Adressi Israelin tueksi!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Adressi Israelin tueksi!.

Tiedoksi:
Vieras

#451 TORSTAI 19.08.10

19.08.2010 15:02

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu katsoi ”kenraalien sodan” kehittyneen siinä määrin vaaralliseksi, että kehotti heitä maan edun nimessä palaamaan ruotuunsa ja lopettamaan keskinäisen ”sotansa”. Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi totesi puhuessaan IDF:n komentaja- ja henkilökuntaopiston 21. luokan päätöstilaisuudessa Tel Avivissa, että poliisin puuttuminen armeijan johdon keskeisiin kiistoihin ”haavoittaa kaikkia siihen osallistuneita”. Poliisi tutkii julkisuuteen päässyttä dokumenttia, jossa yhtä armeijan komentajaehdokasta pyritään osoittamaan toisia ansioituneemmaksi. Poliisi tutkii, onko dokumentti aito vai onko se väärennys. Dokumentti on ilmeisesti ollut usean johtavan kenraalin tiedossa, mutta he eivät ottaneet sitä todesta tai eivät halunneet puuttua asiaan.

IDF:N komentaja kenraaliluutnantti Ashekanzi selitti puheessaan keskiviikkona, että pahinta vahinkoa dokumentti ja siihen liittyvät poliisitutkimukset aiheuttaa kansalaisten luottamukseen armeijaan kykyyn suojella sitä, mikä on sen pääasiallinen tehtävä ja velvollisuus. Kolumnistit ovat tehneet siitä, että Ashkenazi pani viikkoja sitten saamansa dokumentin pöytä-laatikkoonsa eikä luovuttanut sitä puolustusministeri Barakille tai puuttunut asiaan kutsumalla dokumentin päähenkilön kenraalimajuri Galantin puhutteluun, häntä syyllistävän aiheen.
Ashkenazi sanoi luottavansa poliisin kykyyn selvittää armeijan uskottavuutta rapauttava asia mahdollisimman pian, jotta armeija voi palautua päiväjärjestykseen. ”Jos virhe on tapahtunut ja se löydetään, siihen puututaan välittömästi”, hän lupasi.
Median raporttien mukaan ainakin apulaiskomentaja kenraalimajuri Benny Gantz ja pohjoisen lohkon komentaja kenraalimajuri Gadi Eisenkot olivat tietoisia dokumentista puuttumatta siihen mitenkään. Miten tämä vaikuttaa Barakin valintaan uudesta komentajasta, on arvailujen varassa, joista media esittelee eri vaihtoehtoja. Hän voi joko nimittää virkaan kenraalimajuri Yoav Galantin – edellyttäen, että dokumentti on väärennös – tai valita jonkun ulkopuolisen.
Julkisuudessa levisi tieto, että Barak olisi pyytänyt pääministeri Netanyahua pysymään kiistan ulkopuolella eikä antaa lausuntoaan siitä. Barak kiistää tämän. (JP) http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185190

2. TURKIN lähetystössä välikohtauksen aiheuttanut palestiinalainen Nadim Injaz, jonka perhe asuu Ramallahissa mutta joka sanoo katkaisseensa suhteensa häneen, väitti olleensa Shin Betin ilmiantaja tai toimineensa sen palveluksessa, minkä Shin Bet kiistää. Poliisin mukaan hän toimi aktiivisena varkaana, hankkien elantonsa myymällä varastettuja tavaroita ja käyttänyt huumeita. Hänellä ei ole pysyvää osoitetta, vaan hän on asunut majataloissa.
Englannin lähetystöön 2006 tekemänsä vastaavanlaisen välikohtauksen jälkeen mies uhkasi surmata itsensä – vaikka hänellä oli silloinkin vain leikkipistooli - , ellei hänen vaatimuksiinsa suostuta tai aloittavansa hyökkäykset Israelissa, ellei hänelle anneta pysyvää asuinoikeutta tai kansalaisuutta Israelissa. Hän sanoo pelkäävänsä palata PA:n alueelle.

Nadim Injaz esitti vastaavia vaatimuksia myös Turkin lähetystöön tekemänsä hyökkäyksen aikana. Turkin lähetystön henkilökunta ei sallinut poliisin päästä lähetystöön, vaan halusi itse selvittää välikohtauksen ampuen lopulta miestä jalkaan, jota hän parantelee israelilaisessa sairaalassa. Tel Avivin piirioikeus määräsi hänet pidätettäväksi viikon ajaksi. Tullessaan oikeustaloon jalka paketoituna hän huusi: ”Kehotan kaikkia ilmiantajia tappamaan juutalaisia. Mahmoud Abbas myrkytti Jasser Arafatin panemalla myrkkyä hänen pitaansa. Kaikkien ilmiantajien tulisi tehdä hyökkäyksiä lähetystöihin.” (JP) http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185184

3. YK:N pääsihteeri Ban ki-Moon julkisti keskiviikkona YK:n laatiman selostuksen, jossa esitetään miten Israel ja palestiinalaiset reagoivat YK:n ihmisoikeusneuvoston nimissä suoritetun ns. Goldstonen raportin syytöksiin sotarikoksista ja eri lakien rikkomuksista. Pääsihteeri totesi, että Israel on suorittanut 150 tutkimusta oletetuista virheellisyyksistä ja tapauksista, joissa lakia on voitu rikkoa, avannut 47 rikostutkimusta ja kehottanut syytöstoimien aloittamista neljää sotilasta vastaan ei tilanteissa.

Palestiinalaiset eivät pääsihteerin esittämän selostuksen mukaan ole tehneet yhtään mitään. Palestiinalaisten raportin laati Palestiinan Auktoriteetti, mutta se ei näytä sisältävän minkäänlaista esitystä Hamasin taholta. Ban ki-Moonin esittämä selostus ei kommentoi enempää Israelin kuin PA;n esittämiä raportteja, vaan esittelee niissä selostetut asiat. Selostus on 247-sivun mittainen. Pääsihteeri tähdensi kansainvälisen lain noudattamista ja kehotti toimiin asioissa, joissa on havaittu varteenotettavia syytöksiä tai rikkomuksia.
Viime marraskuussa YK:n 192 jäsenen täysistunto antoi PA:lle kolme kuukautta aikaa laatia raporttinsa 2008-2009 Gazan talvisodasta, ja helmikuussa lisäsi kummallekin osapuolelle viisi kuukautta lisäaikaa raportin laatimiseksi.
Eläkkeellä oleva Etelä Afrikan entinen tuomari Richard Goldstone laati YK:n ihmisoikeus-neuvoston antamalla mandaatilla 575-sivuisen raportin Gazan cast lead operaatiosta, jossa 13 israelilaista ja 1400 palestiinalaista sai surmansa. Israel kieltäytyi silloin toimimasta yhteistyössä Goldstonen komitean kanssa syyttäen, että sen saamassa mandaatissa jo esitettiin yksipuolinen tuomio IDF:n toimista.
Sekä Israel että PA tuomitsivat raportin yksipuolisena, joskin vastakkaisin perustein.

PA:N RAPORTIN laati Palestiinan Riippumaton tutkimuskomissio, jonka PA perusti mutta joka sanoo menettäneensä yhteytensä Gazaan Hamasin kaapattua siellä vallan 2007. Raportissa viitataan, että ”luvut ja tosiasiat puhuvat puolestaan”, mutta syytti ”Israelin toimineen ilman pelkoa rangaistuksesta, kansainvälisestä laista välittämättä ja pidättäen oikeutuksen mielivaltaisesta, suhteettomasta, kollektiivisesta rangaistuksesta Palestiinan kansaa kohtaan, ikään kuin sen toimilla ei olisi mitään rajoitteita.” PA:n raportissa todetaan, että Hamasin kaapattua vallan Gazassa oikeusinstituuttien toimintaa rajoitetaan, mikä on johtanut lukuisiin kansainvälisen lain rikkomuksiin vaikuttaen negatiivisesti ihmisoikeuksiin Gazassa. Raportissa tähdennetään, että ”tästä huolimatta IDF:n cast lead operaation aikana suorittamat kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien rikkomukset eivät ole vertailukelpoisia Hamasin Gazan kansaa vastaan suorittamien rikkomusten kanssa”. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185229

4. ISRAELIN ja Turkin välien hämärtyessä ja siirtyessä jonnekin epäselvään todellisuuteen Israelissa puntaroidaan, voivatko suhteet Kreikan kanssa korvata menetetyt edut, mitä Turkin suhteet tarjosivat. Vastaus tähän kysymyksen ei ole aivan yksiselitteinen jo pelkästään siksi, että Kreikan edelliset hallitukset ovat suhtautuneet varsin torjuvasti ja jopa vihamielisesti Israeliin. Kreikassa mielenosoittajat syyttävät Israelia ”lasten ja naisten murhaajiksi” ja palestiinalaisten pitämisestä suljetuissa enklaaveissa, joista ei käytetä nimitystä ghetto, mutta lähellä sitä kuitenkin. Kreikassa toimii kaksi aktiivista äärivasemmistolaista (kommunistista) puoluetta, jotka osoittivat mieltään Netanyahun Kreikan vierailun aikana ja kannattavat palestiinalaisia Lähi Idän konfliktissa. Ne jopa pystyttivät Palestiinan lipun Acropolis-kukkulalle ennen Netanyahun vierailua tunnetulla turistikohteella.

TOISAALTA Kreikka taisteli liittoutuneitten puolella vastustaen natsien valtaa ja sen kansa kärsi yhdessä juutalaisten kanssa Saksan lyhyen Kreikan miehityksen aikana, vaikka juutalaiset olivatkin natsien varsinainen kohde. Turkki sen sijaan pysytteli puolueettomana toisen maailmansodan aikana. Muslimimaana Turkilla on aivan erilaiset vaikutus-mahdollisuudet arabimaissa kuin Kreikalla, joka on kristitty-enemmistöinen maa. Kreikan ortodoksi-kirkolla on lisäksi runsaasti uskonnollisia kohteita Israelissa. Tämän uskotaan lisäävän kreikkalaisten turistien vierailua Israelissa suhteitten parantumisen myötä ja turismi-haravien siirrettyä mielenkiintonsa Kreikan tarjoamiin mahdollisuuksiin. Mutta ei ole väheksyttävä sitä Israelin 400 000 turistin määrää, jotka perinteisesti viettivät lomansa Turkin turismikohteissa, mutta jotka ovat joutuneet etsimään uusia kiinnostuksen kohteita Turkin suhteiden viilentyessä. Kreikan asukasluku 13 miljoonaa ei vastaa turkin 63 miljoonaa.

TALOUS on ymmärrettävästi yksi suurimpia mielenkiinnon kohteita, joita nyt tarkastellaan kasvaneella innolla. Kreikka pitkäaikaisena EU:n jäsenenä tarjoaa entistä paremmat mahdollisuudet päästä Euroopan markkinoille, eikä Kreikan NATO-jäsenyys ole ollenkaan negatiivinen tosiasia. Israelilla on tarjota runsaasti teknologian ja varsinkin haitek-alueen osaamistaan sotilasteollisuuden ohella, mikä oli tärkeällä sijalla Turkin suhteissa.
Suhteet tuskin muuttuvat kovin nopeasti, ensin on varottava seuraavaa askeltaan, mutta alku näyttää lupaavan hyvää, jos uskoa riittää molemmin puolin. Kreikka ei ehkä omaa samaa itseoikeutettua asemaa kuin Turkki toimia rauhanvälittäjänä, mutta lähitulevaisuus näyttää. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=185222

5. UUTISOTSIKOITA
- Turkki kieltää, että sillä olisi vastakohtaisuuksia USA:n kanssa kieltäytyessään äänestämästä Iranin pakotteiden puolesta ja tukiessa Iranin ydinsuunnitelmaa. (JP)
- Iran esitti valituksen YK:lle siksi, että se katsoo USA:n uhkaavan maata sotilaallisilla iskuilla sen ydinsuunnitelman toteuttamisen vuoksi. IAEA:n tarkastajien oletetaan olevan paikalla Venäjän ladatessa Bushehrin atomivoimalan lauantaina. Iranin kansallisen Iranin-Amerikan neuvoston presidentti Trita Parsi sanoo uskovansa, ettei ole todellista uhkaa USA:n tai Israelin sotilaallisista iskuista Irania vastaan lyhyellä tähtäyksellä, eli kahden seuraavan vuoden aikana. Hän uskoo neuvottelujen mahdollisuuteen. (JP)
- USA esitti voimakkaan vastalauseen Sveitsin energiajätin EGL:n solmittua 18 miljardin USD kaasutoimitussopimuksen Iranin kanssa. (JP)
- Saksan liittokansleri Angela Merkel ei painostuksesta huolimatta halua sulkea Iranilaista pankkia (EIH) Hampurissa. Pankin väitetään siirtäneen miljardi USD Iraniin ballististen ohjusten rakennusohjelman toteuttamista varten. Merkel selittää, että EIH pankki Hampurissa on taloudellinen instituutti Saksan tarkkojen valvontamenettelyjen alaisena, eikä sillä ole siten mahdollisuutta toimia vastoin valtion asettamia rajoituksia. (JP)
- Muslimit ovat esittäneet voimakkaita vastalauseita Jerusalemin puhtaanapitolaitoksen poistaessa tekaistuja hautapaikkoja Mamilla hautausmaalla Jerusalemin keskustassa. He syyttävät hautausmaan pyhyyden loukkaamisesta, vaikka he pystyttivät sinne yli 300 tekaistua hautapaikkaa voidakseen sen varjolla vaatia omistusoikeutta maahan. (JP)
- IDF:n parissa hämmästellään syytöksiä varkauksista ”flotilla” välikohtauksen yhteydessä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3939674,00.html
- Yksi IAF:n äsken tuhoamista tunneleista alkoi Gazan keskiosalla ja päättyi lähellä Beerin kibbutsia Israelin puolella. Sen kautta lienee ollut tarkoitus soluttaa terroristeja Israelin puolelle. Samanlaisia yrityksiä on havaittu ennenkin. IDF pelkää, että Hizbullah on kaivanut samankaltaisia tunneleita Libanonin puolelta rajan ali Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139204
- Israel tulee vahvistamaan Turkin lähetystön vartiointia äskeisen tapauksen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139201
- Sheikh Jarrahin muslimit ovat tehneet valituksia poliisille, että lähiöön muuttaneet juutalaiset ovat piesseet arabinaisia lähiössä. Eräs juutalainen käveli arabimiesryhmän ohi, kun nämä alkoivat hyökkäillä häntä vastaan. Mies kutsui paikalle poliisin, mutta läheisten talojen arabit syyttivät miehen hyökänneen arabinaisen kimppuun. Onneksi paikan turvallisuuskamerat todistivat juutalaismiehen puolesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139193
- Islamin ääriryhmän jäsenet ampuivat Gazassa 62-vuotiaan naisen Jabriyeh Abu Kanasin, jonka väitettiin harjoittaneen noituutta. Palestiinan ihmisoikeuskeskus tuomitsi murhan syyttäen, että Gazassa vallitsee laiton kaaos. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139194
- Diaspora-asiain ministeri Yuli Edelstein sanoo olevansa täysin tietoinen yksipuolisten vetäytymisten mielettömyydestä ja lupaa, ettei sellaisia enää suoriteta Israelissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139198
- USA:ssa kohistaan, mitä tehdä sille, että WTC:n tuplatornien tuhoamisen vuosipäivä sattuu samalle päivälle 11.09. kuin muslimien paastokuukauden ramadanin loppuminen, jolloin muslimit kaikkialla maailmassa viettävät suurta Eid el-Fitr juhlaa ja mässäilyä. http://www.haaretz.com/news/international/muslims-brace-for-backlash-over-sept-11-eid-el-fitr-celebrations-1.308966

Tiedoksi:
Vieras

#452 PERJANTAI 20.08.10

20.08.2010 15:54

1. VENÄJÄN diplomaatit Jerusalemissa vakuuttavat, ettei Israelilla ole mitään pelättävää Iranin juuri valmistuneen Bushehrin atomivoimalan taholta, jonka uraanisauvat aktivoidaan lauantaina avajaisseremonian yhteydessä. Voimalan valmistuminen ja käynnistäminen sähköä tuottavaksi laitokseksi on tulos pitkälle operaatiolle, jonka aloitti shaahi Reza Pahlavi 1979 aluksi ranskalaisten asiantuntijain johdolla, mutta jota heidän vetäytyessään siitä Venäjä on jatkanut yhteistyössä Iranin asiantuntijain kanssa.
BUSHEHRIN voimala alkaa tuottaa sähköä noin kuukauden kuluttua.
VENÄLÄISET diplomaatit ja sen ydintutkimuksen johtaja Sergei Kiriyenko vakuuttavat, että laitos on IAEA:n tarkastajien silmien alla kaiken aikaa alkaen Venäjän toimittamien 3.5 %:n tasoon rikastettujen uraanisauvojen asentamisesta reaktoriin, sen toiminnan aikana ja käytetyn polttoaineen palauttamiseen Venäjälle. Kriitikot varoittavat, että Iran voi erottaa osan Venäjän toimittamasta alhaiseen tasoon rikastetusta uraanista ja jatkaa sen rikastamista omissa rikastuslaitoksissaan.

Sergei Kiriyenko sanoi televisioidussa haastattelussa pääministeri Vladimir Putinin kanssa, että Bushehrin voimalan valmistuminen ja sen toiminnan alkaminen osoittavat, että Venäjä aina toteuttaa sopimuksensa.
YK:n turvallisuusneuvosto kovensi Iranille asetettuja sanktioita siksi, ettei se ole suostunut IAEA:n esittämiin menetelmiin Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisen valvontaan kaikilla tasoilla. YK:n epäilyksiä ovat ruokkineet paljastukset, joista Iranin salaa rakentama uraanin rikastuslaitos lähellä Teherania on yksi osoitus. Israel on kuitenkin tyytymätön asetettujen sanktioitten kykyyn estää Irania valmistamasta ydinpommia. USA:n hallitus on Obaman johdossa muuttanut alun myönteisyydestä varovaiseen kritiikkiin Iranin todellisia aikomuksia kohtaan, mistä on osoituksena sen asettamat omat boikottitoimensa, jotka ovat kovemmat kuin YK:n turvallisuusneuvoston asettamat. Presidentti Onama kuitenkin etsii edelleen mahdollisuuksia aloittaa keskustelut Iranin johdon kanssa ratkaisun löytämiseksi ilman sotilaallisia toimia, joihin sen armeija on kuitenkin tehnyt valmisteluja ja suunnitelmia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139223
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=185380

2. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoo japanilaisen Yomiuri Shimbun lehden haastattelussa perjantaina, että Iran on valmis aloittamaan uraanin vaihtokeskustelut välittömästi. ”Me lupaamme keskeyttää uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon, jos uraani-polttoaineen tarpeemme on tyydytetty”, hän todisti. Iran sanoo tarvitsevansa 20 %:n tasoon rikastettua uraania tutkimusreaktoriaan varten Teheranin lähellä.

AHMADINEJAD kritisoi Yhdysvaltoja ja länsimaita, että ne tavallisesti turvautuvat keskusteluja tarjotessaan uhkauksiin. Iranin kansaa pidetään ylpeänä ja omasta arvostaan kiinni pitävänä kansana, joka kokee tällaisen kohtelun kansallisena loukkauksena.
”Iranin kansa tukee neuvotteluja, mutta niitä tulee käydä arvostavassa ja tasapuolisessa hengessä. Ikävä todeta, että länsivallat tavallisesti turvautuvat uhkauksiin voidakseen säilyttää etulyöntiasemansa. Ei tämä ole keskustelua. Keskustelun tulee olla ymmärtäväinen, ei uhkaileva”, hän selvitti kantaansa.

NEW YORK TIMES kertoi web-sivullaan torstaina, että USA:n viranomaisten vakuuttelujen mukaan Iran tarvitsee ainakin vuoden ajan ydinpommin valmistamiseksi.
Israelin asiantuntijat ovat vakuuttaneet, että Iranin ydinpommi valmistuu kuukausien sisällä. He vakuuttavat, että jos tämä pystytään vahvistamaan, Israel voi turvautua ennalta ehkäisevään iskuun Iranin ydinlaitoksia vastaan vaikka yksin, ellei se saa tukea muilta. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=185402

3. USA:n armeijan 4. hyökkäysprikaati ja 2. jalkaväkidivisioona aloitti poistumisensa
Irakista torstaiaamuna ja siirtyi Kuwaitiin lopettaen samalla USA:n armeijan osallistumisen sotaan, jossa 4 400 USA:n sotilasta sai surmansa ja maksoi arviolta 1 triljoona USD.
Näin kertoo Debkafile (DF) artikkelissaan, jota referoin seuraavassa.
Artikkelissa todetaan, että Irakin sisäpoliittinen tilanne on kuolleessa tilanteessa nykyisen toimintahallituksen pääministerin Nouri al-Malikin kieltäydyttyä kokoomushallituksesta vaalit niukasti voittaneen Iyad Allawin Iraqiya puolueen kanssa. DF arvioi, että tämä asettaa Irakin alttiiksi arvaamattomille vaaroille. Kummankaan pääministeriehdokkaan puolue ei ole tarpeeksi voimakas hallitsemaan yksin, joten epäselvä tilanne jatkuu. DF arvioi, että tilanne voi johtaa valtion hajaantumiseen, jossa Irania kannattavat shia-muslimit voivat yrittää miehittää strategisia alueita ja öljyrikkaita kenttiä estäen Saudi Arabian tukemien sunni-muslimien suunnitelmat. DF:n mukaan Maliki on valmistellut sotaa asettamalla armeijan johtoon ja tärkeille upseeripaikoille shia-muslimeja, jotka ovat valmiit aloittamaan sotatoimet heti, kun amerikkalaiset joukot ovat poistuneet maasta. USA:n n. 50 000 sotilasta pidetään tarkoin vartioiduissa tukikohdissa, eikä niillä ole oikeutta puuttua maan sisäisiin asioihin.
Kenttä on siten avoin kehitykselle, joka voi alkaa koska vain. DF kertoo, että USA:n tiedustelun mukaan Malikille uskolliset joukot miehittävät laajan osan Bagdadia, Habaniyan, Ramadin, Tikritin, Fallujan sekä osia Anbar provinssista.
MALIKIN suunnitelmissa on murskata saudi Arabian suurella rahalla rakentamat tukikohdat ja alistaa sunni-yhteisöt neuvottelujen tai väkivallan kautta. Jos sota alkaa, DF:n arvion mukaan se voi kestää 2 vuotta, 2012 puoliväliin tai 2013 alkuun saakka.

DEBKAFILE arvioi artikkelissaan, että pohjoisen kurdit syyttävät Yhdysvaltoja aloittamansa tehtävän jättämisestä kesken ja altistamalla Irakin sisällissotaan. Kurdit ovat rakentaneet omaa Peshmerga armeijaansa, jonka he uskovat pystyvän erottamaan kurdialueet muusta maasta ja jopa miehittämään alueita sen ulkopuolelta Bagdadin johdon taistellessa maan eteläosissa. Varsinkin Kirkukin kaupunki ja sen alueen öljyrikkaudet ovat kurdien kohteina, jotka se haluaa varmistaa hallintonsa alle. Rajalinja kulkisi 250 km Bagdadista pohjoiseen.

IRANIN tiedusteluministeriö MOIS ja vallankumouskaartin al-Qods prikaatit ovat yhdessä Irakissa toimivien liittolaistensa kanssa laatineet suunnitelmia Basran öljyalueitten miehittämiseksi. Basran alue tuottaa 60 % Irakin raakaöljystä. Iran haluaa siepata myös shia-muslimien pyhät kaupungit Karbala ja Najaf. http://www.debka.com/article/8976/
Mielenkiinnon vuoksi viittaan kirjoitukseen alla olevassa osoitteessa, jossa kerrotaan muslimien aloittaneen maailman valloituksensa silloin, kun näet mustien lippujen lähtevän Korashanin kaupungista Iranin itäosassa. http://israelupdate.achlak.net/?page_id=318

4. DIPLOMAATTILÄHTEET kertovat haaretz.com web-sivun mukaan, että kvartetti on hyväksynyt lauselma-esityksen, jonka mukaan Israel ja PA kutsutaan Washingtoniin 02.09.2010 rauhankeskustelujen aloittamiseksi osapuolten kesken. Presidentti Barack Obama on lupautunut osallistumaan tilaisuuteen.
Päätöslauselman mukaan, jota ei ilmeisesti ole vielä julkistettu, mutta jonka luonnosversio on journalistien käytössä, keskustelujen tavoitteena on saavuttaa täysi yksimielisyys vuoden sisällä, eli vuoden 2011 puoliväliin mennessä. Jos yksimielisyyttä ei ole siihen mennessä saavutettu, kvartetti valmistautuu julistamaan Palestiinan valtion perustetuksi yksipuolisella YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä.

