Ensihoitajien koulutuksen jatkuttava Tamk:ssa

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Ensihoitajien koulutuksen jatkuttava Tamk:ssa.


Vieras

#1

13.06.2013 16:59

Helppo tehdä tyhmiä päätöksiä rahan ja ammattiylpeyden nimissä. Kukapa kärsii? Potilaat.
EH

#2 Re:

14.06.2013 14:23

#1: -

Ei tässä nyt ole yksikään potilas kärsimässä. Ensihoidon koulutuspaikat vähenevät tasan nollalla (0) paikalla! Koulutus vain siirtyy Tampereelta Kuopioon. Tässä ei ole mitään kummallista. On tarve tehostaa toimintaa, ja keskittämällä tietyt opinnot tiettyihin paikkoihin saadaan kuluja pienemmiksi minimaalisella haitalla. Koulutuspaikat pysyvät samana, koulutuksen laatu saattaa jopa parantua, työvoima seuraa jatkossakin avoimia työpaikkoja niin Pirkanmaalla, Kuopiossa kuin Lapissakin jne... Koulutuksen sijainti on ainoa muuttuva asia.


Nyt olisi asiallista esittää pitäviä, perusteltuja näkemyksiä siitä, miksi ensihoidon koulutuksen pitäminen Tampereella on niin elintärkeää?

nimetön

#3

14.06.2013 16:33

Minusta on myös aika epäasiallista vedota ihmishenkiin tämän asian yhteydessä. Kuten julkisissa kirjoituksissakin on henkilöt kommentoineet " ensihoitajat ovat kotipaikkauskollisia". Tämä ei siis tarkoita sitä että he olisivat opiskelupaikkauskollisia. Opiskelupaikat eivät ole vähenemässä valtakunnan tasolla vaan niitä siirretään niihin ammattikorkeakouluihin jotka ovat valmiita panostamaan ensihoitajien koulutukseen, kouluja millä on vakituisia ensihoidon opettajia, jotka omaavat myös pitkän työhistorian sairaalan ulkopuolisesta hoidosta ( tamkissa tämmöisiä ei kuulemani mukaan ole ensihoidon koulutuslinjalla ollenkaan) Onko tämä sitten huono asia jos opiskelupaikat keskitetään niihin kouluihin missä ensihoidon koulutusohjelmaan panostetaan? Onko ensihoitajaksi haluava tarpeeksi motivoitunut jos hän ei viitsi vaihtaa paikkakuntaa opiskelun ajaksi, luulisin että tämmöisen opiskelijan tilalle löytyy näillä hakumäärillä se joka on tarpeeksi motivoitunut ja haluaa oikeasti opiskella ensihoitajaksi. En siis ehdottomasti ole puoltamassa ensihoitolinjan lakkauttamista mutta jos sen pitämistä halutaan puolustaa niin moni varmasti haluaisi kuulla niitä oikeita ja päteviä perusteluja asialle? Onko tamk sitoutunut antamaan resursseja ja kehittämään ensihoitajien koulutusta omassa koulussaan jos linja jää sinne?
Sanna Kauppinen
Adressin tekijä

#4 perusteluja

14.06.2013 17:53

Nimettömänä on helppo antaa kritiikkiä asiasta jos toisesta, toivoisinkin että voitaisi keskustella ihan omilla nimillä tärkeästä asiasta.

Mielelläni perustelen, miksi minä lähdin julkisesti puolustamaan Tamkin ensihoitajakoulutusta, tässä muutamia perusteluja, jotka mielestäni puoltavat Tamkin ensihoitajien koulutuksen jatkamista:

- Tampereen maantieteellinen hyvä sijainti
- yliopistosairaalan läheisyys
- ensihoitokeskuksen/ lääkäriyksikön kanssa yhteistyö
- polamkin kanssa yhteistyö
- Tampereen yliopiston lääketieteenopiskelijoiden kanssa yhteistyö (yhteiset simulaatioharjoitukset)
- Tampere ja lähikunnat tarjoaa hyvin harjoittelupaikkoja ensihoitajaopiskelijoille
- lähes 10 vuoden kokemus ensihoitajien kouluttamisesta, opetuksessa mukana kentän väkeäEntinen opiskelija

#5 Re: perusteluja

14.06.2013 18:46

#4: Sanna Kauppinen - perusteluja

Nimettömänä on mahdollisuus esiintyä, joten nimettömänä esiinnyn. Keskitytään mieluummin itse asiaan kuin osapuolten henkilöllisyyksiin.

