Äkäslompolon puolesta: Ei Röhkömukanmaan (Tunturipalon) kaavalle


Vieras

/ #24

29.12.2013 22:54

23:lle. Mitä tyypillisin suomalainen tapa sivuuttaa, vähätellä, saattaa keskustelu muihin asioihin. Leimataan narinaksi, kehityksen vastaisuudeksi, negatiivisuudeksi, yritykset keskustella, pohdiskella asioita pintaa syvemmin.
Ja nyt, jos koskaan, on todella keskustelun paikka. Muuten päädytään tulevaisuudessa - voi miten kävi, en mie tieny, en ymmärtänyt - kommentteihin. Eikä menetettyä luontoa saada takaisin.

Kaava-alueen sijainti on niin tärkeä, ettei voi olla ihmettelemättä, kuinka ihmiset eivät nosta asiasta kunnon äläkkää. Miten lehdet onnistuvat vaikenemaan niin kaavoista kuin kaivoksesta, vaikka HS kirjoittaa jopa koirien luksuksesta ja myös naapureita häiritsevistä kameroista Ylläksen alueella? Kenen etuja ajaa median vaikeneminen?

Eikö ymmärretä, että Ylläksen kaltaista ei ole maassamme toista! Onko edes koko maailmassa? Arkkitehtikilpailun päättäneiden luettelon (Kolarin kunta, Laatumaa, Yliniemi ... ) joukko aikoinaan kilpailua ja voittajan valintaa tehtäessä saa edelleen ajattelemaan, että hankitaan asiakkaita rinteisiin, sillä kaikki muu käyttöaluehan vain hupenee. Entä, jos lunta ei olekaan (keskellä talvea on nyt satanut Lapissakin vettä) ja hienoimmat metsät on tuhottu mökkien yms. tieltä, mitä alueella silloin enää kukaan tekee?

Ylläksen ympäristössä on n. 800 asukasta, yli 2000 mökin mökkiläiset ja lisäksi kävijöinä ne tuhannet muut kulkijat. Eivätkö ihmiset tiedä tästä asiasta ja tästä adressista, vai ajattelevatko, ettei koske heitä? Onko myös jälleen kerran kaavoitusasiat kunnassa sellaiseen aikaan (sopivasti), etteivät mm. paikalliset ehdi kiireiltään edes hengähtämään, saati miettimään kaava-asioita?

Lukuisat ovat laittaneet nimensä piilotettuna. Mitä se kertoo yhteiskunnastamme? Miksi ihminen ei voi julkisesti osoittaa olevansa luonnon tuhoamista vastaan? Mitä pelätään? Eikö tämä asia, jos mikä, ole oikea asia ajettavaksi? Herätkää hyvät ihmiset puolustamaan tulevaisuuttanne! Kakslauttasen iglujen pääsy CNN:n toiveiden lomakohde- listalle, on osoitus siitä, että hyvä toiminta on jotain muuta kuin ympäristönsä tuhoava mökki-, hotelli-, turistikaupunkirysä.