KVARTETIN aiemman lausunnon mukaan rauhankeskustelut tulee voida käydä 24 kuukauden sisällä, joten aikataulua on kiristetty vuodella.
PA vaatii selkeää agendaa eli asioitten käsittelyohjelmaa keskusteluille. Israel vastustaa tätä sillä perusteella, että sillä asetettaisiin ennakkoehtoja keskusteluille, joihin Israel ei suostu. Artikkeli ei vastaa kysymyksiin, miten nämä erimielisyydet on ratkaistu tai miten ne aiotaan ratkaista ennen syyskuun alkua.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/quartet-aims-to-start-mideast-peace-talks-september-2-1.309143
Jpost kertoo artikkelissaan samasta asiasta lisäten yksityiskohtia. Ulkoministeri Hillary Clinton on ollut aktiivisena pyrkien saamaan vastahakoiset tappelupukarit Netanyahu ja Abbas suostumaan kvartetin asettamiin ehtoihin, joita ei ole vielä julkistettu. Clinton on soitellut Jordanian kuninkaalle ja Egyptin presidentille saadakseen heidän tukensa esityksille. USA:n ulkoministeriön edustajan Crowleyn mukaan keskustelut aloitetaan joko Washingtonissa tai Egyptissä, Sharm al-Sheikh on ehdolla. Kvartetille ja Obaman hallitukselle näyttää tulleen kiire saada asia nopeasti etenemään. Obamalla on tietenkin oma lehmä ojassa, hän tarvitsee näyttöä edistymisestä edes jollain alueella. USA:n kansan mukaan 24 % katsoo, että Obama on muslimi ja hänen kansansuosionsa laskee tasaisesti yhä useamman uskoessa, ettei hän edes ole USA:n kansalainen eikä siten oikeutettu virkaansa. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=98546 http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=185382
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=192917

5. UUTISOTSIKOITA
- Kypros vakuuttaa, että jos sunnuntaina purjehtimisensa alkava Libanissa varustettu ”naisflotilla-alus” Maria pyrkii sen satamaan, se käännytetään pois, tai jos se tulee satamaan, sen matkustajat ja henkilökunta pidätetään ja lähetetään kotimaihinsa. Algerian varustama alus lienee sekin matkalla, siitä ei tiedetä enempää. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=185378
- Poliisi puhdisti Barakin ja Ashkenazin maineen Galant-dokumentin suhteen. Sen sijaan eversti Gabi Simoni, joka on Gabi Eisenkottin ystävä, tunnustaa antaneensa dokumentin TV-2:n uutisankkurille. Hän ei kuitenkaan ole sen laatija, vaikka uskoo sen aitouteen. Ashkenazi sanoo keskittyvänsä nyt IDF:n maineen puhdistamiseen puolustusministeri Barakin keskittyessä etsimään hänen seuraajaansa. http://www.haaretz.com/news/national/report-idf-colonel-admits-to-leaking-galant-document-1.309168
- IDF:n mainetta kaivaa uusi ilkeä tilanne joittenkin sotilaitten päästäessä FaceBookin sivuille kuvia, joissa he poseeraavat pidättämiensä palestiinalaisten kanssa, vaikka ne eivät sinänsä olekaan halventavia. http://www.haaretz.com/magazine/anglo-file/anshel-pfeffer-it-s-all-too-easy-for-israeli-rights-groups-to-call-the-idf-s-bluff-1.309128
- YK:n raportissa väitetään, että IDF estää Gazan asukkaita pääsemästä pelloilleen tai kalastajia apajilleen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/un-report-idf-barring-gazans-access-to-farms-fishing-zones-1.309022
- Al-Qaida valmistautuu hyödyntämään Israelin ja Iranin välistä sotaa, jonka se uskoo olevan väistämätön. Näin kertoo sunni-ryhmän nokkimisjärjestyksessä toinen komentaja Saeed al –Shehri Jemenissä Daily Beast lehden mukaan. Hän arvioi, että saudien antaessa ilmatilaa IAF:n koneille Iran hyökkää saudi-kohteisiin varsinkin sen eteläosissa Jemeniin liittyvillä alueilla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=185413
- Hollanti pyrki pelastamaan juutalaisia II maailmansodan aikana; maan 140 000 juutalaisesta 100 000 kuoli natsien käsissä. Mutta nyt Hollanti on yksi pahimmista anti-semiittisistä maista Euroopassa, kertoo Isi Leibler artikkelissaan. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=185195
- IDF aikoo ottaa käyttönsä uuden tarkan ohjusjärjestelmän. Sen järjestelmä hyödyntää GPS-järjestelmää, minkä johdosta ohjusten tarkkuus on 10 m:n säteellä. Ohjus, tai raketti, tuhoaa tykistöpattereita ja komentokeskuksia, se asennetaan kuorma-autoon. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185396

Tiedoksi:

#453 SUNNUNTAI 22.08.10

22.08.2010 20:52

1. SEKÄ Israel että PA ovat antaneet suostumuksensa osallistua rauhankeskustelujen uuden vaiheen aloittamistilaisuuteen Washingtonissa 02.09.2010. Obama kutsui mukaan Egyptin presidentin Hosni Mubarakin ja Jordanian kuninkaan Abdullah II:n, joiden kanssa hän keskustelee erikseen ja osallistuu heidän sekä Netanyahun ja Abbasin kanssa yhteisiin gala-illallisiin 01.09., eli keskustelujen aloittamispäivän edellisenä iltana.
ASIASTA ilmoitti selvästi ekstaasiin kiihottunut ulkoministeri Hillary Clinton, joka myös osallistuu keskustelujen alkamistilaisuuteen, päätellen kuvista, joissa hänen hymynsä on reväistä hänen leukaperänsä. Hän kertoi, että PA:lla oli lukuisia vaatimuksia alkaen täydellisestä setlementtien rakennuskiellosta aina Jerusalemin asemaan saakka, mutta että he lopulta joutuivat luopumaan niistä ja suostuivat Netanyahun vaatimukseen, ettei keskusteluille aseteta ennakkoehtoja. Ainoa vaatimus, jonka he saivat läpi, on USA:n lupaus, että keskustelut kestävät vuoden ajan, jonka aikana sovitaan kaikista kysymyksistä.
CLINTON kertoi myös, että keskusteluja käydään jatkossa monessa paikassa, ei pelkästään Washingtonissa, minkä oletetaan vihjaavan, että niitä käytäisiin Jerusalemissa ja Ramallahissa. Netanyahu on toistellut olevansa valmis matkustamaan minne vain, joten siinä ei liene ongelmia, mutta miten se sopisi palestiinalaisten pirtaan, on kokonaan toinen kysymys. Lukuisat palestiinalaisryhmät syyttävät Abbasia antautumisesta USA:n ja Israelin painostuksen alla.
OBAMAN nimittämä Lähi idän erikoislähettiläs George Mitchell puhui myös journalisteille, mutta hän vältteli kysymyksiä aikataulusta todeten, että USA:n toiveena on saada sopimus valmiiksi vuoden aikana, johon Netanyahu itse viittasi eräässä puheessaan. Toiseksi hän sanoi, että Israel ja PA saavat itse sopia, millaisten raamien sisällä keskusteluja käydään ja missä järjestyksessä niistä sovitaan. Hän lupasi olevansa käytettävissä aina, jos hänen apuaan tarvitaan sovitteluissa, mutta ettei hänellä ole jatkuvaa roolia keskusteluissa.
NETANYAHU ei maininnut vastauksissaan journalisteille kvartetin asettamia raameja keskusteluille, mikä ei välttämättä huononna tilannetta vaan laajentaa liikkumisvaraa.
NETANYAHU lupaa, että sopimusluonnos alistetaan ensin Knessetin käsittelyyn ja sen jälkeen kansan ratkaistavaksi, mikä tarkoittanee neuvoa-antavaa kansaäänestystä.
Sen sijaan tarkkailijat eivät usko, että hänen nykyinen hallitusliittoutumansa tulee hyväksymään Netanyahun neuvotteleman sopimuksen, joka vaalilupauksistaan huolimatta suostui kahden valtion periaatteeseen ja suoriin keskusteluihin siitä PA:n kanssa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185527
2. PLO:N hallitus (executive comittee) käsitteli rauhankeskusteluja kokouksessaan Ramallahissa perjantaina antaen tukensa Abbsille keskustelujen aloittamiseksi. Tämän hallituksen jäsenet ovat Abbasin nimittämiä ”yes-miehiä”, eivät vaaleilla valittuja.
PA:n virkailija Ramallahissa vahvisti, etteivät amerikkalaiset antaneet heille mitään erikoislupauksia, mutta että heidän painostuksensa oli ennen näkemätön, jonka vuoksi PA oli pakotettu antamaan periksi. Hän kuitenkin selitti, että PA katsoo kvartetin esittämät raamit keskusteluille sitoviksi, mikä helpottaa heidän asemaansa. Hän selitti, että niissä todetaan setlementtien rakentamisen kieltäminen, Jerusalemin itäosien kuuluminen palestiinalaisille sekä että keskustelujen päämääränä on kahden valtion muodostaminen.
PLO:n hallitus totesi päätöksessään, että rakennuskielto setlementeissä sisältyy kvartetin vaatimuksiin, mitä PA tulee myös vaatimaan. Muutamat PA:n johtohenkilöihin kuuluvat ovat pyörtäneet aiemmin kielteisen kantansa ja kannattavat nyt Abbasia, mutta varoittavat rakennuskieltoasian nousevan ensimmäisten kysymysten mukana ehtona jatkokeskusteluille.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185528
3. Kvartetin lausuntoon sisältyy seuraavia päätöksiä.
- Kvartetti vakuuttaa pitäytyvänsä edellisiin lausuntoihinsa: Triestessä 26.06.2009, New Yorkissa 24.09.2009 ja Moskovassa 19.03.2010.
- Edellisissä lausunnoissa todetaan, että suorat kahdenkeskiset neuvottelut, jotka ratkaisevat kaikki lopullisen tilanteen kysymykset, tulevat johtamaan sopimukseen, johon osapuolet suostuvat, ja joka lopettaa ”miehityksen”, joka alkoi 1967, ja jonka päämääränä on itsenäinen, demokraattinen ja elinkelpoinen Palestiinan valtio eläen rauhassa ja turvallisesti Israelin ja sen naapureitten rinnalla.
- Kvartetti lupaa avustaa osapuolia neuvottelujen aikana, jotka voidaan päättää vuoden kuluessa, sekä sopimuksen toimeenpanossa.
- Kvartetti kehottaa osapuolia rauhallisuuteen ja pidättyvyyteen ja pidättymään kaikista provosoivista toimista ja kiihottavasta retoriikasta.
- Kvartetti kehottaa israelilaisia ja palestiinalaisia osallistumaan suorien keskustelujen alkamistilaisuuteen syyskuun toisena päivänä Washingtonissa pyrkimyksenä selvittää kaikki lopullisen tilanteen kysymykset ja täyttää molempien osapuolten toiveet.
- Kvartetin johtajisto haluaa tavata arabiliiton johtajiston Washingtonissa syyskuussa 2010 sen hetkisen tilanteen toteamiseksi.
Lausunnossa todetaan mielihyvällä arabien rauhanaloitekomitean kokouksen päätökset 29. kesäkuussa ja todetaan samalla onnistumisen edellyttävän alueellista tukea neuvotteluille ja PA:n samanaikaiselle valtion rakentamiselle sen pyrkiessä oikeudenmukaiseen, kestävään ja kaiken kattavaan alueelliseen rauhaan, kuten on hahmoteltu Madirin seurantaehdoissa, turvallisuusneuvoston lausunnoissa ja arabien rauhanaloitteessa. (JP)
4. EUROOPAN johtavien valtioitten edustajat kiittävät yksituumaisesti rauhankeskustelujen viriämistä uudelleen yli puolitoista vuotta kestäneen tauon jälkeen.
ENGLANNIN ulkoministeri William Hague onnitteli lämpimästi pääministeri Netanyahua ja PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia heidän päätöstensä johdosta osallistua suoriin keskusteluihin, kuten kvartetin lausunnossa aiemmin päivällä todettiin. Hän lupasi Englannin avustavan osapuolia kaikin tavoin, mikäli siihen on syytä, työskennellen yhdessä USA:n kvartetin ja EU:n kanssa.
Hague vieraillee Israelissa syyskuussa, tavaten sen aikana ulkoministeri Avigdor Liebermanin, joka ehdotti käyntiä paitsi Gazassa ja Ramallahissa Ranskan, Saksan, Italia ja Espanjan ulkoministereitten kanssa, myös Ashdodissa ja Sderotissa.
Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner ylisti myös keskustelujen alkamista viitaten kvartetin lausuntoon, jossa esitetään toiveita ja ohjeita keskustelujen onnistumiseksi.
Saksan liittokansleri Angelika Merkel esitti myös onnittelunsa päätöksestä aloittaa suorat keskustelut ja toivoi niille menestystä sanoen kompromissien tuovan tuloksia, jos osapuolilta riittää siihen tahtoa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185534
5. ISRAELIN valmistautuessa rauhankeskusteluihin muslimimaat Syyria ja Iran ovat asettaneet armeijansa hälytysvalmiuteen, kertoo Debkafile (DF). Niiden johtajien lausunnoissa todetaan, että Israelin armeijan johtoa riepottava skandaali on vain savuverho, jolla pyritään hälventämään epäilyt sotasuunnitelmista Irania ja Syyriaa vastaan. Iranin vallankumouskaartin IRGC edustaja ilmoitti DF:n mukaan perjantaina 20. elokuuta: ”IRGC on täydessä valmiudessa kohtaamaan lujasti USA:n ja Israelin hallitusten tyhmyyden.”
DAMASKOKSESSA Syyrian pääministeri Naji al-Otari kutsui hallituksensa kiireiseen istuntoon torstaina käskien sotilas- ja turvallisuusjoukkoja asettamaan palveluksensa ja yksikkönsä täyteen hälytysvalmiuteen.
MAHMOUD ABBASIA lähellä olevat tahot olivat kertoneet, ettei ole mitään aihetta aloittaa rauhankeskusteluja Israelin kanssa, koska Lähi Itä valmistautuu suureen yllätyssotaan.
Iranin IRGC:n johto antoi varoituksen torstaina, että jos USA ja Israel toteuttavat hyökkäysaikeensa, vallankumousarmeija tulee kohtaamaan ne kaikkialla maailmassa, viitaten tällä ilmeisesti terroritoiminnan aktivoimiseen. Iranin johdon viittausten mukaan se uskoo Galant-skandaalin olevan vain savuverho todellisen aikeen peittämiseksi.
DF kertoo, että kolumnistit USA:ssa puhuvat ja kirjoittavat avoimesti sodan mahdollisuudesta Irania vastaan. Jopa Israelin entinen USA:n lähettiläs Martin Indyck kirjoittaa, että suuremman todennäköisyyden mukaan sodan Irania vastaan aloittaa USA kuin Israel.
USA:n entinen ulkoministeri Lawrence Eagleburger totesi Iranin Bushehrin atomivoimalan aktivoimisesta 21.08.2010, että ”sen johdosta tullaan vielä sotimaan, jos Iran saa ydinpommin, se tulee myös käyttämään sitä.” Tähän sisältyy epäilys, ettei Iran tule palauttamaan kaikkea käytettyä polttoainetta Venäjälle, tai varastaa osan sen toimittamista uraanisauvoista jatkaen niiden rikastamista omissa laitoksissaan. Venäjän insinöörit aloittivat Bushehrin atomivoimalan 192 uraanisauvojen lataamisen lauantaina, joka kestää pari viikkoa. http://www.debka.com/article/8983/
DEBKAFILE kertoo toisessa artikkelissaan, että Israel ja USA ovat olleet kovin hiljaa Iranin ensimmäisen atomivoimalan aloittaessa toimintansa. Tämä johtunee DF:n saamien tietojen mukaan siitä, että USA ja Venäjä tekivät salaisen sopimuksen, jonka mukaan USA ei vastusta atomivoimalan käynnistämistä, jos Venäjä äänestää turvallisuusneuvostossa Iranin vastaisten sanktioitten puolesta. USA on myös hiljentänyt Israelin johdon äänekkäistä vastalauseista. USA:n ulkoministeriön lausunto, ettei Bushehr aiheuta Israelille mitään uhkaa, on DF:n mukaan virheellinen, kun huomioidaan Iranin johdon vuosia kestänyt salailutaktiikka, josta sen shia-muslimien johtama hallitus on kuuluisa. DF viittaa myös kiireeseen, jolla Bushehrin atomivoimalan aktivoiminen ja 192 uraanisauvojen (82 tonnia) lataaminen päätettiin viikon sisällä Putinin ilmoituksesta, mikä osoittaa valmistelujen alkaneen hyvissä ajoin.
DF näpäyttää myös Netanyahua todeten, että hän on toiminut vastoin aiempia lupauksiaan, minkä johdosta on oletettava hänen luistelemivan muissakin kysymyksissä, kuten Israelin turvallisuutta koskevien alueitten luovuttaminen arvaamattoman Palestiinan valtion vastuulle, joilla turvattaisiin Israelin runsaasti asuttama rannikkoseutu sekä Jordanjoenlaakso, jonne kaavaillaan NATO:n joukkoja, joissa olisi mukana USA:n sotilaita. http://www.debka.com/article/8984/
6. UUTISOTSIKOITA
- PA:n johto varoittaa, että suorat keskustelut tulevat epäonnistumaan, ellei Israel suostu PA:n vaatimuksiin. Toisaalta juutalaisasukkaat Juudeassa ja Samariassa varoittavat Netanyahua pettämästä äänestäjiään. He varoittavat, että PA:n käytös paljastaa sen todellisen päämäärän, eli Israelin tuhoamisen. PLO:n taholta todetaan, että pidettäköön aloitusseremonia Washingtonissa syyskuun alussa, mutta ettei PA:lla ole mitään aikomusta osallistua seuraaviin tilaisuuksiin ennen syyskuun 26. päivää nähdäkseen, jatkaako Netanyahu rakennuskieltoa Länsirannalla.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3941161,00.html
- Israelin ulkoministeriö sanoo, että Bushehrin atomivoimala on täysin hylättävä, vaikka
USA:n ulkoministeriön edustaja vakuuttaa, ettei Iran voi hyödyntää sitä ydinaseensa
valmistamiseksi, ja että toisaalta sillä on teknisiä ongelmia pommin valmistamiseksi.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3941117,00.html
- Unesco kieltää osallisuutensa kyseenalaiseen ”taidenäyttelyyn”, jossa esitetään
valokuvia ja Gazan lasten piirroksia. Näyttely kiersi Skotlannissa viime viikolla. Sen
nimenä on “Loss of Innocence”, viattomuuden menetys. Kuvat osoittavat IDF:n
sotilaitten hyökkäyksiä siviilejä vastaan. Niissä näytetään miten ihmiset menettävät
käsiään ja jalkojaan sekä raivaustraktorien tuhoavan asuintaloja haudaten ihmisiä
elävinä, sekä maatalousmaan tuhoamista. Näyttelyä levittää skottilainen ääriryhmä
Scottish Palestine Solidarity Campaign.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=185541
- Päärabbit Shlomo Amar ja Yona Meztger tutustuivat Josefin hautakammioon
Sikemissä ensi askeleena sen täydelliseen uudistamiseen. Palestiinalaiset ovat
järjestelmällisesti tuhonneet sitä ja polttaneet sen ainakin kahdesti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139216
- Presidentti Shimon Peres kutsui arabeja paastopäivän lopettamisaterialle, mutta sen
sijaan nämä osoittivat mieltään hänen asuntonsa ulkopuolella.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139218
- Ahmadinejad lähetti matkaan Iranin ensimmäisen ohjaajattoman pommikoneen.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=185562
- JP kertoo, että pääepäilty Galant-skandaalissa, everstiluutnantti Boz Harpaz (res.) on
läheinen armeijan komentajalle Ashkenazille, joka tuki häntä turvallisuustietojen
vahingoittamissyytösten aikana. Barak ei vahvista Ashkenazin kenraalinimityksiä
ennen kuin hän on nimennyt IDF:n seuraavan komentajan.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185552
- Poliitikko Beirutissa esittää Hizbullahin joukkojen liittämistä osaksi LAF:n armeijaa.
Naisflotillan matka Gazaan siirrettiin Kyproksen vastarinnan vuoksi.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=185418
Tiedoksi:

#454 MAANANTAI 23.08.10

23.08.2010 19:37

1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak nimitti kenraalimajuri Yoav Galantin ehdolle IDF:n seuraavaksi komentajaksi, 20. järjestyksessä. Galant on palvellut sekä meri- että maa-voimissa. Hänet tunnetaan rohkeana ja päättäväisenä komentajana, joka uskaltaa tehdä päätöksiä, myös hyökkääviä, vastoin varovaista Barakia, joka on osoittautunut ailahtelevaksi ja epävarmaksi johtajaksi. Galant, 51,suositti Gazan operaation jatkamista selvään voittoon ja myös Hamasin johdon kaatamista maailman mielipiteistä riippumatta, mutta hän ei saanut silloin kannatusta esityksilleen. Barak kuitenkin huomioi hänen johtajankykynsä.
ARMEIJAN nykyinen komentaja kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazin virkakausi päättyy ensi vuoden helmikuussa. Hänen tulevaisuutensa on epävarma; monet ovat vastaavassa tilanteessa ottaneet ”aikalisän” matkustaen jatko-opinnoille ulkomaille tai antautuen liike-elämän palvelukseen. Toisena pääehdokkaana ollut kenraalimajuri Benny Gantz, joka toimii IDF:n apulais-komentajana, siirtynee siviiliin.
BARAK kieltäytyi vahvistamasta Ashkenazin esittämiä kenraaliylennyksiä selittäen odottavansa, että hänen nimittämänsä komentaja-ehdokas käy ne läpi ja tekee omat ehdotuksensa. Tarkkailijat olettavat, että jos IDF:n komentajan nimityksen tarkoituksena on tasapainottaa armeijan sisäistä painetta ja epäluuloisuutta, kuten Barak selitti, Galantin oikea päätös olisi vahvistaa Ashkenazin esitykset, ainakin pääosin. Monet ennustavat, että Barakin sooloilu nimitysasiassa tulee aiheuttamaan suuria mylläköitä IDF:n sisällä ylennyksiä odottavien pyrkiessä pääsemään esille, eikä siinä aina pysty varomaan astumista naapurin varpaille. Yhtä moni kritisoi Barakin kiirehtimistä IDF:n komentajan valitsemisessa puoli vuotta ennen nykyisen komentajan kauden päättymistä, mikä supistaa hänen toimintavapauttaan ja halvauttaa hänen päätöksentekoaan ja armeijan vahvistamista, minkä hän on nähnyt toimintansa tärkeimmäksi toimeksi Libanonin kakkossodan ja Gazan puolitiehen jääneen operaation aiheuttamilta kolhuilta, mikä on rohkaissut Israelin vihollisia ja saanut ne toimimaan entistä julkeammin kyseenalaistaen avoimesti IDF:n todelliset kyvyt.
TÄMÄ ON vaarallista politiikkaa, sillä IDF on vahvempi kuin koskaan; vaikeus on ollut johdon kykenemättömyys, mikä kulminoitui varsinkin Olmertin pääministeri- ja Peretzin puolustus-ministerikaudella. Galant voi olla oikea mies jatkamaan armeijan johtamista siitä, mihin Ashkenazi sen uudisti korjaten esiin tulleet puutteet. Tämä nostaa ”temppelinharjalle” pääministeri Netanyahun, jonka täytyy pystyä nousemaan päiväpolitiikan ja henkilökohtaisen mielipiteitten ja mieltymysten yläpuolelle sekä pitää ohjakset tukevasti omissa käsissään. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185570
IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi onnitteli kenraalimajuri Yoav Galantia nimityksen johdosta luvaten työskennellä hänen kanssaan pyytäen samalla muita ehdokkaita, Benny Gantzia, kenraalimajuri Gadi Eisenkottia, kenraalimajuri Avi Mitzrahia sekä kenraalimajuri Gadi Shamnia pysymään armeijan palveluksessa IDF:n ja maan hyödyttämiseksi.
Pääministeri Netanyahu onnitteli sekä Barakia että Galantia onnistuneesta valinnasta toivoen tämän rahoittavan armeijan sisäistä liikehdintää. Hallitus vahvistanee Galantin nimityksen istunnossaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185587
2. RAUHANKESKUSTELUJEN alkamiseen liittyvistä toiveikkaista lausunnoista ja toivomuksista huolimatta tilanne kentällä on vähintään yhtä epäselvä kuin ennenkin. Presidentti Obaman yllättävä kutsu saapua toinen syyskuuta 2010 keskustelujen viralliseen avajaistilaisuuteen näyttää yllättäneen ainakin Mahmoud Abbasin, joka saatuaan jo vähän hitaanlaiset ellei peräti osaksi dementoituneet harmaat aivosolunsa liikkeelle alkoi ymmärtää, että Obama oli unohtanut kertoa hänelle tilaisuudesta etukäteen, onhan hän sentään koko tämän näytelmän keskeinen hahmo, ilman häntä ei ole mitään gala-illallista eikä avaus-
tilaisuutta. Vahinko oli ehtinyt tapahtua hänen suostuttua ennen kuin sai ajatuksensa järjestykseen ja ilmoittanut suostumuksensa.
Mutta jälkivaikutus tuli varsin pian: ”Mitä meninkään lupaamaan, nyt minut leimataan USA:n ja Israelin hännystelijäksi ja yhteistyökumppaniksi?” Se on kuolemansynti PA:n oikeustajussa.
Korjatakseen edes jotain Abbas laati kiivassanaisen kirjelmän, jonka hän lähetti pää-neuvottelijansa Saeb Erekatin mukana kvartetin johtaville päättäjille. (suluissa kerrottakoon, että eräs saudituomari kyseli lääkäriltä, voiko miehelle aiheuttaa selkäydinvaurion ja halvaantumisen rangaistukseksi siitä, että mies halvaannuttu toisen miehen.)
Abbas selittää kirjeessään, että kvartetin tulee pysyä Israelin ja PA:n suhteita käsittelevissä YK:n turvallisuusneuvoston päätös-lauselmissa, 1991 Madridin rauhankonferenssin periaatteissa, 2002 ”tiekartassa” sekä arabien 2002/2007 rauhanaloitteessa.
TÄMÄ rauhoitti hieman Abbasin mieltä ja tasoitti vaarallisesti noussutta verenpainetta.
Hän katsoi tehneensä kvartetin jäsenille päivänselväksi, ettei hän suinkaan ollut luopunut periaatteistaan. ”Se oli vain tuo muilu presidentti ja sen yhtä muilu ulkoministeri, jotka saivat minut hetkeksi pois lopullisesta päämäärästä, joka on ja tulee olemaan Israelin tuhoaminen, vaiheittain tai ilman”, kulkivat Abbasin ajatusvirrat.
”Setlementit ja rauha ovat samansuuntaisia, eivätkä koskaan tapaa toisiaan. Jos Israel jatkaa rakentamista, me vetäydymme rauhankeskusteluista,” puhui ”raivostunut Abbas” tajuttuaan, että Obama oli petkuttanut häntä yllätyskutsullaan neuvottelematta hänen kanssaan.
Kuin varmistaakseen, että sanoma on mennyt perille, hänen ”luutnanttinsa” vihjailevat aseelliseen mahdollisuuteen turvautumisesta ”aiheuttaakseen tuskaa miehittäjälle”. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185658
3. MIKSI Obama turvautui tällaiseen epävarmaan vetoon kuin kutsumalla Israelin ja PA:n johtajat taas uuteen – toiseen vasta – kädenpuristukseen Valkoisessa talossa ellei peräti sen nurmikolla edellisiä presidenttejä apinoiden, kun kaikki tietävät, etteivät nämä riitapukarit ole voineet sopia ensimmäisestäkään erimielisyydestään? Suorat keskustelut olivat Netanyahun ajatus, ei Abbasin, joka mieluiten pitäisi kätensä tiukasti taskuissaan kuin koskettaisi inhoamaansa juutalaisten pääministeriä. Abbasin vasen korva varmaan soi jo valmiiksi, kuten se teki edellisen kameroiden edessä Obaman mielihyväksi suoritetun kättelyn yhteydessä.
JP:n kolumnisti Herb Keinon yritti udella asiaa Obaman nimittämältä erikoislähettiläältä George Mitchelliltä, joka joko ei tiennyt tai halunnut tietää eikä varsinkaan puhua siitä julkisesti vaikka tietäisikin. Niinpä Keinon turvautuu omiin arvailuihinsa, jotka lienevät yhtä oikeita ja vääriä kuin muittenkin. Kaiken yllä häälyy USA:n marraskuun välivaalit.
Keinon toteaa ensiksi, että Obama aavistaa vaaraa ja antoi kättelytilaisuuden seremonia-mestarin tittelin sekä keskustelujen alkamistilaisuuden johtamisen ulkoministeri Hillary Clintonille, kaiken varalta, joka myös julkisti tilaisuuden maailman medialle. Keinon arvioi, että Obama voi täten ottaa kaiken kunnian, jos tilaisuus onnistuu, ja syyttää Hillarya, jos jotain menee pieleen. Obamalla on sentään pelissä paljon enemmän kuin valvoa kahden vastahakoisen jurrikan kättelemistä luvaten olla nujakoimatta tulevaisuudessa. Obama on pyrkinyt saamaan takaisin sen oudoksuttavan 78 %:n suosion ja kannatuksen, minkä Amerikan vaikutus-valtainen juutalaisväestö hänelle antoi vaaleissa, mutta joka nyt on hiipunut häpeällisiin lukuihin, joita Keinon ei kehtaa edes mainita. Keinon sanoo vain, että USA:n juutalaisten kannatus Demokraattiselle puolueelle on laskenut 78 %:sta 60 %:in. Obaman kannatus on toisten tiedustelujen mukaan paljon pienempi, mutta sitä Keinon ei kehtaa kertoa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185658
EDELLISEN keitoksen kuorrutukseksi kerrottakoon vielä JP:n henkilökunnan laatima raportti, jonka mukaan Hamas peruutti lauantaiksi sovitut Kairon sovintoneuvottelut Fatahin kanssa ilman uutta päivämäärää. Uutisen välitti Betlehemissä toimiva Maan uutistoimisto. Hamas ei antanut syytä kokouksen peruuttamisesta, vaikka Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh itse halusi sen kokoontumista. Fatahin delegaatioon oli nimitetty vaikutusvaltaisia henkilöitä, jotka nyt joutuvat tyytymään Fatahin tiedustelu-upseerin hautajaisiin Gazassa. Palestiinalaiset ryhmät ovat Abbasin nimittämää PLO:n hallitusta lukuun ottamatta tuominneet Abbasin suostumisen Obaman kutsumaan tilaisuuteen Washingtonissa toinen syyskuuta. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Arabiliitto ilmoittaa huolestuneisuutensa, ettei pian alkavilla suorilla keskusteluilla Israelin ja PA:n välillä saavuteta haluttuja päämääriä. Jordanian ulkoministeri Nasser Judeh elättelee toiveita Palestiinan valtion perustamisesta, mutta Clinton näkee vaikeuksia edessä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3941855,00.html
- Iranin presidentti Ahmadinejad selittää, että Israel on liian heikko voidakseen iskeä Iranin ydinlaitoksiin. Hän sanoi maansa pyrkivän omavaraisuuteen uraanin rikastamisessa ja sähkövoiman tuottamisessa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3941940,00.html
- Israelia koetelleet helleaallot tappoivat satoja tuhansia kanoja pari viikkoa sitten, mutta 20 000 viimeisten helteitten aikana parannetun ilmastoinnin johdosta. 10 000 dunamia hedelmätarhoja on kärsinyt suuria vaurioita ennätyshelteitten vuoksi. Punaiset omenat jäävät oranssin värisiksi, mutta jotkut lajit kypsyvät sisältä ulkokuoren pysyessä raakana. Helteet ovat myös aikaistaneet sadonkorjuuta. http://www.haaretz.com/print-edition/business/heat-wave-kills-just-20-000-chickens-1.309634
- Islamilainen järjestö, sen pohjoinen haara, esittää useita syytöksiä, miten juutalaiset
häpäisevät Temppelivuorta. ”Poliisit tekevät tarpeensa siellä ja uusi Hurvan synagoga,
joka sekin on uhka islamin moskeijoille Temppelivuorella”. Tämä järjestö kiihottaa jatkuvasti arabeja hyökkäämään juutalaisia vastaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139254
- Kymmenet arabit hyökkäsivät juutalaisen kimppuun Samuelin hautakammion edustalla
lauantai-iltana. Paikka on pyhä kolmelle valtauskonnolle, mutta muslimien
paastokuukausi nostattaa tunteita arabeissa. Päivisin kun ei saa syödä eikä juoda.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139255
- Länsimuurin viereisissä tunneleissa parannetaan pyörätuoleilla liikkuvien mahdollisuutta liikkua ja päästä niihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139247
- Sudan aikoo rakentaa ”rauhanomaiseen käyttöön” tarkoitetun ydinreaktorin. IAEA:n
tutkijat vierailevat maassa keskustellen suunnitelmasta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139252
- Haaretz.com kertoo web-sivullaan, ettei rauhankeskustelut eikä edes Gaza ole suuri puheenaihe Ramallahissa, joka elää suurta nousukautta, vaikka arabimaat eivät maksa
lupaamiaan satoja miljoonia. Mutta ei hätää, kyllä EU ja USA maksaa!.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/mess-report-this-ramadan-the-occupation-is-not-the-hot-topic-in-ramallah-1.307705
- Kuoleman lähettiläs on Iranin uuden miehittämättömän koneen nimi, se lentää 1000 km ja pystyy ottamaan pari pommia, kukin yli sata kiloa, tai kolme ohjusta.
http://www.debka.com/article/8985/
- Kinneretin pinta laski 18.08.-22.08. välisenä aikana 3 sm, on nyt – 213.38 m Välimeren pinnasta, ja 38 sm alle alimman hälytysrajan. Lämpötila pysyttelee +33-34 C paikkeilla.
Tiedoksi:
Vieras

