminen villikissalle vaatii uuden lain mukaan luvan, koska villiintyneen eläimen kiinniotto ja pelkän seurantapannan asettaminen aiheuttaa sille yleensä neulanpistoon verrattavaa kärsimystä, mikä on eläinkokeeksi määrittelyn raja.

Villikissoja seuraamalla voidaan tutkia myös niiden ekologisia vaikutuksia, esimerkiksi kuinka paljon ne syövät pikkulintuja.

– Jos poikkeusmahdollisuutta ei sisällytettäisi lakiin, olisi villikissojen käyttö tutkimuksissa mahdollista vain niin, että eläimiä seurataan luonnossa ilman kiinni ottamista tai mahdollisia veri- ja muita näytteitä otetaan vain lopetetuilta eläimiltä, Pullola sanoo.

Sirullista kissaa ei tutkita ilman lupaa
Jos villikissalta löytyy siru, ei kissaa voi lain uudistuksen jälkeenkään käyttää koe-eläimenä ilman omistajan lupaa.

Eläinlääkintöylitarkastaja Tiina Pullola sanoo, että löytökoiran kohdalla syy tehdä eläinkokeita voi olla esimerkiksi geenikartoitus.

– Nyt jo ihmisten lemmikkikoirilta kerätään luvan kanssa verinäytteitä tieteellistä tutkimusta varten, kun selvitetään esimerkiksi perinnöllisiä sairauksia. Laboratoriokoirilta ei saada sitä tietoa mitä kotikoirilta saadaan.

EU:n koe-eläindirektiivien mukaan uudistettu koe-eläinlaki on eduskunnan käsittelyssä, ja sen on tarkoitus tulla voimaan pian, mahdollisesti vielä tämän kevään aikana.

Koe-eläinlakiin tulossa muutos
– Nyt voimassa oleva laki kieltää irrallaan tavattujen koirien, kissojen ja muiden kotieläinlajeihin kuuluvien eläinten käytön eläinkokeeseen.
– Eläinkokeena ei kuitenkaan tällä hetkellä pidetä eläintautitilanteen seurantaa ja selvittämistä varten tehtävää näytteenottoa eläimestä.
– Uuden lain myötä tieteellisiin tarkoituksiin tehtävät eläintautitutkimukset luokitellaan eläinkokeiksi, ja ne edellyttävät eläinkoeluvan hankkimista
– Uuden lain mahdollistamien eläintautikartoitusten avulla voidaan tutkia esimerkiksi levittävätkö villiintyneet eläimet tauteja toisiin eläimiin tai ihmisiin.
– Koe-eläinlaki pyritään saamaan voimaan mahdollisesti vielä tämän kevään aikana. Laki on eduskunnan käsittelyssä.
(lähde: MMM)"

mtv3.fi

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2013/04/1741023/lakimuutos-loytoelaimia-saa-jatkossa-kayttaa-koe-elaimina

Vieras

#277

23.04.2013 18:33

Lain myötä asioita ollan oikeasti tiukentamassa: siinä, missä ennen myös villiintyneitä lemmikkejä/irrallaan olleita lemmikkejä saatiin ilman viranomaisen lupaa testata tautien ym. varalta (ts. ottaa verinäytteen), niin uuden lain myötä tällainen verinäytteet otto (pistäminen) ei ole enää sallittua ilman pitkän prosessin kautta hankittua lupaa koe-eläinlautakunnalta (prosessi on kallis ja lupaa tehdä koe ei voi kuka tahansa hakea, siihen pitää olla ehdottoman pätevät perustelut). Jos joku haluaa napata luonnosta kulkevia tai kotipihoissa olevia eläimiä ja kiduttaa niitä, voi hän tehdä sen ilman luvan hakemistakin - kyse ei silloin ole kyseisessä lakipykälässäkin tarkoitettu laillinen koe-eläintoiminta, vaan täysin laiton varkaus ja eläinsuojelurikkomus, johon kuka tahansa voi ääliömäisyydessään ja lakia noudattamatta jättämällä syyllistyä.
Stadin Kundi

#278 Tiedonjyvänen kaikille

23.04.2013 18:33

Ymmärrättehän että jos näitä kokeita (otetaan dna-näyte kulkukoiralta etc.) ei tehdä. Saattaa käydä niinkin että esimerkiksi rabies pääsee leviämään myös niihin teidän (ja minun) kotieläimiin.
Jestas!

#279 Re: Ja hengittäkääs taas vähän...

23.04.2013 18:34

#49: - Ja hengittäkääs taas vähän...

Ja uskomattoman naivia on myös kuvitella, että eläimelle helpompi ratkaisu on koe-eläimeksi joutuminen, kuin eläimen lopettaminen. Kauhistelen todellakin koe-eläinten kohtaloa, enkä niiden lopettamista. Löytöeläimiä aktiivisesti myös sijoitetaan uusiin koteihin ja lopettaminen tapahtuu vasta, mikäli eläin on soveltumaton uudelleen sijoitettavaksi.


