Ehdoton EI Uudenkaupungin Hyttyskarin tuulivoimalahankkeelle

Deflaatio kodin omistajan uhka

#76 Asukkaalla on oikeus turvalliseen asumiseen

14.05.2014 18:07

Onko asukkailla mitään mahdollisuutta pitää oma koti terveellisellä ja viihtyisällä asuinalueella, kun ei lakeja kunnioiteta ja valvontaa ei ole.
"Kukaan ei valittanut" ei anna suojaa

#77 Kenellä vastuu

14.05.2014 18:18

Virkamies on virkavastuullinen tekemisistään. Peittoonkorven tapauksessa Porissa on kyse niin vakavasta virkavirheestä, että vastuullisia viranomaisia odottaa viraltapano.
aurinkopaneleita kaupungin katoille

#78 verovaroilla "edullista" sähköä ja ympäristöhaittoja

14.05.2014 20:34

Jos tuulivoimalla voitaisiin ratkaista energiaongelmat, niin joidenkin varmaan sitten täytyisi uhrautua ja huolia voimalat takapihalleen. Tuulivoiman osuus energiatuotannosta kuitenkin on ja pysyy kosmeettisena. Niillä tuotettu sähkö on "edullista" vain siksi, että sitä tuetaan verovaroin. Jos tuet lopetetaan, loppuu myös tuulivoimaloiden pystytys. Hyttyskariin suunnitelluilla voimaloilla ei ole kaupungille edes pr -arvoa, koska Yaran edustalla on jo kaksi myllyä. Raumalle suunnitelluilla voimaloilla pr -arvoa sen sijaan olisi, koskapa kaupungissa ei tuulivoimaloita vielä ole. Eurajoen Olkiluodossa taas on muutama tuulivoimala sähköhuoltoa turvaamassa, jos vaikka Olkiluoto 3 ei valmistuisikaan.
Jos haluaa omakohtaisia kokemuksia maalle pystytettyjen voimaloiden todellisista tai väitetyistä haitoista, niihin voi jokainen tutustua matkustamalla Ahvenanmaalle.
Välinpitämätöntä vaiko mitä?

#79 Teollisuutta liian lähelle asutusta kaavoituksen keinoin

15.05.2014 09:16

Lähimmät voimalat sijaitsevat 500 metrin päässä asutuksesta ja ovat öisin käyttökiellossa lupa-arvon (45 dB(A)) ylittävän melun takia / Turun Sanomat tilanteesta Haminan Mäkelänkankaalla.
Analysoivaa journalismia tuulivoiman haitoista ja vielä käytännönläheisesti selvitettynä tuli todelliseen tarpeeseen. Luulisi, että tällainen uutinen ei kansalaisia saavuta tai voisiko olla, että ei ole edes kiinnostanut. Näistä asioista olisi pitänyt tiedottaa ennen tuulivoimalan rakentamispäätöstä, kaavoittajan tehtävänä on ensisijaisesti vastata terveellisen ja viihtyisän asuinympäristön varmistaminen kaavoituksen keinoin, mitä nyt on tehty, tuodaan kaavoituksessa voimalat jopa 500 metrin päähän asutuksesta. Onko kyse ollut tietämättömyydestä tai välinpitämättömyydestä, kaavoittaja on sivuuttanut tärkeimmän tehtävänsä, ihmisen suojelun.
Saksasta on kantautunut tietoa tuulivoimalan haitoista kuten myös muista maista, jotka ovat ehtineet Suomea pidemmälle tuulivoimaloiden rakentamisessa. Tällaisen terveyteen ja viihtyvyyteen vaikuttavan tiedon hankkiminen ja välittäminen ihmisille kuuluisi myös jo viranomaisten tehtäväkenttään, ei ole virallista kanavaa käyttäen tietoa tullut, miten esim. Porin Peittoonkorven tuulivoimaloiden rakentamispäätös 500 m päähän asutuksesta on muuten ollut mahdollista. Ei ole myöskään lainsäädäntöä ajantasalla, melun mittaus ja -mallinnus annetaan tuulivoimaloiden rakennuttajan palkkaaman konsultin tehtäväksi tunnetuin seurauksin.
"Tuuli Myllynen"