#455 TIISTAI 24.08.10

24.08.2010 16:15

1. ISRAELIN politiikan tekijät ihmettelevät, mitä PA:n johto oikein haluaa, koska sen toimista voi nähdä, että se hakemalla hakee hyviä syitä lopettaa USA:n toiveet suorista keskusteluista. Jo toisena päivänä PA:n taholta heitetään uhkauksia, ettei se tule keskusteluihin, ellei Israel jatka rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, mukaan lukien Jerusalemin itäosat, jotka se haluaa saada valvontaansa rauhansopimuksessa.
NETANYAHUN kanslian taholta kerrotaan yksiselitteisesti, että kysymys rakennuskiellon jatkamisesta kuuluu suorien keskustelujen asioihin, eikä siitä kannata purnata nyt.
USA:n ulkoministeriö on ottanut saman kannan, että rakennuskiellon kohtalo otetaan keskustelujen piiriin heti niiden alettua.

PA:N pääneuvottelija Saeb Erekat antoi Ramallahissa seuraavanlaisen lausunnon: ”Jos Israel palauttaa setlementtien aktiivisuuden Palestiinan alueilla, mukaan lukien Jerusalemin itäosa, me emme voi jatkaa neuvotteluja.” Hän lausui tämän eilen lehdistötilaisuudessa lanaten Abbasin lähettämää kirjettä Obamalle. ”Pääministeri Benyamin Netanyahun tulee valita setlementtien ja rauhan välillä”, Erekat selitti. ”Toivomme, että Mr. Netanyahu valitsee sovinnollisuuden vastakohtaisuuden asemesta. Jos Mr. Netanyahu päättää tuottaa uusia setlementtien tarjouspyyntöjä syyskuun 26. päivän tullessa, hän on päättänyt lopettaa neuvottelut.”

PÄÄMINISTERIN kanslia antoi seuraavanlaisia lausuntoja: ”Se on yksi keskustelujen agenda-kysymyksistä, joista täytyy keskustella. Setlementtien kohtalo ratkaistaan rauhan-sopimuksessa, ja se on oikea tie käsitellä sitä,” totesi kanslian edustaja Mark Regev. Kanslian virallisessa lausunnossa todetaan: ”Israel ei aseta ennakkoehtoja suorien keskustelujen aloittamiseksi.” Toiseksi siinä tähdennetään Netanyhaun vaatimusta turvallisuuskysymyksistä ja Palestiinan valtion aseettomuudesta osana tulevaa sopimusta, joiden tarkoituksena on estää terrorismia ja rakettien laukomista territorioista, jotka ovat palestiinalaisten käsissä.

Varapääministeri ja alueellisten asiain ministeri Silvan Shalom totesi tavattuaan kvartetin lähettilään Tony Blairen, etteivät ennakkoehdot edistä keskustelua, eivätkä palestiinalaiset tehneet ennakkovarauksia ennen istumistaan Israelin kanssa Wye plantaasilla, Camp Davidilla eikä edes Annapoliksessa USA:ssa. Hän väitti Israelin olevan ”onnellinen” suorien keskustelujen alkamisesta ja sanoi Israelin valmistautuneen niihin ymmärtäessään niiden merkityksen. ”Mutta ennakkoehtojen asettaminen niille aiheuttaa niiden epäonnistumisen.” Hän kehotti palestiinalaisia näkemään keskustelujen tärkeyden, joissa molemmat osapuolet esittävät omat vaatimuksensa. Hän ei katso, että Israelin tulee myydä enemmän sähköä Gazaan, koska se hyödyntää Hamasia. (Gazan oma sähkölaitos on ollut pysäytettynä, koska Hamas ja Fatah kiistelevät, kumman tulee maksaa sen käyttökustannukset.) Sen sijaan hän vaati, että kansainvälinen yhteisö painostaa Hamasia hyväksymään kvartetin sille asettamat kolme ehtoa, joilla sen laillisuus voitaisiin tunnustaa kansainvälisesti.
PÄÄMINISTERI Netanyahu aloitti lyhyen lomansa samaan aikaan kuin IAEA:n pääsihteeri Yukia Yamato aloitti kahden päivän ennalta ilmoittamattoman vierailun Israelissa, eikä siten ole tavoitettavissa lausuntoja varten. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185736
http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=185764

2. Efraim Karsh sanoo JP:n artikkelissaan, ettei PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ole ollut eikä ole kiinnostunut rauhan kädestä, jonka Israel on ojentanut sille toistamiseen. Todisteeksi tästä hän esittää, miten tuskin USA:n ulkoministeri Hillary Clinton oli esittänyt kutsun yhteiseen suorien keskustelujen alkamistilaisuuteen, kun PA:n johto käänsi hänelle ”kylmän kylkensä”. ”Jos Israelin hallitus pyytää rakennustarjouksia kiellon loppuessa 26. syyskuuta, me emme voi jatkaa keskusteluja sen kanssa,” sanoi Saeb Erekat.
PLO:n hallituksen pidettyä kiireisen istunnon, jossa asiaa käsiteltiin ja joka antoi luvan Abbasille suostua Clintonin esittämään kutsuun, PLO:n päätöksen englanninkielinen teksti mainitsee keskustelujen tähtäävän itsenäisen, demokraattisen ja elinkelpoisen Palestiinan valtion syntyyn, sen arabiankielinen versio ei mainitse ollenkaan kahta valtiota, vaan sen sijaan esittää suostumisen ehdoksi uusia vaatimuksia, varsinkin Israelin halusta liittää osia Jerusalemin itäpuolelta Israelin valtioon. ”Ja tämä on koko ongelman ydinkysymys.”


EFRAIM KARSH, Lähi Idän ja Välimeren tutkimusten professori Kings opistossa Lontoossa, Middle East Quartely toimittaja ja kirjailija (Palestine Betrayed), toteaa, että ”Oslon prosessin alkamisesta lähtien 1993 PLO on laulanut ylistystä kahden valtion periaatteelle aina esiintyessään läntisille tai Israelin kuulijakunnalle, mutta on mitätöinyt sen omalle kansalleen, pitäen Oslon sopimuksia vain tilapäisenä hetkellisten tarpeitten vaatimana järjestelynä, jonka tarkoituksena on vääjäämättä johtaa kauan toivottuun päämäärään Israelin tuhoamiseen”. Tässä suhteessa ei ole mitään eroa Jasser Arafatin ja Mahmoud Abbasin (tai Fatahin ja Hamasin) välillä, sillä heidät on leikattu samasta kankaasta ja samalla muotilla ja kyllästetty samalla PLO.n oppikappaleella: ”Kumpikaan ei hyväksy Israelin olemassa oloa, molemmat ovat antautuneet Israelin tuhoamiseen”, Karsh toteaa.

KARSH käy läpi Oslon sopimusten jälkeisiä vaiheita eritellen kunkin tilanteen, jossa Israel USA:n välityksellä tarjosi enemmän kuin sen kansa oli valmis hyväksymään: Camp David 2000, jota seurasi Arafatin toinen intifada, ja monet muut sen jälkeen. Karsh toteaa, ettei ole eroa Arafatin ja Abbasin välillä, mutta Abbas on jopa tuhoisampi kuin Arafat. Abbasin väitöskirja Moskovassa käsitteli holokaustia, jota hän vähätteli – juutalaisia kuoli tuskin miljoonaa – ja jonka teurastukseen sionistinen järjestö osallistui. Abbas selitti pian Camp Davidin kokouksen jälkeen, että pakolaisten paluuoikeus – arabien suosima kiihotus demografian käyttämisestä Israelin tuhoamiseksi - on vaatimus missä tahansa sopimuksessa, josta ei neuvotella. Pari vuotta myöhemmin Abbas tunnusti, että ”suostuminen Oslon prosessiin oli pahin erehdys, mitä Israel on koskaan tehnyt, sillä se laillisti PLO:n ja antoi sille kansainvälisen tunnustuksen kuitenkin pitäytyen omissa päämäärissään”.
Arafatin kuoleman jälkeen Abbas vannoi puheessaan kansalle jatkavansa Arafatin aloittamaa tietä kunnes pakolaisten paluuoikeus on varmistettu ja heidän kärsimyksensä lopetettu. Toukokuun 15. päivänä hän totesi Israelin perustamisen suurimmaksi epäoikeuden-mukaisuudeksi, mitä koskaan on tapahtunut ja vannoi koskaan olla hyväksymättä sitä.
Netanyahun vaatimus Israelin tunnustamiseksi juutalaisena valtiona on saanut PA:n johdon taholta pelkkää ivaa ja ylenkatsetta: ”Voitte pitää valtiotanne minä haluatte, mutta minä en koskaan sitä hyväksy ja sanon sen julkisesti”, totesi Mahmoud Abbas. Saeb Erekat sanoi, että juutalaiset saavat odottaa tuhat vuotta saadakseen tuon tunnustuksen palestiinalaisilta.

EFRAIM KARSH toteaa lopuksi, ettei Abbas koskaan hyväksyisi ”kyllä” suostumusta vastaukseksi, ei siksi, että hänen allekirjoittamiensa sopimusten laillisuus on perustuslain mukaan mitätön (hänen perustuslain mukainen virkakautensa päättyi tammikuussa 2009) tai että hän pystyisi sopimaan mistään, mitä Hamas ei hyväksy, vaan siksi, että Arafatin ja muun PLO:n johtoryhmän tavoin hän ei koskaan voi tunnustaa Israelin olemassaoloa. http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=185767

3. JUUDEA, SAMARIAN JA GAZAN juutalaisyhteisöjen (yesha) neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan kehottaa pääministeri Netanyahua pysymään lujana eikä antautumaan palestiinalaisten uhkausten edessä. Dayan kehottaa aloittamaan rakentamisen heti, kun kielto on päättynyt. ”Israelin hallituksen tulee toimia (tässä tapauksessa) viisaasti eikä antaa palestiinalaisten turhien uhkausten muuttaa omaksumaamme kantaa. Heidän yrityksensä vaikuttaa meihin on tuomittu epäonnistumaan”, hän vakuutti. Asiaa käsittelevä INN:n artikkeli muistuttaa, että rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin julistettiin siksi, että saataisiin PA suostumaan suoriin keskusteluihin. Nyt PA on suostunut jatkamaan keskusteluja ilman USA:n jatkuvaa valvontaa, mutta se esittää toistuvia uhkauksia – jopa uhaten aseellisella vastarinnalla – ellei sen esittämiin vaatimuksiin suostuta. Ensimmäinen vaatimus on rakennuskiellon jatkaminen 26.09.2010 jälkeen, mihin Netanyahu ei ole suostunut – ei ainakaan julkisesti, vaikka pahat kielet kuiskivat salaisista sopimuksista tai vakuutuksista, joita kulissien takan on tehty Obaman ja Netanyahun kesken. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139281

DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Netanyahu suostui Obaman kanssa olemaan hiljaa Iranin Bushehrin atomivoimalan käynnistämisestä, jos Obama saa PA:n pakotettua suoriin keskusteluihin. Toiseksi Obama lupasi olla painostamatta Netanyahua PA:n vaatimusten edessä. DF toteaa, ettei Obaman hallitus pitänyt kumpaakaan lupaustaan. USA antoi lausunnon, jossa se vähättelee Bushehrin voimalan käynnistämisen vaikutusta Israelin turvallisuuteen, ja toiseksi George Mitchell viittasi puheessaan, että USA tulee osallistumaan keskusteluihin Israelin ja PA:n välillä tarvittaessa esittäen sovintoratkaisuja. Mutta tämä antaa sille mahdollisuuden vääntää Netanyahun kättä toteuttaakseen PA:n toiveet ja vaatimukset. Debkafilen esittämät huomiot tarkoittavat sitä, ettei mikään ole muuttunut, USA toimii enemmän tai vähemmän PA:n ja vain PA:n vaatimusten saamiseksi Israelin neuvottelijoilta. http://www.debka.com/article/8986/

4. UUTISOTSIKOITA
- Pompeiin hävitys tulivuoren purkauksen kautta oli sen ajan juutalaisten käsityksen mukaan Jumalan rangaistus toisen temppelin hävittämisestä, kirjoittaa Biblical Archaeology Review lehden toimittaja Hershel Shanks. Pompeiin rauniot sijaitsevat nykyisen Napolin kaupungin lähellä. Artikkelissa kerrotaan havainnollisesti, miten maa alkoi keikkua ihmisten jalkojen alla vuonna 79, eli 9 vuotta Temppelin hävityksen jälkeen. Vesuvius päästi ilmoille suunnattoman höyry- ja savikaasupilven, jossa lämpötila oli 250 C-astetta. Se surmasi hetkessä kaikki, joita se kohtasi jatkaen matkaansa lähelle Roomaa. Tuhansia ihmisiä kuoli, mukaan lukien Rooman eliittiä, joka lomaili kaupungissa. Sen jälkeen kaupunki peittyi kokonaisuudessaan paksun tuhkan ja kuonan alle, ja kaupunki unohtui vuosisadoiksi. Kaupunkia kohdannut katastrofi tapahtui 1931 vuotta sitten tänä päivänä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185737
- Jerusalemin kevyt rautatie teki eilen onnistuneen testinsä, joten on toiveita, että se pääsee julkiseen liikenteeseen ensi vuoden aikana. Video alla esittää koeajoa.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139282
- Yesha Din on vasemmistoon nojaavien aktivistien 2005 perustama järjestö, johon kuuluu useita vasemmiston merkkihenkilöitä, ja jonka tarkoituksena on tukea ”palestiinalaisten oikeuksia juutalaisten väkivaltaa vastaan”, vähän tähän malliin. Järjestö teki vuosi sitten korkeimpaan oikeuteen valituksen synagogan rakentamisesta laittomasti Maale Shomronissa. Oikeus vaati synagogan sinetöimistä 60 päivän kuluessa. Yhteisö valitti päätöksestä todeten, että yhteisö on 10 vuotta vanha, se rakentaa valtion maalle täysin laillisesti todeten samalla, että Elin pohjoispuolelle ja Yitzharin lähelle on rakennettu moskeijat valtion maalle ilman lupaa vaarallisesti juutalaisyhteisöjen viereen ja vaati tasapuolisuuden nimissä tuhoamaan myös ne. Oikeus perui päätöksensä synagogan sulkemisesta, mutta päätti moskeijoitten poistamisesta laittomina valtion maalla. Siviilihallinto anti määräyksen moskeijoitten purkamisesta, mutta päätti sopia synagogan kohtalosta sopivana ajankohtana. Siviilihallinnon päätöksessä todetaan, että palestiinalaiset ovat rakentaneet 30 000 laitonta rakennusta Länsirannalle. Edelleen todetaan, että palestiinalaiset rakentavat julkisia rakennuksia kuten poliisiasemia Israelin turvallisuus- tai täyden valvonnan alaisille B- Ja C-alueille voidakseen niiden varjolla vaatia maan omistusoikeuksia, kaikki tämä rakentaminen laittomasti toisen maalle, mutta kukaan ei puutu asiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139278
- Muslimit pystyttivät suuria tauluja Temppelivuorelle, joissa esitetään muslimien ja Hamasin johtajien kuvia. Juutalaiset ovat vaatineet, että poliisi poistaa taulut, koska ne ovat vaarallinen rikkomus rauhan ja olevien sopimusten noudattamista vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139279
- Arab News väitti juutalaisten tuhonneen 250 hedelmäpuuta arabien maalla. Juutalaisten mennessä tutkimaan asiaa havaittiin, ettei mitään vandalismia ollut tapahtunut arabeja vastaan, mutta arabit olivat polttaneet juutalaisten viljelyksiä Hebronin läheisyydessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139272

Tiedoksi:
Vieras

#456 Wednesday, August 25, 2010

25.08.2010 15:34

KESKIVIIKKO 25.08.10

1. PIIRILEIKKI Israelin ja PA:n suorien keskustelujen aloitustilaisuuden ympärillä jatkuu, vaikka kysymys onkin vakavasta asiasta. Viimeisin ongelma, joka voi vaikeuttaa Netanyahun matka- ja ohjelmajärjestelyjä Washingtonissa ensi viikolla, on Israelin ulkoministeriön sisällä uhkaava työriita, jonka seurauksena se kieltäytyy avustamasta pääministeriä. Pääministerin kanslia vakuuttaa, että se pystyy kyllä hoitelemaan käytännön järjestelyt. Ulkoministeriön virkailijat ovat vihreitä kateudesta, sillä puolustusministeriön virkailijat saavat paljon parempaa palkkaa kuin he.
Ulkoministeriö ilmoitti seuraavista rajoituksista: Maanantaista lähtien ministeriö ei ota vastaan vierailuja – ei koske ulkoministeriä ja hänen varamiestään; vieraita tai delegaatioita Israelista tai ulkomailta ei vastaanoteta; ministeriö keskeyttää palvelusten antamisen, kuten dokumentaatio tai valtuutukset, ulkomaisille diplomaateille; Israelin artikkeleitten viejiä ei avusteta; kaikki yhteydet talousministeriöön katkaistaan; konsulaatti-palvelut tärkeimmissä konsulaateissa kuten New York, Los Angeles, Bryssel ja Pariisi, hoidetaan pelkästään puhelimen välityksellä.

USA:N lähettämä virkailija kävi Israelissa ja Ramallahissa kertomassa viimeiset ohjeet Obamalta suostumatta kertomaan uteliaille journalisteille, mitä viestissä sanotaan. Hän vain toisti USA:n virallista jo aiemmin antamaa lausuntoa, että molempien osapuolten tulee pidättyä kaikesta, mikä voi kiihottaa ilmapiiriä ja vaikeuttaa keskustelujen alkamista.
Ulkoministeriön edustaja P J Crowley totesi, että USA on hyvin varpaillaan PA:n suhtautumisesta rakennuskiellon jatkamiskysymykseen lisäten, että tämä asia otetaan keskusteluihin heti, kun osapuolet istuvat vastakkain saman pöydän ympärillä.

OBAMAN hallituksen virkailija kertoi Jerusalemissa, ettei USA ole muuttanut kantaansa Israelin oikeuteen rakentaa Juudeassa ja Samariassa, jota se pitää ”laittomana”. Hän kiisti tiedot salaisista sopimuksista Obaman ja Netanyahun välillä ja vakuutti, ettei keskusteluille aseteta ennakkovaatimuksia. ”Kaikki kysymykset nostetaan pöydälle, mutta niiden käsittelyjärjestyksestä päättävät osapuolet”, hän selitti. PA vaatii ensimmäiseksi asiaksi rakennuskiellon jatkamisen, Israel puolestaan turvallisuuskysymykset. Osallistuuko George Mitchell aktiivisesti keskusteluihin, on sekin auki, mutta tämä USA:n lähettiläs vihjaili valmistautuneensa tekemään sovintoesityksiä kysymyksissä, joissa keskustelut takkuavat. Tämä on juuri sitä, mitä Israelin tulee välttää, koska se antaa hänelle mahdollisuuden Israelin painostamiseen palestiinalaisten hyväksi.

USA:n viranomainen kertoi, että Saudi Arabia, Jordania, Egypti, UAE ja Oman ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä keskusteluissa, jos niiden apua tarvitaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185864 http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185859

2. JUUDEAN, SAMARIAN JA GAZAN juutalaisyhteisöjen neuvosto lähetti laatimansa kirjeen tiistaina pääministeri Netanyahulle kehottaen tätä viipymättä antamaan puolustusministeri Ehud Barakille ohjeet allekirjoittaa määräys, jonka perusteella asukkaat voivat pyytää rakennustarjouksia Juudeassa ja Samariassa syyskuun 26. päivänä kohteista, joitten suunnitelmat on jo hyväksytty kaikissa ajankohtaisissa suunnittelukomiteoissa.

