Kannabis lailliseksi

Kalle Laukkanen
Helsinki

/ #721

14.07.2008 00:43

Viestiä ei todennäköisesti "sensuroitu", sunnuntaisuomalaisen sivuilla näköjään näkyy juttu aina vain viikon ajan. Pastetan vaikka tähän näin sen... sunnuntaisuomalaisen sivulta löytyy kyllä asiaa kommentoivia tekstiviestejä, mutta ne eivät oikeastaan kommentoi minun kirjoitustani, vaan huutelevat satunnaisesti asian puolesta ja vastaan, vaihtelevin perusteluin.

"otsikko: Kannabiksen laittomuus syrjii ihmisiä

Mielenosoittajana Kalle Laukkanen, Helsinki:
1.Vahingollisempi alkoholikin on laillinen päihde. Valtion kontrolli perustuu siihen ajatukseen, ettei yksilö automaattisesti tiedä, mikä on hänelle itselleen parasta. Ihmisluonteen takia yksilö kuitenkin haluaa vapauksia, joten kaikkea haitallista ei voi mitenkään kieltää; alkoholin kieltolaki oli tästä hyvä esimerkki. Vapauksien tulisi olla vähemmän haitallisia kuin kiellettyjen asioiden.
Kannabiksen suhteen tätä logiikkaa ei ole noudatettu. Alkoholin haitat eivät yleensä jää yksilötasolle, vaan heijastuvat erittäin voimakkaasti ympäristöön. Tämän lisäksi sen yksilölliset vaikutukset ovat paljon vakavammat. Kuitenkin sitä on käytännössä mahdoton kieltää sen suosion takia.
Oletetaan nyt, että alkoholi ja kannabis olisivat suurinpiirtein yhtä haitallisia aineita. Molempia ei voi kieltää, koska ihminen tarvitsee tiettyjä vapauksia. Vain toista ei voi valita, koska aineet ovat erilaisia, ja ihmisten eri mieltymysten takia toisen aineen kieltäminen syrjisi osaa ihmisistä. Olisi siis loogista sallia molemmat aineet.
2. Kannabis sopisi lääkkeeksi. Kannabiksen nykyinen lakisääteinen asema aiheuttaa sen, ettei sitä voida käyttää lääkeaineena, johon se kuitenkin monien tutkimusten mukaan soveltuisi.
3. Myynti ja verotus olisi kontrolloitua. Myynti voitaisiin kenties siirtää kokonaan valtiolle, jolloin pimeä myynti ja sen aiheuttamat haitat vähenisivät."

Tuo on siis julkaistu versio, alkuperäinen tekstini oli pidempi muttei siinä mitään paljon olennaisempaa oikein ollut.

Myönnän että joku muu olisi voinut olla parempi kirjoittaja noiden kahden muun kohdan suhteen, mutta mielestäni tuo logiikka on myös melko tärkeää, ei pelkkä suoranainen valtiollinen etu (ja toisaalta tuo loogisuusristiriita lähinnä aiheuttaa kansalaistottelemattomuutta joka aiheuttaa sen että olisi valtiollisestikin kannattavaa laillistaa kannabis).

Ja tosiaan, en ole itse ikinä käyttänyt kannabista, näen vain että sen laillistaminen voi olla loogista, ehkä jopa valtiolle kannattavaakin.