#80 Poliittisesti vaietut tuulivoimaloiden haitat

15.05.2014 09:24

Jari Vihriälä puhuu oikeaa asiaa. Kun ministeri Pekkarinen kumppaneineen päättivät muutamia vuosia sitten maksaa tuulivoiman yhtiöille valtiontukea 2 miljardia euroa (syöttötariffin muodossa), on sen jälkeen nopeasti perustetut yhtiöt juosseet kilpaa tuuliturbiinien pystyttämisten kisassa. Tähän poliittiseen tahtotilaan ei ole kuulunut avoin keskustelu tuulivoimaloiden haitoista, joita ovat 1) matalataajuinen humpsahteleva melu (läpäiseen rakennusten seinät jopa yli 2 km:n päässä), 2) varjostus- ja välkehtimisen haitat (esim. aurinkoinen ja pilvinen vaihtelevat n. sekunnin välein) ja 3) voimakkaat lentoestevalot (100 000 kandelan valot jokaisessa turbiinissa, välähtelevät 40-60 kertaa minuutissa). Yhtiöt pitävät näistä haitoista visusti suunsa kiinni. Myös Suomen media on ihan kuutamolla haitoista (tai sitten on tullut "käsky" vaieta). Kun juttuja tehdään tuulivoimarakentamisesta, ottavat toimittajat yleensä ensimmäisenä yhteyttä tuulivoimayhtiöiden etua ajavaan Tuulivoimayhdistykseen. Sieltä sitä sitten saadaan se "totuus" ihmisten ilmoille. Ei mene kuin muutama vuosi, kun Suomessa etsitään syyllisiä tuulivoiman teollisuusalueiden haittoihin lähialueiden ihmisille. Porin Peittoonkorpi on tässä varoittava esimerkki "kukaan ei valittanut" ei auta väistämään päättäjien vastuuta.
Olemme tuulivoiman kehitysmaa

#81 "Joku" suodattaa muualta tulevan faktatiedon

15.05.2014 09:31

Ranskalainen tutkimus jo vuodelta 2004 vaimenee murto-osaan Suomen olosuhteissa

Ranskassa on päädytty jo 2004 tutkimustiedon perusteella johtopäätökseen, että teollisuusluokan 200 -metrisiä tuulivoimaloita ei pidä rakentaa alle 5 km etäisyydelle asutuksesta. Näin Ranskassa vuonna 2004, 9 vuotta myöhemmin Suomen Porissa rakennuslupa myönnetty 15 kpl:lle Porin Peittoonkorven hiljaiseen merenrantamaisemaan tuleville Espanjalaisille Gamesa G128, 4,5MV/140m hybridi voimaloille, pyyhkäisyn korkeus 204m, alle 500 metrin etäisyydelle asutuksesta. "In conclusion, wind turbines must not be sited less than 5 km (3.1 miles) from all habitation, because of the risks produced by infrasound." Onko Suomessa olemassa viranomaista, joka kantaa vastuun Peittoonkorven rakennettavista yli 200 -metrisistä voimaloista. Porissa kaikki päätökset on tehty lain ja säädösten mukaan, näin vastataan kysyttäessä Porin kaupungin päättäjältä.
Merikotka pelasti

#82 Ei tuulivoimaa metsään

15.05.2014 09:39

Keine Windkraft im Ökosystem Wald! Saksassa tutkijat vetoavat sen puolesta, ettei tuulivoimaloita rakennettaisi metsään. Suomessa voidaan menetellä toisin, ei edes hiilinielun menettäminen puhumattakaan muista kansalaisille tärkeistä asioista, mitkä menetetään kun metsä muutetaan kaavoituksella teollisuusalueeksi tuulivoimateollisuuden temmellyskentäksi, kysymättä keneltäkään mitään. Onneksi lähialueella Santtio-Kiimkallio Vehmaalla olevan ainutlaatuisen eteläsuomalaisen erämaa-alueen pelasti siunattu merikotkan pesintä toukokuussa 2013, jolloin maakuntakaavoittaja sai hyvän syyn poistaa alueelle suunnitellun teollisuusluokan tuulivoimaloille varatun kaava-alueen. Korruptio on edennyt pitkälle suomalaisessa yhteiskunnassa, ei muuta voi sanoa.