JUUTALAISYHTEISÖJEN kirjeessä pyydetään, että Netanyahu ilmoittaa kantansa asiassa selkeästi jo ennen Washingtonin matkaansa. Edelleen kirjeessä esitetään, että jos Barak ei suostu allekirjoittamaan tällaista määräystä – kuten on enemmän kuin luultavaa – Netanyahu allekirjoittaa määräyksen itse. Kirjeessä tähdennetään, että ilman tätä määräystä tarjouspyyntöjä ei voida laillisesti, julkisesti ja diplomaattisesti pyytää, mikä käytännössä tarkoittaa rakennuskiellon jatkumista syyskuun 26. päivän jälkeenkin.
”Tämä on tuomion päivä”, kirjeessä todetaan kohtalonomaisesti. (JP)

3. ”SINÄ vaarannat minun pojanpoikani hengen”, sanotaan Gilad Shalitin isoisän Tzvi Shalitin pääministeri Netanyahulle lähettämässä kirjeessä Giladin viidennen vuosipäivän aattona Hamasin vankeudessa. ”Joka päivä sinä vaarannat pojanpoikani Giladin hengen”, kirjoittaa Tzwi Shalit, joka menetti oman poikansa Yom Kippur-sodassa. ”Sinä et työskentele hänen vapauttamisekseen, Sinä et kuuntele Israelin kansanjoukkojen vaativan hänen vapauttamistaan etkä kuuntele omia turvallisuusjohtajiasi, jotka sanovat, etteivät hänen vapauttamisekseen vaadittujen palestiinalaisten vapauttaminen vaaranna Israelin turvallisuutta.”

ITESNÄISYYSTAISTELUN veteraani Tzwi Shalit syyttää Netanyahua, ettei tämä kunnioita sotilaallista henkeä (ethos), jossa sinut kasvatettiin, jonka mukaan sotilasta ei jätetä taistelu-tantereelle. Hän sanoi, että jos Netanyahulta puuttuu rohkeutta, tulee toinen pääministeri, joka uskaltaa avata vankilanportit ja päästää Hamasin Giladia vastaan vaatimat vangit vapauteen. ”Jos minun pojanpoikani kuolee Hamasin vankisellissä, vastuu on sinun”, hän kirjoittaa.
Gilad Shalitin perhe ja sukulaiset ovat aktivoineet kirjeiden kirjoittamisen vaikutushenkilöille sekä järjestävät mielenosoituksia eri puolilla voidakseen vaikuttaa päättäjiin, että Gilad voisi päästä kotiin viettämään 24. syntymäpäiväänsä vietettyään yli 1500 päivää vankeudessa.
He pyytävät israelilaisia osallistumaan surulliseen 24. vuosipäivän viettoon ensi lauantaina pääministerin asunnon edessä. (JP)

4. HAMASIN Damaskoksessa toimiva ulkoministeri Khaled Mashaal lähetti eilen kiukkuisen viestin Fatahin johtajille vaatien heitä pidättymään osallistumasta tähän ”laittomaan operaatioon”, jollaisena Hamas pitää USA:n presidentti Obaman järjestämää keskustelujen aloittamistilaisuutta. Obama kutsui Netanyahun ja Abbasin lisäksi Egyptin presidentti Hosni Mubarakin ja Jordanian kuninkaan Abdullah II:n syyskuun 01. päivän illalla galat-ilaisuuteen – muslimien ramadan jatkuu vielä 11.09. saakka - , keskustelujen aloittamistilaisuus pidetään 02.09. luultavasti Valkoisen talon nurmikolla, mikäli ilmat sen sallii eikä tule uusia mutkia matkaan. USA:n viranomaiset ovat vuoroin maanitelleet ja uhkailleet osapuolia pidättymään kaikesta kiihotuksesta tai turhista puheista, jotka voisivat sotkea hyvät suunnitelmat.

ABBASIN toimet ovat PA:n peruskirjan mukaan todellakin laittomia, sillä hänen virkakautensa PA:n puheenjohtajana päättyi 20. 01.2009 hänen kieltäytyessä pitämään uudet vaalit, joissa Hamas voisi uusia edellisen voittonsa. Toiseksi Abbasilla ei ole mitään valtaa Gazassa eikä hän edusta sen kansaa, joten hänen allekirjoittamillaan dokumenteilla ei ole laillisuuden tukea. Demokratian pelisääntöjen vahvimmat puolustajat ja levittäjät länsimaissa näyttävät ummistavan silmänsä tältä tosiasialta, mutta se voi nousta kummittelemaan myöhemmin.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=185844

5. BEIRUTISSA puhkesi kiivas taistelu Hizbullahin ja sunni-suuntaa edustavan Al-Ahbash ryhmän välillä. Välienselvittely alkoi sanasodasta ryhmien edustajien kesken Burj Abi Haidar lähiössä kehittyen laukausten vaihdoksi, johon kutsuttiin apuvoimia molemmin puolin. Lopulta turvauduttiin konekivääreihin ja rakettikranaatteihin. Taistelut saatiin loppumaan Libanonin armeijan yksiköitten eristettyä alueen ja saadessa osapuolet rauhoittumaan.

Tilanne Libanonissa on jännittynyt Irania ja Syyriaa tukevien shia-muslimien asettuessa Hizbullahin kannalle ja sunni-muslimien ryhmittyessä saudi arabian tukemien ryhmien tueksi. Uutislähteet ovat epätietoisia, kumpi puoli aloitti tulituksen, jossa JP :n artikkelin mukaan kuoli ainakin kolme ihmistä, kaksi heistä Hizbullahin jäsentä – toinen lähiön komentaja Mohammad Fawash, sekä yksi sunni-muslimi. Toisen lähteen mukaan kaksi ihmistä menetti henkensä, toinen kuollut kuului Al-Anbash ryhmään.
Hizbullahin kireyttä lisää se, että Rafik Haririn murhaa tutkiva komitea, tribunaali, on vihjaillut murhan suunnittelijan kuuluvan Hizbullahin johtoryhmään. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah antoi tribunaalille aineistoa, jonka hän sanoo todistavan Mossadin olleen murhan takana, mitä mikään muu taho ei ole vahvistanut.
http://www.haaretz.com/news/international/senior-hezbollah-man-killed-in-shiite-sunni-beirut-clashes-1.310023

6. IRANIN vallankumouskaartin IRGC komentaja kenraali Mohamed Ali Jafari teki yllätys-vierailun Damaskokseen vähän ennen Iranin Bushehrin atomivoimalan käynnistämistä. Hänen mukanaan oli kaksi korkeaa Al-Qods järjestön upseeria, Iranin vakoilu- ja terrorijärjestön Irakin, Gazan ja Länsirannan haaran komentaja Abu Mahdi al-Muhadis sekä Hassan Mahdavi, IRGC:n Hizbullahin lähettiläs, mutta joka ylennettiin koko Libanonin terroritoiminnan johtajaksi.
DEBKAFILE (DF), joka asiasta kertoo, sanoo Damaskoksen neuvottelujen keskittyneen Syyrian rooliin mahdollisen Iranin vastaisen sodan aikana sekä miten Syyria voisi vaikuttaa saudien ja Persianlahden maitten asenteisiin, etteivät ne antaisi tukeen USA:n ja Israelin hyökkäyksille. Kolmas kysymys oli tietenkin Irania tukevien terrorijärjestöjen aktivoiminen hyökkäyksiin Israelia vastaan, varsinkin sodan aikana. DF kertoo, että Hizbullahin rooli muuttuu oleellisesti poliittisesta puolueesta sotilaalliseksi yksiköksi, kun sen johtoon astuu IRGC:n alainen Al-Qods komentaja.
DF arvioi, että IDF:n komentajan kiireelliseen vaihdokseen on voinut vaikuttaa tilanteiden muutokset Syyrian ja Libanonin rintamilla. IDF:n komentaja Ashkenazi tunnetaan varovaisena ja harkitsevana johtajana, joka ansiokkaasti rakensi IDF:n iskukyvyn takaiskujen jälkeen, mutta että uusi komentaja Yoav Gallant edustaa hyökkäävää ja uskaliasta komentajatapaa. mikä sopii paremmin muutoksiin Israelin pohjoisrajan takana ja Gazassa.
http://www.debka.com/article/8988/

7. UUTISOTSIKOITA
- Poliittisen kartan äärilaidoilla olevat johtajat Arye Eldad (NU) ja Yossi Beilin pystyivät tunnustamaan, että rakentaminen alkaa kiellon päättymisen jälkeen, mutta enemmän yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Siitä lähtien mielipiteet erkanivat koskaan kohtaamatta toisiaan. Beilin on yksi Oslon kohtalokkaiden sopimusten laatijoista, joka edelleen elättelee haavekuvia rauhantahtoisesta Palestiinan valtiosta Israelin rinnalla. Beilin kuitenkin heitti toistuvia moitteita Obaman hallituksen suuntaan, ”joka tekee virheen toisensa jälkeen”, joista Israelin ja PA:n pakottaminen näytösesitykseen Valkoisen talon nurmikolla Obaman kansansuosion nostamiseksi on traaginen näyte, joka ei tule onnistumaan. Hän suositteli tilapäistä ratkaisua tilapäisin rajoin, koska Gazan eristyneisyys ei salli maanvaihtoja suunnitellulla tavalla. Sivustaseuraaja vain ihmettelee, miksi Israelin tulee suostua maan vaihtoihin sadan %:n tarkkuudella maasta, joka kaiken järjen mukaan kuuluu sille Jordanista Välimereen? Miksi Israelin johto ei anna tehtäväksi johtaville lain tuntijoille laatimaan asiakirjan, jossa selvästi esitetään juutalaisten kotimaan perustaminen alusta lähtien? Miksi Israelin johto ei reagoi mitenkään toistuviin syytöksiin, että Juudeassa ja Samariassa rakentava juutalainen rikkoo lakia, vaikka hän rakentaa omalle maalle? (JP)
- Lintujen ylilennot ovat vauhdissa Israelin taivaalla. Kaikkiaan lähes puolen miljardin linnun uskotaan siirtyvän etelään, kauemmas näiltä vaarallisilta leveysasteilta. Uhkeimmat näytökset nähdään 31 000 kurjen matkaavan auroina etelään, ensin tehtyään piruettinäytöksiä täyttäen lähes koko tavaan kannen parvillaan. (JP)
- Israelilaisen kanssa avioon menneet palestiinalaiset saavat jäädä asumaan maahan, päätettiin parin oikeuden istunnoissa. (JP)
- Pariisin Drancy synagoga, jota natsit käyttivät välietappina juutalaisten karkotusten yhteydessä, joutui vandalismin kohteeksi. Sen seiniin raapustettiin hakaristejä ja sinne lähetettiin luoteja osoituksena murha-aikeista. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3943499,00.html
- Ein Karem, raamatullinen viehättävä kylä Jerusalemin ulkolaidassa, on vaarassa joutua maan hyödyntäjien kohteeksi. Holyland skandaalin ollessa vielä oikeuskäsittelyssä luulisi päättäjien varovan suunnittelun antamista rakennusyhtiöitten käsiin, joissa ainoa kriteeri on voiton maksimointi. http://www.haaretz.com/print-edition/business/ein-karem-under-threat-1.310061
- IDF:n ja USA:n sotilaat harjoittelevat yhdessä oikeita arabikyliä muistuttavissa sitä varten rakennetussa ympäristössä. Harjoitukset alkoivat jo kuukausi sitten, ja niitä jatketaan tarpeen ja suunnitelman mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139304
- Nerian juutalaiskylän asukkaat syyttävät poliisia yhteistyöstä Peace Now painostus-järjestön kanssa. Peace Now, tunnettu palestiinalaismyönteinen vasemmisto-ryhmittymä Israelissa, lähetti edustajansa tunkeutumaan Nerian kylään sen vartijan pyrkiessä estämään heidän pääsynsä. Paikalla ollut poliisi pahoinpiteli ja pidätti vartijan.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139290

Silmäterä
Vieras

#457 Malakia 1:5

25.08.2010 21:36

Ja teidän silmänne saavat nähdä sen, ja te sanotte:
"Herra on suuri Israelin rajojen ulkopuolellakin".

Tiedoksi:

#458 Thursday, August 26, 2010

26.08.2010 19:28

TORSTAI 26.08.10

1. JERUSALEMIN rakennuskielto on ollut voimassa 10 kuukauden ajan, totesi ulkoministeri Avigdor Lieberman Israelin radion haastattelussa eilen. Pääministerin kanslia on toistuvasti vakuuttanut, ettei Jerusalem kuulu kiellon piiriin eikä siellä ole rajoituksia rakentamiselle. Tämä lienee sitä poliitikkojen oikeus- ja moraalitajua, jossa kansalle voidaan syöttää pajunköyttä, kansahan ei ymmärrä kuitenkaan mitään. Maan ensimmäinen pääministeri David Ben Gurion totesi aikoinaan: ”En tiedä, mitä kansa haluaa, mutta tiedän, mikä sille on parasta.” Siinä on johtamistaidon poliittinen ohjenuora, jota Netanyahu näyttää seuraavan.

LIEBERMAN selitti haastattelussa, että Jerusalemissa odottaa 1600 asuntoyksikön rakennus-suunnitelmat, jotka on hyväksytty asianmukaisissa instansseissa, vain lopullinen lupa aloittaa rakentaminen puuttuu. Näistä 1000 yksikköä Ramotiin; 600 yksikköä Gilon lähiöön, itä- Talpiotiin, Har Homaan ja Pisgat Zeeviin. JP:n artikkelin kirjoittaja Herb Keinon muistaa huolellisesti mainita, että nuo kohteet sijaitsevat Jerusalemin itäosassa, jota Jordania miehitti 1967 sotaan saakka, jolloin Israel vapautti ne. Keinon ei muista mainita, että Jerusalemissa on huutava rakennusmaan puute, ja sen ainoa laajennussuunta on itään.

PÄÄMINISTERIN kanslia edustaja kiistää, että Jerusalemin itäosassa olisi rakennuskielto. Hän sanoo kanslian olleen tietoinen, että tarjouspyyntöjä on lähetetty 10-kuukauden moratoriumin aikana, mutta rakentamista ei kuitenkaan ole aloitettu.
LIEBERMAN totesi noista rakennuskohteista, että koska ne sijaitsevat Jerusalemissa ja koska kielto ei koske sitä, ne eivät tarvitse puolustusministeri Ehud Barakin hyväksymistä. Sama koskee kahden tuhannen asuntoyksikön rakentamisen aloittamista Juudeassa ja Samariassa; nekin on hyväksytty asianmukaisissa instansseissa, eivätkä tarvitse Barakin allekirjoitusta. Barakin tyylin tuntien asia tuskin etenee noin sujuvasti. (JP)

2. LIEBERMAN sanoo uskovansa, että Israel voi ilman ongelmia USA:n tai PA:n kanssa rakentaa Juudeassa ja Samariassa niiden juutalaisyhteisöjen sisällä, joiden uskotaan kaikissa sopimuksissa jäävän Israelin puolelle, mutta muissa yhteisöissä vain luonnollisen kasvun vaatiman tarpeen mukaan. Tiedusteluministeri Dan Meridor (Likud) katsoo, että rakentaminen vain suurissa juutalaisyhteisöissä on mielekästä, mutta kieltoa tulee jatkaa muualla.
SHASIN puheenjohtaja Eli Yishai vastustaa rakennuskiellon jatkamista missään muodossa. Vähemmistöjen ministeri Avishay Braverman (Labor) esittää, että Barak kutsui Labor-puolueen instituutiot voidakseen niiden tuella vaatia rakennuskiellon jatkamista syyskuun 26. jälkeen. Hän katsoo tilaisuuden olevan tarjolla saavuttaa todellista edistystä rauhan-prosessissa. Hänen mielestään rakentamisen aloittaminen vaarantaa kaiken.

USA:N hallitus on todennut toistamiseen, että se katsoo juutalaisten rakentamisen 1967 sotaa edeltävien aselepolinjojen itäpuolella laittomaksi, eikä siten näe mitään syytä aloittaa rakentamista siellä uudelleen kiellon loputtua. Ilmoittamalla julkisesti tämän kantansa USA samalla vahvistaa Mahmoud Abbasin asemaa, joka pitää kiellon jatkamista ennakkoehtona. Avigdor Lieberman pyytää panemaan jäitä hattuun Washingtonin neuvottelujen onnistumisen suhteen: ”On päivän selvää, etteivät palestiinalaiset tule keskusteluihin hyvällä, todellisella tahdolla saadakseen aikaan edistystä. He tulevat siksi, että heidät pakotettiin tulemaan. He tulevat keskusteluihin ehtoineen ja vaatimuksineen, jotka rikkovat ja estävät kaikki todelliset ja rehelliset neuvottelut.” Hän selitti, että keskustelujen aloittamistilaisuus on vain yksi uusi seremonia, samantapainen, joita on pidetty parin viimeisen vuosikymmenen aikana Madridista Annapolisiin. Osapuolet ovat liian kaukana toisistaan sopimuksen runnomiseksi vuoden aikana, Lieberman arvioi. Siksi sekä amerikkalaisten että eurooppalaisten ja kaikkien muittenkin on syytä alentaa odotuksia keskustelujen suhteen.
Pääministerin kansliasta vakuutetaan edelleen, että keskustelut tulevat olemaan vaikeat, mutta silti on olemassa mahdollisuus saavuttaa sopimus vuoden sisällä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186000

3. JUUDEAN JA SAMARIAN rabbit ovat antaneet kiukkuisen vastalauseen siksi, että IDF on antanut Josefin mausoleumin korjauksen Sikemissä lähellä Nablusia palestiinalaiselle rakennusyhtiölle. Vain muutama päivä sitten Israelin päärabbit Yona Merzger ja Shlomo Amar vierailivat tällä juutalaisille pyhällä paikalla todeten sen rappeutuneen kunnon ja esittivät sen pikaista korjaamista. He olivat keskustelleet korjaamistöistä IDF:n edustajien kanssa eivätkä olleet esittäneet vastaväitteitä suunnitelmille käyttää niihin arabirakentajaa.
Päärabbit olivat samalla torstaipäivän matkallaan tutustuneet myös Jerikon lähellä olevaan Shalom Al Israel synagogaan, joka myös kaipaa kunnostustöitä.

SAMARIAN kymmenen rabbia sen sijaan esittivät kiivaan kritiikin IDF:n suunnitelmista antaa muslimiurakoitsijalle juutalaisille pyhän rakennuksen ja sen uskonnollisia rituaaleja palvelevien sisustusten rakentaminen. He selittivät IDF:lle lähettämässään kirjeessä, että IDF oli käyttänyt päärabbien vierailua Josefin hautakammiolla tehdäkseen salaisen päätöksen muslimirakentajasta näyttämään rituaalisesti puhtaalta (kosher). Päärabbeille lähettämässään kirjeessä he syyttävät heidän antaneen luvan hautakammion uudelleen häpäisemisestä, ja se enteilee hautakammion antamista uudelleen PA:n hallintaan, joka on häpäissyt ja turmellut sitä moneen kertaan.

IDF LUOVUTTI Josefin hautakammion ja sen läheiset rakennukset PA:n poliisille lokakuun 7. päivänä vuonna 2000, ilmeisesti yhtenä hyödyttömistä hyvän tahdon eleistä, joilla Israel on pyrkinyt maanittelemaan PA:n johtoa sovinnollisemmaksi juutalaisia kohtaan. Vain muutama tunti hautakammion luovutuksen jälkeen palestiinalainen roskajoukko hyökkäsi paikalle tuhoten kaiken, minkä voivat, hakaten moukarilla rakennuksen kupolikattoa ja sytyttäen sen ja sen lähellä sijainneen yeshivan tuleen. Vähäisiä korjauksia on suoritettu juutalaisten toimesta ja PA lupasi myös siivota paikat ja korjata vahingot, mutta se ei juuri tilannetta parantanut. Juutalaiset pyhiinvaeltajat järjestävät retkiä paikalle IDF:n ja poliisin tieten ja suojeluksessa.
Juudean ja Samarian siviilihallinnon taholta selitetään, että työn antamisella muslimi-rakentajalle haluttiin osoittaa maailmalle, miten suhteet ovat parantuneet muslimien korjatessa juutalaisten kulttirakennuksia, joita he aiemmin tuhosivat. Päärabbit vaativat, että IDF:n ja siviilihallinnon tulee kuulla Samarian rabbien mielipiteitä ennen lopullista päätöstä.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186001

4. PALESTIINAN AUKTORITEETIN demokratia toimii käytännössä. Länsimaiseen muotoon tottuneen lienee kuitenkin vaikea tunnistaa sitä ainakaan länsimaisin kriteerein. Pari sataa palestiinalaista oli kokoontunut Ramallahissa laatiakseen vastalauseen PA:n johdon suostumukseen osallistua Obaman kutsuun suorien keskustelujen aloittamis-tilaisuuteen Washingtonissa toinen syyskuuta. Kuten tunnettua, nämä keskustelut on tarkoitus aloittaa ilman USA:n holhoavaa kättä, vaikka USA:n viranomaiset vihjaavatkin, että Obaman nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell seuraa keskusteluja silmä kovana puuttuen niihin, jos alkaa osoittautua, ettei edistystä tapahdu.

PROTESTITILAISUUDESTA annetut tiedot ovat osin ristiriitaisia. Yhden version mukaan PA:n siviiliasuiset poliisit olivat soluttautuneet yleisön joukkoon aloittaen häirinnän ja ennen pitkää osallistujien pahoinpitelyn hajottaen kokouksen ja pakottaen heidät ulos, jossa virka-pukuiset poliisit pidättivät heitä, pahoinpidellen journalisteja ja takavarikoiden heidän kameransa, mukana oli Al-Watan TV:N kameramiehet Khaled Milhem ja Aysar Barghouti. Poliisin toiminta aiheutti herätti kiivaita vastalauseita palestiinalaisten taholta, minkä seurauksena Abbas nimitti tutkimuskomitean suorittamaan tutkimuksia väitetyistä poliisin tarpeettoman väkivaltaisista otteista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=186004

5. PALESTIINALAISET nuoret aloittivat väkivaltaisen mellakan tänä aamuna Silwanin lähiössä. Arabit väittivät valeasuisten juutalaisten pyrkineen lähiön moskeijaan neljän aikaan aamulla, joka on täysin tuulesta temmattu väite, joita muslimit tehtailevat milloin minkin mellakan syyksi.
Arabit sytyttivät ainakin neljä autoa tulee, kuten myös puita ja roskankeräysastioita.
Paikalle kutsutut palokuntalaiset joutivat heidän kivisateeseensa ennen kuin poliisit lopulta saivat karkotettua mellakoitsijat paikalta.

Lähiön arabit seurasivat tilannetta sivusta ilmeisesti kutsuen uusia nuorisojoukkoja paikalla. Muslimien paastokuukauden vuoksi arabien tunteet ovat kireällä, mutta muslimit järjestävät vastaavanlaisia mellakoita oli ramadan tai ei. Yksi poliisi haavoittui mellakoissa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186026

6. UUTISOTSIKOITA
- Iran jatkaa armeijansa aseistuksen vahvistamista. Viimeisin uutuus on Fetah-110 ohjus, joka edellisistä versioista kehitettynä on varustettu tehokkaammalla ohjauslaitteella. Ohjus on kiinteää polttoainetta käyttävä ja kehitetty kotimaisin voimin. Aiemman version kantomatka oli 200 km ja sen kuorma 250 kg. Uudempi versio yltää pitemmälle. Iran esitti sunnuntaina miehittämättömän koneensa, joka ottaa 200 kg:n pommin ja jonka kantomatka on 1000 km. Maanantaina Isan esitteli uudet ohjuspikaveneet Seraj ja Zolfagar. Israelin ekspertit toteavat, etteivät järjestelmät ole uusia, vain vanhojen parannettuja versioita. (JP)
- IAEA:n uusi pääsihteeri Yukia Yamato kävi pikavierailulla Israelissa tavaten presidentti Shimon Peresin, joka varoitti vierastaan Iranin atomipommista. Israelilaiset johtajat ovat ilahtuneet uudesta pääsihteeristä, joka on miellyttävä poikkeus edellisestä. (JP)
- YK:n viranomaiset ovat todenneet, että Libanonin armeijan LAF tulituksen aloittaminen näkyvyyden parantamispuuhissa olleita IDF:n sotilaita vastaan oli provosoimaton lähellä Migav Am juutalaiskylää. LAF:n sala-ampuja ampui IDF:n everstiluutnantti Dov Hararin kuoliaaksi tämän tarkkaillessa tilannetta valvontatornissa 300 m:n päässä rajalta. (JP)
- Israel vie 250 – 280 rekka-autollista tavaraa Gazaan päivittäin, joten väitteet kansan kärsimisestä nälkää tai puutetta on täysin kohtuuton, sanoi Silvan Shalom. Alueellisen kehityksen ministeri Shalom hylkää Abbasin vaatimuksen rakennuskiellon jatkamisesta. (JP)
- Israel suunnittelee rautatietä Rosh Ha´Ainista Barkasin ja Arielin kautta Nablusiin, kertoo liikenneministeri Yisrael Katz. Ensimmäinen osuus Arieliin on suunniteltu 3 miljoonan hinnalla, mutta sitä on tarkoitus jatkaa pitemmälle Samariaan.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/while-the-rest-of-the-country-sits-in-traffic-
israel-railways-invests-nis-3m-in-track-to-nablus-1.310244
- IDF pidätti kaksi Tanzim-järjestön jäsentä Länsirannalla, mutta PA poliisit pidättivät
kymmeniä Hamasin ja Jihadin jäsentä pyrkiessään poistamaan Hamasin ja Jihadin
häirintäyritykset rauhankeskustelujen vastustamiseksi.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-arrests-two-members-of-
palestinian-tanzim-militia-1.310228, http://www.haaretz.com/news/diplomacy-
defense/pa-arrests-dozens-of-hamas-islamic-jihad-militants-in-west-bank-1.310200
- IDF valmistautuu kemialliseen sotaan perustaen erillisyksikön, jonka tehtävänä on
valmistautua ei-tavanomaisin asein tehtyyn hyökkäykseen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139322
- Patriarkkojen mausoleumi Hebronissa on avoinna 24 tuntia päivässä uudenvuoden ja
Jom Kippurin välisen 10 päivän ajan henkilökohtaisen parannuksen tekoa varten.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139314

Tiedoksi:

#459 Friday, August 27, 2010

27.08.2010 21:30

PERJANTAI 27.07.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu suunnittelee itse hoitavansa avainkysymykset Mahmoud Abbasin kanssa kahden viikon välein pidettävissä keskusteluissa ja antaa yksityiskohdat hoidattaviksi keskustelutiimien kesken. Tämä voisi olla oikea tapa pitää asiat hanskassaan. Netanyahun tiimiin kuulunevat Yitzhak Molcon johdolla kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Uzi Arad, ulkoministeriön Lähi Idän osaston apulaispääsihteeri Yaacov Hadas, pääministerin sotilas-attashea kenraali Yohanan Locker, politiikan suunnittelujohtaja Ron Dermer sekä puolustusministeriön ja armeijan edustajat.

