Suomen Koirankasvattajat ry:n vetoomus ja adressi Suomen Kennelliitto ry:n jalostusstrategiaesitystä

Anitta Kilpeläinen
Pori

#76

11.03.2010 09:25

Minna
"Otsikossani jo totesin, että eihän koira tarvitse rotuja yhtään mihinkään, eikä koiraa haittaa se, että se olisi rotunsa viimeinen. Itse asiassa se usein on meitä viisampi ja valitsisi mahdollisimman vähän itselleen sukua olevan toisenrotuisen koiran lisääntymiskumppanikseen, jos se olisi mahdollista. Sen kriteerit ovat aivan jotain muuta kuin vaikkapa tietyssä asennossa olevat korvat. Sen vaistot ohjaisivat sitä lisääntymisessä elinvoimaisuuden suuntaan, jos me sen sallisimme."


Vapaasti itse kumppaninsa valitsevia maalaiskoiria kolmisenkymmentä vuotta sivusta seuranneena, sanoisin ettei ainakaan terveys tai luonteet ko. populaatioissa ole parantuneet koirien vaistonvaraisen lisääntymisstrategian avulla vaan pikemminkin terveys ja luonteet selkeästi heikentyneet voimakkaasti.
Eli itse en näe näitä sekarotuisia ainakaan yhtään terveempänä tai luonteiltaan parempina kuin kasvattamiamme rotukoiria, joista on faktatietoa terveydestä ja luonteista olemassa.
Outi Renko
Oulu

#77

11.03.2010 09:56

"Tässä vaikuttaa nyt olevan vastakkain paitsi ihmisen (lue kasvattajan) etu vastaan eläimen (lue koiran) etu myös aikaperspektiivi ja näkemyksen laajuuteen riittyvät ajatteluerot. Vastustajat vaikuttavat enemmän lyhyentähtäimen ja yksittäisen rodun puolesta puhujilta ja uuden jalostusstrategian kannattajat pitkäntähtäimen ja rotuun katsomatta koko koiraeläimen hyvinvoinnin kannattajilta."

Minä puolestani en näe asiaa näin. Miten voi olla, että nimenomaan rotujen sisällä tehtävää koko populaation jalostuksen kannalta monimuotoisuutta vähentävää karsintaa voi sanoa koko koiraeläimen hyvinvoinnin kannattamiseksi?
Minä koetan katsoa tätä asiaa sekä kasvattajana että populaatiogeneetikkona.
Kaisa Viitala
Helsinki

#78

11.03.2010 13:15

Jalostus on ylipäänsä sellainen asia, josta te ette tiedä mitään.
Riitta Hohtela
Hämeenlinna

#79 Tehdään kompromissi

11.03.2010 14:35

Miksi koirien kasvatuksesta on tehty elämää suurempi asia?

He jotka kannattavat Kirsi Sainion esitystä ryhtyvät toimimaan ja kasvattamaan esityksen mukaisesti ja Kennelliitto voi myöntää jonkun tunnuksen liitettäväksi kyseisten kasvattajien rekisteröimien pentujen rekisterimumeron yhteyteen.

Vastaavasti he jotka kasvattavat nyt olemassa olevia sääntöjä noudattaen saavat rekisteröimiensä pentujen rekisterinumeron yhteyteen sitä kuvaavan tunnuksen.

Pennunostajat voivat valita kuten ennenkin, millaisen pennun hankkivat.

Jokainen kasvattaja voi toimia oman ideologiansa mukaisesti ilman kateutta ja kaunoja. Suomessa on sananvapaus kuten myös vapaus harrastaa. Eihän tätä vapautta tarvitse rajoittaa?
Niemi Sari
Ulvila

#80

11.03.2010 18:31

Arjalaista meininkiä siis - - rodunjalostus. Kuulostaa hyvältä paperilta luettuna, mutta todellisuus onkin sitten jo ihan toista. Kaikki menee niin kuin menee kunnes LUONTO päättää toisin ja sille meistä kukaan ei mahda yhtään mitään. Ja sitten taas tulee uusi stragedia toisen perään.

Lyhytnäköistä.
Heikki Kärppä
Kuopio

#81

11.03.2010 21:23

Idioottimaista uskoa, että rekisteröimättömät koirat ja epämääräiset ulkomaan tuonnit olisivat uhka koirillemme. Rekisteröimättömät toimivat omistajan iloksi ja suon, että elävät elämänsä terveinä! Matka loppuu kun jälkeläisiä ei saa rekisteriin. Sekarotuisia on aina ollut ja saa olla; omasta mielestäni on jopa harmi, ettei muutamaa näkemääni sekarotuista ole voinut käyttää jalostukseen!

Henkilökohtaisesti voin sanoa, että oma koiranpitoni ja kasvattaminen on vaatinut kohtalaisia summia, mutta päivääkään en ole katunut!

Pitäisikö jonkun sitten tienata rutkasti koirilla! Muistan muutamia vuosia takaperin kun myin pennun 500 eurolla. Vastaavasti oli tarjolla samanrotuisia 2000 eurolla. Erona oli se, että minulla oli käyttökoiria ja nuo kalliit olivat ns. näyttelykoiria! Ainakin kaikki kohta 9 vuotta täyttävät ovat terveitä! Kiitos rotujärjestön jalostustoimikunnan! Miten lienee tuon kalliimman yhdistelmän? Varmaan ihan sama joidenkin mielestä, onko koira terve! Kunhan sillä saa rahaa ja ruusukkeita!
Niemi Sari
Ulvila

#82

12.03.2010 08:22

Ihan pakko vastata tähän kohtalaisen suuren kennelin omistajana;

ON HARHALUULO että isolla kennelillä 'tienaa'. Kulurakenne on aivan toista luokkaa kuin muutaman nartun omistajalla (jolla ei esimerkiksi ole edes omaa jalostus urosta)

Koirilla täytyy olla asianmukaiset tilat - ja tämä maksaa. Koirien terveystarkastukset sun muut eläinlääkärimaksut ovat huikeita puhumattakaan siitä, paljonko yhden pentueen kasvattaminen oikeasti maksaa - ruokinnasta nyt mainitsemattakaan plus tekemistäsi työtunneista koirien eteen. Tämän pitää olla elämäntapa, tuskin kukaan iso kasvattaja vieläkään sitä mersua pihallaan katselee - mersua, joka olisi hankittu koiran pe****tä ja jos sellainen siinä pihalla on, sen eteen on varmasti tehty jotain toista työtä.

