Meri-Porin koulujen puolesta

sergi

/ #31 Simo Korpelalle

07.10.2013 16:06

Ymmärrän hyvin paatoksesi meri-Porin lukion puolesta, mutta luulisi sinun olevan huolellisempi faktojen kanssa. Meri-Porin lukio ei suinkaan ollut Porin paras suomenkielinen lukio STT:n tutkimuksessa vuonna 2013. Länsi-Porin lukio oli 218 ja Meri-Porin lukio 251. Joten se siitä.

Sinänsä tällaisiin tutkimuksiin vetoaminen on hieman lapsellista, koska ne eivät kerro juuri mitään lukion hyvyydestä tai huonoudesta. Lukioita ei voi panna paremmussjärjestykseen jonkin tutkimuksen perusteella, sillä myös STT:n vertailussa on paljon heikkouksia:

1. Peruskoulun päättötodistus ei ole täysin vertailukelpoinen valtakunnan tasolla, koska sitä ei ole standardoitu
2. Satunnaisvaihtelut erityisesti pienten lukioiden kohdalla voivat aiheuttaa suuriakin muutoksia lukion sijoituksessa
3.Tutkimus ei huomioi ylioppilaiden vanhempien sosio-ekonomista rakennetta
4. Peruskoulun päättötodistus kertoo myös oppilaan kokonaisvaltaisesta osallistumisesta oppitunneilla, kun yo-koe mittaa vain opiskelijan kirjallista osaamista. Peruskoulun päättötodistukset ja yo-kirjoitusten tulokset eivät siis ole täysin verrannollisia toistensa kanssa.

Lukiokoulutus on Suomessa tasa-arvoista. Erot lukioiden välillä ovat hyvin pieniä, mikä on tietenkin hyvä asia. Opettajien sama koulutustaso ja yhtenäiset valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteet Suomen lukioissa selittävät lukioiden väliset mitättömät erot.

Simo hyvä, mikäli vielä käytät ns. valtakunnalisia lukiovertailuja puolustaessa Meri-Porin lukion oikeutusta olemassaoloonsa, muista mainita STT:n tutkimuksen lisäksi myös muut turhat nollatutkimukset, joissa Meri-Porin lukio on vuodesta toiseen ollut yo-tuloksiltaan Porin heikoin lukio.