Pallas säästettävä lisärakentamiselta

Sanna Autto
Oulu

/ #19 Paikallisia ei oteta huomioon päätöksenteossa

14.05.2008 10:48

Olen samaa mieltä allekirjoittaneiden kanssa: Pallasta ei tule lisärakentaa.

Minua on ihmetyttänyt suuresti se tosiasia, että kaikkien osapuolten näkemyksiä kiistassa ei oteta lainkaan huomioon. Vai mitäs sanotte tästä? Maanantainen ympäristöministerin ja muiden osapuolten keskustelutilaisuus Pallaksella oli tarkoitettu "kaikille sidosryhmille". Tosiasia on kuitenkin, ettei esimerkiksi Kittilän kunnalle mennyt tietoa tilaisuudesta. Eikä vielä samaisena päivänä tiedetty Raattaman kylällä, voiko tilaisuuteen edes mennä. Raattama on kylä puiston tuntumassa, joka elää pääsääntöisesti poronhoidosta ja matkailusta.

Tämä ylimielinen suhtautuminen paikallisia kohtaan on uskomatonta! Paikalliset ihmiset ovat juuri niitä, jotka elävät koko vuoden ja jokainen arkipäivä puiston läheisyydessä. Juuri heihin kaikki säädetyt lait ja säännökset vaikuttavat kaikkein eniten, heihin, ja heidän arkeensa. Miksi siis heidän mielipidettään asiasta ei edes oteta lukuun?

Paikallistasolla ollaan yleisesti ottaen sitä mieltä, että lisärakentaminen ei ole pitkällä tähtäimellä mikään hyvä juttu. Yhdelle matkailuyrittäjälle annettu monopoli kansallispuistoon on pöyristyttävä ajatus. Sen vaikutukset alueen pieniin matkailuyrittäjiin ovat siis negatiivisia ja voivat jopa päinvastoin köyhdyttää paikallisten toimeentulomahdollisuuksia. Hanke tukahduttaisi alueen omaa yrittämistä, joka muuten sijoittuu pääsääntöisesti puiston ulkopuolelle. Rakentamisella ja lainsäädännön muutoksilla olisi aivan varmasti vaikutuksensa myös alueen luontoon, eläimistöön ja sitä kautta poronhoitoon ja muihin luontaiselinkeinoihin. Suomeksi: se vaikuttaisi huonontavasti juuri niihin elinkeinoihin ja toimeentulonlähteisiin, jotka ovat paikallisille elinehto. Joten hankkeen työllisyyttä lisäävä vaikutus on kyllä suuri kupla!

Moinen ylimielisyys ja epäkunnioittava käytös alueen paikallisia ihmisiä kohtaan on jo melkoista kukkoilua ihmisten omalla rakkaalla kotiseudulla. Miltähän se mahtaa tuntua esimerkiksi koko ikänsä alueella asuneesta vanhasta poromiehestä?

FM Sanna Autto Oulu/Raattama