Itse tulin kotiin tiistaina Saksasta, ja toin omalle jalostustyölleni merkittäviä yksilöitä tullessani - 5 kappaletta. Tämä tarkoittaa kahta reissua vuorokauden aikana (lentomatkat) ja voin vakuuttaa Sinulle Heikki, että tämä jos mikään on kallista lystiä. Miksi edes vaivautua, kun joka pennulla on se 'sama' hinta tai pahimmassa tapauksessa näinä päivinä ei saa edes omiaan pois? Miksi ei voisi käydä naapurissa, unohtaa investoinnit ja kasvattaa takametsän taviksella?

MIKSI vaivaantua kun siitä saa vaan narinaa, pahaa puhetta plus muuta tullessaan? Miksi - kun muutaman pentueen vuosivauhdilla saa pitää oman yksityiselämänsä pois toisten huulilta, takapihan tavisten pennut ovat niin mukavia, kun ne ovat kotikoiria - jos on tavoitteellista kasvatusta Heikki niin se vaatii paljon myös henkiseltä puolelta. MIKSI tuoda kalliita ulkomaantuonteja jos tragediat menevät läpi tuollaisenaan? Näiden koirien osalta olen onnekkaassa asemassa siinä mielessä, että ne ovat geneettisesti terveitä, niillä on jälkeläisnäyttöä olemassa jo kohtalaisen paljon, mutta riittääköhän sekään SKL'lle? Pitääköhän olla kotimaan tuloksia?

Miksi hevosia saa kasvattaa ja siitä 'tienata'? Miksi eläimiä ylipäätään kasvatetaan - jos siitä joku sattuu muutaman euron tienaamaan? Älä hyvä mies kadehdi sellaista elämää, se on jonkun toisen elämää, ei sinun. Ei kenenkään muun. Sen ihmisen oma elämä, sen ihmisen kasvatustyö, sen ihmisen koirat ja se, mitä kyseinen ihminen koirillaan tienaa, ei kuulu kenellekkkään, kuten ei sekään, paljonko Sinä omalla työlläsi mahdollisesti tienaat. Kasvattajia tökitään ja härkitään sellaisella tasolla internet ajan ollessa tätä päivää, että ei kai kukaan sellaista sietäisi, ellei tätä hommaa ja sen tuomia haasteita rakastaisi. Joillekkin kasvattaminen on vain se elämäntapa koita sen verran edes käsittää.

Jessus sentää, tekis mieli sanoa paha sana mutta tämä on kiellettyä.
Heikki Kärppä
Kuopio

#83

14.03.2010 21:56

Sen ihmisen oma elämä, sen ihmisen kasvatustyö, sen ihmisen koirat ja se, mitä kyseinen ihminen koirillaan tienaa, ei kuulu kenellekkkään, kuten ei sekään, paljonko Sinä omalla työlläsi mahdollisesti tienaat.

Kirjoitatko ihan kaiken tuon periaatteen nimiin? Esimerkiksi annan seuraavan:

6.2.2010 11:50 päivitetty: 6.2. 10:15LEMMIKKIELÄIMETKerro kaverille
Mies hakkasi koiran hengiltä pesäpallomailalla

Mies hakkasi 4-vuotiaan dobermannin hengiltä yksityisasunnossa Espoossa. Kuvan koira ei liity tapaukseen. Markku Ulander/Lehtikuva
Mies mätki pesäpallomailalla dobermannin kuoliaaksi sunnuntain vastaisena yönä Espoon Kilossa.
Kirsti Koivu
Helsinki

#84 Oletteko oikeasti tosissanne?

16.03.2010 17:43

Luin tämän ketjun läpi ja kauhistuin. Ovatko kasvattajt toistensa "tukassa" näin pahasti? Emmekö tässä liittomme jalostusasiassa voisi säilyttää asiallista keskuteluyhteyttä ilman henkilökohtaisuuksiin menemistä. Olen aina inhonnut yksityiskohtien jalostusta ja sehän nyt sitten näyttää olevan edessä, jos tämä "liittomme" jalostussuunnitelmaesitys toteutuu. Tuolla on hiukan vaaleat silmät: pois jalostuksesta. Tuolla on hieman haja-asentoiset korvat: pois jalostuksesta. Tuolla on hieman litteät varpaat: pois jalostuksesta, jne. Olen tämän kaiken kuullut ennenkin. Terveys ja luonne ovat koiralle tärkeitä, mutta niin on myös rodunomainen ulkonäkö ja rodunomainen käyttötarkoitus, mutta järkevästi kokonaisuutena, yksityiskohtia ei pitäisi jalostaa - virheetöntä koiraa ei vielä ole tietojeni mukaan syntynyt. Rotukoirat on tarkoitettu erilaisia käyttöjä varten ja jos ne eivät siihen sovi, eivät ne silloin ole hyviä rotunsa edustajia. Minusta erillään olevat käyttö- ja näyttelylinjat ovat kyseenalaisia, mutta ihmiset ovat näin halunneet joissakin roduissa. Kuunelkaa nyt hyvät ihmiset Juha Karesta ja ottakaa oppia hänen ajatuksistaan - meillä on harvoin ollut hänen kaltaisiaan kasvattajia, joilta voimme saada hyviä vinkkejä ihan ilmaiseksi. Olin aivan pöyristynyt luettuani muutamia henkilökohtaisia hyökkäyksiä Juha Karesta vastaan. Se näyttelyarvostelu oli jotain ihan uskomatonta. Kyllä koira voi purra toista ihmistä sille pelottavassa tilanteessa ilman, että se on luonnevikainen. Koirat ovat eläimiä ja voivathan ihmisetkin säikähtää ja toimia ylireagoiden. On kai murhiakin tapahtunut ns. vahingossa. Seuraavissa näyttelyissä ko. koira on saattanut käyttäytyä ihan OK ja saanut näin uuden tilaisuuden jatkaa näyttelyuraansa.
Marjo Tapio
Viiala

