Ei kansalaisten sormenjälkirekisterille

József Pap
Adressin tekijä

/ #9 Edelleen rikoksien ehkäisystä

22.07.2008 11:33

Hei Maria!

Kiitos osallistumisesta järkevällä kommentillasi. Valitettavasti joudun kumoamaan argumenttisi uusintarikoksista ja muutenkin pysymään kannassani. Kiinnijääneiltä rikollisiltahan kerätään jo nyt sormenjäljet (ja tarvittaessa muitakin biotunnisteita) poliisin rekistereihin, joissa niitä säilytetään rikoksen luonteesta riippuva aika. Näinollen uusintarikosten ehkäisy ei ole validi argumentti, koska siihen on jo lain sallimina keinot käytössä.

Siinä toki olet oikeassa, että jokunen (arvioiden mukaan tällä hetkellä pari sataa rikosta vuosittain ratkotaan sormenjälkien perusteella) rikos enemmän olisi mahdollista selvittää, jos meistä kaikista olisi olemassa kattava biotunnisterekisteri. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että mahdollisen väärinkäytön haitat ovat merkittävästi suurempi haitta. Puhumattakaan oikeusvaltioon kuulumattomasta ajatuksesta siitä, että kaikki kansalaiset ovat epäiltyjä kunnes toisin todistetaan.

Mitä tulee katastrofitilanteessa ruumiiden tunnistamiseen, voinemme olla yhtä mieltä nykyisenkin järjestelmän toimivuudesta ainakin oman maamme osalta. Ainut heikkous prosessissa tsunamin kaltaisen katastrofin yhteydessä on resurssien vähyys, joka johtaa joissain tapauksissa valitettavan pitkiin odotuksiin ennen lopullisten listojen selviämistä. Tähänkin argumenttiin pätevät samat perusteet kuin edelliseen, eli mahdollinen suurempi haitta ja oikeus olla olematta automaattisesti epäilty.

Osuit kuitenkin erityisen oikeaan miettiessäsi mahdollisen rekisterin hallinnan ongelmia.

Ystävällisin terveisin,