Adressi Koulukiusaamista Vastaan

susanne viinamäki
Adressin tekijä

/ #47 Sarkomaa lupaa parannuksia perusopetukseen..

01.11.2007 11:53

Julkaistu 21.08.2007, klo 15.21
Hallitus aloittaa ensi vuonna peruskouluopetuksen laadun parantamisen, sanoo opetusministerin Sari Sarkomaa (kok.). Ministeri muistuttaa, että perusopetukseen panostaminen on sinivihreän hallituksen keskeisiä linjauksia.
Perusopetuksen tulevat lisävoimavarat suunnataan erityisesti oppilaanohjauksen ja erityisopetuksen vahvistamiseen, ministeri Sari Sarkomaa lupaa.

- Ne ovat keskeinen keino vaikuttaa yksilölliseen oppimiseen. Haluan, että kouluissa voidaan keskittyä ydintehtävään: opettamiseen ja oppimiseen, sanoo tiistaina Forssassa puhunut Sarkomaa.

Yleissivistävän koulutuksen valtionosuuksia on nostettu yhteensä lähes 100 miljoonaa euroa vuoden 2008 talousarviossa. Valtionosuuksien lisäksi hallitus suuntaa perusopetuksen kehittämiseen ensi vuonna 18 miljoonaa euroa. Koko vaalikauden ajalle hallitus on varannut Sarkomaan mukaan 80 miljoonaa euroa perusopetuksen parantamiseen.

"Opettajalla oltava aikaa jokaiselle oppilaalle"

Opetusministeri korostaa, että perusopetuksessa on yhä paremmin pystyttävä tunnistamaan niin oppimisvaikeudet kuin lahjakkuudetkin. Esimerkiksi oppilaanohjausta ei nykyisin pystytä aina toteuttamaan lakien edellyttämällä tavalla.

Sarkomaan mukaan opetusryhmien kokoon puututaan voimakkaasti vaalikauden aikana opetuksen laadun parantamiseksi.

- Opettajalla on oltava aikaa jokaiselle oppilaalle. Pienessä opetusryhmässä on helpompi puuttua kiusaamiseen, auttaa niitä, jotka tarvitsevat erityishuomiota sekä tukea monipuolisesti lahjakkuutta, Sarkomaa pohtii.

Ministeri katsoo myös, että sopivan kokoisissa luokissa on myös mm. helpompi pitää yhteyttä huoltajiin ja estää koulupudokkuutta; samalla parannetaan myös opettajien työolosuhteita.

YLE Uutiset



Hieno ajatus, mutta toimiiko se käytännössä? Poikani kävi ns.pienryhmää jossa oli max.10 oppilasta eikä se estänyt/poistanut koulukiusaamista, eikä ollut mitään takuuta siitä että opettaja olisi aina huomannut/puuttunut kiusaamiseen. Sitä paitsi olisi kiva tietää mitä nykyajan kouluissa oikein ajatellaan kun laitetaan koulukiusatut samaan ryhmään sellaisten oppilaiden kanssa joilla on paljon muitakin ongelmia? Vai johtuukohan se siitä paljon puhutusta koulujen kiusaamisongelman kieltämisestä/vähättelystä, siitä että kouluissa todella ajatellaan näin: "Lapsenne on itse aiheuttanut sen että häntä kiusataan, hän ei ole tarpeeksi sosiaalinen..että kotioloissa ja lapsessa on varmaankin jotain vialla kun häntä kiusataan."?