#85 Koirilla tienaa

17.03.2010 00:26

^^
Ihan ensiksi, en ymmärtänyt Heikki Kärpän liitämää uutista, liittyen mihinkään edellä käsiteltäviin asioihin, tai muutenkaan? Paikallinen poliisiviranomainen on varmastikin se oikea taho ottaa yhteyttä moisissa tapauksissa. Jalostukseen tämä ei liity mitenkään.

Kasvatan jättirotuja, omaten vain 2 kpl omia koiria kotona, mutta sitäkin useampia sijoituksessa.

Olen vuodesta 1997 tuottanut pakastespermaa ulkolaisilta uroksilta,ja myös tuoden ihan pentujakin suomeen.

Kasvatustyöni on myös ollut ennemmänkin intohimoa rotua ja jalostusta kohtaan, kuin ansaitsemiskeino.

Jokaikinen vuosi kirjanpidossani on ollut n.-4000€ Tämä kertokoot tarinaa intohimostani; Eihän kukaan näin tappiollista liiketoimintaa pyöritä, kuin koiran kasvattajat!












Kirsti Koivu
Helsinki

#86 Oletteko oikeasti tosissanne

18.03.2010 16:59

Huomasin valitettavan, mutta huvittavan virheen kirjoituksessani, jossa siis lukee: kyllä koira voi purra toista ihmistä..., kun piti olla ihmistä tai toista koiraa pelottavassa tilanteessa. No, kaipa nuo koiramme käyvät joskus myös ihmisistä, tai vähintään korvikkeesta, ovat ne niin mukavia. Ei kai tätä muuten jaksaisikaan...
Juha Kares
Adressin tekijä

#87 Kiitos kaikille uskomattomasta saavutuksesta

23.03.2010 07:04


KIITOS KAIKILLE ADRESSIIN OSALLISTUNEILLE.

Adressin 4.000 nimeä puhuvat omaa kieltään. Nyt uskoisin, että Suomen Kennelliitossa osattaisiin tyylikkäästi vetää asiasta omia johtopäätöksiä.
Jäämme odottelemaan ....

Vielä kerran kiitos kaikille SuKoKa:n ja omasta puolestani.


Aurinkoista keväistä aamua kaikille toivoo,

Juha Kares
Outi Piisi-Putta
Lieto

#88 Mitä strategia tarkoittaa?

23.03.2010 20:26

Jalostusstrategian ympärillä käydyssä keskustelussa on aikan usein väitetty, että kysymyksessä on "vain strategia". Miten niin "vain"? Strategia on tärkeä osa kokonaisuutta, jota opiskellakseen täytyy pulittaa yleensä noin tonni tai yli päivässä, mikäli halajaa oppia strategian suunnittelua ja oikeaoppista toteutusta.

On muutamia kulmakiviä, jotka täytyy ottaa huomioon strategiaa laadittaessa, vaikka kysymyksessä olisikin ei-kaupallinen strategia:
- strategia tehdään aina niiden kanssa, joita se koskee
- strategian laadintaprosessin on aina oltava oikeudenmukainen, koska se vaatii osapuolten sitoutumista, sitä pitää yleensä selittää prosessin aikana ja odotusten on oltava selkeitä
- toimiakseen odotetulla tavalla, strategian on oltava hyvin määritetty, selkeästi viestitetty ja helposti ymmärretty kaikkien osapuolten keskuudessa, joten koko prosessi vaatii osuvaa ja osaavaa viestintää johdon taholta

Käsi sydämellä: Kuinka hyvin SKL:n jalostusstrategia täyttää yllä esitetyt perusasiat?
Marja Wuorimaa
Nurmijärvi

#89

27.03.2010 23:04

Outi - osasit pukea sanoiksi juuri sen jota olen pohtinut, mutten ole osannut muokata sanoiksi

Toto eli
Marja Wuorimaa
Kari Lehtonen
Porvoo

#90 Uskoako vai ei

28.03.2010 20:05

Kennelliitto on antanut ymmärtää että tämä esitys jalostus strategiaksi on annettu keskustelun pohjaksi ja ettei mitään ole päätetty. Sanoisin " bollocks " eli hevon peetä , jos Kultaisten JTO eli jalostuksen tavoite ohjelma joka juuri päivitettynä jätettiin kennelliittoon on palutettu muutettavaksi KOSKA se ei täytä jalostusstrategian ohjeita. Miten voidaan vaatia että JTO täyttää jonkun epämääräisen strategian määräykset ,joita ei ole edes hyväksytty. Yhä suuremmalla syyllä on ryhtyä vaatimaan kaikkien valtuustossa olevien vastuuntuntoisten koiraihmisten päätöstä hylätä kokonaan hallituksen tuleva esitys ja vaihtaa ne toimihenkilöt hallituksessa jotka ovat tämän vastuuttoman ohjelman luojia.Puistattaa koko ajatus päätäntävallan kasvatustyöstä siirtämisestä rotuhygieenikoille kennelliitossa ja vastuun sälyttämisessä kasvattajille ilman että heillä juurikaan olisi päätäntävaltaa kasvatustyön eteenpäin viemisestä. Rotujärjestöt kieltaytykää hyväksymästä teidän vaikutusvaltanne siirtämistä kennelliitolle.
Nina Snellman
Jämsänkoski

#91 "Keltanokka"kasvattajan mietteitä

17.04.2010 12:44

Minä olen tuleva kasvattaja. Sellainen jolla ei ole vielä yhtään omaa pentuetta. Ja joka ei joidenkin mielestä saisi suutaan avata näissä jalostusasioissa. Avaanpa nyt kuitenkin. Jokainen voi valita lukeeko tekstiäni eteenpäin vai ei.

