Paperiresepti on säilytettävä sähköisen reseptin ohella.

LL

/ #205 Tulkaa apteekkilaiset tutustumaan potilastietojärjestelmiin!

27.10.2013 08:25

Vaikka jollakin taholla menee herne nenään, on pakko todeta, että apteekin päässä ei ole mitään käsitystä siitä, mitä esim. terveysasemilla ja lääkäreiden työhuoneissa tehdään.

Jo ennen eReseptiaikaa erään surkeudestaan kuuluisan ja laajasti maassamme käytössä olevan potilastietojärjestelmän takkuillessa lukuisia kertoja työpäivän aikana (syy oli/on ohjelmistossa oleva ns. tyyppivika, jota ei saatu - lue haluttu - korjattua, syyn vahvistivat kaikki organisaation atk-vastuuhenkilöt ja syy ei siis ollut käyttäjäpäässä) yritin saada paikallisen apteekin väkeä vastaanottohuoneeseeni demonstraatiotilaisuuksia varten omalla ajallani silloin, kun kullekin apteekkihenkilölle se ajallisesti sopii, mutta kukaan EI ollut halukas tulemaan terveysasemalle!

Olisin näyttänyt mm., kuinka monimutkainen on lääkärin käyttämä atk-järjestelmä. Asia lähti tilanteesta, jossa työpäiväni oli päättynyt ja oma päätteeni oli jo suljettu, mutta terveysasema oli vielä auki ja apteekki soitti kansliaan hoitajalle saadakseen pikkupotilaalle uuden ab-reseptin, sillä kollegan (ei enää terveysasemalla) kirjoittama lääke ei lapsoselle lopulta sopinut aiemman hankalan allergisen reaktion vuoksi.

Apteekin päässä luultiin/luullaan, että homma hoituu lääkäriltä yhtä vikkelään apteekin oman nopean ja vaivattoman atk-systeemin mukaisesti. Em. ab-reseptitapauksessahan puhelimeen vastannut hoitaja KIRJAA, KOODAA ja TILASTOI asian potilaskertomukseen kymmenin klikkauksin ja seuraavaksi vielä suuremman työpanoksen tekee lääkäri KIRJATEN, KOODATEN ja TILASTOIDEN kymmenin klikkauksin kaikkien STM:n määräämien ohjeistuksien mukaan ja se homma ei hoidu kahdessa minuutissa.

Ja atk-ohjelma voi kaatua kesken prosessin yhden potilaan kohdalla monta kertaa (se ohjelmiston tyyppivika, minulla ennätys viis kertaa), jolloin atk-vastaavan mukaan ainoa keino on ottaa töpseli pois seinästä ja aloittaa alusta...