Meri-Porin koulujen puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Meri-Porin koulujen puolesta.


Vieras

#26 Re:

07.10.2013 04:18

#25: Meri-Porin lukion puolesta - samassa tilaisuudessa antoi lausuntonsa Porin lyseon puhj. Lasse Lund ja esitti hyvin nöyränä tyytyväisyytensä. Lassella kun on siniset silmät ja punaisent posket.

 


Vieras

#27

07.10.2013 04:26

Pieni koulu jossa nuorista pidetään huolta. Mikä tulee olemaan kustannussäästöjen hinta?
Karri Jutila

#28

07.10.2013 08:08

Olin 90-luvulla muutaman vuoden opettajana Meri-Porin lukiossa. Parissakymmenessä työpaikassa pätkätyöskennelleenä, MPL on edelleen paras työpaikka henkensä vuoksi. Niin opettajanhuoneessa kuin luokassa oli hyvä henki ja työtä oli ilo tehdä. Tämän johdosta ei ole ihme, että tuloksiakin syntyy: valtakunnallisessa mittauksessa on todettu, että oppimistulokset MPL:ssä ovat valtakunnan kärkitasoa (oppilaat ovat oppineet enemmän kuin missään muussa porilaisessa lukiossa!).

Itse kävin yläasteen & lukion eräässä keskustan koulussa. Tuona aikana kaksi opettajaani menehtyi - toinen itsemurhaan - ja päätin, että minusta ei ikinä tule opettajaa. MPL-pestin jälkeen olin sijaisena toisessa keskustan koulussa, jossa eri aineiden opettajat eivät mahtuneet keskustelemaan saman pöydän ääreen. Olisi hölmöä lakkauttaa niin hyvin toimiva työyksikkö kuin MPL. Kun työtä on ilo tehdä, laatu on hyvää.
Simo Korpela

#29 Pikkukoulut in memoriam?

07.10.2013 12:45



Muistan hyvin, kun 90-luvulla Pori alkoi hävittää sivukirjastoja ja pikkukouluja. Ensimmäinen yritys koulujen osalta meni mönkään, kun keräsimme 11000 nimen adressin pienten koulujen puolesta. Silloinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Koivisto totesi adressin luovutustilaisuudessa, että nyt sitten säästetään jostakin muusta. Koulujen johtokunnilla oli iso osuus silloisessa kansanliikkeessä.

Varsin pian kaupunki kuitenkin lopetti koulujohtokunnat ja sitten Kaanaan, Pinomäen, Niittymaan ja Preiviikin ala-asteen koulut lakkautettiin. Säästöt koulutusviraston toimialueelle olivat jonkinmoiset, mutta kokonaisuutena kaupunki ei hyötynyt juuri mitään valtion pienille kouluille myöntämän lisärahoituksen loputtua.

Olen erittäin iloinen, että jokainen viidestä lapsestani on saanut käydä Tuorsniemen - silloin vielä varsin pienimuotoisen - ala-asteen koulun. Nyt neljä heistä on hankkinut, ja yksi on hankkimassa opettajan pätevyyttä. Ei tainnut heille koulukammoa eikä koulutusvajetta syntyä, vaikka joskus opetettiin neljääkin luokka-astetta samassa tilassa.

Itse sain valita kolmesta Porin lukiosta työpaikkani - niin kova puute pätevistä matematiikan opettajista oli vielä 70-luvulla. Valitsin Meri-Porin lukion, joka toimi Enäjärven melko surkeissa tilapäistiloissa. Hieman tällöin pedagoginen koulutoimenjohtaja kohotteli kulmakarvojaan valinnalleni, mutta pienen yksikön edut olivat opettajallekin niin kiistattomat, ettei tarvetta vaihtamiseen tullut koskaan. Niin on yleisesti käynyt myös kaikille kaupungista Meri-Porin lukioon oppilaiksi tulleille, vaihtohaluja ei juuri ole ilmaantunut.

STT:n laatima tilasto osoittaa, että kaupungin suomenkieliset lukiot eivät pärjää Meri-Porin lukiolle, kun verrataan oppilaiden lähtötasoa saavutettuihin ylioppilastutkinnon arvosanoihin. Uskon myös, että Meri-Porin lukiosta on valmistunut ylioppilaaksi moni sellainen, jonka mahdollisuus suurlukion sulatusuunissa olisi ollut kovin pieni.