 

"- Tampereen maantieteellinen hyvä sijainti"

V: Sijainti on kyllä hyvä mutta täysin yhdentekevä tämän asian suhteen. Vai tarkoitatko, että ensihoidon hakijamäärät mahdollisesti laskevat Kuopioon siirtymisen myötä? Tämähän voi toki olla mahdollista, mutta näin etukäteen sitä on vaikea tietää.

"- yliopistosairaalan läheisyys

- ensihoitokeskuksen/ lääkäriyksikön kanssa yhteistyö
- polamkin kanssa yhteistyö"

V: Eikös Kuopiossa ole myös yliopistollinen sairaala? En tiedä etäisyyksistä, mutta kaupungin sisäinen matkustaminen tuskin muodostaa ongelmaa. Ensihoitokeskuksesta ym. en osaa sanoa mitään, voi hyvinkin olla merkittävä asia. Kuulemani mukaan vuosi sitten aloittanut ensihoidon ryhmä ei tule saamaan hälytysajokoulutusta polamkilla, joten sekin yhteistyö jää torsoksi. Kuopiossa on sen sijaan pelastusopisto, jolla on varmasti paljonkin annettavaa ensihoidon koulutukselle ja vice versa.

"- Tampereen yliopiston lääketieteenopiskelijoiden kanssa yhteistyö (yhteiset simulaatioharjoitukset)"

V: Kokemani ja kuulemani perusteella tämäkin yhteistyö on edelleen vähän "niin-ja-näin"

"- Tampere ja lähikunnat tarjoaa hyvin harjoittelupaikkoja ensihoitajaopiskelijoille

- lähes 10 vuoden kokemus ensihoitajien kouluttamisesta, opetuksessa mukana kentän väkeä"

V: Eikö tätä ole saatavilla Kuopiossa?

sivustaseuraaja

#6

14.06.2013 18:51

Adressin tekijä laittoi perusteita ajamansa asian puolesta. Minun mielestä täällä saa kukin laittaa kommenttia niin nimettömänä kuin nimelläkin, kunhan keskustelu pysyy asiallisena. Itse olen lähipäivinä seurannut lehdestä ja nyt täältä keskustelua tämän asian tiimoilta ja mieleeni heräsikin muutamia kysymyksiä.

Onko näissä perusteluissa joku asia missä Tampereen koulu erottuu erityisesti edukseen? Mitä ei esimerkiksi siellä Kuopion koulussa mihin aloituspaikkoja ilmeisesti ollaan siirtämässä toteudu? Tai sitten jossain muussa kuin Kuopion koulussa.

EH nimimerkillä kommentoinut kyselikin että miksi juuri Tampereella koulun pitäminen on elintärkeää?
Säästöt muualta

#7

14.06.2013 19:57

Minkä takia koulutus täytyy lopettaa Tamk:ssa heti, kun on saatu kymmenessä vuodessa rakennettua toimiva opetussuunnitelma, koulutus on (korjatkaa jos olen väärässä) yksi Tamkin vetovoimaisimpia, valmistuneiden työllisyys erittäin hyvä ja ensihoidon ammattilaisista on koko ajan pula. Säästetään muualta jos kerran säästää tarvii, ja ruvetaan kouluttamaan ensihoitajia Tampereen lisäksi Kuopiossa.
Ketuttaa

#8 #8

14.06.2013 22:21

No läheppä täältä pirkanmaalta Kuopioon opiskelemaan näin peheellisenä!! Miehen työ ja lasten koulut täällä. Helppoa se on nuorten perheettömien lähteä mihin lystää vaikka ulkomaille opiskelemaan. Huutava pula OSAAVISTA ensihoitajista ja yksi ja ainut paikkako on Kuopio jossa osataan opettaa ja resussit on hyvät?
Sanna Kauppinen
Adressin tekijä

#9 Re: Re: perusteluja

14.06.2013 22:22

#5: Entinen opiskelija - Re: perusteluja

Tekemäni adressin pointti ei ole verrata eri oppilaitoksia, jotka ensihoitajia kouluttavat, vaan saada koulutus jatkumaan myös Tampereella. Mulla ei ole tietoa missä eh koulutus jatkuisi Tampereen sijasta, sinä puhut Kuopiosta, jossain mainittiin myös Oulu, mulla ei ole asiasta mitään tietoa.