Minusta Kennelliiton jalostusstrategia on hyvä. Kerrankin Kennelliitto yrittää tehdä jotain koirien terveyden ja parempien luonteiden eteen. On uskomatonta että kasvattajat ovat tukkanuottasilla näin tärkeässä asiassa kuin koirien terveys ja luonne!

Kennelliiton pj:n Sunin sanoin: mihin unohtui se koira? Miksi yleensäkin kasvatetaan koiria joiden vanhemmille ei ole tehty mitään terveystutkimuksia? Eikö terveys- ja luonnetutkimus jalostuskoiralle pitäisi olla itsestäänselvyys, vaikka tutkimuspakkoa ei olisikaan? Jos rotu on niin sairas, ettei Kennelliiton strategian jälkeen jää jäljelle jalostuskelpoisia yksilöitä, onko sellainen rotu enää elinkelpoinen? Miksi kasvatetaan vapaaehtoisesti esimerkiksi koiria jotka eivät pysty lisääntymään normaalisti ja joilla on pahoja hengitysvaikeuksia?

Miksi sitten tarvitaan rajoituksia ja kieltoja? Koska ehdotukset ja suositukset eivät toimi! Jokainen voi Kennelliiton jalostustietojärjestelmää selatessaan todeta millaista touhu joillakin on. Varsinkin kääpiökoirissa saatetaan käyttää samaa (tietysti tutkimatonta) urosta melkein puolisen sataa kertaa. Vastuullinen kasvattaja ei käytä tutkimatonta urosta kymmeniä kertoja astutuksiin. Vastuullinen kasvattaja hankkii koiralleen arvion ulkomuodosta ja luonteesta ennen jalostuskäyttöä. Hyvä kasvattaja hankkii käyttököirarotuun kuuluvalle tuloksen rodunomaisesta kokeesta ennen jalostuskäyttöä.

Monet pennut myydään ihan tavallisiksi kotikoiriksi. Mikä sitten on kotikoiran omistajalle tärkeintä? Terveys ja hyvä luonne. On aivan sama vaikka vanhemmat olisivat sadan maan multivalioita jos ne periyttävät sairauksia ja huonoa luonnetta. Kotikoiran omistaja tulee toimeen koiransa kanssa vaikka koiralla ei olisi ERI:n arvoinen ulkomuoto. Hän tulee toimeen koiransa kanssa myös vaikka koiralla olisi ykkösen polvet. Mutta huonoluonteisen tai vakavasti sairaan koiran kanssa hän joutuu vaikuksiin joka päivä. Tietysti osa luonteesta muokkautuu koulutuksen ja sosiaalistamisen kautta, mutta vanhemmilta perittyä osuutta ei tule unohtaa.

Monet rodut ovat muuttuneet dramaattisesti muutamassa vuosikymmenessä, usein huonompaan suuntaan. Ei tarvitse katsoa kuin 50- ja 60-luvun kuvia koirista, niin huomaa valtavan eron tämän päivän koiriin verrattuna. Jalostetaan koiria miten hyvänsä, sen pitäisi pystyä elämään kivutonta koiran elämää. Sen ulkomuoto ei saisi olla liian liioiteltu, kuten esimerkiksi englanninbulldoggi tai basset hound. Sen pitäisi pystyä lisääntymään normaalisti ja alkuperäistä käyttötarkoitusta ei saisi unohtaa. Myöskään koiran turkki ei saisi olla niin pitkä että se haittaa koiran elämää.

Monet ovat keskustelupalstoilla kritisoineet että kasvatus loppuu, liikaa kuluja, koiria joutuu jättämään jalostuksen ulkopuolelle jne... No, ehkä on hyväkin että ne kasvattajat karsiutuvat joukosta jotka eivät ole valmiita uhraamaan aikaa ja rahaa terveystutkimuksiin ja rodunomaisiin kokeisiin. Näyttelykäynteihin kyllä tuntuu löytyvän rahaa lähes kaikilta.

Ei unohdeta tässä kädenväännössä sitä tärkeintä eli koiraa.

Nina Snellman
Kennel Territaivaan
22-vuotta mukana koiraharrastuksessa
Suomen Kennelliiton
Suomen Manchesterinterriereiden
ja Sukokan jäsen





Hans Lehtinen
Vantaa

#92 Eduskunnan lausunto SKL-FKK:n yleiseen jalostusstrategiaan

22.04.2010 00:07

Lausunto yleiseen jalostusstrategiaan

On erittäin hyvä asia, että Suomen kennelliitto on aktiivisesti lähtenyt laatimaan jalostusstrategiaa omatoimisesti ja toivottavasti laajasti rotujärjestöjen ja kasvattajien kanssa yhteistyötä tehden. Kansainvälisestä näkökulmasta tarkasteltuna olisi erittäin positiivista, että Suomen kennelliitto huomioisi laadittavassa jalostusstrategiassaan FCI:n Breeding Rules-säännöt ja FCI:n yleisen jalostusstarategian.

On todettava, että valtiovallan esittävät ja päättävät tahot: Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila sekä maa-ja metsätalousministeriössä eläinsuojelusta vastaavat virkamiehet mm.eläinlääkintöneuvos Pirkko Skuttnabb, eläinlääkintö ylitarkastaja Kai Pelkonen sekä eläinlääkintö ylitarkastaja Susanna Ahlström samoin eduskunnan eläinsuojeluryhmä sekä yksittäiset kansanedustajat tai eduskuntaryhmät; eivät ole esittäneet vaateita Suomen kennelliitolle jalostusstrategian laatimiseen.

