Vastalause koskien tuulivoimaloiden rakentamista Kemiönsaarelle

Turist

/ #60 Konsekvenser for miljøet

04.05.2013 12:29

Konsekvenser for miljøet
I likhet med alle andre energikilder påvirker også vindkraftutbygginger miljøet. Utfordringer er særlig knyttet til beslagleggelse av areal, turbinstøy, visuell påvirkning av naturlandskapet og påvirkning av dyreliv.

Visuell påvirkning
Ofte fremstår de visuelle virkningene som den mest betydningsfulle konsekvensen av et vindkraftverk. Visuell påvirkning er av betydning for boliger og hyttebebyggelse, friluftsliv, kulturminner og kulturlandskap, og for viktige landskap og turistmål. Vindturbinene må plasseres mest mulig åpent i terrenget for å være godt eksponert for vind. Området vil endre karakter fra et åpent, lite berørt landskap, til et område visuelt dominert av tekniske installasjoner for kraftproduksjon. Vindturbinene virker dominerende i umiddelbar nærhet, men allerede i en avstand på 1,5-2 kilometer vil inntrykket være vesentlig mindre dominerende. I en avstand på minst 6-10 kilometer vil vindturbiner fremdeles kunne sees, men normalt ikke lenger utgjøre et vesentlig element i det totale landskapsbildet. I tillegg til avstand vil også i hvilken retning vindturbiner ses, være av stor betydning. Synlige vindturbiner i viktig utsiktsretning og/eller i retning sør til vest, der sola står om ettermiddag og kveld, oppfattes av mange som mer forstyrrende enn vindturbiner i andre retninger. Selv om store vindturbiner ruver mer i landskapet enn små, har de en lavere rotorhastighet, og øyet vil derfor kunne oppfatte dem som mindre forstyrrende.

Støy og skyggekast
Vindkraftverk kan gi skyggekast og akustisk støy. Det genereres støy både av de mekaniske komponentene i turbinen, og av bladene. Hastighet og utforming av spissen av rotorbladene er bestemmende for den aerodynamiske støyen. Utenfor en avstand på 500–600 meter vil lyden fra vindturbiner i drift normalt ikke være hørbar, men terrengforhold kan medføre at lyden kan bli hørbar på noe lengre avstand en del steder. Skyggekast fra vindturbiner vil merkes i spesielle retninger, til visse tider på døgnet og i visse perioder av året. Skyggekast kan i spesielle situasjoner merkes på lengre avstand enn lyden kan høres, i alle fall på 1 kilometers avstand, men vil bare forekomme under spesielle situasjoner og være et kortvarig fenomen.

Vernede, verneverdige eller spesielt viktige naturområder
Dette er områder der vi har forpliktet oss til å beskytte naturen mot inngrep. Mange av disse områdene, både på land og offshore, har et betydelig nyttbart vindressurspotensial, men er utelukket for utbygging på grunn av hensynet til bevaring av naturområder. Både viktige natur- og kulturlandskap, inngrepsfrie naturområder (INON) og biologisk mangfold, samt utsatte (rødlistede) dyre- og plantearter, er tema som må vurderes i forbindelse med utbygging av vindkraftverk.



Virkninger på biologisk mangfold, flora og fauna
Siden vindturbiner bare beslaglegger en til tre prosent av arealet i en vindpark, vesentlig med veier, vil negative konsekvenser for hele økosystemet og biologisk mangfold være begrenset og kunne avbøtes effektivt. Heller ikke konsekvenser for plantelivet kan påregnes. Men vindturbiner og ikke minst den økte ferdsel som følger av vegene i terrenget, kan føre til forstyrrelser av dyrs naturlige miljø som gjør at de endrer trekkveier og hekkeplasser etc. Dette er kompliserte forhold, men man vet at de forskjellige artene reagerer høyst ulikt på forstyrrelser i sitt habitat. Fugler har også blitt drept som følge av kollisjoner med vindturbiner. I forhold til andre menneskelige inngrep, som trafikk og kraftlinjer, er dette et lite problem. Enkelte steder er likevel dette en utfordring for utbygging av vindkraft.


I forbindelse med bygging og drift av vindkraftverket på Kimito må det gjennomføres et større forskningsprosjekt som blant annet skal kartlegge om vindkraftverket virker negativt på havørnbestanden

Friluftsliv, jakt, fiske og beite og annen arealbruk
Vindkraftområdet vil normalt ikke bli inngjerdet, og det vil være fri adgang til å utøve friluftsliv (turgåing, jakt og fiske) og beite i området. Av sikkerhetshensyn vil det imidlertid som oftest være en sikkerhetssone rundt vindturbinene. Det kan blant annet i et kaldt klima som i Norge være en fare for fallende isklumper fra bladene. I byggeperioden må det ventes at nærvær av mennesker og maskiner i området vil påvirke både friluftsliv og viltets atferd samt muligheten for jakt. Tilgjengeligheten inne i området vil bli enklere når det bygges veier. Dette kan øke friluftsaktivitetene i området.

Kulturminner og kulturmiljø
Ofte vil det innenfor vindparkområdet og langs linjetraseer, være registrert noen kulturminner som er automatisk fredet. Direkte konflikt med slike kulturminner kan normalt unngås ved å holde en minsteavstand (5 meter eller mer). Slike konsekvenser må det alltid redegjøres for i konsekvensutredningen for utbyggingen.

Eksterne kostnader
I likhet med andre energikilder medfører også vindkraftutbygginger en del miljøkostnader knyttet til bygging, transport, nettilknytning og nedlegging. Om man tar med hele brenselsforløpet, fra brenselutvinning, prosessering, transformering, konstruksjon, samt utslipp ved drift, er det tydelig at de økonomiske ulempene ved konvensjonelle energikilder er langt høyere enn ved vindkraft. I EU-programmet ExternE har man beregnet de eksterne kostnadene ved vindkraft til under 2 øre/kWh, mens den for kullkraft ligger på mellom 16 og 120 øre/kWh.

Samfunnets vilje til å akseptere miljøinngrepene vil være avhengig av landets behov for ny kraft og om det finnes andre og mer miljøvennlige kraftgenereringsformer. I likhet med motstanden mot vannkraftutbygginger, vil sannsynligvis også motstanden mot vindkraft øke etter hvert som det blir bygd flere vindkraftverk.

Konsekvenser ved offshore vindkraft
En viktig miljøkonsekvens ved offshore vindkraft er landskapsmessig opplevelse av kystlandskapet. Denne virkningen blir større dess nærmere vindparken er land. Fuglelivet i området vil bli påvirket av støy både i anleggsfasen og i driftsfasen. Det er og en betydelig kollisjonsrisiko og barriereeffekter for trekkfugl ved en stor vindpark. Særlig i anleggsfasen vil forstyrrelser og uro ha en viss negativ effekt på fisk og sjøpattedyr, særskilt dersom det er behov for sprenging på havbunnen ved fundamentering av bunnfaste installasjoner. Fiskeri og taretråling vil kunne bli skadelidende, da arealutnyttelsen endres. Det må også tas hensyn til skipsfarten, luftfarten og eventuell radarproblematikk i det aktuelle området.