On jotenkin hassua, että nyt ollaan lopettamassa Länsi-Porin lukiota, koska niihin tiloihin ei oikein kaikki oppilaat mahdu, ja Meri-Porin lukiota, jossa taas samojen henkilöiden mielestä on liian vähän oppilaita.

Eikö Länsi-Porin kasvava alue ole lukion arvoinen - vaikka hiukan pienemmänkin. Siihen silloin päästäisiin parhaimmilla keskiarvoilla, ja Meri-Porin lukio taas kykenisi aivan helposti ottamaan kaikki muut halukkaat - sinne lähtötaso huomioiden parhaiden oppimistulosten kouluun. Ymmärtäisin vastahangan tällaista ratkaisua kohtaan paremmin, elleivät tilastot ja oppilaiden yleinen mielipide osoittaisi, että kerran Meri-Poriin tutustuttuaan oppilaat eivät enää halua lukiotaan vaihtaa.

Pieni turvallinen lähellä oleva ala-aste on varmasti ollut syynä monelle esimerkiksi Lattomerelle muuttaneelle. Sama koskee muita vastaavia alueita.

Onko meidän pakko hakea nämä lisäinvestointeja vaativat säästöt juuri lasten ja nuorten olosuhteita vaikeuttamalla. Mielestäni ei ole. Keskusteltaisiin nyt vaikka siitä isompien ja pienempien pomojen armeijasta joka kaupunkiimme on muodostunut ja muodostumassa.

Simo Korpela
kaupunginvaltuutettu, Kristillisdemokraatit
Kirjoita kommentti...

Vieras

#30

07.10.2013 15:31

On häpeällistä, kuinka ko.asiaa on salassa tehtyja valmisteltu. Häpeällisempää on yrittää viedä asia mahdollisimman nopeasti läpi.
Ovatko toimittajat nukkuneet vai miksi esimerkiksi alueen valtalehdessä ei ole ollut muuta juttua kuin perjantain lehdessä ollut.
sergi

#31 Simo Korpelalle

07.10.2013 16:06

Ymmärrän hyvin paatoksesi meri-Porin lukion puolesta, mutta luulisi sinun olevan huolellisempi faktojen kanssa. Meri-Porin lukio ei suinkaan ollut Porin paras suomenkielinen lukio STT:n tutkimuksessa vuonna 2013. Länsi-Porin lukio oli 218 ja Meri-Porin lukio 251. Joten se siitä.

Sinänsä tällaisiin tutkimuksiin vetoaminen on hieman lapsellista, koska ne eivät kerro juuri mitään lukion hyvyydestä tai huonoudesta. Lukioita ei voi panna paremmussjärjestykseen jonkin tutkimuksen perusteella, sillä myös STT:n vertailussa on paljon heikkouksia:

1. Peruskoulun päättötodistus ei ole täysin vertailukelpoinen valtakunnan tasolla, koska sitä ei ole standardoitu
2. Satunnaisvaihtelut erityisesti pienten lukioiden kohdalla voivat aiheuttaa suuriakin muutoksia lukion sijoituksessa
3.Tutkimus ei huomioi ylioppilaiden vanhempien sosio-ekonomista rakennetta
4. Peruskoulun päättötodistus kertoo myös oppilaan kokonaisvaltaisesta osallistumisesta oppitunneilla, kun yo-koe mittaa vain opiskelijan kirjallista osaamista. Peruskoulun päättötodistukset ja yo-kirjoitusten tulokset eivät siis ole täysin verrannollisia toistensa kanssa.

Lukiokoulutus on Suomessa tasa-arvoista. Erot lukioiden välillä ovat hyvin pieniä, mikä on tietenkin hyvä asia. Opettajien sama koulutustaso ja yhtenäiset valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteet Suomen lukioissa selittävät lukioiden väliset mitättömät erot.

Simo hyvä, mikäli vielä käytät ns. valtakunnalisia lukiovertailuja puolustaessa Meri-Porin lukion oikeutusta olemassaoloonsa, muista mainita STT:n tutkimuksen lisäksi myös muut turhat nollatutkimukset, joissa Meri-Porin lukio on vuodesta toiseen ollut yo-tuloksiltaan Porin heikoin lukio.

