Adressi Koulukiusaamista Vastaan

susanne viinamäki
Adressin tekijä

/ #46 Koulukiusaaja vaanii netissä

01.11.2007 11:32

Koulukiusaaminen on siirtymässä välitunneilta internetiin. Yhdysvalloissa yhä useammat teinit saavat herjausviestejä, koska haukkuminen verkossa mielletään helpommaksi kuin päin naamaa sanominen.

Selvitysten mukaan noin kolmannes amerikkalaisnuorista on kokenut tulleensa kiusatuksi erilaisissa nettiyhteisöissä kuten MySpace-sivustolla. Wisconsinin yliopiston kyselyssä yli kaksitoista prosenttia kertoi myös pahoinpitelyuhkauksista ja viisi prosenttia pelkäsi turvallisuutensa puolesta.

- Kiusaajat eivät ymmärrä aiheuttamaansa vahinkoa. He eivät ajattele tekevänsä mitään väärää vaan vain pitävänsä hauskaa, arvioi rikosoikeuden asiantuntija Justin Patchin.

Internetissä ruoditaan muun muassa ulkonäköä ja levitetään valheita sekä huhuja. Pitkään jatkunutta häiriköintiä syytetään jopa kahdesta itsemurhasta vuosina 2005 ja 2003.

- STT, AFP, (28.1.2007)-


Nettikiusaamista esiintyy myös Suomessa mm. irc-galleriassa, sekä keskustelu- ja chat-palstoilla. Olen tuon ylläolevan jutun rikosoikeuden asiantuntijan kanssa eri mieltä siinä asiassa että kiusaajat eivät ajattele tekevänsä mitään väärää. Kyllä nykyajan lapset ja nuoret ovat aika hyvin selvillä siitä mikä on oikein ja mikä väärin, kuten myös siitä missä menee rikosoikeudellinen vastuu raja.


Tähän loppuun pari linkkiä, näin alas Suomessakin ollaan jo vajottu:
Rockstarin kohua ja protesteja herättänyt Bully-peli, jossa aihepiirinä on koulukiusaaminen. Pelaaja on pelissä koulukiusattu joka "maksaa takaisin" kiusaajilleen:
http://pelaajalehti.com/2006/09/02/bully/

Inhottava Uglypeople.com "naurattaa"
Palvelu aikuisille, joissa elää pieni koulukiusaaja:
http://www2.hs.fi/klik/2001tammikuu/20010118klik24uglype.html