Vieras

#280

23.04.2013 18:36

Ainoa, mikä tuossa muuttuu, on se, että ennen saatiin ottaa eläimestä verinäyte sen kummempia lupia anomatta, kun taas nyt joudutaan hakemaan siihen pieneen pistämiseenkin oikea lupa.
Stadin Kundi

#281 Re: Re: Ja hengittäkääs taas vähän...

23.04.2013 18:45

#279: Jestas! - Re: Ja hengittäkääs taas vähän...

Ymmärräthän sinä sen että ei niitä löytöeläimiä viedä minnekkään laboratorioon. Oletko edes lukenut tuota lakialoitetta? Minä olen.

Tiesitkö sitä että koe-eläimeksi luokitellaan myös sudet joilla on kaulassaan seurantapanta? Kaikki eläimet joita tutkitaan tieteellisiä tarkoituksia varten, luokitellaan koe-eläimiksi.

Tämähän on ihan EU-tason lakialoite. Suomessa ei ehkä kulkukoirat ole ongelma mutta muualla Euroopassa kyllä. Olisi kovin ikävää että esim raivotauti pääsisi leviämään kulkukoirista lemmikkikoiriin ihan vain sen takia että niitä verinäytteitä ei saa ottaa.

Koe-eläinlaitokset eivät muutenkaan voisi mitään löytöeläimiä käyttää tutkimustarpeisiinsa koska eihän kenelläkään ole niistä terveystietoja. Kukaan ei hyväksyisi koetuloksia missään vakavastiotettavassa tiedeyhteisössä. Tiesitko että koe-eläinkäyttöön kasvatettujen hiirien terveystiedot kantavat jopa sadan vuoden taakse.


Vieras

#282

23.04.2013 18:48

Allekirjoitin
eläinkokeilija

#283 Voi voi teitä tietämättömiä

23.04.2013 18:52

Nyt on mennyt kyllä puurot ja vellit täysin sekaisin tietämättömillä ihmisillä tässä asiassa. Mitään kotieläimiä ei tulla tuon lakiuudistuksen jälkeenkään käyttämään mihinkään tutkimuksiin, kun ei sellaisiin tutkimuksiin voi tutkija mitenkään luottaa. Ja kaikille teille jotka vaaditte eläinkokeiden lopettamista kokonaan, minä vaadin että lakkaatte käyttämästä kaikkia lääkkeitä heti! Ettäkä voi hyväksyä isovanhempienne tai vanhempienne käyttämiäkään lääkkeitä. Kaikki pois heti! Koittakaa parantaa itsenne vaikka valkosipuliuutteella jos satte vaikka sepsisksen :) Eläinkokeita ei voi mitenkään esim. lääketutkumuksessa ikinä korvata millään soluviljely tai tietokonemalleilla. Vai keksiikö joku teistä neropateista miten saan soluviljelyni kantavaksi testatakseni teratologisia vaikutuksia kehittyvään siköön ? Sitäpaitsi koeläinten pito ja kasvatus on niin jumalattoman kallista touhua, ettei sitä kukaan tee kuin juuri sen verran kun on (lain mukaan) pakko. Olen itsekin kieltäytynyt tekemästä jotain eläinkokeita, jotka olen arvioinut tieteelliseltä arvoltaan vähäisiksi, mutta jotkin asiat vain pitää testata kokonaisessa elävässä organismissa kaikkine soluinteraktioineen, hermoimpulsseineen ja kavutekijöineen päivineen, joita kaikkia ei koskaan voida mallintaa mitenkään muuten kuin tutkimalla asia elävässä eliössä. Kaikki eläinkokeet tehdään eettisen toimikunnan arvioimana ja hyväksymänä. Kaikki kosmetiikkaan liittyvät eläinkokeet tottakai pitääkin kieltää, mutta olisi moraalitonta olla kehittämättä uusia lääkkeitä parannettavissa oleviin tauteihin ja tähän valitettavasti tarvitaan eläinkokeita mm. uuden lääkkeen turvallisuuden arviointiin. Onneksi lakikin sen vaatii, joten ei eläinkokeet ole mihinkään häviämässä ja Suomessa ei tehdä ainoatakaan turhaa eläinkoetta, joten voitte lopettaa turhan huolehtimisen ja keskittyä esimerkiksi kolmannen maailman lasten asemaan.


Vieras

#284

23.04.2013 18:54

EI VITUSSA MITÄÄ HYVÄKSI KÄYTTÖÄ
kromi

#285 huh

23.04.2013 18:56

Vasta oli lehessä et joku meikkiyhtiö lopettaa koe eläinten käytön.. no tässä onki sit taas takapakkia koko asialle.. Suomi hyväksyy tän roskan iha varmasti. EU vetää Suomea ku pässiä narussa. EU sanelee ja Suomi on heti mukana.. Missä on eläinten oikeus. Lopetettais mieluummin ku kidutettais..
kromi

#286 Re: Voi voi teitä tietämättömiä

23.04.2013 19:01

#283: eläinkokeilija - Voi voi teitä tietämättömiä

Käyttäkööt sitte raiskaajia sun muita sekopäitä, mutta IHMISIÄ kokeissa. Ja mun puolset lääkkeet pois kokonaa ja eutanasia tilalle. Pidetään ihmiset vaa väkisin lääkkeitten avulla hengissä. Ja nykysin maailma pyörii liikaa lääkkeitten ympärillä. Ettikää pari lääkeriippuvaista nistii jostai puskasta ja testatkaa niillä :) tai miks et mee ite maistelee nappeja jos oot niin niitten puolella?