Muutamia huomioita lainsäädäntöön liittyen

Jalostusstrategiaa laadittaessa on huomioitava, millaisia vaateita kauppalain kautta tulee. Koska koira rinnastetaan kauppalaissa esineisiin(Erkki Pulliaisen kirjallinen kysymys KK 475/2008), eikä tähän asiantilaan ole tulossa muutosta, pitää jalostusstrategiaa joissakin kohdin tarkistaa uudelleen kauppalain perusteella. Jalostusstrategiassa pitää huomioida myös eläinsuojelulainsäädäntö. Suomen kennelliitolla on erityislaatuinen asema monopolina toimia koirarotujen edustajana ja koirarekisterin ylläpitäjänä Suomessa. Mutta Eu:n mittapuun mukaan monopoliasema ei ole perusteltavissa eikä sitä hyväksytä kilpailulainsäädännössä ja siksi onkin erityisen tärkeää, että Suomen kennelliitto tekee saumatonta yhteistyötä rotujärjestöjen ja kasvattajien kanssa.


Helsingissä Eduskunnassa

21päivänä huhtikuuta 2010


Marjaana Koskinen Erkki pulliainen

kansanedustaja kansanedustaja


Kirsi Sainio
Helsinki

#93 Eduskunnan lausunto

23.04.2010 16:45

Hei kaikille,

Hieman täytyy selventää edellisen viestin tietoja:
Kansanedustaja Marjaana Koskinen (myös staffikasvattaja kennelnimellä Scarface) on lähettänyt minulle tiedon, että "Eduskunnan lausunto" on kahden kansanedustajan, Marjaana Koskisen ja Erkki Pulliaisen lausunto. Heidän lausuntonsa, kuten muutkin lausunnot, otetaan huomioon jalostusstrategian-ehdotuksen jatkokäsittelyssä Suomen Kennelliiton hallituksessa 11.5.2010. Sen jälkeen uusi luonnos on kaikkien nähtävissä Kennelliiton nettisivuilla.

Kansanedustaja Koskinen on kertonut minulle, että heidän lausuntonsa on kirjoitettu hänelle (ja ilmeisesti myös edustaja Pulliaiselle?) tulleen "palautteen" perusteella.

Kennelliittoon ko. kansanedustajat eivät ole olleet yhteydessä.

Hyvää viikonloppua ja hyvää Koiranpäivää 24.4. kaikille! Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee osallistumaan huomisen erilasiin tapahtumiin!

Kirsi Sainio
Leena Parviainen
Lohja

#94 Kirsi Sainiolle

23.04.2010 22:20


Monien muiden ohella tuon esiin suuren hämmästykseni edellisestä, melkoista ihmetystä. herättävästä viestistä.

Kirsi Sainio katsoo oikeudekseen selventää kansanedustajien Koskisen ja Pulliaisen Kennelliiton heiltä pyytämää lausuntoa.

Keskusteltuani juuri kansanedustaja / kasvattaja Marjaana Koskisen kanssa, toi hänkin esiin hämmästyksensä. Suomen Kennelliitto on hallituksen puheenjohtajan Helena Sunin 19.2 allekirjoittamalla lausuntopyynnöllä pyytänyt lausuntoa koskien Kennelliiton Jalostusstrategia ehdotusta. Lausuntopyyntö on tullut sekä hänelle, että Erkki Pulliaiselle. Tämän lausunnon Kennelliitto on saanut, joten eiköhän ole selvää, että tämä lausunto huomioidaan asiaa käsitellessä.. Sainio kirjoittaa edelleen: ”Kennelliittoon ko. kansanedustajat eivät ole olleet yhteydessä”, miksi olisi pitänyt olla, Kennelliittohan otti yhteyttä heihin.
Kansanedustajien Koskinen ja Pulliainen lausunnon kohta:
"On todettava, että valtiovallan esittävät ja päättävät tahot: Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila sekä maa-ja metsätalousministeriössä eläinsuojelusta vastaavat virkamiehet mm.eläinlääkintöneuvos Pirkko Skuttnabb, eläinlääkintö ylitarkastaja Kai Pelkonen sekä eläinlääkintö ylitarkastaja Susanna Ahlström samoin eduskunnan eläinsuojeluryhmä sekä yksittäiset kansanedustajat tai eduskuntaryhmät; eivät ole esittäneet vaateita Suomen kennelliitolle jalostusstrategian laatimiseen".
on kirjoitettu saatujen palautteiden perusteella. Kentällähän kerrotaan yleisesti, että yhtenä syynä Kennelliiton jalostusstrategian kiireellisyyteen on ollut viranomaisten? vaatimukset ja että strategia pyritään toteuttamaan ministeriön (MMM) kautta, jos sitä ei Kennelliitossa hyväksytä. Tämä on se palaute mistä Marjaana Koskinen on maininnut ja sen selvästi esiin tuonut.

Onkohan tämä enää pelkkää väärinkäsitystä vai pyritäänkö meitä todellakin johtamaan harhaan ja jatkuvasti?

Sähköposti-liikenne joka tämän asian ympärillä pyörii on aivan uskomatonta ja vähintäänkin hyvien tapojen vastaista, en voi kuin ihmetellä että kennelliiton hallituksen jäsen ja jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtaja sortuu moiseen kielen käyttöön.

Hyvää viikonloppua kaikille
amatööri-elitistikasvattaja
Leena Parviainen
Leena Parviainen
Lohja

#95 Kirsi Sainiolle oikaisu

23.04.2010 22:27


Lausunto on Erkki Pulliaiselta ja minulta ja Suomen kennelliitto pyysi meiltä molemmilta lausunnon 19.2.2010 yleiseen jalostusstrategiaan,siis kennelliitto on ollut meihin yhteydessä. Lausuntomme varmasti heijastaa myös koko eduskunnan kannan, koska on laajasti keskusteltu MMM:n virkamiesten, vastaavan ministerin ja eduskunnassa eläinsuojelusta kiinnostuneiden kansanedustajien sekä vastaavan valiokunnan jäsenien sekä eduskuntaryhmien kanssa sekä on käyty läpi myös valtiopäivätoimet, joita ei juurikaan aihepiiristä löytynyt.