Vieras

#83 -

15.05.2014 13:28

Mahdollisimman monta tuulivoimalaa rannikolle!!! Tuulivoima on tulevaisuutta, jos aiotaan vähentää ydinvoimaa ja haitallisia kaasuja tuottavia energianlähteitä. Suomi on valovuosia muita maita jäljessä tuulivoiman suhteen. Olisi meidänkin aika herätä tälle vuosituhannelle!

Vieras

#84

15.05.2014 13:29

Teknologian edistystä, jota tutkitaan, odotettava kunnes hillitty energiavaihtoehto on käytettävissä. Nyt vain tietyn tahon rahan tekemistä
Suodattamatonta oikeaa tietoa on

#85 Re: -

15.05.2014 17:44

#83: - -

Suomen Tuulivoimayhdistyksen pj:
Koska tuulivoimaloiden polttoaine on ilmaista ja puhdasta auringon energiaa, syrjäyttää se aina muuttuvilta kustannuksiltaan kalliimpaa tuotantoa, tyypillisesti fossiilisella energialla tuotettua. Kun sähkö hinnoitellaan markkinoilla kulloinkin kalleimman tarvittavan tuotannon mukaan, laskee tuulivoima näin tehokkaasti sähkön markkinahintaa.
Vastine edellä olevaan väitteeseen:
Tuulivoima on syöttötariffeineen aivan ylivoimaisesti kalleinta sähköä markkinoillamme. Mikään muu sähköntuotanto ei edes kysyntäpiikkien aikana - siis keskitalven kovimpina pakkaspäivinä - kehtaa pyytää vastaavia hintoja. Ja silloinhan tuulivoimalat yleensä seisovat, kun ei tuule. Ne joutuvat silloin käyttämään säätövoimalla tehtyä kallista sähköä ja tosiasiassa nostavat markkinahintaa. Asia on siis täysin päinvastoin, kuin puheenjohtaja Suominen väittää. Melkoinen koijari!

 

Luontoarvot kunniaan

#86 Re: - EI RANNIKOLLE NÄITÄ MYLLYJÄ

15.05.2014 17:57

#83: - -

Selkämeren kansallispuisto on perustettu vaalimaan tämän rannikkoalueemme ainutlaatuisuutta.  Olisi ristiriitaista pystyttää näin arvokkaalle luonnonvaraiselle alueelle näitä teollisuusluokan jättimäisiä tuulivoimaloita.  Pori Peittoonkorven alueella kukaan ei edes viitannut tämän hiljaisen rannikkoalueen olevan juuri Selkämeren Kansallispuiston tuntumassa ja näin tapahtui suuri vahinko tälle arvokkaalle pyrkimykselle, mikä oli myös aikanaan kovalla taistelulla luonnon puolesta saatu aikaan.  Nyt Luvian Oosinselän alueelle eli myös Selkämeren Kansallispuiston välittömään läheisyyteen ollaan tekemässä yhtä lailla suurta virhettä ja näitä samoja teollisuusluokan jättimäisiä myllyjä pystytettäisiin 35 kappaletta!

Oikeaa tietoa kansalaiselle

#87 Re: - OIKULLINEN JA RIITTÄMÄTÖN TUULIVOIMA

15.05.2014 18:03

#83: - -

Tuulivoimayhdistyksen pj Jari Suominen:
Markkinahinnan laskuksi voidaan arvioida noin 0,3 snt/kWh, jolloin Suomen arvioidulla sähkönkulutuksella 90 TWh/vuosi sähkön markkinahinta laskee noin 5 000 miljoonaa euroa.
Vastine edellä esitettyyn:
Empiirisesti tiedämme, että sähkön kuluttajahinta on korkeinta siellä, missä tuulivoiman osuus sähkön tuotannosta on suurinta. Saksan, Tanskan ja Englannin sähkömarkkinat ovat jo nyt isoissa vaikeuksissa tämän vuoksi. Suomalaiselle sähkön kuluttajallekin tukiaisten varassa pyörivät voimalat ovat tuoneet hurjan korotuksen laskuun.
Tuulivoimayhdistyksen pj Jari Suominen:
Kyseessä on siis todella kannattava sijoitus, koska niin energiaomavaraisuuden paranemisen kuin fossiilisten ja muidenkin päästöjen vähenemisen lisäksi yhteiskunnan voidaan laskea hyötyvän yhdestä tuulivoimaan sijoitetusta eurosta jopa reilut 10 euroa.
Vastine edellä esitettyyn:
Tuulivoima on kannattavaa vain syöttötariffitukea saavalle liikemiehelle. Ja sitä kannattavampaa se on, mitä isommasta veroparatiisista on kysymys. Minun logiikkani mukaan jokainen tuulivoimateollisuudelle annettu euro aiheuttaa yhteiskunnalle tappioita.