Ensihoitaja-amk tutkinnon suorittaneista on pulaa, joten koulutettavien määrää ei missään tapauksessa saa vähentää. Jos nämä 20 paikkaa siirretään johonkin muuhun oppilaitokseen, missä ensihoitajia jo koulutetaan, niin vaarana on, että opetusryhmistä tulee liian suuria. Pienessä ryhmässä jokainen opiskelija saa enemmän niitä tarvittavia suorituksia ja toistoja. Isojen ryhmien kanssa ja myös silloin, jos opiskelijoita alettaisi ottaa kouluun sisään puolivuosittain niin harjoittelupaikat ( sairaala/ ambulanssi) olisivat varmasti kiven alla. Nyt jo tuntuu olevan haasteita harjoittelupaikkojen löytymisessä.

Ensihoitajaopiskelijat harjoittelevat myös sairaalan osastoilla, kisaavat paikoista sairaanhoitajaopiskelijoiden kanssa. Joten liialla keskittämisellä tämä asia hankaloituu entisestään. Pääasiassa harjoittelut ovat palkattomia, joten opiskelijat varmasti arvostavat sitä, jos harjoittelupaikka löytyy läheltä opiskelukaupunkia (tai kotipaikkakuntaa).

Tämän enempää en aio täällä keskusteluissa tätä asiaa puida sun tai kenenkään muunkaan kanssa. Sulla on sun mielipide ja mulla mun, kummankaan mielipide tuskin tästä muuttuu, vaikka kuinka kirjoiteltaisi. Päätökset tehdään muiden henkilöiden toimesta jossain ihan muualla.

 

 

 

 

Eh/pt

#10 Re: Re:

15.06.2013 14:48

#2: EH - Re:

Miksi siirtää koulutusta, kun osaavista ensihoidon AMK tekijöistä on huutava pula kentällä? Hoitotason autoja ei saada ajallaan kaikkiin paikkoihin, mihin niitä on suunniteltu, juurikin tekijöiden riittämättömyyden tähden. Ensihoitajien palkat tuskin laskisivat siitä jos yhdelle paikkakunnalle tulisi yksi mahdollinen opiskelupaikka LISÄÄ.

Oulussa alkaa vain joka toinen vuosi kyseinen koulutus. Säästöperuste tämän alan koulutuspaikkojen lakkauttamiseksi/siirtämiseksi toiselle paikkakunnalle on tyhjä. Osaajista on pula joten opiskelupaikkoja olisi syytä ennemmin lisätä kuin siirrellä.

Säästöjä voidaan repiä niistä koulutusohjelmista, joissa työllistymisprosentti ei ole 100%:a nähnykään. Kuin myös ylikalliista "kukankastelijoista"...

Tuija Rasku TAMK aikoinaan myös Kuopion koulutusyksiköt

#11 Keskitytään kehittämään

15.06.2013 21:59

Ensihoidon koulutus on hyvällä tasolla kaikissa niissä yksiköissä joissa sitä nyt tehdään. Myös TAMK:lla on käytössä vahva ja pitkän työkokemuksen omaava tukijoukko tuntiopettajani, mikä on mielestäni on paras tapa pitää ajankohtaisinta tietoa ja taitoa suoraan kentältä tarjolla opiskelijoillemme.AMK:n toimeen edellyttämä ylempikorkeakoulutason tutkinto vie sekä mehut että matkat kenttätyöskentelystä, joten on hyvä että koulutusta organisoi monessa liemessä keitetyt henkilöt, ja he myös tietävät ketä kentältä kannattaa käyttää tuntikouluttajana. Se että on hyvä hoitotason ensihoitaja ei ole yhtä kuin hyvä ensihoidon kouluttaja. Tietoa ja kokemusta löytyy mutta sen jakaminen herkille opiskelijoille ei ihan tule äidinmaidossa. Yhdessä tehtynä saadaa parasta ja ajankohtaisimpaan tarpeeseen vastaavaan tulosta.