Pirkko Skuttnabin kanssa totesimme keskustelussamme mm. ettei valtiovallalla eikä eduskunnalla ole vaateita liittyen yleiseen jalostusstrategiaan, koska eduskunnassa säädetään lait ja tärkeintä on noudattaa Suomen lakeja mm. eläinsuojelulakia, mutta myös kauppalakia. Lausuntomme on vapaasti ja avoimesti Suomen kennelliiton ja kennelväen käytössä.

Koska Kirsti Sainio haluaa tuoda esille, että allekirjoittanut on kasvattaja ja hän on tuonut esille kasvattajanimenikin, toivon, että palstan lukijat tutustavat (”jalostusstrategian äidin” )Kirsti Sainion kasvatustyöhön, hän kasvattaa skyenterrierejä OF Skyeline-kennelnimellä,

terv Marjaana Koskinen
Leena Parviainen
Lohja

#96 Pahoittelu

24.04.2010 09:44

Viesti 95; Kirsi Sainiolle oikaisu

Minä olen Marjaana Koskisen puolesta laittanut hänen tekstinsä tälle palstalle.
Tekstissä on Kirsi Sainion nimi kirjoitettu väärin, eli KIRSTI Sainioksi.
Olen pahoillani,että nimi jäi tekstiosaan väärin, se on minun virheeni. Jokainenhan kuitenkin tietää kenestä on kysymys.

Pahoittelen huolimattomuuttani
Leena Parviainen
Kirsi Sainio
Helsinki

#97 Eduskunnan lausunto

25.04.2010 22:05

Hei kaikille,

Eduskunnalle esitetty lausuntopyyntö lähetettiin todellakin edustaja Marjaana Koskiselle, koska Kennelliitossa hänen tiedettiin olevan aktiivinen koiraihminen ja perillä myös kasvatustyöstä. Olen hieman yllättynyt, että pidetään jotenkin omituisena, että toin esille hänen koirankasvattaja-statuksensa. Kaikkihan eivät voi tietää, että lausuntoa ei antanut edustaja X, vaan henkilö, joka on myös koirankasvattaja ja siten tietää mistä puhuu. Erkki Pullianen lienee hieman paremmin tunnettu yleisemminkin, ja hänen asiantuntemuksensa tällä alueella lienee yleisessä tiedossa. Marjaana Koskisen koirataustaa eivät varmasti kaikki tienneet. En ainakaan minä, ennen kuin menin hänen kotisivuillensa ja huomasin, että kyseessähän on alan asiantuntija. Marjaana Koskinen ei vaikuta minun vaalipiirissäni Helsingissä, joten en todellakaan tuntenut häntä enkä tiennyt hänen taustaansa. Miten ihmeessä tästä huomiosta on tehty negatiivinen asia, sehän on hienoa, että koirankasvattajia ja harrastajia on myös Suomen eduskunnassa?!

Olen melko varma, että kaikki kyllä tietävät jo tähän mennessä, että kasvatan skyenterriereitä kennelnimellä of Skyeline - koiranetti on tässäkin osoittanut voimansa! Kotona on 8 skyenterrieriä, joista on 2 on tuotu USA:sta ja loput ovat omia kasvatteja. Omistan myös yhden itävallasta tuodun nartun yhdessä kahden muun suomalaisen skyekasvattajan kanssa ja yhden suomalaisen uroksen, jonka muut omistajat eivät ole aktiivisia koiraihmisiä. Omistan myös yhdessä erään suomalaisen harrastajan kanssa airedalenterrieriuroksen, jonka toin 1½ vuotta sitten USA:sta. Airedalet siis kiinnostavat varmasti myös tulevaisuudessa. USA:ssa minulla on myös yhteisomistuksessa kolme skyenterrieriä, joista kaksi on kasvattejani, ja pakkasessa on USA:ssa kahden jos edesmenneen suomalaisen skyeuroksen spermat ja yhden australaisen uroksen spermat on pakkasessa Opaskoirakoulun pakastimessa. Kasvatustyöni on ollut suuren mielenkiinnon kohteena jalostusstrategiaehdotuksen ilmestymisen jälkeen -ja oikeastaan koko ajan kun olen ollut jalostustieteellisessä toimikunnassa. Sen osakseen saama huomio on kuitenkin saavutukset huomioon ottaen täysin liioiteltua. Kuten oikeastaan kaikki, mikä liittyy persoonaani ja elämääni - yksityiselämäni mukaan luettuna. Kasvatustyötäni koskeviin kysymyksiin vastaan mielelläni. Kasvatan keskimäärin yhden skyepentueen kahdessa vuodessa - ja nyt ei ole aikaa edes siihen - mutta kasvatussuunnitelmistani annan mielelläni tietoja, jos halutaan.

Marjaana Koskinen ja kansanedustaja Erkki Pulliainen vastasivat siis Kennelliiton lausuntopyyntöön ja se on hieno juttu. Kuten sanoin, heidän lausuntonsa otetaan tarkasti huomioon, kun jalostusstrategiaehdotuksen uutta luonnosta valmistellaan eteenpäin Kennelliiton hallituksessa. Olen käynyt asiasta sähköpostikeskustelua Marjaana Koskisen kanssa. Erkki Pulliaiseen en ole ollut yhteydessä. On tietysti ymmärrettävää, että Suomen kansanedustuslaitos ei kokonaisuudessaan ota kantaa Kennelliiton jalostusstrategiaehdotukseen - siksi toinkin esille, ettei lausunto ole eduskunnan, vaan kahden kansanedustajan, jotka tästä asiasta jotain tietävät. Tuskin kaikilla kansanedustajilla on asiaan niin paljon harrastusta, että haluaisivat tai ehtisivät lausunnon antaa - kysehän ei ole lainsäädäntötyöstä. Ja Marjaana Koskinen onkin tuonut viesteissään esille, että kansanedustajat voivat ottaa kantaa vain siihen, mitkä lait ja asetukset koskevat em. strategiaehdotusta. Olisin toivonut, että kansanedustajien saaman palautteen perusteella olisi myös otettu etukäteen yhteyttä minuun, jotta olisin voinut selventää ehkä joitain epäselviksi jääneitä asioita. Tai ehkäpä olisin itse voinut ottaa yhteyttä ja olla aktiivisempi, kuten monet muut ovat olleet. Jälkiviisaus tässä kohdassa ei ehkä kuitenkaan ole ihan viisasta:)