PÄÄMINISTERI kutsui lähimmät avustajansa neuvotteluun torstaiksi käydäkseen läpi huolestuttavia uutisia, että rakennuskiellon jatkaminen voi muodostua kynnyskysymykseksi suorien neuvottelujen aloittamiseksi, ja toiseksi valmistellakseen ensi viikon torstaiksi suunniteltua keskustelujen alkamistilaisuutta. Netanyahu painottaa johtajien kahdenkeskisten tapaamisten tärkeyttä säännöllisin välein, joissa selvitetään ydinkysymykset pääpiirteittäin keskustelutiimien huolehtiessa detaljeista.
PA:n johto uhkailee toistuvasti, ettei se osallistu alkamistilaisuuteen, ellei Israel suostu jatkamaan rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Kukaan ei sen sijaan ole vaatinut tasapuolisuuden nimissä palestiinalaisten rakentamisen kieltoa, koska sikäli kuin ymmärretään, Juudea ja Samaria ovat ”kiistanalaisia” alueita, mihin määritelmään Israel on vuosien varrella alistunut omaa tyhmyyttään eikä vaatinut asian käsittelemistä San Remon konferenssin 1920 ja Kansainliiton päätöslauselman vuodelta 1923 mukaisesti, joissa nämä alueet sisältyivät juutalaisten kansalliseen kotiin Jordanjoesta Välimereen.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kehotti pari päivää sitten Israelia tarttumaan ”historialliseen” tilaisuuteen rauhan saavuttamiseksi välittömillä suorilla keskusteluilla. Mutta seuraavana päivänä Hamas, PFLP, DFLP, Islamic Jihad ja muut sirpaleryhmät esittivät vaatimuksen Abbasin eroamiseksi kaikista tehtävistään, koska hän taipui USA:n painostuksen alla ja luopui ennakkoehdoistaan keskustelujen aloittamiseksi. Oppositioryhmien edustajat tapasivat Damaskoksessa eilen.
HAMASIN edustaja Izzat Risheq Damaskoksen kokouksessa totesi läsnäolijoitten sopineen vaatimuksesta, ettei Abbas ole enää luotettava valvomaan palestiinalaisen kansan etujen toteutumista ja hänen tulee sen tähden erota kaikista tehtävistään.
Abbas selitti mielenmuutostaan suostuessaan kuitenkin osallistumaan Washingtonin tilaisuuteen todeten, että PA menee sinne omasta halustaan. Vaatimuksestaan rakennus-kiellosta hän selitti, ettei se ole ennakkoehto, koska se sisältyy useisiin kahdenkeskisiin sopimuksiin, ja Oslon sopimuksista lähtien kumpikin osapuoli suostuu välttämään olosuhteiden muuttamista alueella. Täten Israel välttää rakentamasta Juudeassa ja Samariassa ja PA lupaa, ettei se yksipuolisesti julista Palestiinan valtiota, Abbas analysoi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=186149 http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=186146

2. RAKENNUSKOHTEIDEN hyväksyminen Jerusalemin itäosiin väheni dramaattisesti USA:n varapresidentti Joe Bidenin maaliskuun Israelin vierailun jälkeen, toteavat kaksi ääri-vasemmistolaista NGO-järjestön nimellä kulkevaa painostusryhmää Ir Amim ja Peace Now. Näiden järjestöjen julkistamiin tilastoihin on kuitenkin suhtauduttava tietyllä varovaisuudella, sillä niiden tapa koota tietoja ja käsitellä niitä ei vastaa yleisesti hyväksyttäviä normeja.

JP:n artikkelissa, jonka laati Melanie Lidman, todetaan, että viiden kuukauden sisällä Bidenin vierailusta vain kourallinen pieniä projekteja, kaikkiaan 433 taloyksikköä, on vahvistettu. Kolmen kuukauden aikana ennen Bidenin vierailua hyväksyttiin viisi suurta rakennus-kohdetta, joissa on 3 171 taloyksikköä, joillakin suunnitteluasteilla. Aiemmista kohteista ei artikkelin mukaan ole käytettävissä tietoja.
ULKOMINISTERI Lieberman on joittenkin muitten poliitikkojen tavoin todennut, että rakennus-kielto on ollut voimassa Jerusalemissa 10 kuukauden ajan, vaikka sitä ei ole virallisesti julkistettu. Jerusalemin pormestari kiistää tiedot rakennuskiellosta Jerusalemin itäosissa.
SISÄMINISTERIÖN edustaja sanoo, että rakennuskohteiden hyväksymisen taantuminen Jerusalemin itäosissa on seurausta Netanyahun asettaman seurantaryhmän toimista, mutta myös luonnollisesta hyväksymismenettelyn vaihteluista. Mutta Meretzin edustaja vahvistaa, että rakennusprojektien hyväksyminen on taantunut selvästi viimeisen 5 kuukauden aikana. Hän painottaa, ettei USA estä rakentamista vaan suunnitelmien hyväksymistä, mikä käytännössä johtanee samaan lopputulokseen, eli rakentamisen tyrehtymiseen. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186150

3. OBAMAN hallitus lähetti käsikassaransa Dennis Rossin Israeliin varmistamaan, ettei rakennuskieltoasia nouse estämään Obaman ensi viikon torstaiksi järjestämää ”vaalitilaisuutta”, jonka yhteydessä pidetään ensin gala-illallinen keskiviikkona – varmaan tervetullut katkos Abbasin ja hänen tiiminsä muitten ”rauhanneuvottelijoitten” ramadan paaston lieventämisemiseksi – ja jatketaan torstaina juhlallisena keskustelujen alkamis-tilaisuutena, joissa Netanyahu ja Abbas pakotetaan taas kerran puristelemaan toistensa käsiä. Edellisessä Obaman johtamassa tilaisuudessa Abbas kaiveli korvaansa epävarmana eikä Netanyahu löytänyt sopivaa asentoa tuolilleen nykytellen sitä hermostuneena lähemmäs pöytää. Ei ole ilmoitettu, mitä muuta ohjelmaa tilaisuuden kuvaamisen lisäksi on tarkoitus suorittaa. On puhuttu, että rakennuskiellon jatkaminen on ainakin esillä, mutta siitäkään ei ole varmuutta. Abbas on viime päivinä luistellut aiemmista kovista uhkauksistaan eikä enää vaadi ehdotonta kieltoa, vain periaatteellista hyväksymistä Netanyahun taholta. Turvallisuutensa vakuudeksi Abbas kuitenkin lähetti kaikille osapuolille sitä koskevat kirjeensä, joissa hän selittää vaatimuksensa, jotka eivät ole ennakkoehtoja vaan toteamuksia.
TILAISUUKSIEN ”emäntänä” toiminee Hillary Clinton Obaman varovaisuuden vuoksi pysytellessä parrasvalojen ulkopuolella, ettei tule sanoneeksi liikaa, kuten hän on tehnyt viime aikoina joutuen antamaan selityksiä, mitä oli tarkoitus sanoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139345
Poliitikot ovat kierrelleet kouluissa hakeakseen vaikutelmia, miten siellä asioita katsotaan ja toiseksi antaakseen Netanyahulle muistutuksen, että ainakin koulujen rakennustarpeet on tyydytettävä kiellosta huolimatta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.

4. ISRAELIN poliitikot ja päättäjät ovat siinä määrin kiinni rauhankeskusteluissa ja niihin liittyvissä rakennuskieltoasioissa, etteivät huomaa ollenkaan paljon tärkeämpiä asioita, kertoo DEBKAFILE (DF) artikkelissaan, joka käsittelee Obaman tarjoamaa ydinvarjoa Israelille, jota kuitenkin esim. USA:n lehdet laajasti raportoivat.
DEBKAFILE toteaa ensiksi, että diplomaattilähteet sekä Washingtonissa että Jerusalemissa uskovat, että Israel on selvästi aktivoinut suunnitelmaansa iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan, koska näyttää, ettei USA tee mitään asian eteen. Päinvastoin USA tyynnyttelee Israelin päättäjiä, ettei Bushehrin voimalasta ole mitään vaaraa Israelille, koska sitä valvotaan tarkasti kuitenkaan kertomatta, että Iranilla on ainakin kaksi laitosta, joissa Iranin oman ilmoituksen mukaan voidaan rikastaa uraania 20 %:n tasoon. Jatkaminen siitä 90 %:n tasoon ydinpommia varten käy paljon nopeammin. Molemmat reaktorit sijaitsevat Natanzissa.

IAEA:n uusi pääsihteeri Yukiyu Amano vieraili viikon aikana Israelissa vakuuttaen, että hänen johdollaan tarkastusmenettely on paljon luotettavampaa kuin El-Baradain aikana. Torstaina Israelissa vieraili Daniel Shapiro, USA:n Lähi Idän turvallisuusneuvoston puheenjohtaja ja Israelin ystävänä tunnettu. Eikä Shapiro tullut tyhjin käsin, arvioi DF.

Hänellä oli Obaman hallituksen vakuuttelut, että Israelista on tarkoitus muodostaa yksi maailman vahvimmista sotilasvaltioista, mutta se ei tule ilman kytkentöjä. Jos Netanyahu toimii kuten Obaman hallitus toivoo, USA tulee asettamaan ydinvarjonsa Israelin ylle. Tämä toteutunee siten, että USA varastoi ydinaseitaan Israeliin – varmaankin tarvittavin kuljetusvälinein varustettuina – ja USA antaa Israelin merivoimille ydinsukellusveneitä, yksi hyökkäysalus, toinen ballistisin ohjuksin varustettuna. Lisäksi USA voi myydä Israelille F-22 Rapter stealth koneita, joita pidetään maailman edistyneimpinä ennen F-35 konetta, joka valmistunee 2015. Lisätäkynä on USA:n lupaus saada Israel NATO:n jäseneksi, mikä takaa sille pääsyn maailman edistyneimpään aseteknologiaan.

DF kertoo, että nämä lupaukset ja suunnitelmat sisältyvät entisen CIA-upseerin Bruce Riedelin kirjoittamaan artikkeliin. Ehtona on kuitenkin, että Israel lupautuu olla hyökkäämättä Iranin ydinlaitoksia vastaan ja sopeuttaa ulkopolitiikkansa - ainakin Lähi Idän osalta – USA:n politiikkaan. Riedel vakuuttaa artikkelissaan, että Iranin kansa on järkevä ja vastuuntuntoinen eikä antaudu hallitsemattomiin seikkailuihin. Miten tämä sopii Iranin mullah-johtajien sekä muslimien mahdi-kiihkoa ja hänen tulonsa valmisteluja ajavan presidentin politiikkaan, artikkeli ei pysty antamaan järkevää vastausta. http://www.debka.com/article/8990/
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin sotilaallinen pääasianajaja kenraalimajuri Avichai Mandelblitt antoi oman todistuksensa Mavi Marmaran välikohtausta tutkivalle Turkelin komitealle todeten, että Gazan saarto on kansainvälisen lain mukaan täysin oikeutettu ja laillinen. Hän tähdensi sitä, että ulkomaat ja äärijärjestöt pyrkivät hyötymään poliittisesti järjestämällä laivasaattueita Gazaan, mutta kieltäytyen niiden lastin tarkastuksista, mitä Israel vaatii turvallisuussyistä. Hän kertoi aluksi vastustaneensa merisaartoa, mutta todettuaan sen käyttämisestä ulkopuolisten toimesta politiikkansa välikappaleena hän antoi suostumuksensa. Jos laivasaattueet suostuvat lastinsa tarkastuksiin ennen Gazaan menoa, mitään ongelmaa ei ole olemassa, hän vakuutti. Ongelmia syntyy joittenkin kieltäytyessä tunnustamasta Israelin oikeutta vaatia tarkastuksia oman turvallisuutensa vuoksi, ettei laivoissa kuljeteta aseita ja ohjuksia Gazaan. (JP)
- Turkin viranomaiset kertovat USA:n hallituksen edustajille, että flotilla-välikohtaus Välimerellä tapahtui kahden ystävävaltion välillä. He pyrkivät kaikin tavoin hälventämään USA:n epäilyjä Turkin suunnan muutoksista USA:n vastaiseksi. (JP)
- Israelin lähettiläs Helsingissä Avi Granot esitti voimakkaan vastalauseen Amnesty International Suomen osaston johtajan Frank Johanssonin Israelia halventavasta lausunnosta. Hän kutsui Israelia nimellä ”scum state” (scum: kuohu, vaahto, kuona, törky, roskaväki, pohjasakka). Granot valittaa lausunnossaan, että Amnesty International on peruskirjansa mukaan puolueeton ja kantaa ottamaton tutkijaelin, joten 7.5 miljoonaisen demokraattisesti hallitun valtion leimaaminen tuollaisella nimityksellä on vakava loukkaus sen nauttimaa arvostusta vastaan. Hän ei hyväksynyt järjestön web-sivullaan esittämää lausuntoa, jossa se sanoutuu irti Johanssonin lausunnosta todeten, että hänen lausuntonsa oli yksityisasia. Garnot selittää, että Johanssonin asema järjestön Suomen osaston johtajana ei anna oikeutta tuollaisiin itsenäistä demokraattista valtiota halventaviin lausuntoihin edes yksityisesti. Granot painotti Israelin ja Suomen välisiä ystävällisiä ja hyviä suhteita todeten, että presidentti Tarja Halosen ja ulkoministeri Alexander Stubbin Israelin vierailun järjestäminen lokakuussa on työn alla. Englannissa on nostettu esiin kysymys Amnesty International järjestön verottomuudesta, mikä voi vaarantua järjestön toimiessa puolueen tavoin. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=186162
- IAEA:n entinen apulaispääsihteeri virkailija Olli Heinonen kertoi Le Monde lehdelle torstaina, että Iranilla on rikastettua uraania 1-2 ydinpommia varten. Hän antoi lausuntonsa juuri ennen jätettyään toimensa IAEA:n palveluksessa. Hän kutsui Iranin ydinsuunnitelmaa uhkaksi Israelille. Venäjä ei ole vain toimittanut know-how tietoutta Iranille, vaan on rakentanut sen ydinlaitoksia, kuten Bushehrin voimalan, sekä toimittanut sille alan välineistöä ja tietoutta. Iran tarjoaa ydinyhteistyötä Venäjän kanssa, joka Iranin edustajan mukaan tutkii esitystä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=186093

Silmäterä on herkkä alue!
Vieras

#460 Suomalaispuheista suurkohu Israelissa

27.08.2010 22:58

  1. - Israelin lähettiläs Helsingissä Avi Granot esitti voimakkaan vastalauseen Amnesty International Suomen osaston johtajan Frank Johanssonin Israelia halventavasta lausunnosta. Hän kutsui Israelia nimellä ”scum state” (scum: kuohu, vaahto, kuona, törky, roskaväki, pohjasakka). Granot valittaa lausunnossaan, että Amnesty International on peruskirjansa mukaan puolueeton ja kantaa ottamaton tutkijaelin, joten 7.5 miljoonaisen demokraattisesti hallitun valtion leimaaminen tuollaisella nimityksellä on vakava loukkaus sen nauttimaa arvostusta vastaan. Hän ei hyväksynyt järjestön web-sivullaan esittämää lausuntoa, jossa se sanoutuu irti Johanssonin lausunnosta todeten, että hänen lausuntonsa oli yksityisasia. Garnot selittää, että Johanssonin asema järjestön Suomen osaston johtajana ei anna oikeutta tuollaisiin itsenäistä demokraattista valtiota halventaviin lausuntoihin edes yksityisesti. Granot painotti Israelin ja Suomen välisiä ystävällisiä ja hyviä suhteita todeten, että presidentti Tarja Halosen ja ulkoministeri Alexander Stubbin Israelin vierailun järjestäminen lokakuussa on työn alla. Englannissa on nostettu esiin kysymys Amnesty International järjestön verottomuudesta, mikä voi vaarantua järjestön toimiessa puolueen tavoin. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=186162

Suomalaispuheista suurkohu Israelissa – "Nilkkimaa"-nimittely raivostuttaa

 

 

Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johanssonin puheista on noussut suurkohu Israelissa.

Johansson kutsui Israelia Iltalehden blogissaan "nilkkimaaksi". Sana kääntyi englanninkielelle vielä loukkaavampaan ilmaisuun "scum state".
Johanssonin purkaus on sikäli outo, että ihmisoikeusjärjestö Amnestyn perusperiaatteisiin on kuulunut pidättäytyminen eri konfliktien osapuolten arvioimisesta, jotta järjestön toiminnan uskottavuus säilyisi.
Vaikka Johansson ilmeisesti siivosi lauseen blogistaan, hän kuitenkin pysyy kannassaan.
The Jerusalem Postille Johansson perusteli näkemystään sillä, että "Israel jatkuvasti rikkoo kansainvälistä lakia."
Amnestyn kotisivujen mukaan "järjestö ei kannata tai vastusta mitään hallitusta tai poliittista järjestelmää." Lause näyttäisi olevan räikeässä ristiriidassa Johanssonin lausuman kanssa.
Johansson sanookin ilmaisseensa näkemyksensä yksityishenkilönä, vaikka Iltalehden blogi esittelee hänet nimenomaan Suomen Amnestyn toiminnanjohtajana.
Jerusalem Postin haastatteleman kansalaisjärjestöjen toimintaa seuraavan NGO Monitorin edustaja Gerald Steinbergin mukaan Amenesty on viime aikoina viljellyt Israelin vastaista retoriikkaa.
Anglosaksisissa maissa Amnestyä on viime aikoina syytetty puoluettomuusperiaatteidensa hylkäämisestä.

Tiedoksi:
Vieras

#461 IDF:n motivaatio korkealla

27.08.2010 23:13

Israelin puolustusvoimien motivaatio on edelleen hyvä, vaikka turvallisuustilanne on vaikea.

Israelin puolustutsvoimien hiljattain julkaiseman tutkimuksen mukaan huolimatta monien nuorien israelilaisten väsymisestä päättymättömään konfliktiin naapurimaiden kanssa, on motivaatiä värväytyä ja palvella taisteluyksiköissä silti hyvä.

Palvelua edeltävien kyselyiden mukaan 73,2% alokkaista haluaa palvella taistelujoukoissa. Nousua on on yli neljä prosenttiyksikköä vuodesta 2006.

"On vallalla laajalle levinnyt muutos suuntauksessa hakeutua taistelujoukkoihin", sanoi puolustusvoimain komentaja kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazi kertoi hiljattain nuorten sotilaiden ryhmälle.

"Jos joku ei halua palvella puolustusvoimissa, hän voi silti palvella maataan palvelemalla poliisivoimissa, palokunnissa tai ensiapujoukoissa. Kuka hyvänsä haluaakaan kasvaa ja elää täällä joutuu oppimaan palvelun tärkeyden. Suurin osa kansasta ymmärtääkin tämän ja tukee armeijaa."

KV
Vieras

#462 Missä on rehellisyys?

28.08.2010 10:25

Nykyisin nämä poliitikot eivät välitä ja myöskään haluakaan välittää sellaisesta perusasiasta kuin rehellisyys ja sama koskee nimenomaan tätä  Amnesty International Suomen osaston johtajan Frank Johanssonin kannanottoja. Nykyisin ei voi luottaa vähäänkään Suomen median tiedonvälitykseen, oli kyseessä sitten uutistoimitus, jokin ulkomaan raportti tai muu koottu ohjelma.

Pääosin ne ovat joko jonkin suunnan populistista kosiskelua tai pelkästään oman asenteellisen mielipiteen junttaamista. Ymmärtämättä tai edes vähäänkään selvittämättä asioiden todellisia ja historiallisia taustoja. Otetaan vain itselle ja populistisesti sopivat osat tapahtumisista ja sitä sitten esitetään kaikenkattavana totuutena.

Kyllä on mennyt ihmisen moraali alas.  

Liuttis-Lassi
Vieras

#464 Pyydän anteeksi

28.08.2010 18:00

Suomalaisten puolesta,törkeeää Israelin kohtelua.Ihmisoikeusjärjestö,en tiedä itkäkkö,vai nauraa.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

29.08.2010 16:32


Tiedoksi:

#466 Sunday, August 29, 2010

29.08.2010 16:34

SUNNUNTAI 29.08.10

1. ISRAELIN JA PA:N johtajat valmistautuvat keskiviikon gala-illallisiin Valkoisessa Talossa presidentti Baruck Obaman toimiessa isäntänä ja Hillary Clintonin emäntänä sekä suorien keskustelujen aloittamistilaisuuteen torstaina. Torstain tilaisuuteen kuuluu lyhyt aloittamis-seremonia kameroitten todistaessa tilaisuutta, jota johtavat ulkoministeri Hillary Clinton sekä USA:n Lähi Idän lähettiläs George Mitchell, minkä jälkeen Mahmoud Abbas ja Benyamin Netanyahu kokoavat tiiminsä ensimmäiseen kolmisen tuntia kestävään neuvottelutilaisuuteen.

NETANYAHU ilmoitti, ettei hän halua osallistua julkiseen keskusteluun aiheista, kuten rakennuskiellon jatkaminen juutalaisyhteisöissä sekä muista julkisuudessa puiduista kysymyksistä, joista tullaan sopimaan neuvotteluissa PA:n kanssa.
PA:n pääneuvottelijana mainittu Saeb Erekat selvitteli palestiinalaisten kantaa asioihin näin.
Erekat sanoi, ettei PA hyväksy Netanyahun esitystä tavata Abbasia kahden viikon välein pääkohtien sopimiseksi ja yksityiskohtien hiomiseksi neuvottelutiimien välillä. Erekat ilmoitti hylkäämisestä BBC:n arabiakielisessä lähetyksessä. Hän sanoi samalla, että on liian aikaista päättää, kuka neuvotteluja johtaa PA:n puolesta, kuten myös kuinka usein tiimit tapaavat ja missä. Hän vakuutti, että keskeisin kysymys neuvottelujen jatkumiseksi on Netanyahun suostuminen rakennuskiellon jatkumiseen syyskuun 26. päivän jälkeen.
NETANYAHUN uskotaan vielä kerran ennen Washingtonin matkaansa vakuuttavan, ettei hän halua kertoa kantaansa rakennuskiellosta, vaan siitä sovitaan keskusteluissa PA:n kanssa.
Netanyahu täydensi neuvottelutiimiänsä nimittämällä siihen ulkoministeriön edustajat. Hän kehuu tiiminsä olevan pieni mutta asiantunteva ja tehokas. Kotimatka alkanee torstaina.

JORDANIAN kuningas Abdulla II sanoi neuvottelujen aloittamistilaisuuden osoittavan, että USA on todella päättänyt selvittää, miten Lähi Itä tulee muotoilemaan itseään seuraavan 10 vuoden aikana. Kuninkaalla ei ollut muuta tarjottavanaan kuin hartaita toiveita, ettei tulevaisuus ole vain Jordanjoki, Libanon tai Siinai, vaan laajempi näkymä, jossa Israelin kansa integroituu arabi-islamilaiseen maailmaan. ”Tämä on se palkkio”, hän totesi. Hän varoitti samalla nykyisen tasapainotilan säilyttämisestä. Hän selitti kantaansa todeten, että aina on joku, joka painaa väärää nappia vahingossa tai tarkoituksella aloittaen konfliktin, kuten on myös ihmisiä, jotka haluavat horjuttaa tasapainoa.
LONTOOSSA ilmestyvä Al-Qods raportoi, että länsimaat painostavat Syyriaa, jotta tämä käyttäisi vaikutusvaltaansa hillitäkseen alueella toimivia terrorijärjestöjä, etteivät ne häiritsisi rauhanneuvotteluja. EU ilmoittaa samalla, ettei se osallistu keskusteluihin, vaikka Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner esitti osallistumista koskevan vetoomuksen. EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton on vierailulla Kinassa, ja EU:n edustaja Darren Ennis totesi EU:n olevan enemmän kiinnostunut tuloksista kuin koreografiasta.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186298

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu selvitteli kuluneen viikon aikana asennettaan keskusteluihin PA:n kanssa todeten, että hän on yksi niistä Israelin pääministereistä David Ben Gurionin ja Yitzhak Rabinin ohella, jotka saivat toisen mahdollisuuden toimia kansansa johtajana pääministerin ominaisuudessa. Hän totesi, ettei tässä vaiheessa ole tärkeintä varmistaa asemaansa yhteisössä, vaan todella pyrkiä saavuttamaan jotain pysyvää kansansa hyväksi. Tämä on kauniilta kuulostava lausunto, mutta – kuten Ben Gurion totesi – ”hän ei tiennyt, mitä kansa haluaa, mutta hän tiesi, mikä sille on parasta”.
NETANYAHU vakuuttaa tarkoituksensa olevan saada Israelin kansalle rauha palestiinalaisten ja lähinaapureittensa kanssa, mitä se syvästi kaipaa. Toiseksi Netanyahu vakuuttaa julkisissa puheissaan, että hän tulee yllättämään kaikki epäilijät jalomielisellä anteliaisuudellaan. Tämän voisi kuvitella viimeistään herättävän epäilyksen kansan parissa, mitä hän on tarjoamassa palestiinalaisille ja onko hänellä mitään oikeuksia siihen.
KOMMENTAATTORIT viittaavat siihen, että hänellä on vahva hallitus ja sen mukana kansan valtaosan tuki takanaan. Se on kuitenkin valheellinen kuva tilanteesta, sillä hän on ylittänyt mandaattinsa, jolla hänet valittiin kansan johtoon, kuten myös ne hallituksen jäsenet, jotka myöntyvät Netanyahun esityksiin ilman vastaväitteitä. Kommentaattori George Will toteaa, että PA:n kannalta rauhanprosessi on paras mahdollinen tilanne, ei siksi, että se johtaisi rauhansopimukseen, jota Will pitää haave-kuvana, vaan siksi, että PA on saanut sen kautta toistuvia myönnytyksiä Israelilta antamatta itse mitään vastapainoksi. Rauhansopimus voi jopa olla tuhoisa PA:n kannalta.
ONE JERUSALEM kyselee, onko Jerusalem mahdollisesti yksi niitä yllättäviä myönnytyksiä, joita Netanyahu tulee tarjoamaan palestiinalaisille? http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186341
http://www.onejerusalem.org/2010/08/is-jerusalem-in-play.php

3. PA JATKAA sitä vastustavien jahtaamista pidätyksin ja häirinnällä aina moskeijan saarnaajia myöten, kuten JP:n artikkeli kertoo. PA:n turvallisuusvirkailijat tekivät siviiliasuisina ratsian kahteen Länsirannan moskeijaan estäen Hamasiin kuuluvien saarnaajien esittämästä perjantain rukoustilaisuuden yhteydessä puhettaan kuulijoille. Molemmat moskeijat sijaitsevat Hebronin alueella, jossa Hamasilla on vahva kannatus. Turvallisuusjoukkojen väliintulo aiheutti rajuja mielenosoituksia, joiden seurauksena viranomaiset sulkivat molemmat moskeijat. Raivostunut Hamasin väki etsii nyt uusia kokoontumistiloja.