 


Vieras

#88

16.05.2014 16:00

Ei.

Vieras

#89

16.05.2014 17:40

Ehdottomasti kyllä tälle hankkeelle. Pystyyn vaan!
-jk

#90 pois tuulivoima asutusta haittaamasta

20.05.2014 12:37

En asuisi tuulivoimalan lähistöllä ja turistina kierrän kaukaa mokomat härvelit. Äänisaastetta.
Hiljainen moodi = ei tuota sähköä vaan kuluttaa

#91 Honkajoen voimaloita ajetaan tarkoituksella hiljaisella moodilla

21.05.2014 18:07

Uudenkaupungin kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén kertoo, että kaupungin tehtävä on tuoda päätöksentekoon tuulivoimahankkeita. Hän ei ota luonnollisestikaan kantaa tähän hankkeeseen. Kaupunginarkkitehti vie hankkeesta kesäkuussa päättävän ympäristö- ja lupalautakunnan Honkajelle tutustumaan vastaaviin hankkeisiin. Joka paikassa melkein, mihin tuulivoimaa yritetään, on vastustusta. – Leena Arvela-Hellén
– Siellä kuulee sen äänen sitten ja näkee, minkä kokoisia ne ovat. Silloin asia on helpompi suhteuttaa ja päättää, mitä se tässä maisemassa ja Uudessakaupungissa tarkoittaa.

"Honkajoen tuulivoimaloita katsellessa ja kuunnellessa pitää kysyä jos pääsee katsomaan valvomoon sen voimalan tuottoa, -niitä ajetaan hiljaisella moodilla eikä tuottoa tule, tai ne saattavat jopa kuluttaa sähköä, jos ei tuule.
Valvomo on muuten sitten Hampurissa, siihen valvomoon tutustumis reissuun kannattaa varata pari viikkoa. Sinä aikana voi saada selvää puhalluksen mittakaavasta."
Oikeus terveelliseen asuinympäristöön

#92 Tuulivoiman todetut haitat tieteen näkökulmasta

22.05.2014 14:26

Tuulivoimaloiden on todistettu aiheuttavan unettomuutta ja unen puutetta. Oheisessa artikkelissa käsitellään kroonisen unen puutteen vaikutuksista lapsilla.
globalwindenergyimpact.files.wordpress.com/2014/05/children-and-chronic-sleep-deprivation-and-neuronal-loss.pdf
http://globalwindenergyimpact.files.wordpress.com/2014/05/children-and-chronic-sleep-deprivati

Vieras

#93 Re: -

22.05.2014 21:18

#83: - -

Ei yhtäkään tuulivoimaa edes rannikolle. Tuulivoima tarvitsee tuekseen tavanomaista voimaa sille ajalle kun ei tuule. Nämä "tukivoimalat" (eli säätövoiman) ovat halpoja rakentaa mutta kalliita (ja saastuttavia) käyttää.

Tuulivoiman kustannuksiin pitää huomioida näiden säätövoimaloiden kustannuksien lisäksi myös sähköverkkoon tehtävät muutokset jotka eivät ole halpoja.

Näemmekö vielä oikeuden voittavan tässä asiassa?

#94 Honkajoen tuulivoimalat eivät anna todellista kuvaa...