Meri-Porilainen

#32 tässä teille pohdittavaa

07.10.2013 16:33

Eikö mistään muusta voialkaa säästää kuin kouluista?
Money

#33 Säästöt saa muualtakin

07.10.2013 16:42

Otetaan ne säästörahat päättäjien rahapussista niin kaikki on ok
Päättäjät ei osaa käyttää rahaa oikein, vaikka se on tärkeää.

#34 Suomen päättäjät

07.10.2013 16:55

Enkelitutkimukseen annettiin suomessa juuri miljoona euroa rahaa. Onko se mielestänne tärkeää? Kun Kreikkaan lahjoitettiin rahaa niin se oli sama asia kun laitetaan rahaa toisesta päästä toiseen päähän. Toivottavasti tämä turhanpäiväinen guggenheim ei tule suomeen kun olisi järkevämpää laittaa rahaa opiskeluun ja sairaanhoitoon yms. järkevään. Kun sauli niinistö kävi helsingissä skeittihallilla ja nuoret kysyivät häneltä kaikennäköistä, kysyttiin että tuleeko guggenheim. Vastaus oli ehkä. Seuraava kysymys oli, voitaisiinko lukio-opintoihin laittaa rahaa. Vastaus oli ei. Porissakin rakennetaan kaikennäköisiä angrybirdspuistoja sun muuta vaikka on rahasta pulaa. Nää on nää päättäjät ketä ei osaa tehdä päätöksiä.

Vieras

#35 Re: Simo Korpelalle

07.10.2013 17:20

#31: sergi - Simo Korpelalle

Antamani tiedot perustuivat joulukuun 2012 STT:n tutkimukseen, jossa Meri-Porin lukio oli oppimistuloksissa paras Porin suomenkielisistä lukioista. Kesäkuun 2013 uusi tutkimustulos on näköjään jäänyt minulta huomaamatta, mutta suurta eroa edelliseen ei nytkään ollut.

Molemmilla kerroilla Meri-Porin ja Länsi-Porin uhanalaiset laitakaupunkilukiot olivat Porin kärjessä. Otetaan nyt vielä viimeisitä viimeisin tulos kokonaisuudessaan: Länsi-Porin lukio sijaluvulla 216, Meri-Pori 251, PSYL 315 ja Lyseo 366. Mainittakoon myös, että STT teki tämän tutkimuksensa juuri saadakseen mahdollisimman rehellistä tietoa oppilaiden yleistason kehityksestä lukion aikana.

P.s. Kun sanot, että puhun paatoksella, olet varmaan oikeassa. Niin yleensä käy, kun kokee hyvin tärkeäksi sellaisen asian, josta on kertynyt paljon omakohtaista tietoa ja kokemusta.

 

meriporinoppilas

#36

07.10.2013 17:27

Vihdoin tämäkin tapahtuu
Meri-Porin lukion oppilas!!

#37

07.10.2013 18:40

Koulumme rehtori piti tänään tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi opettajien vastustavan lukion lakkauttamista. Lisäksi hän sanoi opettajien taistelevan oppilaiden ja koulumme jatkon puolesta!!

Meri-Porin lukio on pieni, lämminhenkinen ja ihana koulu, jossa saa hyvää, monipuolista ja yksilöllistä opetusta. Monilla on negatiivisia ennakkoasenteita Meri-Porin lukiota kohtaan ja koulustamme puhutaan monesti ikävään sävyyn. Eipä minulla itsellänikään ollut kovin paljon hyvää sanottavaa Meri-Porin lukiosta ennen opiskelupaikan hakua, mutta päädyin kuitenkin ilmaisutaidon vuoksi hakemaan kyseiseen lukioon. Päivääkään en ole valintaani katunut, enkä vaihtaisi koulua mistään hinnasta!!