Kansanedustaja Nayef Rajoub, joka toimi Hamasin ja Fatahin yhteishallituksen ministerinä kolme vuotta sitten, kertoi siviiliasuisten poliisien lähestyneen häntä hänen mentyään kotikylänsä Duran moskeijaan ja varoittaneen häntä pitämästä saarnaansa. Rajoubin pyytäessä kirjallista kieltoa miehet alkoivat pahoinpidellä häntä ja jatkoivat apuun tulleitten ihmisten pahoinpitelyä lopulta pidättäen heistä muutamia. Rajoub vapautettiin Israelin vankilasta 20.06.2010 kärsittyään 50 kuukauden vankeustuomion. Hän sanoi PA:n sotivan moskeijoita ja Allahia vastaan yhteistyössä Israelin kanssa. Hän vakuutti jatkavansa 30 vuotta jatkunutta saarnatointaan kielloista huolimatta. ”Juutalaiset setlerit polttavat moskeijoita ja PA:n virkailijat karkottavat saarnaajia”, hän valitti. Hän on tunnetun PA:n johtajan Jibril Rajoubin veli. Jibril Rajoub tunnetaan kiihkeänä Hamasin jäsenten metsästäjänä.
Toinen vastaavanlainen tapaus sattui Idnan kylässä, jossa Abu Jhaisheh estettiin astumasta puhujakorokkeen toiseksi ylimmälle askelmalle – ylin on varattu Mohammedille.

FATAHIN johtamien turvallisuusjoukkojen edustaja Adnan Damiri tunnustaa, että virkailijat olivat menneet moskeijaan ja estäneet saarnaajia puhumasta, mutta kielsi, että he olivat pahoinpidelleet ketään, tai että moskeijat olisi suljettu. Hän sanoi turvallisuusvirkailijoitten saaneen tietoja, joitten mukaan Hamas suunnittelee vallankaappausta Länsirannalla, ja siksi virkailijat ovat aloittaneet Hamasin johtomiesten pidätykset. Hän sanoi Hamasin saarnaajien toimivan Khaled Mashaalin ohjeitten mukaan aiheuttaakseen kaaoksen moskeijoissa alkuna vallankaappaukselle. ”He haluavat saada Länsirannan haltuunsa.”

4. TEHERANIN johto lupaa aseistaa Libanonin USA:n kieltäytyessä antamasta sille luvattua 100 miljoonan tukirahaa aseitten hankkimiseksi. USA:n kieltoa perustellaan sillä, että sen toimittamia aseita voidaan käyttää Israelia vastaan. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah esitti, että Libanonin hallituksen tulee virallisesti pyytää aseapua Iranilta.
IRANIN puolustusministeri kenraali Ahmad Vahidi ei viivytellyt tarjotessaan Iranin apua. ”Libanon on ystävämme”, hän sanoi IRNA-news mukaan. ”Jos siellä on tarvetta tässä suhteessa, olemme valmiit auttamaan tätä maata ja ohjaamaan aseitten toimittamista.”

Saatuaan tietää USA:n talousavun jäädyttämisestä Jordania avasi tilin, jonne kootaan lahjoituksia armeijan asehankintoihin. Iran on Hizbullahin tärkein aseitten toimittaja vieden sille aseita miljoonien USD arvosta vuosittain, vaikka Hizbullah sen kieltääkin. Hizbullahin toinen läheinen tukija ja avustaja on Syyria.
IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejadin tärkein neuvonantaja Esfandiar Rahim Mashaei vakuutti Kuwaitin emiirille, ettei alueella ole sodan uhkaa, kuten Israelin propaganda väittää. Häntä pidetään Israelille myötämielisenä Iranin presidentin toimiston johtajuudesta huolimatta. Hän varoitti, että jos Bushehria tai Iranin muita ydinlaitoksia vastaan hyökätään, Iran tulee iskemään takaisin USA:n kohteisiin kaikkialla ja kaikin keinoin. Hän sanoi toivovansa, etteivät Persianlahden maat avusta USA:n tai Israelin mahdollista hyökkäystä Irania vastaan. Hän sanoi Bushehrin voimalan olevan varustettu kaikin turvatoimin, joten siitä ei ole turvallisuusriskiä. Mashaein tytär on naimisissa Ahmadinejadin pojan kanssa. .

5. USA:n lähi Idän lähettilään George Mitchellin avustaja Frederick Hoff varoitti Libanonin armeijan komentajaa kenraali Jean Kahwajia, että jos seuraava rajakiista Israelin ja Libanonin rajalla kiihtyy, IDF on valmistautunut tuhoamaan Libanonin armeijan neljässä tunnissa. Sinä aikana tuhottaisiin Libanonin sotilaallinen infrastruktuuri, mukaan lukien armeijan tukikohdat ja toimistorakennukset.

Israel ja USA ovat keskittyneet asetoimitusten estämiseksi Libanonin armeijalle, koska sieltä ne voivat helposti siirtyä Hibullahin käsiin. Ranska lupasi äskettäin Libanonille 100 HOT panssarin torjuntaohjusta, jotka voidaan asentaa Gazelle helikoptereihin.
PÄÄMINISTERI Netanyahu oli äskettäin yhteydessä Venäjän pääministeri Vladimir Putiniin, että tämä estäisi myymästä Syyrian armeijalle P-800 Yakhont yliäänennopeaa risteilyohjusta.
Israelista muistutetaan, että Hizbullah käytti Libanonin armeijalle toimitettua Kiinassa valmistettua Exocet C-802 tutkaohjattua maalta merelle ohjusta aiheuttaessaan pahaa tuhoa israelilaiselle ohjusalukselle v. 2006 Libanonin kakkossodan aikana. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Irak on korkeassa hälytysvalmiudessa pelätessään uusia tuhoisia terrori-iskuja maassa. USA:n hyökkäysjoukot lähtivät Irakista kuukauden vaihteessa jättäen 50 000 miehen koulutus- ja huoltojoukkojen osastot tarkasti valvottuihin tukikohtiin. Obama kehuu toteuttaneensa lupauksensa saada Irakin sota loppumaan ja USA:n joukot vedettyä maasta, mutta se jättää maan pahoin rampautuneena ja kyvyttömänä puolustautumaan sisäistä tai ulkoa tulevaa uhkaa vastaan. Iran varsinkin on aktiivinen pyrkien hyödyntämään epäselvää tilannetta Irakissa, jossa ei ole saatu toimivaa hallitusta 5 kuukautta vaalien jälkeen. (JP)
- Arkkipiispa Desmond Tutu puuttui ryhmän nimissä, joka tunnetaan nimellä ”Elders” (vanhimmat) Israelin armeijan tuomioistuimen tuomittua Bilin kylän asukkaan Abdallah Abu Rahmanin kiihotuksesta hyökätä IDF:n sotilaita vastaan. Eläkkeelle siirtynyt entinen piispa sanoi Rahmanin saavuttaneen jotain vastustaessaan Israelin rakentamaa turva-aitaa. Hän sanoi tavan millä Israel kriminalisoi tämän aktivistitoiminnan olevan täysin tuomittavan ja kehotti Israelia vapauttamaan Rahmanin välittömästi, ilman ehtoja sekä peruuttamaan hänelle langetetun tuomion. Myös EU:n johtava ulkomaanasioitten virkailija C Ashton sanoi olevansa syvästi huolestunut Rahmanin pidättämisestä ja tuomiosta ”vastustaessaan tämän laittoman muurin rakentamista”. Abu Rahman on 39-vuotias opettaja, joka on noussut yhdeksi pahimmista häiriköistä. (JP)
- Joukko teatterin näyttelijöitä ja näytelmäkirjailijoita lähetti kirjeen opetusministeriölle sanoen kieltäytyvänsä esiintymästä Arielin kaupungin uudessa teatterissa, koska se on 1949 aselepolinjan itäpuolella. Netanyahu sanoo, että hallitus lopettaa tukensa niiltä, jotka boikotoivat Israelia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3945238,00.html
- Libanonin armeija sanoo IDF:n käyttävän kuumailmapalloja kameroilla varustettuina vakoillakseen Libanonia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3945165,00.html
- Shasin hengellinen johtaja Ovadia Yosef sanoi viikkopuheessaan, että palestiinalaiset ovat Israelin vihollisia. ”Lyököön Jumala heitä, palestiinalaisia”, hän totesi. PA:n johto toteaa, että jopa Israelin kansa on menettänyt kiinnostuksensa Yosefiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3945117,00.html
- Israelin odotukset Välimeren 13 triljoonan kuutiojalan kaasulöydöistä kasvavat tutkimusten osoittaessa, että sieltä on mahdollista löytää 3 miljardia tynnyriä öljyä. Rosh Ha-Ain luota tehty öljylöytö on 1.5 miljardia tynnyriä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139364
- Egyptin turvallisuusjoukot löysivät Siinailta suuria asekätköjä, joista aseet oli tarkoitus salakuljettaa Gazaan. Löytöihin sisältyy 190 panssarintorjuntaohjusta ja 10 panssarimiinaa. Israelin viranomaiset ovat toistuvasti varoittaneet lomailijoita välttämään Siinaita, joka on erittäin vaarallinen paikka. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139363
- Israel ostaa USA:sta 60 miljoonaa gallonaa lyijytöntä petrolia, 284 gallonaa korkea-oktaanista JP-8 lentokonebensiiniä ja 100 miljoonaa gallonaa dieselöljyä, kertoo DEBKAFILE. Artikkelissa arvioidaan, että määrä riittää IAF:n tarpeisiin iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan. JP-8 bensiinin käyttöaika on 6-8 kuukautta. http://www.debka.com/article/8997/
- Israelissa liikkuu nimettömiä lausuntoja, joiden mukaan PA:n puheenjohtaja Abbas on ilkeä ja kaksinaamainen mies, joka vihkii aukioita ja katuja terroristien nimiin ja antaa pitää lapsi- ja nuorisotapahtumia heidän nimissään. Ihmettelyä herättää, miksi Netanyahu niin kiihkeästi haluaa neuvotella ja vielä silmästä silmään tällaisen miehen kanssa? Hamasin taholta uhataan, että jos Abbas hallituksineen luopuu Jerusalemista heidän päänsä murskataan. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=186172
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139360
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#467 Bravo Finland!

29.08.2010 22:48

Tiedoksi:

#468 Monday, August 30, 2010

30.08.2010 20:00

MAANANTAI 30.08.10

1. NETANYAHU rakennuskiellosta: ”Kun 10 kuukauden moratorium loppuu, päätös siitä ei ole enää pätevä.” Rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä päättyy keskiyöllä 26.09.2010. Mutta tämä ei ole viimeinen sana pääministeriltä. Hän keskusteli eilen ulkoministeri Liebermanin kanssa tavasta, jolla kielto voitaisiin ujuttaa keskusteluihin PA:n kanssa siten, ettei PA pystyisi syyttämään Israelia keskustelujen torpedoinnista, mutta siten, ettei pääministeriä voida syyttää sanansa syömisestä. Lieberman kannattaa ajatusta, että kielto poistetaan suurista yhteisöistä mutta jatkuu osittaisena pienemmissä siten, että vain luonnollisen kasvun vaatima rakentaminen sallitaan. Ulkoministeriö on muuten jättäytynyt täysin sivuun rauhanprosessista.

MAHMOUD ABBAS rakennuskiellosta: ”Israel kantaa yksin vastuun näiden neuvottelujen uhkasta romuttua ja epäonnistua, jos se jatkaa setlementtien laajentamista kaikissa sen muodoissaan kaikilla 1967 miehittämillään Palestiinan alueilla”. Hän esitti lisäksi hurskaan toiveen, että Israel osoittautuu kumppaniksi, joka pystyy päättämään ja lopettamaan miehityksen. ”Täten voimme saavuttaa turvallisuuden molemmille kansoille, Israelin ja Palestiinan.”
ABBAS puhui näitä eilen televisioidussa puheessaan. PA on toistellut uhkaustaan vetäytyä keskusteluista, ellei Israel jatka kieltoa; viimeksi Saeb Erekatin suulla, joka asetteli kysymyksen näin: ”Israelin tulee valita setlementtien ja rauhan välillä.” Abbasin versio kuuluu näin: ”Asenteemme setlementteihin ja niiden laittomaan asemaan ei ole muuttunut. Päätöksemme osallistua suoriin keskusteluihin perustuu kvartetin julkilausumaan.” Hän selitti, että tuo julistus sisältää tarpeen lopettaa ”miehitys”, joka alkoi 1967, myös Itä Jerusalemin osalta. Edelleen Abbasin mukaan kvartetin julkilausuma vaatii elinkelpoisen ja itsenäisen Palestiinan valtion perustamista hyläten kaiken setlementtien toiminnan, myös luonnollisen kasvun osalta. Hän sanoi menevänsä Washingtonin konferenssiin näillä eväillä ja vetosi toisiin osapuoliin niiden täydellisestä toteuttamisesta todellisen ja kestävän rauhan saavuttamiseksi. Hän lisäsi tähän: ”Sekä Israel että palestiinalaiset haluavat turvallisuutta, mutta sitä ei tule käyttää verukkeena oikeudelle laajentua, asuttaa ja riistää toisten omistamaa maata väkivalloin.” http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Entertainment/Article.aspx?id=186422, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=186394

2. PÄÄMINISTERI Netanyahun Washingtonin matka on saanut yllättävän lisäongelman kaikkien muitten lisäksi. Koska ulkoministeriön henkilökunta vaatii lisää liksaa, eli samalle tasolle kuin esim. puolustusministeriön virkailijat, ulkoministeriö ei avusta pääministerin USA:n matkaa, eikä Israelin lähetystö Washingtonissa osallistu hänen matkansa järjestelyihin USA:n pääkaupungissa. Täten autojen ja kuljettajien tilaaminen ja varmistaminen oikealle paikalle oikeaan aikaan vaarantuu ja jää pääministerin kanslian vastuulle.
ULKOMINISTERIÖ esitti uhkavaatimuksen katkaista yhteydet armeijan kanssa, jos se osallistuu pääministerin matkan järjestelyihin ja hänen turvallisuutensa varmistamiseen. Shin Bet osallistui pääministerin Kreikan matkan järjestelyihin, mutta ulkoministeriö antoi uhkavaatimuksen lopettaa yhteistyö myös Shin Betin kanssa, jos se rikkoo lakon ja kuitenkin antaa apua Netanyahun matkalle. Tämä asettaa Israelin USA:n lähettilään Michael Orenin vaikeaan asemaan, koska kielto koskee myös häntä. Oren ilmoittaa kuitenkin osallistuvansa tilaisuuksiin Netanyahun kanssa Washingtonissa.
Histadrutin pääsihteeri Eini on aiemmin vastaavissa tilanteissa antanut luvan avustaa pääministeriä ulkomailla, mutta tässä tapauksessa näin ei ole tapahtunut.
Netanyahu aloittaa matkansa tiistaina ja palannee kotimaahansa perjantaina. (JP)

3. SHASIN hengellisen johtajan entisen päärabbin Ovadia Yosefin viikkopuheensa
aikana esittämä toive, että palestiinalaiset ja varsinkin puheenjohtaja Mahmoud Abbas tuhoutuisivat, on herättänyt laajaa kummastelua ja vastustusta sekä Israelissa että ulkomailla. USA:n ulkoministeriö esitti toiveensa, että Israelissa pyrittäisiin pidättymään kiihottavista lausunnoista aikana, jolloin keskitytään rauhankeskustelujen uudelleen aloittamiseen. Israelissa reaktiot ovat olleet suhteellisen vaisuja, rabbi Yosefin kiihkeät lausunnot, joita hän laukoo silloin tällöin, tunnetaan eikä niihin kiinnitetä suurempaa huomiota. Pääministerille ne ovat tietenkin harmillisia ja ikäviä, mutta tuskin aiheuttavat suurempaa päänvaivaa. Netanyhau kuitenkin sanoutui irti hänen lausunnostaan todeten: ”Rabbi Ovadia Yosefin lausunnot eivät edusta pääministerin näkemyksiä eikä myöskään hallituksen kantaa”, pääministerin kanslian lausunnossa sanotaan. ”Israel valmistautuu osallistumaan rauhan-keskusteluihin pyrkimyksenään saavuttaa rauhansopimus palestiinalaisten kanssa, joka lopettaa konfliktin ja varmistaa rauhan, turvallisuuden ja hyvät naapuruussuhteet kahden kansan välille.” Lausunnossa ei kuitenkaan tuomittu Yosefin puhetta. USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley esitti valittelunsa ja tuomionsa näistä rabbin kiihottavista puheista, joita hän pitää paitsi "syvästi loukkaavina myös kiihottavina, jotka voivat vahingoittaa rauhaa". PA:n johdon Israelia demonisoivat lausuunot ovat jokapäiväisiä ilman suurta kohua.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/u-s-rabbi-s-offensive-remarks-harm-peace-efforts-1.310930

4. RAMALLAHISSA näyteltiin outo näytelmä, joka on herättänyt ihmettelyä ja sekoittanut ennestäänkin vaikeasti tajuttavaa poliittista tilannetta Länsirannalla. Kuutisenkymmentä ihmistä oli kutsuttu ns. ”kansalliseen konferenssiin”, mutta järjestäjät eivät olleet uskoa silmiään, kun satoja lihaksikkaita nuoria miehiä tunkeutui kokoussaliin täyttäen koko huoneen. Heillä oli sama ulkoinen olemus: siviilivaatetus, hyvin kehittyneet lihakset ja tuima ilme. Konferenssiin odotettiin vanhoja ihmisiä, jotka oli kutsuttu laatimaan vastalause osallistumista suoriin neuvotteluihin USA:n ja Israelin painostuksen alla, eivätkä nämä sopineet kuvaan ollenkaan. Muutamilla heillä oli mukanaan rullalle käärittyjä plakaatteja. Järjestävät aavistivat, että oli odotettavissa ongelmia. Eikä siinä petytty.

LIHAKSIKKAAT nuoret miehet aloittivat vihellyskonsertin välittömästi ensimmäisen puhujan tri Mamdouh al-Akerin lausuttua sanat : ”Allahin, armollisen nimessä”, huudellen: ”Verellämme ja sielullamme vapautamme sinut, Abu Mazen”, aukaisten plakaattinsa, joissa oli heidän vapauttansa kuvia. Al-Aker, joka johtaa palestiinalaisten riippumatonta ihmisoikeuksien komissiota, ei voinut jatkaa puhettaan. Yhden järjestäjän tartuttua mikrofoniin ja pyytäessä hetken hiljaisuutta niiden muistoksi, jotka olivat antaneet henkensä Palestiinan ja arabikansan puolesta, yksi edessä istuvista muskelimiehistä nousi ja viittasi saliin, mikä lopetti vihellykset ja huudot hetkeksi, mutta alkoivat uudestaan hiljaisuuden jälkeen.
KONFERENSSIN järjestäjät päättivät pitää lehdistötilaisuuden Watan TV-asemalla käyttääkseen matkaa sinne mielenosoitusmarssina. Mutta heti mentyään ulos muskelimiehet alkoivat mellakoida estäen kuvaajien toimia työntäen Abbasin kuvia kameran ja kuvattavan välille. Pahoinpitelyiltä sentään vältyttiin poliisin tullessa väliin, ja kokous hajosi siihen.
Konferenssin järjestäjät uskovat, että nämä 400 muskelimiestä kuuluivat Palestiinan yleiseen tiedustelupalveluun (Mukhabarat) ja osa estävän turvallisuuden miehiin. Heitä ja heidän johtajiaan tunnistettiin konferenssivieraiden toimesta, osa muskelimiehistä oli juuri lopettanut koulutusjaksonsa.

PA:N puheenjohtaja Abbasin kanslia kieltää tietävänsä, keitä muskelimiehet olivat ja kuka heidät oli lähettänyt paikalle. Yleisesti uskotaan, että oli heidät lähetetty paikalle Abbasin kanslian toimesta tai sen tietämättä, se osoittaa vakavan vapaan puheoikeuden loukkauksen tapahtuneen Abbasin silmien alla Ramallahin keskustassa. http://www.haaretz.com/print-edition/features/amira-hass-who-s-suppressing-opposition-rallies-in-ramallah-1.310973

5. UUTISOTSIKOITA
- Habeit HaYehudi (Juutalainen kotimme) kansanedustaja Zevulun Orlev varoittaa, että hallitusyhteistyö alkaa hajota, jos Netanyahu taipuu PA:n ja USA:n painostuksen alla ja suostuu rakennuskiellon jatkamisen Juudeassa ja Samariassa. Hän sanoi tämän olevan puolueensa varoituslinja. Jos puolue vetäytyy hallituksesta, sen kannatus Knessetissä putoaa 74:stä 71:en, minkä johdosta 13 kansanedustajan vetäytyminen hallituksen riveistä voi kaataa Netanyahun hallituksen. Liebermanin puolue pysyttelee hallituksessa toistaiseksi. Labouria edustava vähemmistöministeri Avishay Braverman vaatii puoluetta eroamaan, ellei Netanyahu suostu jatkamaan rakennuskieltoa. Hänen puoluetoverinsa Ben Eliezer moitti Bravermania, että hän esitti vaatimuksensa väärään aikaan. (JP)
- Knessetin puhemies Reuven Rivlin vaatii Netanyahua selittämään, miksi rakentaminen on dramaattisesti vähentynyt Jerusalemin itäosissa. Ennen USA:n varapresidentti Bidenin vierailua kolmen kuukauden aikana hyväksyttiin 3 171 asuntoyksikköä, sen jälkeen viiden kuukauden aikana vain 433. Hän piti virheellisenä rajoittaa rakentamista Jerusalemin itäosissa myönnytyksenä PA:lle, koska maailma ei ymmärrä, miksi se nostetaan uudelleen epävirallisen kiellon loputtua. Rivlin selitti, ettei Jerusalemin itäisten osien rakentaminen sinänsä ole pääasia, vaan se, millaisen kuvan se antaa Israelin pääkaupungin yhtenäisyydestä, mitä kielto runtelee pahoin. (JP)
- Israelin valtion edustaja vastustaa Ashkelonin kaupungin valitusta korkeimmalle oikeudelle, ettei valtio vahvista kaupungin koulurakennuksia raketti-iskujen varalta. Valtion vastineessa sanotaan, ettei Ashkelon poikkea muista uhanalaisista kaupungeista, joitten koululaitokset olisi myös vahvistettava. (JP)
- Uusi lakiesitys antaa poliisille oikeuden ruumiintarkastuksiin eri tilanteissa ilman erityistä lupaa tai edes epäilyä, että henkilöllä on aseita tai pommia mukanaan. Oikeusministeriö vastustaa lain voimaan tuloa, koska se loukkaa monin tavoin kansalaisen yksityisyyttä.(JP)
- Iran esitteli uuden pitkän kantomatkan 130 mm:n tykistön ammuksensa. Se käyttää kiinteällä polttoaineella toimivia moottoreita, joitten ansiosta ammus muistuttaa ballistista ohjusta. Sen kantomatkaa nostettiin 27 km:stä 42 km:in. (JP)
- Egyptin turvallisuusjoukot löysivät sunnuntaina lisää kätkettyjä aseita Siinailta. Mukana oli 150 ilmatorjuntaohjusta sekä 50 ilmatorjunta-ammusta. He löysivät ja sulkivat myös toistakymmentä salakuljetustunnelia Siinalta Gazaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139383
- Pitkään kestänyt kuivuus yhdessä onnettoman infrastruktuurin kanssa ovat ajaneet arviolta 800 000 ihmistä Syyrian koillisosista kaupunkeihin. He leiriytyvät kaupunkien porttien ulkopuolelle ilman sähköä tai juoksevaa vettä, ilman kouluja tai muita sosiaalisia ja lääkinnällisiä palveluja. Kuivuutta ovat pahentaneet Turkin rakentamat padot ja vesivoimalat Eufratin ja Tigrisjokien alkulähteillä. Kuivuus tuntuu erittäin pahana myös Irakissa, jossa Eufratin varren viljelykset on kasteltu joesta ohjattujen kanavien avulla. Kuivuminen aiheuttaa Irakissa jatkuvia hiekka- ja pölymyrskyjä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139381
- ALRAI lehti kertoi Kuwaitissa lauantain numerossaan, että IDF valmistautuu tuhoamaan Hizbullahin asevarastot ja tukikohdat Syyrian alueella. Lehden mukaan IDF on vahvistanut voimiaan maan pohjoisosassa. Artikkelissa arvioidaan, että tällä kertaa Syyria tulisi vastaamaan IDF:n iskuihin lujasti ohjuksillaan, joita se itse valmistaa ja joita Venäjä toimittaa sille USA:n ja Israelin vastustuksesta huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139384
- Arielin kaupungissa esityksiä varustavien näyttelijöiden ja kirjoittajien lukumäärä pieneni eilen viidellä, jotka sanoutuivat irti boikottiuhasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139380
- Libyan diktaattori Muammar Gaddafi luennoi islamista muutamalle sadalle nuorelle Italian naiselle. Gaddafi sanoo olevansa omatekoinen feministi. Kolme naista kääntyi islamin uskoon tilaisuuden jälkeen. Paikalla ollut kiitteli tilaisuutta hyvin järjestetyksi ja Gaddafia ihmisläheiseksi, joka ihannoi islamia ja piti kristinuskoa merkityksettömänä kehottaen kaikkia kääntymään islamin uskoon, lahjoittaen jokaiselle Koraanin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3945653,00.html
- Tiberian kaupunki on hankkinut Las Vegasin mallin mukaan turistipyydyksen, joka perustuu voimakkaitten vesisuihkujen käyttöön, valojen ja äänen vaihteluun musiikin tempon mukaan laser- ja tanssiesitysten säestyksellä. 15 minuutin esitykset toistetaan 20.30, 21.30 ja 22.30 iltaisin Tiberian kävelykadun eteläpäässä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3944673,00.html
Tiedoksi:

#469 Tuesday, August 31, 2010

31.08.2010 20:37

TIISTAI 31.08.10

1. PÄÄMINISTERI Bebyamin Netanyahu sanoo edelleen etsivänsä ”palestiinalaista
Sadatia”, Egyptin presidentin veroista kansanjohtajaa, joka uskaltaa ottaa vastuun päätöksestä, jota suuri osa hänen kansastaan vastustaa ja joka voi vaarantaa hänen oman henkensä. Ilmeisesti Mahmoud Abbas ei ole se valtiomies, eikä muitakaan ole näköpiirissä. Netanyahu vakuuttaa kohtalokkaitten Washingtonin keskustelujen alkamistilaisuuden aattona, ”ettei hän ole lapsellinen”. Hän lisäsi puhuessaan Likudin oman väen tilaisuudessa, että valmistautuessaan luopumaan suurimmasta osaa Juudeaa ja Samariaa, hän on erityisen varovainen ja valpas, ettei astu naamioituun sudenkuoppaan. Siksi hän vaatii USA:lta runsaasti aseita ja ammuksia, ohjuksia ja lentokoneita sekä ydinvarjoa ja erilaisia vakuutuksia, joilla USA voisi turvata Israelia joutumasta yllätyshyökkäyksen kohteeksi.