22.05.2014 21:28

Uudenkaupungin ympäristö- ja lupalautakunnan jäsenistöä aiotaan rahdata tutustumaan Honkajoen tuulivoimaloihin. Tässä yritetään antaa näille Uudenkaupungin tuleville tuulivoimateollisuuden päätöksiä tekeville ja todellisuudessa kohtalokkaaseen tilanteeseen ajetuille kuva toimivasta teollisuusluokan tuulivoimala-alueesta. Hanke on käynnistetty puhtaasti yritystoiminnalle vieraassa ilmapiirissä - taustalla vaikuttaa Taaleritehdas, minkä tavoitetteena on puhtaasti rahan tekeminen meidän kansalaisten kustannuksella. Yrityksen tavoittelemat taalarit tulevat yksinomaan veronmaksajilta ja tavallisilta sähköenergian käyttäjiltä.
Näille Uudenkaupungin tuleville päättäjille tarjotaan jo ennalta varmasti harhaanjohtavaa ja ei todellisuutta vastaavaa tietoa (korostan näille onnettomille vastuun kantajille), jotka eivät itse kykene hankkimaan objektiivista ja todellista paikkansa pitävää tietoa näistä vastaavan kokoisista teollisuusluokan tuulivoimaloista, joita aiotaan pystyttää tänne Yaran tehdasalueelle ja tähän Pietolan sekä Janhuan asuinalueita lähellä olevan saaren tuntumaan.
Ensinnäkin Honkajoen voimalat ovat vain 3 MW:n voimaloita, kun tänne aiotaan rakentaa jopa 5 MW:n voimalat. Toiseksi näitä Honkajoen voimaloita ajetaan alennetulla hiljaisella moodilla. Miksi? Juuri sen tähden, että vierailija ei saa todellista käsitystä minkälainen ääni tulee tuulivoimalan siivekkeiden kärjistä täydellä nopeudella, mikä on jopa luokkaa 300 km tunnissa. Siivekkeiden kulmausta voidaan muuttaa liian häiritsevän äänen hillitsemiseksi. Näillä toimilla myös turbiineista ja vaihteistosta lähtevä voimakas ääni saadaan madallettua.
Kaiken huipuksi mainitun voimala-alueen valvomo sijaitsee Saksan maalla Hampurissa. Eli kysymyksiä esittävälle ei voida vastata mm. energian tuottoon liittyviin kysymyksiin. Ei saada selvää tuotettavan energian määrästä, ei tehoja, ei lapojen pyörimisen nopeuksia jne. kun voimalaitosta esittävä vetoaa valvontaan tarkoitetun tekniikan sijaitsevan Saksassa. Puhumattakaan lähialueilla asuvien ihmisten haastatteluja näihin tuulivoimaloihin liittyviin kokemuksiin, joita heillä mahdollisesti voisi olla.

Ehdottomasti paras vierailukohde tälle päättäjien joukolle olisi Porin Peittoonkorpi tässä lähellä. Tämä kyseinen tuulivoimala-alue on lähellä kahta vanhaa kulttuurikylää Lyttylä-Kellahti ja täällä olisi suuri joukko ihmisiä, joilla on todellista kokemusta asua lähellä juuri samanlaisia Espanjassa valmistettuja 4,5 MW:n GAMESA -merkkisiä suuritehoisia voimaloita, joita myös tänne Uuteenkaupunkiin suunnitellaan hankittavaksi. Lisäksi alue on aiemmin ollut ns. hiljaiseksi luokiteltua merenranta-aluetta sekä välittömässä Selkämeren Kansallispuiston suojelun piirissä olevaa ainutlaatuista jälkipolville perintönä säilytettävää koskematonta luontoamme.
Sähköä täällä tuottavat TuuliWatti Oy eli omistajansa (meidän kaikkien etuja ajava) osuuskaupan S -ryhmä sekä ST1 energiayhtymä.
Valitettavasti tuulivoimala ei itsessään ole vielä mitään, vaan se vaatii aina rinnalleen vastaavan kokoluokan voimalan varmistamaan tarvittavan muunto-. säätö- ja korvausnergian saannin silloin kun ei tuule! Lisäksi tuulivoimaenergia on ~ 12 kertaa mm. Imatran Voima Oy:n tuottamaa vesisähköä kalliimpaa (vrt. 9 €/vesivoima MWh <> 105,30 €/tuulienergia MWh). Edellä olevan ymmärtäminen ei pitäisi olla vaikeaa kenellekään.
Taitaa kuitenkin olla riski päästää uusikaupunkilaisia päättäjiä Porin Peittoon alueelle, sillä se saattaisi paljastaa joillekin tämän kaiken taustalla olevaa salaiseksi tarkoitettua ja meiltä tavallisilta kansalaisilta tarkoitushakuisesti suodatettua tietoa tuulivoimateollisuuden todellisista ihmistä uhkaavista vaaroista ja kansamme taloutta uhkaavista suurista riskeistä.
Tonttikaupat, kaavat ja talous puhuttavat