Peruskoulun jälkeen jatkopaikkaa hakeville voitaisiin enemmän mainostaa myös pieniä kouluja, ehkä sillä tavalla saataisiin ennakkoasenteita muutettua ja enemmän opiskelijoita aliarvostettuhin kouluihin.
;)

#38

07.10.2013 20:37

Oppilaana myös ollaan täysin suur lukion kannalla! Rahalla saa ja hevosella pääsee. Eihän oman koulun opettajat tietenkään voi sanoa, että ovat myös lopettamisen kannalla! Ymmärrän kyllä miksi ovat, itse en ole koulusta hyötynyt tai kokenut opetuksen olevan jotenkin parempaa pienien ryhmien osalta. Päin vastoin, isommissa lukioissa, joissa olen käynyt suorittamassa kursseja, joita en millään ole meinannut läpi päästä on opetus tuntunut paljon paremmalta ja ymmärettävämmältä. Ja älkää nyt olko harmissanne, että keskustaan on vaikea tulla bussilla, hyvin keskusta sinne on tultu monta vuotta, tuntuu pahalta vai mitä? Niin meistäkin kun seisottiin puol tuntia lumisateessa kun bussia ei näkynyt, teidän vuoro. Koulu tulee lopettaa vihdoin ja viimein, oppilas määrä on liian pieni koulun kannattavuuden kannalta.

PS.Ei se hyvät oppilaat itkulla parane, lähinnä nauratti tuo teidän vollotus siellä koulun penkillä! Hyväksykää asia ja olkaa realistisia uusia kokemuksia kohtaan suurlukiossa! minä olisin.


Vieras

#39

07.10.2013 23:00

Jos täytyy joku / jotkut koulut lopettaa, niin Cygnaeuksen koulu, jonka oma koululaispohja on "olematon" Sekä lukioista Länsi-Pori, jolloin saadaan peruskoululle sinne sen tarvitsemaa tilaa. Niin ja ne Länsi-Porin lukion oppilaat voivat kulkea linja-autolla Meri-Porin lukioon, jolloin kurssi ym tarjontaa varten on tarpeellinen määrä oppilaita. Ne samat linja-autot, kun kulkee myös keskustasta Meri-Porin suuntaan... Ettei aina tarvitse keskustaan kuljettaa.

Vieras

#40 Edellisten koulujen lopettamisen säästö???

07.10.2013 23:10

Ovat varmaan vihdoin saaneet valmiiksi ne vuonna 1998 lopetuspäätöksen saaneiden peruskoulujen (Niittymaa, Preiviiki, Kaanaa) laskelmat, kuinka paljon säästöä tuli??? Eipä vaan ole julkisuuteen koskaan annettu, vaikka luvattiin... On useassa tilaisuudessa asiaa tiedusteltu, useamman henkilön voimalla. Vaikea tietenkin näyttää,kun ei varmaan säästöjä ole tullut. Osa oppilaista lähti naapurikuntaan kouluun ja vei ne tuet mennessään...Tuntuu siltä, että on myös kaupungin intressi tukea Porin-Linjoja koululaiskuljetustuella. Valtio lienee maksaa kuljetuksiin sellaista. Onko jollain tietoa kuinka paljon / oppilas? Ainakin ammatillisen koulun oppilaan tuki ns. seutulippuun oli markka aikaan n. 1000mk:n luokkaa / kk. 2000-luvun alkupuolella.

Vieras

#41 Re: Re:

07.10.2013 23:22

#15: sergi - Re:

Sanot, että "Porin seudun oppilaat eivät halua lähteä "metsään" opiskelemaan." Millä oikeudella katsot kaupungissa asuvien olevan niin paljon "parempia", että Meri-Porilaisten on lähdettävä kaupunkiin opiskelemaan, vaikka eivät halua...???

Ei tuota Meri-Porin koulurakennustakaan rempalleen jätetä, hoidettava ja kunnostettava sitä on. Vai voiko peruskoululaiset jättää mielestäsi ilman remonttia vuosiksi ko. rakennukseen opiskelemaan? Ja kiinteistö ei mihinkään häviä, eikä ylläpitokustannukset.

entinen oppilas

#42

08.10.2013 04:52

Minä ainakin halusin metsään opiskelemaan :) Onneksi ne bussit kulkivat keskustasta Meri-Poriin silloinkin, kun itse kävin lukiota.

Vieras

#43 Re: Re:

08.10.2013 13:49

#15: sergi - Re:

Olisivat säästäneet ne Kreikkaan lähetetyt rahat koulujen ylläpitoon.