JP luettelee kolme vakuutusta, joita Netanyahu haluaa Obaman hallitukselta: Vakuutus, ettei Länsirannasta tule uutta Libanonia tai Gazaa, josta ammutaan raketteja Israeliin; vakuutus siitä, ettei aseita ja raketteja salakuljeteta Länsirannalle kuten tapahtuu Hizbullahille Etelä Libanoniin ja Hamasille Gazaan; vakuutusta siitä, ettei PA aloita uutta väkivalta-aaltoa (intifadaa) neuvottelujen estyessä tai loppuessa, kuten tapahtui samantapaisissa tilanteissa Jasser Arafatin aikana, ja ettei PA salli vieraiden joukkojen tulla alueelleen tai kutsu arabijoukkoja tai muita ulkomaisia joukkoja Länsirannalle, josta ne voivat uhata Israelia.

JOKU viisas - tai viisastelija - on sanonut, että naiivi ihminen saa olla, mutta jos hän on vielä tyhmä, se on anteeksiantamatonta. Ei Israel ole aseeton ja puolustuskyvytön ollut vetäydyttyään Libanonin eteläosasta tai Gazasta, kyllä se aseellisesti ja armeijansa puolesta on ylivoimainen, mutta se ei ole pystynyt estämään toistuvaa rakettitulta Libanonista tai Gazasta. Nykyaikainen armeija on suuressa määrin avuton yksittäisiä gerillatyyppisiä hyökkäyksiä vastaan, koska siviiliuhrien pelossa se ei voi käyttää koko voimaansa, joka olisi kuin hyönteisen tuhoamista moukarilla. Tuho voi olla suurempi kuin saavutettu hyöty.
USA:n vakuutukset tulisivat käytännössä olemaan julkilausumia ja verhottuja uhkauksia ilman tositarkoitusta. Tämän varaanko Netanyahu aikoo perustaa Israelin turvallisuuden?

2. NETANYAHU näyttää täysin syrjäyttävän Jumalan antamat vakuutukset, jotka eivät ole julkilausumia ja uhkauksia. Profeetta Hesekiel kertoo ilmoituksensa kirjansa luvussa 36, kuten monessa muussakin paikassa. ”Israelin vuoret, kuulkaa Herran sana. Näin sanoo Herra, Herra: Koska vihollinen on sanonut teistä: Kas niin, ikuiset kukkulat ovat tulleet minulle perinnöksi. Sen tähden, ennusta (profetoi) ja sano: Näin sanoo Herra, Herra: Koska – niin koska teitä on hävitetty ja poljettu joka taholta, että joutuisitte muiden kansain omaisuudeksi, ja koska te olette joutuneet pahain kielten ja kansan panettelun alaisiksi, sen tähden, Israelin vuoret, kuulkaa Herran, Herran sana: Näin sanoo Herra, Herra vuorille ja kukkuloille, puronotkoille ja laaksoille, autioille raunioille ja hyljätyille kaupungeille, jotka ovat joutuneet saaliiksi ja pilkaksi muille kansoille, mitä ympärille on.” (Hes.36:2-4) Ilmoitus jatkuu koko luvun 38 säkeen loppuun saakka. Siinä Herra ilmoittaa, että ”Hän itse kääntyy noita kansoja vastaan, jotka iloiten ja sydän täynnä ylenkatsetta ovat ottaneet omakseen Hänen maansa karkottaakseen siitä ihmiset ja ryöstääkseen sen”. Siksi ”Hän kohottaa kätensä noita kansoja vastaan, jotka saavat itse kärsiä oman pilkkansa”. (Kannattaa lukea koko luku)

3. SHASIN hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin tulikivenkatkuinen viikkopuhe, jossa hän toivoi palestiinalaisten ja heidän johtajansa – varsinkin Abbasin – menehtyvän lopullisesti, sopii outoudestaan huolimatta Hesekielen sanomaan. Hänen puheensa ei ehkä ollut diplomaattisesti oikein muotoiltu eikä turvallisuuspoliittisesti tasapuolisesti harkittu, mutta erityisilmoituksen saaneet ovat aina olleet erillään päivä-kohtaisista spekulaatioista.
Heidän sanomansa tuntuu ensi kuulemalta vieraalta, ikään kuin sen saanut henkilö olisi irtautunut yhteiskunnasta. Mutta tämä on aina ollut profeettojen ongelmana. Jeremiaa pidettiin kansansa petturina hänen julistaessaan sanomaansa, että israelilaisten tulisi etsiä diplomaattista ratkaisua lähestyvän vihollisarmeijan kanssa säästyäkseen tuholta. Eikä Jeesustakaan kukaan ymmärtänyt, eivät edes opetuslapset. Rabbi Ovadia Yosefin puhe on melkein kuin nykykielelle käännetty versio Hesekielen yllä lainatusta sanomasta. Jokainen voi tietenkin tehdä siitä omat arvionsa ja päätelmänsä, mutta Israelin kansan kohdalla ymmärryksen ylittävät mahdollisuudet on huomioitava, koska muuten niitä ei voida ymmärtää ollenkaan, kuten maailman reaktioista Israelin toimiin ja myös Yosefin puheeseen voi nähdä.

Rabbi Ovadia Yosef pehmitteli kärkevää puhettaan myöhemmin. Hän sanoo nyt kannattavansa ilman julkisia lausuntoja rakennuskiellon jatkamista Juudea ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Tämän katsotaan antavan Netanyahulle melkoisen liikkumisvaran, sillä Shasin kannatus on elintärkeä hänen hallituksensa säilymiseksi.
Rabbi Yosef sanoo kuitenkin jyrkästi, että rakennuskielto täytyy poistaa kokonaan Jerusalemista ja sen itäpuolen juutalais- ja muista lähiöistä, joissa juutalaiset rakentavat. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3946523,00.html

4. PA:N pääministeri Salaam Fayad paljasti eilen Palestiinan valtion suunnitelmansa
toisen vaiheen, jonka tarkoituksena on rakentaa instituutiot ja infrastruktuuri valmiiksi valtiota varten. Fayad sanoi puhuessaan journalisteille Ramallahissa, että hänen hallituksensa tarkoituksena on ”rakentaa tosiasioita”, joita on vaikea jättää huomioimatta.
Suunnitelman mukaan PA:n hallitus keskittyy lain ja järjestyksen palauttamiseen, lisätä uskottavuutta ja luotettavuutta (transparency and accountability) sekä taistella korruptiota vastaan. Hän selitti, että toisena suunnitelman vuotena hallitus pyrkii vakuuttamaan kansallista valmiutta itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi.

FAYAD tunnusti, että PA on suurten taloudellisten vaikeuksien kourissa, joiden alaisena sillä on vaikeuksia selviytyä juoksevista menoista. PA:n talous lepää suuressa määrin ulkomaisten lahjoitusten varassa. Tänä vuonna arabimaitten lupaamat sadat miljoonat dollarit ovat suurimmalta osin saamatta, varsinkin Saudi Arabian ja UAE:n taholta.
Hän selitti, että kuluneen suunnitelmavuoden aikana hallitus on toiminut 2000:n uuden projektin toteuttamiseksi eri aloilla, mukaan lukien infrastruktuurin-, vesi- ja terveyden kehittämisen alat.
Äskeisen gallupin mukaan kaksi kolmasosaa palestiinalaisista epäilee Barck Obaman kykyyn varmistaa sopimus, jolla perustetaan itsenäinen Palestiinan valtio, ja jonka ehdot palestiinalaiset voisivat hyväksyä. 80 % epäilee Mitchellin kykyyn toimia välittäjänä.

FATAHIN edustaja Ahmed Assaf kertoi journalisteille, ettei Fatah tule hyväksymään Israelia juutalaisena valtiona. Hän väitti sellaisen julistuksen olevan ”vastoin kansainvälistä lakia” ja vaarantavan rauhankeskustelut. ”Sen tunnustaminen tarkoittaisi miljoonien palestiinalaisten karkottamista historiallisista kodeistaan, eikä sellaista koskaan tule tapahtumaan”.
Gallupissa 62 % kannattaa suoria ja vääriä keskusteluja Israelin kanssa, mutta 86 % varustaa ajatusta Länsirannan liittämiseksi Israeliin ja kansalaisoikeuden myöntämistä sen asukkaille. 55 % antaa tunnustusta Fayadin hallitukselle ja 57 % tukee sen uudistustoimia, mutta Hamasin hallitusta kannatta vain 22 % ja sen toimia 27 %.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=186533

5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak, josta joku voisi käyttää nimitystä ”Parakki”, sillä hänet tunnetaan juutalaisnuorten rakentamien parakkien tuhoajana, kävi eilen salaisella vierailulla Ammanissa, jossa hän keskusteli kuningas Abdullah II:n kanssa suorista neuvotteluista PA:n kanssa, palasi informoimaan Netanyahua keskustelustaan ja palasi sitten takaisin Ammaniin, jossa hän keskusteli PA:n puheenjohtajan Abbasin kanssa.
JP:n artikkelin mukaan Barak lupaili Abbsille IDF:n turvallisuusjärjestelyjen helpottamista Juudeassa ja Samariassa ”hyväntahdon eleenä” ennen Washingtonin seremonioita. Mitä muuta nämä salailevat pelurit keskustelivat, paljastunee aikanaan, sillä Barak olisi aivan hyvin voinut ilmoittaa puhelimitse muutamasta tiesulun tai tarkastuspisteen poistamisesta, ei sen takia olisi tarvinnut lentää Ammaniin. Ilmeisesti Barakilla oli Netanyahun antama lisävakuutus jostain, josta kerrotaan kansalle sitten, kun sen ”ymmärrys on kehittynyt tarpeeksi”.

Israelin ulkopoliittinen tilanne on outo, sillä ulkoministeriö on kokonaan syrjäytetty kansan kohtaloita käsittävistä keskusteluista, ja sen tehtäviä hoitaa vasemmistolainen puolustus-ministeri, jonka lausunnot ja päätökset eivät varmaan edusta aina kansan enemmistön tahtoa.
Netanyahu kuuluttaa palestiinalaisen Sadatin astumista esiin, mutta onko Israelilla henkilöä, joka voisi astua Beginin saappaisiin? Tosin Begin joutui allekirjoitettuaan Siinain luovutus-sopimuksen toteamaan, että hän oli joutunut USA:n presidentti Jimmy Carterin asettamaan ansaan, joka uudestisyntymisväitteistään huolimatta kavalsi Israelin arkaluoteisia tiedustelu-tietoja egyptiläisille ja jopa Saudi Arabialle. Toivottavasti Netanyahu ei putoa samaan koloon. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=186552
6. UUTISOTSIKOITA
- Syyria on allekirjoittanut sopimuksen Hizbullahin kanssa sotilassopimuksen, jonka perusteella ne perustavat yhteisen sodanjohtokeskuksen. Ne myöskin sopivat ohjustensa iskukohteista Israelissa, etteivät pommita samoja kaupunkeja ja kyliä. Syyria antaa Hizbullahille tietoja IAF:n koneitten liikkeistä sekä toimittaa sille ilmatorjunta-ohjuksia. Libanonin kakkossodan aikana 2006 IAF yllättyi Hizbullahin tietojen ajan-mukaisuudesta, mikä paranee nyt huomattavasti Syyria avustuksella. Osapuolet sopivat tulevansa toisensa tueksi kumman hyvänsä joutuessa hyökkäyksen kohteeksi. Libanonin pääministeri Saad Hariri vieraili Damaskoksessa eilen osallistuen Assadin kanssa viimeiseen ateriaan ennen aamun sarastusta (suhour). Hariri vierailee kovin tiheään hänen isänsä murhaan osallistuneen miehen luona. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=186456
- Iran iskee Dimonan tutkimusreaktoriin, jos Israel tai USA hyökkää Irania vastaan, kertoo Asharq Al-Awsat artikkelissaan. Nimettömänä pysytellyt viranomainen sanoo, että USA:n ongelmana on, miten lopettaa sota, jos se hyökkää Iraniin. Israelin ongelmana on sen alueen pienuus. Hän vakuutti, että Iran pyrkii vahvistamaan vaikutustaan Syyriassa ja Libanonissa Israelin ja USA:n heikentyessä. Hän olisi voinut lisätä, että vaikutus-vallan lisääminen Irakissa on kiireisin ja tärkein asia. Israelin apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoi, että Iran valmistelee suurta alueellista sotaa, mihin Israelin tulee valmistautua. Hän piti mahdollisena, että Iran kiihottaa Hizbullahin ja Hamasin Israelin vastaisiin hyökkäyksiin, tai iskee USA:n kohteisiin Persianlahdella. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=186480
- Seuraava pitkähkö artikkeli englanniksi antaa lisävalaistusta tilanteen kehityksestä. http://agorafinancial.com/reports/OST/NewWar/vp/OST_NewWar_vp.php?code=LOSTL903
- JP:n pääartikkeli käsittelee PA:n johdon farisealaista suhtautumista Shasin rabbin Ovadia Yosehin palestiinalaisten tuhoutumista toivovaan puheeseen muistuttaen, miten palestiinalaiset johtajat ylistävät terroristeja, jotka murhasivat sadoittain juutalaisia, miehiä, naisia ja lapsia, ja miten heidän kunniakseen vihitään laitoksia ja instituutteja, aukioita ja katuja sekä lapsi- ja nuorisotapahtumia. Tähän osallistuu myös Israelin vasemmiston aloittaman kampanjan ”rauhan-miehenä” ylistämä Mahmoud Abbas. http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=186543
- Venäjän armeijan tiedustelun apulaisjohtajan kenraali Ivanovin mystinen hukkumis-onnettomuus, joksi se kuvataan, Latakian sataman lähellä askarruttaa. Hänen ruumiinsa löydettiin Turkin rannikolta 12. elokuuta useita päiviä katoamisensa jälkeen. http://www.debka.com/article/8999/
- Kaksi arabia pidätettiin Tanskassa Shipholin kentällä, koska heidän laukuistaan löydettiin pommintekotarpeita mutta ei pommia. He olivat läpäisseet turvallisuus-tarkastuksen Chicagossa. Heillä oli runsaasti rahaa mukanaan. Heidän liikkeisiinsä USA:ssa liittyi epäselvyyttä, kuten heidän laukkuihinsa, joita he lähettivät eri kohteisiin ilman seuralaista. Ihmetystä herättää USA:n turvatarkastuksen epämääräisyys. http://www.debka.com/article/9000/
- Israelin vesiyhtiö Mekorot, joka hoitaa vedenjakelua asiakkaille, teki monien valitusten jälkeen ratsian vesijohtoihinsa todeten, että PA:n arabiasukkaat olivat luvatta liittäneet 230 putkiliitäntää Mekorotin vesijohtoihin. Tarkastajat poistivat liitännät ja takavarikoivat putket tuhoten arabien rakentamia vedenkeräysaltaita, joihin varastettu vesi johdettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139368
- Kiellosta huolimatta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt kasvoivat 2.5 %:n vauhdilla ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Niissä asuu nyt 320 000 juutalaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139391
- IMRA, Independent Media Review Analysis, havaitsi tällä viikolla, että PA:n pääministeri Salaam Fayad on aloittanut salaisen diplomaattisen sodan Israelia vastaan nimellä ”Appointment of Freedom”, joka hyväksyttiin PA:n hallituksessa maanantaina. Siinä kerätään tietoja ja tapahtumia, joissa Israelin katsotaan rikkoneen tehtyjä sopimuksia tai kansainvälistä lakia. Artikkelissa arvioidaan, että se voi vielä nousta pahaksi esteeksi suorille keskusteluille, ehkä jo niiden alkamistilaisuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139411
Juhani Starczewski
Vieras

#470 Frank Johansson anteeksipyyntö:

01.09.2010 15:32

 

Lähettäjä: Juhani Starczewski [mailto:juhani.starczewski@elisanet.fi]
Lähetetty: 29. elokuuta 2010 19:13
Vastaanottaja: 'anu-elina.jaskari@amnesty.fi'
Aihe: Pyyntö järjestönne lausunnosta:

Hei Anu-Elina!

Voisinko saada tuon lausunnon, jota en löytänyt sivuiltanne:
”Hän ei hyväksynyt järjestön web-sivullaan esittämää lausuntoa,
jossa se sanoutuu irti Johanssonin lausunnosta todeten,
että hänen lausuntonsa oli yksityisasia.”

Ystävällisesti pyytää
Juhani Starczewski
Muurarintie 9 B 8

40520 JYVÄSKYLÄ      

040 757 3537

juhani.starczewski@elisanet.fi

Lähettäjä: frank@amnesty.fi [mailto:frank@amnesty.fi]
Lähetetty: 1. syyskuuta 2010 11:30
Vastaanottaja: juhani.starczewski@elisanet.fi
Aihe: anteeksipyyntö

Hyvä Juhani

Olen lähettänyt Jerusalem Postille seuraavan lausunnon, joista osa on julkaistu viime viikolla lehdessä.

"I decided to take down my blog because I appreciate that my comments were ill-judged and appear all the more so when taken out of context, and have obviously caused offence to many people although it was not my intention, at all, to cause such offence.

I am especially conscious, and regret, that my ill-judged action may be detrimental to Amnesty International's work on Israel and the Occupied Palestinian Territories and the valiant human rights work being undertaken by my colleagues working for Amnesty International in Israel.  

To take down my blog was my personal decision.  I recognize that because of my professional position my personal comments have led to questions whether I was expressing the view of Amnesty International which, most assuredly, I was not."


Frank Johansson

Tiedoksi:
Vieras

#471 KESKIVIIKKO 01.09.10

02.09.2010 02:45

1. HAMASIN ”luottamusta kasvattava ele” Israelille suorien rauhankeskustelujen alkamispäivänä oli murhaavan todellinen. Hamas on yksi niistä palestiinalaisryhmistä, jotka ovat tuominneet neuvottelut ja näyttävät tarkoittavan totta luvattuaan estää ne.
HAMASIN ”sotilaallisen siiven” izzadin al-Qassam edustaja Abu Ubaida kertoi medialle, että ”Hamasin izzadin al-Qassam prikaatit suorittivat eilisen urhoollisen operaation Hebronissa, ja kaikki miehet palasivat turvallisesti tukikohtiinsa”. Hän lupasi että se oli vain yksi isku iskujen sarjassa ja että toisia tulee seuraamaan.

NELJÄ israelilaista ajoi autollaan eilen illalla tiellä no 60 lähellä Kiryat Arban sisäänkäyntiä, kun heidän autonsa joutui kiivaan tulituksen kohteeksi luultavasti ohi ajavasta autosta. Saatuaan juutalaisten ajaman auton pysähtymään terroristit ampuivat useita kertoja jokaista autossa ollutta lähietäisyydeltä varmistaakseen, että kaikki olivat varmasti kuolleita, paeten sen jälkeen autollaan paikalta. Tämä on tämän hetken näkemys, miten kaikki tapahtui. Neljän uhrin joukossa olivat Yitzhak Ames, 47, ja hänen vaimonsa Tali Ames, 45; Kochava Ben Haim, 37, sekä Avishai Shindler, 24, kaikki Beit Haggaista. Amesin pariskunnalla on 6 lasta, nuorin 1.5-vuotias. Zaka-vapaaehtoisten joukossa oli Momy Ben Haim, joka lähestyessään autoa havaitsi, että yksi uhreista oli hänen vaimonsa. Hänet vietiin shokkitilassa kotiinsa.

Paikalle tulleet kertoivat, että auton kaikki ovet olivat auki ja uhrien ruumiit oli kiskottu tielle ja terroristit olivat jättäneet heidät sinne verissään ensin ammuttuaan heitä jokaista useita kertoja lähietäisyydeltä. Tämä jos mikään osoittaa, miten murhanhimoinen silmitön viha saa ihmisen muuttumaan pedoksi. Yksi surmatuista naisista odotti lasta.
Vapaaehtoiset kertovat pyrkivänsä unohtamaan tämän tapaiset näkymät, mutta aina ne iskevät yhtä suurena shokkina todisteena ihmisluonnon raakuudesta.

IDF aloitti välittömästi terroristien jahtaamisen. Paikalle tullut IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi kertoi, että heillä on useita johtolankoja, jotka tulee tutkia. Lääkintähenkilöt tutkivat uhrit tultuaan paikalle ja voivat vain todeta, ettei ollut mitään toivoa pelastaa heitä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3947213,00.html

2. PAIKALLISET analyytikot ja kommentoijat ovat spekuloineet, mitä vaikutuksia terrori-iskulla tulisi olemaan huomenna pidettäville keskustelujen aloittamisseremonialle. Muutamat kommentoijat muistelevat, miten edelliset valtion päämiehet ovat toimineet vastaavissa tilanteissa – niitähän Israelissa on ollut riittämiin. Eräs totesi, että Ariel Sharon palasi välittömästi kotiin saatuaan tiedon ensimmäisestä terrori-iskusta kotona, mutta ei enää seuraavien johdosta – kai nähtyään, että terrori-iskut seuraavat aina yrityksiä aloittaa keskustelut rauhasta.

PÄÄMINISTERI sai tietää iskusta ollessaan matkalle Washingtoniin, mutta hänellä ei juuri ole varaa pettää Obaman luottamusta ja ilmoittaa kääntävänsä koneensa nokan kohti kotia. Sen sijaan hän vakuutti ottavansa yhteyttä Hillary Clintoniin kertoakseen tälle, miten ”tämä rikollinen teko todistaa taas kerran Israelille seisoa järkähtämättä turvallisuusvaatimustensa takana.” Hän vakuutti, ettei isku tule määrittelemään Israelin rajoja tai ”setlementtien” tulevaa kohtaloa samalla kun hän totesi sydämensä liittyvän läheistensä menettäneitten suruun.
Pääministeri puhui koneestaan puolustusministeri Ehud Barakin, Shin Betin johtajan Yuval Diskinin sekä IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin kanssa. Hän sanoi kehottaneensa turvallisuusjoukkoja metsästämään terroristit diplomaattisista kiemuroista välittämättä ja saattamaan heidän oikeuteen vastaamaan rikoksestaan. Pääministeri mukana matkustavat vakuuttivat, ettei Netanyahulla ole aikomustakaan peruuttaa osallistumisensa Washingtonin seremonioihin tänään ja huomenna.

SIVIILIHALLINNON johtaja Juudeassa ja Samariassa prikaatikenraali Yoav Mordechai otti yhteyden PA:n vastaavaan virkailijaan antaen hänelle informaation terrori-iskusta. PA:n poliisi on aloittanut omat tutkimuksensa tapauksesta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186640

3. OIKEISTOA edustavat kansanedustajat ovat vaatineet, että Netanyahu keskeyttää USA:n matkansa ja palaa välittömästi kotiin johtamaan terroristien etsimistä. Heidän lausunnoistaan kuvastuu määrätty katkeruus ja pettymys siitä, että IDF poisti vähän aiemmin miehitetyn valvonta pisteen lähellä paikkaa, jossa isku tapahtui, Obaman vaatimuksesta, kuten he sanovat. IDF:n johto kehotti viime viikolla turvallisuusjoukkoja lisäämään valppauttaan terrori-iskujen estämiseksi mutta myös muuttamaan suhtautumistaan palestiinalaisia kohtaan entistäkin ystävällisemmäksi, ettei tulisi ikäviä välikohtauksia juuri keskusteluja aloitettaessa.

TERRORI-ISKU ei pystyne estämään tänä iltana pidettävää gala-illallista Washingtonissa Obaman toimiessa isäntänä, mutta luulisi sen hyydyttävän Netanyahun ”itsetyytyväisen hymyn”, jota ilman hän antaisi itsestään paljon vakuuttavamman kuvan, kuten jotkut sanovat. Sen uskotaan vaikuttavan sekä Abbasin asemaan – syytöksenä, ettei hänen turvallisuusmiehensä pysty vielä hallitsemaan alueitaan – mutta myös Netanyahun asemaan hänen vaatiessaan turvallisuus-kysymysten tärkeyttä keskusteluissa.

KUIN muistutuksena Israelin turvallisuusjoukkojen oudosta käyttäytymisestä on todisteena se, että he vain jokin aika sitten takavarikoivat pistoolin yhdeltä autoon murhatuilta eivätkä suostuneet palauttamaan sitä oikeuden päätöksestä ja voimassa olevasta aseenkantoluvasta huolimatta, jonka he myös peruuttivat viitaten ”rikollisiin yhteyksiin” ilman selityksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139428
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139426

4. PÄÄMINISTERI Netanyahu selitti keskustelujen aattona, ettei hän halua ”poimia kirsikoita puusta”, eli ottaa valikoituja aiheita keskusteltaviksi, vaan kaikkia kysymyksiä käsitellään kokonaisuutena ja tehdään niitä koskevat päätökset pakettiratkaisuna. Netayahun ideana on, että päätösten jälkeen niiden toteuttaminen suoritetaan useiden vuosien tai vuosikymmenien aikana. Tämä on kyllä vastoin sitä, mitä PA:n pääministeri Salaam Fayed haluaa, eli itsenäistä Palestiinan valtiota vuoden kuluessa, eli ennen ensi vuoden loppua. Miten tähän liittynee Obaman lausunto, että tehdään sopimukset nyt, rauha tulee aikanaan – jos tulee.