Tampereella on hyvä ja vahva yhteistyöverkosto mm. muiden ammattikorkeakoulujen kanssa, kansainvälisesti olemme kutsuttuna EU:n ensihoidon koulutuksen kehittämishankkeessa muiden amk:ien tuella, simulaatiokoulutukset ovat ainutlaatuisesti lääketieteellisen tiedekunnan opiskeljoiden kanssa mitä entisillä opiskelijoilla mm. ei ole ollut aiemmin. Edelleen TAMK:lla on vahvat osallistujat koulutuksen ylläpidossa niin Pirkanmaan pelastuslaitoksen, POLAMK:n, Kuopion pelastusopiston ja Pirkanmaan ensihoitokeskuksen kanssa. Valtakunnallisesti hälytysajokoulutusta on nyt kehitetty niin, että TAMK:n ensihoidon opiskelijat pääsevät ensimmäisten joukossa testaamaan varsinaisen hälytysajokoulutuksen.Tuota ja monta muuta vahvuutta on sääli heittää nyt menemään.

Meistä kaikistahan se riippuu, että saamme Pirkanmaalaisen ensihoidon kehittymään. Kiitos kaikille tähän astisille kommentoijille ja allekirjoittaneille.
Alma

#12

26.06.2013 22:25

Myös Helsingissä on Eh-koulutusta. Mihin on hyvät kulkuyhteydet muualtakin suomesta.

Mitä tulee harjoittelujaksoihin niin sairaalan sisällä kuin sairaalan ulkopuolella, on totta että noista paikoista on ajoittain pulaa. Ei siksi, että ensihoitajaopiskelijoita olisi jotenkin paljon, vaan niille samoille harjoittelujaksoille sairaalaan menevät niin sairaanhoitajat, kätilöt kuin terkkaritkin (koskee jokaista kaupunkia missä on ko-koulutusta tarjolla). Opiskelijalla on mahdollista tehdä nuo harjoittelujaksot myös muualla eli vaikka siellä Tampereella, mistä varmaan saakin ainakin ambulanssi paikkoja jatkossa helpommin jos ko. koulutus siellä lakkaa.

Yleisesti on tiedostettu pula ensihoidon koulutuksen tarpeesta ja henkilökohtaisesti uskon, että ne koulut jotka tuota koulutusta jatkossa tarjoavat kiinnittävät huomiota jatkossa myös sisäänotto määriin. Kuten edellä on kirjoitettu on harmi heittää hukkaan jo olemassa olevaa tasokasta koulutusta. Toisaalta siinä on vastapallona se, että jos amk:it haluavat säästöjä, niitä syntyy lakkauttamalla mm. eh-koulutus minkä ylläpito on kallista, en tiedä kuinka paljon kalliimpaa kuin esim. sh-koulutuksen. Amk:it joutuvat kuitenkin nyt miettimään mitä koulutusta heidän kannattaa järjestää, että ylipäänsä säilyvät alueella hengissä.

Toki näin ensihoitajana toivoo, että tasokasta koulutusta on tarjolla jatkossakin useammassa paikassa. Hakijoita varmaan riittää.


Vieras

#13 Re: Re: Re:

05.08.2013 08:09

#10: Eh/pt - Re: Re:

"Säästöjä voidaan repiä niistä koulutusohjelmista, joissa työllistymisprosentti ei ole 100%:a nähnykään"

- mm. fysioterap. paljon ylitarjontaa ja työttömyys on kova paikka vastavalmistuville, koulutusta vastaavaa työtä ei löydy

* sivusta seurannut

Ensihoidon merkityksen huomaa vasta, kun apua tarvitaan

* hyvää, ammattitaitoista ja nopeaa apua saanut kiittää

 

Kommentoi adressia