Vieras

#287

23.04.2013 19:04

Koe-eläinten käyttö kaupallisiin tarkoituksiin rajoitettava.
eläinkokeilija

#288 Re: Re: Voi voi teitä tietämättömiä

23.04.2013 19:07

#286: kromi - Re: Voi voi teitä tietämättömiä

No niin tämä vastaus kiteyttääkin sopivasti kiihkeimpien vastustajien ajatuskulun ja älykkyysosamäärän :) Kromi ei ole tainnut eläessään koskaan syödä esimerkiksi antibioottikuuria ? Ja sinusta olisi ok että ihmiset kuolisivat kulkutauteihin niinkuin ennen ?


Vieras

#289

23.04.2013 19:09

ei tätä voi enää ymmärtää... sairasta
Stadin Kundi

#290 Re:

23.04.2013 19:15

#289: -

Ethän sinä selkeästi ole ymmärtänytkään asiaa. Mene lukemaan se 75 sivuinen lakialoite läpi älä usko uutisia joka ovat irroitaneet tekstinpätkiä irti kontekstista.


Vieras

#291

23.04.2013 19:16

Hyvä Suomi!!!Eikö järjen pitäisi sanoa,että kehityssuunta suhteessa eläinkokeisiin tulisi olla ihan toinen??!!!
Stadin Kundi

#292 Re:

23.04.2013 19:18

#291: -

Niinhän se onkin. Nythän eläinkokeet kulkueläimillä tehdään vain entistä hankalammaksi. Ennen ei tarvinnut taudinkartoitustyöhön hakea mitään lupia... nyt tarvitsee. Ne luvat maksaa ja on hirveän paperisodan takana.


Vieras

#293

23.04.2013 19:27

Miten kukaan on edes voinut ehdottaa tällaista, aivan kamalaa.

Vieras

#294

23.04.2013 19:30

Pitäskö sitte alkaa löytö lapsiaki käyttää koekaniineina? TÄÄ ON MAAILMAN SURKEIN AJATUS TEILTÄ!!!!!!! Eläimet joko löydetyt tai luonnossa elävät ovat YHTÄLAILLA ELÄMÄ niinkun on IHMINENKIN. parempi sit olla myymättä yhtää mitä sellasta mitä pitää jollain elävällä testata, testatkaa vapaaehtosilla ihmisillä jos on pakko jotain rääkätä.

Vieras

#295

23.04.2013 19:38

Minun mielestä tuo on ihan älytöntä että eläimiä käytetään kokeissa. Jos joku niistä ihmisistä yrittää viedä mun kissan tai koiran niin ammun niitten aivot ulos siitä hyvästä.
adressi tyhmien steriloimiseksi heti käyntiin

#296 Nillittäjät LUKEKAA se aloite älkääkä sitä staran idioottimaista artikkelia...

23.04.2013 19:39

... niin ymmärtäisitte että täässähän ollaan juurikin tekemässä testaamista luvanvaraiseksi, toisin kuin se oli ennen. Miten voi Suomessa olla näin aivotonta jengiä vaikka kuin menestytään pisakokeissa ja ollaan muka fiksuja. Jessus että huvittaa tämä nillitys :)

Vieras

#298

23.04.2013 19:39

Moraalitonta!
juttuseuraa viiskymppiselle

#299 lemmikkikielto voimaan heti

23.04.2013 19:41

Kaikenlainen eläinten lemmikkinä pitäminen pitäisi kieltää. Ei ihmisellä voi olla oikeutta pitää eläintä lemmikkinä. Eläin kuuluu luontoon ja siellä sitä on miellyttävä katsella.
Kaiken karvaiset alistajat pitävät itsellään lemmikkiä, jota sitten voivat käskeä ja osoittaa olevansa jotain suurta, yhden eläimen diktaattori. Toinen lemmikkejä vangitseva ihmistyyppi on hoivaviettiset. Lemmikkieläin otetaan paijattavaksi, vaikka lemmikki itse siitä ei välittäisikään. Omista lajitovereista ei löydy paijattavaa tai käskytettävää, niin sitten tähän tehtävään alistetaan viaton eläin.
Nämä eläimiä vangitsevat ihmiset pitävät itseään parempina, koska he omasta mielestään hoitavat, jopa pelastavat eläimiä. Tuskin ovat parempia, vaan yleensä tyhmempiä, omahyväisempiä ja lihavampia kuin peruskansalaiset.

Vieras

#300

23.04.2013 19:53

jakakaa eteenpäin!