MAHMOUD ABBAS antoi lehtimiehille lausunnon ennen nousemistaan omaan koneeseensa matkalla Washingtoniin, vähän seuraavaan tapaan. Hän puhui Betlehemissä toimivan Maan uutistoimiston virkailijalle viestiksi ”setleteille”: ”Te asutte maassa, joka ei ole teidän, ja se on mahdotonta.” Lausunto annettiin vähän ennen veristä terrori-iskua Kiryat Arbassa. Hän toisti sanomansa vielä uudelleen: ”Setlerit asuvat maalla, joka ei ole heidän. Kerron heille, ettei maa ole heidän ja että he ovat tietoisia siitä. Ette voi rakentaa tosiasioita maalle, koska setlementit ovat laittomia ja ne tullaan poistamaan”, oli hänen suora viestinsä.

PA:n turvallisuuslähteet sanoivat olettavansa, että Kiryat Arban terrori-iskun tekivät joko Hamasin tai Islamic Jihadin iskuryhmät tarkoituksenaan häiritä Washingtonin keskusteluja sekä saattaakseen Abbasin hämilliseen asemaan. Abbas antoi lievän tuomion iskusta sanoen, ettei se palvele palestiinalaisten asiaa.

5. Poliisi antoi julkisuuteen ikävän tapauksen Jerusalemissa. USA:sta muuttanut 60-vuotias Lance Wolf istui Kikar Hahatulot lähiössä Hillel kadulla aikaisin keskiviikkoaamuna nauttien kahvistaan, kun kaksi alkoholia nauttinutta 13.3- ja 15-vuotiasta arabinuorta lähestyi hänen pöytäänsä vaatien tupakkaa. Miehen kohteliaasti kieltäydyttyä ja pyytäessä nuoria jättämään hänet rauhaan, nämä hakivat läheisestä rakennustyömaasta parrunpätkiä alkaen niillä huiskia miestä lopulta iskien yli kaksimetrisellä parrulla häntä päähän. Mies tuupertui katuun jääden makaamaan siihen verissään ilman että kukaan ohikulkijoista puuttui tilanteeseen. Nuoret pakenivat paikalta kuten muutamat sivusta tilannetta seuranneet arabit.
VASTA yli puolen tunnin kuluttua ambulanssi tuli paikalle vieden uhrin Ein Keremin Hadassan sairaalaan, mutta lääkärit voivat vain todeta avun tulleen liian myöhään.
Poliisi pystyi jäljittämään nuoret turvallisuuskameraan tallentuneiden kuvien perusteella Jerusalemin pohjoisosasta. Nuoret kielsivät ensin syyllisyytensä, mutta tunnustivat lopulta. Heidän vanhempansa vakuuttavat, että ”he ovat hyviä poikia, jotka eksyivät nauttimaan alkoholia, ja kun ei ollut muutakaan tekemistä, hakkaamaan miehen hengiltä”.
Lance Wolf muutti Israeliin 10 vuotta sitten, hänellä oli alkoholiongelmia eikä pysyvää työtä.
Asukkaat valittavat, ettei poliisi liiku lähiössä aamuisin kahden ja neljän välillä, mikä aiheuttaa kaikenlaisten huligaanien vapaan liikkumisen, tarjoten ostettaviksi halpoja helmiä, vesipiippuja ja huumeita. Tyypillisesti vasemmistolehdet eivät maininneet nuorukaisia arabeiksi. INN kertoo, että nuorempi päästettiin 20 000 NIS takuusummaa vastaan kotiarestiin, vaikka hän kuvien perusteella osallistui murhaan. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139423

6. UUTISOTSIKOITA
- Koulut alkoivat tänään Israelissa, mutta muutamat opettajaryhmät ovat lakossa. (JP)
- PA:n turvallisuusjoukot sanovat pidättäneensä 200 epäiltyä osallisuudesta neljän israelilaisen murhaan eilen illalla Kiryat Arbassa. PA voi käyttää tätä tekosyynä Hamasin kannattajien pidättämiseksi ja kuulustelemiseksi, mitä se on tehnyt kaiken aikaa pelätessään Hamasin suunnittelevan vallankaappausta Länsirannalla. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186680
- Shasin puheenjohtaja Eli Yishai totesi eilen, että nöyryyttävä tappio Libanonin kakkos-sodassa, mitä Israelin viholliset ovat hyödyntäneet propagandassaan ja kansan moraalin kohottamiseksi, oli seurausta kansan etääntymisestä Torasta ja Jumalasta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186681
- Juudean, Samaria ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan matkusti myös Washingtoniin, mutta oman ohjelmansa puitteissa. Hän sanoi Lontoon välilaskun aikana varmistavansa, ettei Netanyahu anna päättömiä myönnytyksiä keskustelujen aikana. Hän sanoi antavansa haastatteluja ja lausuntoja Medialle tasa-painottaakseen Netanyahun ehkä yksipuolista kuvaa Israelin kansan tahdosta. Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset aikovat aloittaa rakentamisen keskiviikkoiltana 18.00 jälkeen vastauksena terrori-iskulle Kiryat Arbassa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186650 http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/settlers-we-ll-violate-settlement-freeze-in-response-to-attack-1.311445
- Puolustusministeri Ehud Barak kuiskii Netanyahun korvaan – kuten haaretzin kuvassa näkyy – että Israel on valmis luovuttamaan arabienemmistöiset lähiöt Jerusalemin itäosissa tulevaan Palestiinan valtioon. Tätäkö Barak meni kertomaan Abbasille eilen ylimääräisellä ja salaisella matkallaan Ammaniin? http://www.haaretz.com/print-edition/news/barak-to-haaretz-israel-ready-to-cede-parts-of-jerusalem-in-peace-deal-1.311356

Paula Haverinen
Vieras

#472 adressi Israelin tueksi

02.09.2010 09:38

Kitjoitin adressin , :) sinullakin on se mahdollisuus

Pentti R. Kaattari
Vieras

#473 Koko ns. Länsiranta Israelille !

02.09.2010 14:52

Mielestäni Israelille kuluu se maa-ala joka sillä nykyisin on, mutta todellisuudessa sille kuuluisi koko ns. Länsiranta, sillä perustettiinhan alunperin Jordania juuri arabeja varten ja Länsiranta jätettiin Juutalaista valtiota varten.

Samoin paheksun sitä, että Suomen valtiovalta ei juuri ole myönteinen Israelia kohtaan, vaan jopa suorastaan tukee ja avustaa palestiinoja,  muun muassa painattamalla koulukirjoja, joissa ei edes koko israelia mainita ollenkaan - en tiedä vieläkö tätä myyräntyötä tehtänee.

Tervehtien PKa

 

Tiedoksi:

#474 Thursday, September 02, 2010

02.09.2010 14:58

TORSTAI 02.09.10

1. NETANYAHUN kilistellessä lasejaan Obaman kanssa Washingtonissa terrorismi kasvaa Israelissa, ja PA:n johto ylistää terroristien perheitä kunnianosoituksilla. Mutta ei tämä näytä hetkauttavan Netanyahun kilistelyä tai hänen johtamaansa Israelin hallitusta millään tavoin.
Viimeinen terrori-isku tapahtui keskiviikkoiltana Rabbi Moshe Morenon ajaessa vaimonsa Shiran kanssa Ramallahin itäpuolella Rimonim ja Kochav HaShahar välistä tietä Binyaminin alueella. Pariskunta asuu Jordanjoen laaksossa, he ovat n. 30-vuotiaita.

ARABIEN ajama auto ohitti rabbin ohjaaman ja sieltä aloitettiin tulitus sitä kohti. Auto suistui tieltä kääntyen ympäri. Rabbi sai luodin osumia polveensa ja muualle ruumistaan, hänen vaimonsa haavoittui auton kääntyessä ympäri, mutta molemmat pystyivät poistumaan autosta ja piiloutumaan pensaikkoon kutsuen apua kännykällään, mikä luultavasti pelasti heidän henkensä. Heidät evakuoitiin Shaare Zedek sairaalaan Jerusalemissa. Rabbi on haavojensa vuoksi kohtalaisessa kunnossa, hänen vaimonsa haavat ovat lähinnä ruhjevammoja. Rabbi Moshe Moreno opettaa Efraimin armeijan palvelukseen valmistavassa yeshivassa.

TERRORIJÄRJESTÖILLÄ on ollut kiire pyrkiä haalimaan iskusta saavutettava propaganda hyöty ilmoittamalla, että ”sen taistelijat suorittivat tämän urhoollisen teon”. Abbasin johtaman Fatahin alajärjestön al-Aksa Marttyyrien Prikaatin edustaja soitti WND:n toimittajalle väittäen, että se oli hyökkäyksen takana, mutta myös Hamas haluaa osan kyseenalaisesta kunniasta. IDF:n taholta arvioidaan, että hyökkäys oli suunniteltu yhteistoimin Hamasin, Fatahista irrottautuneen sirpaleryhmän ja Islamic Jihadin kesken.
Paikalliset juutalaisasukkaat ovat vastustaneet hallituksen tapaa antaa PA:lle toistuvia ”luottamusta kasvattia myönnytyksiä”, joista tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistaminen on osa. Näiden viimeisten terrori-iskujen katsotaan olevan suoraa seurausta myönnytyksistä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139451

2. PA:N MINISTERI vankien asioissa Issa Karake osallistui tilaisuuteen, jossa hän juhlallisesti ojensi ”määrätietoisuuden ja antamisen kilven” palestiinalaiselle äidille, jonka viisi poikaa olivat osallistuneet terrori-iskuihin israelilaisia vastaan onnistuen murhaamaan heitä. Neljä heistä kärsii Israelin oikeuden langettamia elinkautisiaan Israelin vankilassa, viides poika sai surmansa operaatiossa. Tilaisuudesta raportoi PA:n päivälehti Al-Hayat Al-Jadida, sen käänsi englanniksi Palestinian Media Watch.
LEHDEN raportissa äitiä kutsuttiin nimellä Umm Yusef (Josefin äiti), ja myös Khansa of Palestine, viitaten islamin alkuaikoihin, jolloin poikansa taisteluissa menettänyt äiti ylisti Allahia pojistaan marttyyreina Islamin puolesta.

PA:N MINISTERI Karake ylisti Umm Yusef Abu Hamidin perhettä esikuvana tahdonvoimasta Palestiinan itsenäisyyden saavuttamiseksi. Tilaisuuteen osallistui myös muita PA:n johtajia sekä PA:n ihmisoikeusjärjestöjen edustajia. Karake teki kohteliaisuusvierailun myös Jerusalemin supermarketiin tekemän itsemurhaiskun suorittajan Ayyat Al-Akhrasin perheen luona. Tässä terrori-iskussa vuonna 2002 kuoli kaksi israelilaista ja varmaan useita haavoittui, vaikka artikkeli ei mainitse sitä, mikä on minusta kirjoittavan virhe. Karake ylisti Al-Akhrasin tekoa sanoen hänen kuolleen ”marttyyrin kuoleman”päästen suoraan taivaaseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139450
Islamin taivas näyttää täyttyvän terroristeista.

3. PA:N TURVALLISUUSJOUKOT aloittivat valtavan operaation Hamasin jäseniä ja epäiltyjä kannattajia vastaan pidättäen lähes 300 päivän kuluessa Kiryat Arban terrori-iskusta. Operaatiota pidetään suurimpana PA:n perustamisen jälkeen vuonna 1994. Hamasin Al-Aksa TV-asema sanoi, että jotkut pidätetyistä vietiin suoraan sairaalaan raakalaismaisen kidutuksen vuoksi heti pidätyksen jälkeen. Lähetyksessä kehotettiin Hamasin jäseniä Länsirannalla vastustamaan pidätyksiä ja nousemaan PA:n poliiseja vastaan väkivallalla.

PALESTIINALAISET aloittivat juhlinnat kaduilla iltarukousten jälkeen tiedon onnistuneesta terrori-iskusta Hebronin luona tultua julkisuuteen, mutta Gazassa Hamasin johto evakuoi useita turvallisuus- ja siviili-installaatioitaan peläten IDF:n vastaiskua, kertovat journalistit Gazassa JP:n toimittajalle Kh A Toamehille. Monet Hamasin poliittiset ja turvallisuusjohtajat ovat samoin menneet maan alle pelon vuoksi. PA:n virallinen uutistoimisto Wafa kertoi terrori-iskusta, jonka suorittajaksi se sanoi Hamasin sotilassiiven izzadin al-Qassamin kutsuen iskua ”sotilasoperaatioksi”. Sekä Abbas että Fayad tuomitsivat terrori-iskun, josta hekin käyttivät nimitystä ”operaatio” välttäen ”terrori”-sanaa.
HAMASIN johtajat syyttävät Abbasia palestiinalaisten pettämisestä tuomitessaan tämän ”urhoollisen hyökkäyksen ja vaatien kymmenien palestiinalaisten pidätyksiä”. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186680

4. PÄÄMINISTERI Netanbyahu vakuutti Washingtonissa keskusteltuaan Obaman kanssa parin tunnin ajan keskiviikkoaamuna pyrkivänsä kestävään rauhaan, ei vain tilapäiseen rauhalliseen aikaan konfliktien välillä. ”Haluamme rauhaa, joka kestää sukupolvien ajan. Tätä kansani haluaa; jonka me kaikki olemme ansainneet.” Paikalla ollut israelilainen virkailija totesi, että jos Obama ja Netanyhau saisivat päättää, rauha tulisi välittömästi, mutta sanoi epäilevänsä, onko Abbasilla poliittista tahtoa – tai edes oikeutta - tehdä sopimus.

NETANYAHU riimitteli sanottavaansa journalisteille parhaan kykynsä mukaan pyrkien välittämään kaikille ja varsinkin herkkäihoiselle Abbasille, ”ettei hän tullut haastamaan riitaa, ei edes pelaamaan voittaja häviäjä peliä, jossa jopa voittaja voi hävitä, vaan saavuttamaan rauhan, joka hyödyttää kaikkia”. Varsinkin 10-kuukauden rakennuskiellon jatkaminen, jota PA vaatii ehdottomana, kummitteli Netanyahun puheissa, mutta hän tyytyi vain toteamaan siitä epäsuoraan näin: ”En tullut esittämään anteeksipyyntöjä, vaan löytämään ratkaisuja.”
Israelin viranomainen totesi, että Netanyahu tiedostaa joittenkin ”setlementtien” purkamisen olevan välttämätöntä; hän sanoo ajattelevansa luovasti selittämättä tarkemmin, mitä hän tällä tarkoitti. Ilmeisesti tarkoituksena on valmistella kuulijoita suunnitelmaan, joka ulottuu vuosien ja vuosikymmenien päähän eikä nopeana kertaratkaisuna. Miten hän saa sekä PA:n johdon, EU:n että YK:n tämän ajatuskuvionsa taakse arvoitus, sillä noilla järjestöillä on kiire saada asia pois päiväjärjestyksestä ja keskittyä toisiin asioihin. Obama sanoi asian näin: ”Ensin sopimus, rauha tulee myöhemmin.” http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186754

5. ISRAELILAISET pyrkivät kostamaan Hebronin terrori-iskun hyökkäilemällä palestiinalaisia vastaan ja sytyttämällä tuleen heidän peltojaan ja oliivitarhojaan Juudeassa ja Samariassa. Juutalaisyhteisöt vastasivat hyökkäyksiin aloittaen lukuisten rakennuskohteitten jatkamis- tai aloittamistöitten valmistelut Juudeassa ja Samariassa. Netanyahu varoitteli epäsuorasti ottamasta lakia omiin käsiinsä. Rakennuskiellon asetti Netanyahun johtama turvallisuus-kabinetti, jonka oikeutta julistaa kieltoa kyseltiin mutta alistuttiin ilman mielenosoituksia. Rakennuskiellon aktiivisimpia kannattajia on puolustusministeri Barak, jonka alaiset joukot ovat poliisien tukemina varmistaneet, että kiellon noudattamista valvovat viranomaiset pääsevät kohteisiinsa asukkaitten vastustuksesta huolimatta.

KIRYAT ARBAN hyökkäys nosti esiin poliisin käytännön takavarikoita käsiaseita henkilöiltä, joilla oli laillinen oikeus pitää niitä. Hyökkäyksessä murhattu Ames oli aktiivinen Temppelivuoren avaamiseksi juutalaisille sekä valmisteluille kolmannen Temppelin rakentamiseksi, mutta kuten hallitusyhteistyön puheenjohtaja Zeev Elkin (Likud) sanoo, Ames ei ollut millään tavoin väkivaltainen eikä nostanut ääntään. Elkin syyttää poliisia, että se poliittisin perustein takavarikoi Amesin aseen ja kyvyn puolustaa itseään vain siksi, että hän oli aktiivinen juutalainen ja asui Länsirannalla. Hän sanoi, että oikeusministeriön asettama erityistiimi lain noudattamiseksi Juudeassa ja Samariassa, jota johtaa Shai Nitzan, ei toimi lain noudattamisen valvonnassaan tasapuolisesti, vaan diskriminoi poliittisin perustein ja toimii vastoin hallituksen päätöksiä. Hän vaatii oikeuskansleria tutkimaan asiaa. Sisäministeriö sanoo helpottavansa aseitten hallussapitoa tulevaisuudessa.
PA:n kiireeseen saada Hebronin terroristit kiinni, ennen kuin IDF löytää heidät, vaikuttaa sen yritys estää IDF:n saavan heiltä tietoja, jotka voivat osoittautua kiusallisiksi PA:n johdolle. Tämä herättää jopa epäilyksiä, että PA:n johto oli tietoinen iskusta tai että PA:n poliisit olivat osallistuneet iskuun jossain muodossa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186767

6. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin johto ilmoitti eilen Gazassa vastustavansa Washingtonin keskusteluja ja sanoi järjestön kannattavan väkivallan jatkamista niiden häiritsemiseksi. (JP)
- Apulaisulkoministeri Danny Dayan vaatii, että niillä sadoilla tuhansilla juutalaisille, jotka joko karkotettiin tai pakenivat henkensä edestä arabimaista, on oikeus vaatia korvauksia jättämästään omaisuudesta, pankkitileistään ja yrityksistään, joista he joutuivat luopumaan ilman korvauksia tai edes toivoa niistä. Danon vaatii, että tämä kysymys tulee ottaa mukaan kaikissa Israelin ja palestiinalaisten välisissä rauhankeskusteluissa. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak vakuuttaa, että hänen johdollaan Israel pystyy estämään uuden terroriaallon elpymisen. Barak on joutunut kovaan puristukseen tökerösti hoidetun armeijan komentajan seuraajan valinnan yhteydessä, ja nyt häntä syytetään osavastuulliseksi Kiryat Arban terrori-iskuun omaksumansa myönnytyspolitiikan vuoksi. IDF on poistanut lukuisia tiesulkuja ja tarkastuspisteitä pyrkien antamaan vastuuta PA:n poliisille, joka kuitenkin näyttää olevan kykenemätön hoitamaan sille uskottua vastuuta. Barak puhui Laborin jäsenille tarkoitetussa uuden vuoden maljannostotilaisuudessa, mutta useita Labor-ministereitä jäi pois tilaisuudesta. He eivät hyväksy puolueen osallistumista hallitukseen. Likudin kansanedustaja Danny Danon syytti Barakia Hebronin terrori-iskusta, joka vähensi IDF:n toimia Länsirannalla varmistaakseen, että Washingtonin keskustelut ja rauhanprosessi jatkuu. Danon pyysi anteeksi Juudean ja Samarian juutalaisilta, että Likud teki virheen suostuessaan rakennuskieltoon. Uusi gallup kertoo, että 38.6 % israelilaisista haluaa rakentamisen jatkuvan Länsirannalla,
25. 1 % vain suurissa yhteisöissä, 20 % ei ollenkaan. 50.5 % uskoo Netanyahun olevan
tosissaan rauhansopimuksen saavuttamiseksi. (JP)
- Zaka, terrorinuhrien järjestö, sai luvan rakentaa tilat käyttöönsä Sheikh Jarran lähiöön.
Rakennuksiin tulee järjestön toimitilojen lisäksi museo, jossa esitellään terrorismin aikaan
saannoksia.
- Presidentti Shimon Peres matkusti Vatikaaniin, jossa hän keskustelee rauhasta, Shalitin
vapauttamisesta, Iranin ydinsuunnitelmasta ja Israelin ja vatikaanin välisistä suhteista. Yksi asia on varmaan Katolisen kirkon maaomaisuudet ja rakennukset Israelissa, joitten oikeus verottomuuteen puhuttaa jatkuvasti. Peresillä on lapsuusajoilta peritty suosiollinen suhtautuminen Katolisen kirkon kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139446
- Palestiinalaisten rakentamia kuviteltuja hautoja poistettiin lähes 300 Mamillan hautausmaan ulkopuolelta, mutta he ovat rakentaneet niitä myös Jerusalemin vanhankaupungin itämuurin ulkopuolelle voidakseen niiden varjolla vaatia omistusoikeutta maahan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139453
- Puolustusministeri Ehud Barak kertoi Haaretzin haastattelussa, joka julkaistiin eilen, että Israel voi joutua luopumaan Itä Jerusalemista sekä asettamaan Temppelivuoren kansainvälisen hallintojärjestelmän vastuulle. Tämä lienee ollut se asia, minkä hän kävi kertomassa Ammanissa Mahmoud Abbasille ennen Washingtonin matkaa neuvoteltuaan siitä ensin Netanyahun kanssa. Barakin tapa julkistaa tällainen asia ennen neuvottelujen alkamista tuntuu vähintäänkin huonosti harkitulta ellei typerältä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139441
- USA sanoo Turkille, ettei se osallistu lehtoharjoituksiin Turkin kanssa ns. Anatolian Eagle yhteydessä, elleivät IAF:n koneet voi tulla mukaan. Turkin viranomaiset ovat alkaneet vetää takaisin kiivasta Israelin vastaista retoriikkaansa ja jopa esittäen toiveensa ostaa Israelin valmistamia tutkavalvonta-asemia, joita se tarvitsee kurdialueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139442
- Superhävittäjän F-35 hankkiminen USA:sta nytkähti eteenpäin valmistajan suostuessa asentamaan siihen IAF:n vaatimia aseita ja ohjausjärjestelmiä, joitten ansiosta niiden huolto helpottuu ja israelilaiset yhtiöt saavat erittäin edullisia tilauksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139445
Kuule Israel!

#475 Re: Koko ns. Länsiranta Israelille !

02.09.2010 15:15

#473: Pentti R. Kaattari - Koko ns. Länsiranta Israelille ! 

ISRAELIN RAJAT

Israelin hallitukset ovat jokainen vuorollaan pyrkineet luovuttamaan sitä maa-aluetta, jonka sen joukot vapauttivat 1967 puolustussodassa, Gazan Egyptiltä, Juudean ja Samarian Jordanialta, jotka ne olivat miehittäneet Israelin itsenäisyyssodassa 1948. Israelin puolella on keskusteltu vain prosenttimääristä, annetaanko täydet 100 % vai vähemmän. Vuoden 1973 sotaan saakka Israel ei halunnut asuttaa vapauttamiaan alueita, mutta siitä sodasta lähtien vapautettujen alueitten asuttaminen katsottiin välttämättömäksi maan turvallisuuden vuoksi. Nämä laskelmat maan luovuttamisesta perustuivat kuitenkin puhtaasti maallisen hallituksen puhtaasti käytännön vaatimiksi, koska pelättiin "jättiläisiä", suuria arabikansoja, joitten hyvää tahtoa etsittiin. Siksi pyrittiin tekemään "tuskallisia päätöksiä", kuten johtajat uskottelevat.
Koska Israelin valtion perustajat olivat vasemmisto-siionisteja, joiden ratkaisut eivät perustuneet Pyhän Kirjan lupauksiin ja velvoitteisiin, ratkaisuissa ei ollut mitään sijaa sille, mitä Israelin Jumala oli Mooseksesta lähtien luvannut.
TÄMÄN TUTKIMUKSEN tarkoituksena on kuitenkin tarkastella sitä, mitä Israelin Pyhä asiasta on ilmoittanut.
"Mihin paikkaan te jalkanne astutte, se on oleva teidän. Erämaasta ja Libanonista, virrasta, Eufratvirrasta aina Länsimereen saakka on alueenne ulottuva. Ei kukaan kestä teidän edessänne. Kauhuun ja pelästykseen teidän edessänne on Herra saattava koko sen maan, johon te astutte, niin kuin Hän on teille puhunut." (5.Ms.11:24-25, Joos.1:2-6. vrt. 2.Ms.15:18-19)
Myös Hesekiel kertoo kirjassaan Israelin valtion rajat, jotka karkeasti noudattavat sitä, mitä Moosekselle kerrottiin. Suomalainen käännös kertoo asian vähän epätarkasti. Pohjoinen raja kulkee Byblosin (Gebel) korkeudelta Damaskoksen ja Hamatin väliltä, mutta ei tämän määrittelyn mukaan Eufratvirtaan saakka. Itäpuolella raja kulkee Jordanian aluetta pitkin Suolamereen ja Punaisen meren pohjukkaan ja sieltä Meriban veden seuduilta Egyptin puroa seuraillen Välimereen. (Hes.47:14-23)
Tämä maa oli jaettava perintöosaksi israelilaisille, ei tarvita arpomista, koska Herra ilmoitti sukukuntien järjestyksen. Mutta myös kansan parissa asuville muukalaisille oli annettava perintöosa; he ovat samanarvoisia kuin israelilaiset.
Dakesin Raamatunkommentaari toteaa Mooseksen 5. kirjan rajanmäärittelystä: "Se antaa yleiskäsityksen Luvatunmaan rajoista. Siihen kuuluu Siinain niemimaa etelässä, jatkuu Libanoniin pohjoisessa, ja Eufratvirtaan idässä ja Välimereen lännessä".
Nämä ovat rajanmäärityksiä, joita Herran profeetat ovat Israelille välittäneet.
On kerran toisensa jälkeen todettava, että palestiinalaiset ovat parempia sionisteja kuin juutalaiset, sillä he ovat alusta lähtien kieltäytyneet Pyhän Maan jakamisesta, joskaan ei ehkä samoin perustein kuin Jumala tarkoittaa.

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…