Kansanliike Tehyn korotusvaatimuksia vastaan

X X
takapiha

/ #29

06.11.2007 00:56

<<>>

No niin, yli 12 000 hoitajaa on nyt tekemässä juuri näin, vaan eipä sekään näytä kansalle sopivan. Hirveä kitinä, kälkätys ja syyttely, että eiväthän sairaanhoitajat SAA irtisanoutua, se on moraalitonta, kukas sitten sairaat hoitaa, jne... Entä mistä olet ajatellut löytyvän osaavia ja koulutettuja ammattilaisia heidän tilalleen? Vähän jos tiedotusvälineitä seuraa, niin niitä EI LÖYDY MISTÄÄN tarpeeksi, ei ainakaan Suomesta. Asiantuntijat puhuvat, miten kuolleita alkaa tulla jo parissa tunnissa ja yhteiskunta on suunnilleen katastrofin partaalla, jos hoitajien irtisanoutumiset todella toteutuvat.

<<>>

Missäs tynnyrissä sinä oikein asustat? Hoitajapula ei suinkaan johdu kuntien haluttomuudesta tai varattomuudesta palkata lisää hoitajia, vaan siitä ettei halukkaita työntekijöitä löydy tarpeeksi. Hoitajien toimia on kyllä koko ajan avoinna, mutta niitä ei saada täytetyksi: ei yksinkertaisesti riitä halukkaita tekemään hoitajien raskasta työtä tällaisilla palkoilla. Mielummin lähdetään ulkomaille töihin tai vaihdetaan kokonaan alaa, kuten tuhannet ovat jo tehneet.
Jos sama meno jatkuu, saamme lähitulevaisuudessa heittää hyvästit julkiselle terveydehuollolle. Palkkojen nostaminen kilpailukykyiselle ja työtä vastaavalle tasolle turvaisi sen, että osaavia ja motivoituneita työntekijöitä riittäisi jatkossakin. Kyse on siis koko julkisen terveydhuoltojärjestelmän tulevaisuudesta.

Nykyinen palkka ei todellakaan vastaa työn raskautta, vaativuutta ja vastuullisuutta. Tämä on ollut tiedossa jo vuosikausia, mutta hoitajien kyykyttäminen ja hyväksikäyttö on vain jatkunut. Lupailtu on monta kertaa, mutta mitään konkreettista parannusta ei ole saatu aikaan. Kun on ollut tekojen aika, on vedottu "kutsumukseen", jonka perusteella hoitajien pitäisi uhrautua muiden eteen, ja odotettu hoitajien aina kiltisti nöyrtyvän. Nyt Suomella menee taloudellisesti paremmin kuin koskaan, mutta hoitajille rahaa ei riitä - moneen muuhun kyllä yllinkyllin. Joten en yhtään ihmettele, että nyt lopulta hoitajien mitta on aivan täysi.

Mutta voi voi miten kateus syö pientä ihmistä... Vääristellään hoitajien palkkoja ja palkkavaatimuksia reippaasti ylöspäin, vähätellään työtä ja valitetaan, että "eivät hoitajat saa saada tuollaista palkankorotusta jos minäkään en saa, ja JOS MINÄ EN SAA NIIN EI SAA KUKAAN MUUKAAN SAADA!" Kyllä on itsekkyys ja kademieli huipussaan. Mikseivät nuo kitisivät sitten itse ryhdy sairaanhoitajiksi, jos heidän mielestään se työ ei kerran ole kovin vaativaa ja palkkakin on ihan kohdallaan?
Ja ihan turha lähteä vertaamaan esim. kaupan kassan työtä hoitajan työhön - näiden töiden vastuullisuus ja vaativuus kun on ihan pikkuisen eri luokkaa.

Tässä nyt nähdään, kuinka paljon sairaanhoitajien elintärkeää työtä TODELLA arvostetaan.


P.S. Itse katselen hoitoalaa pitkäaikaisen ja suht' vakavan sairauden vuoksi säännöllistä erikoissairaanhoitoa tarvitsevan potilaan näkökulmasta.