#95 Biologian opettaja huolissaan luonnosta, eläimistä ja ihmisten terveydestä

27.05.2014 08:47

Sari Murto on esimerkillinen tuulivoiman vastustaja tuolla Paimion suunnalla. Kts. linkkit, http://www.kaarinanuutiset.fi/index.php/teemat/asuminen-ja-rakentaminen/item/19466-tuulivoimaa?-not-in-my-back-yard
http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/611568/Tuulivoimapaatosten+perustuttava+oikeaan+tietoon
Sari Murron kaltaisia aktivisteja yritetään hiljentää, tällä kertaa rahalla? Sari Murrolla on biologin koulutus, jota taitavat pelätä niin rakennuttajat kuin tuulivoiman kannattajat. Sari Murto löytyy myös Tvky:n sähköpostilistalta, oli vaadittu jääväämään itsensä tuulivoimaloita koskevassa asiassa.
Avakohan tämä silmät

#96 Maanomistajat, saatte rahaa jos olette hiljaa...

27.05.2014 08:55

TS: Tuulivoimayhtiö maanomistajille: Saatte rahaa, jos olette hiljaa
taloussanomat.fi
Tuulivoimapuistoa suunnitteleva CPC Finland haluaa, että maanomistajat eivät vastusta tuulipuistoa, Turun Sanomat kertoo.
"Fyysikko"

#97 Apua! Melua ja hälyä

27.05.2014 12:04

Jos vertaa tuulivoimaloiden tuottamaa melua desibeleillä mitattuna muihin saman arvoisiin lähteisiin, tuulen suhinaan tai ilmalämpöpumpun ääneen ei tiedä, melusta paljon mitään. On desibelit ja äänen luonne. Voimaloiden melussa äänen luonne on se, joka koetaan häiritseväksi. Jos kuljet kaupungin kadulla ja desibelit huitelee jossain satasen pinnassa, kuulet silti ohiajavan teinipopparin bassojytkeen kauas ja kovana, vaikka sen desibelit ovat liikenteen melua paljon pienempi. Tämän tyyppinen melu on se, joka pitää ihmiset hereillä tuulivoimaloiden lähialueilla. Bassojytke tunkee rakenteisiin mökille ja taloihin, eikä siinä "Leena" enää nukkuisi.
Mielivaltainen byrokratia on onnetonta

#98 Asukas ensin

27.05.2014 12:09

Melu on erittäin vaarallinen ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille ja vaikka tuulimyllyt Saksassa on sijoitettu kauaksi merelle, niin rannikolla asuvat ihmiset siitä huolimatta kokevat myllyjen aiheuttaman melun hyvin stressaavaksi. Pitäkää puolenne, uusikaupunkilaiset, älkää antako kenenkään tuhota viihtyisiä asuinalueita Uudessakaupungissa.
Vastuu vain päättäjillä

#99 Totuus perusta päätöksille

27.05.2014 12:14

Koska selvitykset ovat edelleen puutteellisia, tulisi kunnan päättäjien ja viranomaisten suhtautua erityisellä vakavuudella ja kriittisyydellä hankkeeseen ja perustaa päätöksensä faktoihin. Napakorkeuden nostaminen 120:sta 141 metriin on niin merkittävä muutos, että se olisi vaatinut uusien lausuntojen pyytämistä kaikilta tahoilta. Myös lintujen syysmuuton selvitys ja kylien inventoinnit ovat edelleen tekemättä. Asukkaiden vuosi sitten laatimiin mielipiteisiin ei ole edelleenkään saatu vastineita kuin yleisellä tasolla.
Päättäjiin pitäisi pystyä luottamaan

#100 Puolueeton mallinnus - ei suoraan voimalan toimittajalta

27.05.2014 12:19

Melumallinnus on virheellinen, koska voimalan valmistajasta tai merkistä ja tyypistä ei ole tietoa. Yöaikaiset meluarvot 35 dB(A) ylittyvät hankealueella useiden lomakiinteistön kohdalla, kuten myös Pietolan ja Janhuan asuntoalueilla. Varjostus- ja välkkeen mallinnusta ei ole tehty uusilla korkeuksilla. Viranomaisten tulee huolehtia melun mittaamisesta ja melun arvojen ylittyessä estää haitallinen toiminta.