Meri-Porin koulujen puolesta

Simo Korpela

/ #29 Pikkukoulut in memoriam?

07.10.2013 12:45



Muistan hyvin, kun 90-luvulla Pori alkoi hävittää sivukirjastoja ja pikkukouluja. Ensimmäinen yritys koulujen osalta meni mönkään, kun keräsimme 11000 nimen adressin pienten koulujen puolesta. Silloinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Koivisto totesi adressin luovutustilaisuudessa, että nyt sitten säästetään jostakin muusta. Koulujen johtokunnilla oli iso osuus silloisessa kansanliikkeessä.

Varsin pian kaupunki kuitenkin lopetti koulujohtokunnat ja sitten Kaanaan, Pinomäen, Niittymaan ja Preiviikin ala-asteen koulut lakkautettiin. Säästöt koulutusviraston toimialueelle olivat jonkinmoiset, mutta kokonaisuutena kaupunki ei hyötynyt juuri mitään valtion pienille kouluille myöntämän lisärahoituksen loputtua.

Olen erittäin iloinen, että jokainen viidestä lapsestani on saanut käydä Tuorsniemen - silloin vielä varsin pienimuotoisen - ala-asteen koulun. Nyt neljä heistä on hankkinut, ja yksi on hankkimassa opettajan pätevyyttä. Ei tainnut heille koulukammoa eikä koulutusvajetta syntyä, vaikka joskus opetettiin neljääkin luokka-astetta samassa tilassa.

Itse sain valita kolmesta Porin lukiosta työpaikkani - niin kova puute pätevistä matematiikan opettajista oli vielä 70-luvulla. Valitsin Meri-Porin lukion, joka toimi Enäjärven melko surkeissa tilapäistiloissa. Hieman tällöin pedagoginen koulutoimenjohtaja kohotteli kulmakarvojaan valinnalleni, mutta pienen yksikön edut olivat opettajallekin niin kiistattomat, ettei tarvetta vaihtamiseen tullut koskaan. Niin on yleisesti käynyt myös kaikille kaupungista Meri-Porin lukioon oppilaiksi tulleille, vaihtohaluja ei juuri ole ilmaantunut.

STT:n laatima tilasto osoittaa, että kaupungin suomenkieliset lukiot eivät pärjää Meri-Porin lukiolle, kun verrataan oppilaiden lähtötasoa saavutettuihin ylioppilastutkinnon arvosanoihin. Uskon myös, että Meri-Porin lukiosta on valmistunut ylioppilaaksi moni sellainen, jonka mahdollisuus suurlukion sulatusuunissa olisi ollut kovin pieni.

On jotenkin hassua, että nyt ollaan lopettamassa Länsi-Porin lukiota, koska niihin tiloihin ei oikein kaikki oppilaat mahdu, ja Meri-Porin lukiota, jossa taas samojen henkilöiden mielestä on liian vähän oppilaita.

Eikö Länsi-Porin kasvava alue ole lukion arvoinen - vaikka hiukan pienemmänkin. Siihen silloin päästäisiin parhaimmilla keskiarvoilla, ja Meri-Porin lukio taas kykenisi aivan helposti ottamaan kaikki muut halukkaat - sinne lähtötaso huomioiden parhaiden oppimistulosten kouluun. Ymmärtäisin vastahangan tällaista ratkaisua kohtaan paremmin, elleivät tilastot ja oppilaiden yleinen mielipide osoittaisi, että kerran Meri-Poriin tutustuttuaan oppilaat eivät enää halua lukiotaan vaihtaa.

Pieni turvallinen lähellä oleva ala-aste on varmasti ollut syynä monelle esimerkiksi Lattomerelle muuttaneelle. Sama koskee muita vastaavia alueita.

Onko meidän pakko hakea nämä lisäinvestointeja vaativat säästöt juuri lasten ja nuorten olosuhteita vaikeuttamalla. Mielestäni ei ole. Keskusteltaisiin nyt vaikka siitä isompien ja pienempien pomojen armeijasta joka kaupunkiimme on muodostunut ja muodostumassa.

Simo Korpela
kaupunginvaltuutettu, Kristillisdemokraatit
Kirjoita kommentti...