Kansanliike Tehyn korotusvaatimuksia vastaan

Outi Markkanen
Helsinki

/ #26 Hölmöläisen logiikkaa

05.11.2007 17:11

Hölmöläisen logiikkaa ratkaista hoitotyön ongelmat sairaanhoitajien palkkoja nostamalla. Hoitotyö on raskasta, tiedän sen entisenä sairaanhoitajana, mutta

1) Perusterveydenhuollossa (terveyskeskukset ja pitkäaikaissairaalat) sairaanhoitajien ja lähihoitajien työnkuva ja työn vaativuus eivät juurikaan eroa toisistaan - miksi sairaanhoitajien ja lähihoitajien palkkojen välistä eroa pitää kasvattaa?

2) Tilastojen mukaan sairaanhoitajien määrä on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Tämä johtuu mm. teknisestä kehityksestä. Lääketiede kehittyy, ja uusille hoidoille ja hoidon kustannuksille tuskin löytyy kattorajaa. Olisikohan aika jo priorisoida? Nyt sairaanhoito ja lääketiede painottaa hengissä pitämistä sen sijaan että arvotettaisiin elämänlaatua. Työikäinen saa kärsiä jonoissa kaikessa rauhassa samaan aikaan kuin syvästi kehitysvammaisen keuhkokuumetta hoidetaan tehohoidossa. Reilua? Nyt hoidetaan myös julkisin varojen varsin kyseenalaisia "sairauksia". Mielestäni esim. lapsettomuus ei ole sairaus, joten lapsettomuushoidot voisi siirtää kokonaan yksityispuolelle.

3) Hoitotyöntekijät ovat "kertakäyttökamaa". Työssään sairastuneet eivät juurikaan saa ammatillista kuntoutusta tai eläkettä. Menetetty terveys ja toimeentulo on nk. henkilökohtainen voi voi. Siksi sairaat hoitajat sinnittelevät työssä ja vaarantavat potilaiden hyvinvoinnin ja kuormittavat työtovereita.

4) Hoitotyöntekijät eivät ole mitään pyhimyksiä. Nopeasti on lakaistu maton alle insuliinisurmat. Aloilla, joilla vaaditaan hyviä ihmissuhdetaitoja, toimii myös paljon näiden taitojen väärinkäyttäjiä. Työpaikkakiusaaminen on yleistä. Potilaatkaan eivät ole keskenään samanarvoisia, vaan heitä arvotetaan sosiaalisen aseman, elämänhistoriatekijöiden ja vakaumuksen mukaan eri luokkiin.

5) Mitä saadaan palkankorotuksilla aikaan? Säästetään kaikesta mistä pystytään, mutta ei muuteta mitään käytäntöjä. Täten mm. hoitovirheet lisääntyvät. Hoitovirheitä korjataan ja korvataan sitten kalliilla rahalla.