Hämeenlinnan lasten kotihoidontuen kuntalisää ei saa lakkauttaa!

Irma Taavela
Adressin tekijä

/ #10

22.05.2011 21:21

Oli jostain syystä päässyt väärä päivä kokouspäiväksi, on nyt muutettu oikeaksi. Koetan päästä paikan päälle, eikä kenenkään läsnäolosta siellä haittaa ole.

Päätösesitystä ei ole mielestäni tarpeeksi valmisteltu tai asiaa riittävästi tutkittu.
Alla kopio blogiini kirjoittamastani asiaan liittyvästä.
"
Kävin katsomassa Lanulan esityslistaa, jossa asiaa on selvitetty. Siellä ei mitään varsinaista tutkittua tietoa tuen saajista Hämeenlinnan osalta löytynyt.

Ainoastaan viitataan jonkin toisen projektin kyselyyn ja siitä (hatustako)vedettyihin päätelmiin.

Kuten aina ennenkin selvät vertailevat laskelmat puuttuvat ja tilaajapäällikön henkilökohtainen näkemys asiasta ilmenee johtopäätöksissään, jotka eroavat selvistä hyvistä käytänteistä ts. otettu vain puolet käyttöön. Esim. paras yhdistelmän pienen lapsen kannalta on kotihoito yhdistettynä avoimeen päiväkotitoimintaan, kerhoihin tms. Rimpelä laittanut nämä kaksi kilpailemaan keskenään.

Väitän, että melkein nykyisillä olemassa olevilla julkisilla resursseilla voitaisiin järjestää avointa perhetoimintaa ja koululaisten iltapäivätoimintaa kuten Helsingissä tehdään.
Pitkän aikavälin vaikutukset lasten elämässä puuttuvat samoin kuin mahdolliset vaikutukset toimeentulotuen tarpeen kasvuun. Laajempaa näkemystä voisi tältä tasolta toivoa kuin mitä on esitetty.

Omat pikaiset laskelmani kuluista kaupungille:
Kotihoito: 1940 €/ v / lapsi
Kunnallinen hoito: 8500 € / v / lapsi
Yksityinen hoito maksaa kaupungille vähemmän kuin oma palvelutuotanto ja enemmän kuin kotihoito. On kuitenkin kokonaisuudessaan palveluiden käyttäjille ja koko yhteiskunnalle kalliimpi. Tämän muodon tulee mielestäni olla vain lisämahdollisuus silkan vapaaehtoisuuden pohjalta.

Tilaajajohtaja luottaa siihen, että lapsia pidetään kotihoidossa vaikka lisää ei maksettaisi, tämä selvästä alle kolmivuotiaiden lisääntyneestä kotihoidosta huolimatta. Toisaalta halutaanko tässä elvyttää yksityistä puolta kun sen hoidon tuen käyttäjien määrä on pudonnut ja ulkopuolisten tahojen järjestämät avoimet päiväkotitoiminnot irtisanottavana.
"