Edustajien lausunnossa otettiin kantaa jalostusstrategiaan myös muilta osin kuin Suomen lakien kannalta. Siksi katsonkin voivani keskustella näistä asioista hieman tarkemmin, lakien tulkintaan tarvitaankin sitten myös asiantuntijoitten apua. Ymmärsin, että olisi esitetty jalostusstrategiaehdotuksen laatimiseen ja mahdollisesti myös sisältöön annetun vaateita eri valtion luottamus- ja virkamiestahoilta. Tällaista väitettä en ole ainakaan minä tuonut esille. Se, mitä on sanottu on, että meidän täytyy itse tehdä jotain, ja aloite jalostusstrategiaan ja sen sisältöön samoin kuin vaatimus siihen liittyvistä konkreettisista toimenpiteistä on tullut Kennelliiton valtuustolta jo vuonna 2006. Se, mitä viranomaistahoilta on eri yhteyksissä esitetty, on terveyden ja hyvinvoinnin parempi huomioiminen rotukoirien jalostuksessa. Tähän tähtää myös Euroopan neuvoston päätöslauselma vuodelta 1996, josta oikeastaan on ensimmäisen kerran alkanut keskustelu koiranjalostuksen ohjauksen suunnasta. Silloin Euroopan neuvoston päätöslauselmaan liitetty listaus epäterveistä ja vastustettavista piirteistä herätti paljon keskustelua ja jossain määrin myös ihmettelyä, mutta ei juuri sen enempää toimenpiteitä. Tämä listaus on nyt otettu huomioon jalostusstrategiaehdotuksessa ja sekin on herättänyt vastustajissa närkästystä. Päätöslauselma lienee kuitenkin asia, jota emme voi muuttaa.

Lausunnossa myös viitataan eläinsuojelulain huomioon ottamiseen. Myös lakiin liittyvä ja koirajalostustakin koskeva eläinsuojeluasetus on otettava huomioon. Eläinsuojelain ja -asetuksen esille tuomat asiat on huomioitu, mutta ehkä tässä täytyy vielä tarkastella näitäkin näkökohtia uudelleen. Olen Marjaana Koskiselle kertonut, että Kennelliitossa on käytettävissä lainopillista apua, jolloin varmasti myös kauppalaki ja ehkä vielä enemmän kuluttajasuojaa koskevat lait on otettava huomioon kun jalostusstrategiaan liittyviä toimenpiteitä aikanaan mietitään. Itse jalostusstrategiaehdotukseen näitä asioita ei ole liitetty, koska kyse on koirien jalostusstrategiasta ja koirista, ei kauppaan tai kuluttajasuojaan suoraan liittyvästä strategiasta.

Kansanedustajien lausunnossa viitataan myös FCI:n jalostusstrategiaan ja jalostusta ja kasvatusta ohjeistavaan Breeding Rules -säännöstöön. FCI:n jalostusstrategia on laadittu niin, että sitä voidaan soveltaa Kiinassa, Etelä-Amerikassa, laajalti Euroopassa mukaan lukien Pohjoismaat. Mm. kaikissa näissä maanosissa on FCI:n jäsenmaita. Siten strategiasta on tehty hyvin yleisluontoinen. FCI:n jalostusstrategiaan ei ole voitu tai haluttu liittää mitään konkreettisia toimenpiteitä, kuten Kennelliiton ehdotukseen on valtuuston tekemän päätöksen mukaan liitetty. FCI:n Breeding Rules - säännöstöä ei tällä hetkellä esimerkiksi Kennelliiton rekisteröinneissä kaikilta osiltaan noudateta. Säännöstö sanoo selvästi, että esimerkiksi vakavaa lonkkaniveldysplasiaa sairastavaa koiraa tai koiraa, jolla on esimerkiksi PRA ei saa käyttää jalostukseen. Meillä, jos rotu ei ole PEVISA-ohjelmassa tai jos rodun PEVISA-ohjelmassa ei ole rajoituksia esim. silmäsairauksien suhteen, vaan ainaostaan tutkimuspakko, tai jos lonkkanivel- tai kyynärniveldysplasialle ei ole PEVISA-ohjelmassa asetettu raja-arvoja, ei mikään tai kukaan estä tällaisella koiralla teettämästä pentuja ja rekisteröimästä niitä Kennelliiton FI-koirarekisteriin. Jalostustieteellinen toimikunta teki listauksen Suomessa vuosien 2000-2004 aikana rekisteröidyistä pentuista, joissa jomman kumman vanhemman lonkkatulos oli E (vakava-aseteinen dysplasia, jonka myös FCI Breeding Rules -säännöstä kieltää) tai kyynärniveldysplasia oli vakavinta asetta 3. Tällaisia PENTUEITA rekisteröiin tuona aikana yli 200. Ja tämä siis vain roduissa, joista ko. sairauksien tutkimustuloksia on olemassa. Kukaan ei tiedä määriä niistä roduista, joissa ko. tutkimuksia ei tehdä, mutta kuitenkin sekä lonkka- että kyynärniveldysplasiaa esiintyy. Olen erittäin tyytyväinen kun nyt on selkeästi vaadittu, että FCI Breeding Rules ohjeistusta tulee noudattaa tarkemmin. Täytyy vain miettiä, miten tämän säännöstön vaatimukset voidaan toteuttaa meillä.