Muutoksesta kärsivä oppilas

#44 Re: Re: Re:

08.10.2013 15:37

#41: - Re: Re:

Asiassa oudointa onkin, että hyväkuntoinen arkkitehtuurin suunnittelema rakennus halutaan ala-aste tilaksi... Piha on asvalttia ja metsää, ylä-asteen kanssa yhteiset ruokatilat ovat pakosta jommalle kummalle ikäryhmälle vääränlaiset linjastoineen ja pöytineen... Näen jo sieluni silmin lasten roikkumassa yläkerran kaiteissa ja välttävän juuri ja juuri hammaslääkäriin ajavia autoja, pihalle jäävä ulkoilutila jää pakosta liian pieneksi mikäli säännöissä kielletään metsään ja parkkipaikalle meno!

Rakennus on suunniteltu suuremmalle ikäryhmälle ja sen muokkaaminen tulee maksamaan paljon!

Ylpeä mpl oppilas!

#45 Vuosia kestänyt vääryys

08.10.2013 16:03

Puhuttiin juuri tänään koulussa saamastamme maineesta, joka on vuosien varrella iskostunut kaupunkilaisen päihin... Valitetaan ettei ole tarpeeksi oppilaita ja samalla vältetään väärää tietoa koulustamme! Jatkopaikan hakijoillekkaan ei anneta tarpeeksi tietoa koulustamme, joten mieleen jää vain paikan syrjäisyys. Opetus yksilökohtaista, opettajat ja oppilaat kaikki tuttuja toisilleen, yhtä suurta PERHEttä!! Liikenneyhteydet ovat mahtavat, naapurissa uimahalli ja kirjasto, pitseriat ja kauppakin pienen kävelymatkan päässä!

Luin juuri vanhoja kirjoituksia Meri-Porin lukioon liittyen ja törmäsin keskusteluun, jossa jatkopaikkaa hakeva kysyi lisää tietoa ilmaisutaito-linjasta. (http://keskustelu.suomi24.fi/node/752874) Ja kuten oheisesta linkistä huomaa nimimerkki "Ex-Porilainen" on vastannut antaen väärää tietoa vaikkei ole varmaan edes astunut jalallaan koko rakennukseen!

Tarkistakaa mitä puhutte ennen kuin julkaisette sen!
Opiskelija

#46 Re:

08.10.2013 18:49

#5: dragohoho -

Haluaisin korjata pari aiaa. Ensinnäkin, asiaa ei ole vielä täysin päätetty ja adressin tekeminen voi auttaa asiaan, että saisimme säilytettyä koulumme. Toiseksi, opettajat eivät ole esityksen kannalla.

Reijo Ruottunen

#47 Ajatuksia jatkotoimista

08.10.2013 20:30

Porin Koululautakunta päätti äänin 6-5 puoltaa koulujen lakkauttamista. Seuraavaksi kantaa ottaa kaupunginhallitus ja lopullisen päätöksen tekee valtuusto. Nyt pitää vaan kehottaa ihmisiä allekirjoittamaan edelleen adressia. Jotenkin pitäisi saada julkiseen jakoon tiedot lautakunnan jäsenten äänestyskäyttäytymisestä. Koulujen lakkauttajien tilalle löytynee kaikista puolueista myös toista mieltä olevia, joille kehotan äänet antamaan kaikissa tulevissa vaaleissa. Sama koskee vielä tärkeämpänä valtuuston tulevaa äänestystä asiasta. Ne listat on hyvä pitää muistissa ja jakaa ennen seuraavia vaaleja vaikka päivittäin! Toivottavasti saamme kaikkien äänestäjien mieleen juurtumaan lopettamisen puoltajille "Koulunkaataja"-nimityksen loppuiäksi, ettei kukaan tulevaisuudesta huolehtiva erehdy ääntänsä sellaiselle antamaan.


Vieras

#48

09.10.2013 07:16

Kavin itse Meri-Porin lukiota ja sain erinomaista opetusta, jolla oli hyva lahtea maailmalle. Lukio oli sopivan kokoinen ja rauhallisella paikalla. Paattajat, alkaa sulkeko tata kansainvalisesti korkeatasoista oppilaitosta ja evatko taman paivan lukiolaisilta niita mahdollisuuksia, joita tama lukio avasi minulle!

Vieras

#49

09.10.2013 13:02

Mitä jos säästettäisiin kaupunginvaltuutettujen palkoista eikä lasten/nuorien aikuisten koulutuksesta?
jokke

#50 Re: säästetään palkoista?

09.10.2013 13:32

#49: -

Valtuutetut eivät saa palkkaa, vaan pienen kokouspalkkion.