FCI:n Breeding Rules säännöstössä kannustetaan myös tekemään harkittuja roturisteytyksiä. Kennelliiton hallitus on lisännyt tähän "harkintaan" oman mausteensa - sen että roturisteytyksiin pitää saada hyväksyntä rodun kotimaasta. Tämän määräyksen noudattaminen on osoittautunut liki mahdottomaksi. Lausuntoja rodun kotimaasta ei saada eikä aina edes saada selville, kuka lausunnon voisi antaa. Mutta minä olen ainakin tyytyväinen, jos tästä määräyksestä luovutaan ja aletaan noudattamaan tarkemmin FCI:n antamaa ohjetta.

Yleensäkin tämän keskustelun yhteydessä on hauskaa, että tämä FCI-kortti on tuotu niin voimakkaasti esille. Monissa muissa asioissa tuntuu siltä, että FCI:n säännöille ja ohjeille annetaan piut paut. Mutta hyvä, kun ollaan tarkkoja edes tässä.

Kennelliiton mahdolliseen monopoliasemaankin viitataan. Tätä kohtaa en ihan ymmärtänyt, koirien rekisteröinti Kennelliitossa ei ole millään lailla laissa määrätty. Kennelliitto kuuluu kansainväliseen koirakeskusjärjestöön FCI:n. Sitä voisi verrata vaikka kansainväliseen jalkapallojärjestöön UEFA:n tai Suomen jalkapallon tai jääkiekon mestaruusliigaan (näyttää siltä että TPS voittaa mestaruuden...). Pelaajat, tuomarit ja joukkueet on rekisteröity ja pelataan vain pelejä, jotka ovat ko. organisaatioitten hyväksymiä. Futista ja lätkää sen sijaan saa pelata kuka tahansa, missä tahansa kentällä, missä saadaan pari maalitolppaa pystyyn ja siihen on maanomistajan lupa. Rahaakin saa katsojilta ottaa, jos viranomaisilta saadaan lupa. Mutta ne eivät ole virallisia liigan tai UEFA:n hyväksymiä pelejä eikä niissä voiteta virallisia titteleitä eikä pelaajia ole rekisteröity. Sama tässäkin hommassa pätee. Jos Kennelliitolla väitetään olevan monopoliasema kansainvälisen ja kansallisen tason koiraurheiluun liittyvien "pelien" järjestäjänä ja "pelaajien" rekisteröijänä, niin sitten varmaankin täytyy ihan globaalisella tasolla katsoa, miten nämä monopolistatukset määräytyvät ja tehdä tähän joku ihan oma laki, joka koskee kaikkia puulaakeja, ei ainoastaan Kennelliittoa. Näin minä ainakin tämän asian näen, jollin toisella voi olla toinen näkemys asiasta - ehkä lausunnon antaneilla kansainedustjillakin.

Minua on syytetty siitäkin, että en ole osallistunut tarmokkaammin jalostustrategiaehdotukseen liittyvään julkiseen keskusteluun. Marjaana Koskinen ja Harto Stockmari ovat kuitenkin ainoat henkilöt Kennelliiton luottamushenkilöitten lisäksi, jotka ovat ottaneet minuun henkilökohtaisesti yhteyttä. Nettipalstoilla en ole juurikaan ehtinyt käymään, mutta nyt on perjantaihin asti lomaa, joten ajattelin aktivoitua. Taisi olla taas yksi erehdys monien tekemieni erehdysten joukossa:) Joka tapauksessa aion viettää tämän viikon Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan kokouksen ja koirieni ja lasteni parissa, joten toivotan kaikille hyviä keskusteluhetkiä. Jos minuun haluaa ottaa henkilökohtaisesti yhteyttä niin puhelinnumeroni on 050-323 4654 ja sähköpostiosoitteeni kirsi.sainio@kennelliitto.fi. Ja korjattakoon tässä lopuksi sekin tieto, että Kennelliitto ei maksa minulle palkkaa, teen tätä hommaa omalla ajallani.

terveisin

Kirsi Sainio







Mari Palgi
Helsingi

#98 H.Sanomien Kuukausiliite 5/2010: Koirien Sukututkimusta

08.05.2010 18:27

Käykää hyvät ihmiset nyt lukemassa Kirsi Sainion mietteitä valtakunnallisessa lehdessä. Sopivasti juuri enneen Kennelliiton hallituksen kokousta ja ei sanakaan koko projektiluonnoksen sisällöstä, ainoana yksipuolisena kommenttina, että kasvattajien vastarinta on ollut kova.
Mari Palgi

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

04.06.2010 12:06


Kari Koskelainen
Vieras

#100 Sarplaninac

18.11.2010 19:50

Sarplaninacien osalla kennelliitto on mennyt ihan järjettömyyksiin. Nartulla ei saisi olla elin aikanaan kuin kahdeksan pentua, joten esim. minulla on sijoitusnarttuja ja jos ne tekevät ensimmäisessä pentueessaan 8 pentua tai yli niin uusi omistaja ei saa enää sitä pennuttaa. Joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää lopettaa osa pennuista. Ja toinen asia mikä jää pois on tuontikoirien hankkiminen. Ei ole ilmaista kierrellä ja etsiä hyviä koiria jonka jälkeläisiä haluaa Suomeen, joten ei ole mitään järkeä enää jatkaa vanhaan malliin. Minulla on esim. Kroatian tuonti , ensin heitimme n. kuukauden reissun ja n. 50 kenneliä ympäri Eurooppaa, sillä reissulla varasin Feryn ja kun paperit oli saatu kuntoon niin hakureissu päälle Zagrebista. Ei se ole ilmaista. Kennelliitto ei enää ajattele koirien jalostusta pätkääkään vaan ainoastaan taloudellista tulostaan. Jos Suomeen saataisiin rinnakkaisliitto kennelliitolle niin siirtyisin heti siihen.