Adressi Koulukiusaamista Vastaan

susanne viinamäki
Adressin tekijä

/ #82 Kouluväkivalta karkottaa oppilaita Myllypuron ala-asteelta!!

01.10.2008 00:06



17.09.2008

Jani Jakonen

Itähelsinkiläisellä ala-asteella on käynyt oppilaskato koulukiusaamisen takia.

Helsingin Uutisiin yhteyttä ottaneen äidin mukaan kolme Myllypuron ala-asteen oppilasta on viimeisen parin viikon sisällä vaihtanut koulua henkisen ja fyysisen väkivallan takia. Lähtijät ovat kaikki samalta luokalta.

–Luokassa on kriisi, koska kolme on jo lähtenyt. Vanhemmat pitäisi pyytää paikalle keskustelemaan tilanteesta, mutta siitä on toistuvasti kieltäydytty. Tämä on pelottavaa. Oppilaisiin on käyty fyysisesti käsiksi viikoittain, sanoo nimettömänä pysyvä äiti, jonka lapsi siirtyi toiseen kouluun.

Äidin mukaan kiusaajina on neljän pojan joukko, joka erityistukea tarvitsevana on sijoitettu itseään nuorempien oppilaiden luokkaan. Äiti epäilee, että erityisoppilaat eivät saa riittävästi tukea täpötäydessä yleisopetuksen ryhmässä, mikä osaltaan lisää oppilaiden oireilua. Kiusaajat ovat pari vuotta luokkatovereitaan vanhempia.

–Maahanmuuttajia on alueella ja se pitää hyväksyä, mutta erityistukea tarvitsevia oppilaita pitäisi olla yhdellä luokalla ja yhdessä koulussa vähemmän. Ei mielestäni ole rasistista puhetta, että ne maahanmuuttajat, joilla on esimerkiksi kieliongelmia, tarvitsevat erityistukea.

Rehtori Anna Hirvonen vahvistaa, että kolme saman luokan oppilasta on siirtynyt pois Myllypuron ala-asteelta tänä syksynä.

–Vanhemmat ovat viestittäneet, että koulukiusaamista on ollut ja se on vanhempien näkökulma. He näkevät asian omalta kannaltaan.

–En kiellä, etteikö Myllypuron ala-asteellakin voisi koulukiusaamista esiintyä, mutta monta kertaa kyse on mutkikkaasta tapahtumasarjasta. Asioita selvitellään koululla aina kaikkien osapuolten kannalta. Tässä kohdin en voi tarkemmin kommentoida asioita salassapito- ja vaitiolovelvollisuuden takia, Hirvonen lisää.

Hirvosen mielestä Myllypuron ala-asteella oppimisvaikeuksista kärsiviä ja erityistukea tarvitsevia oppilaita ei ole sijoitettu normaalin perusopetuksen luokille liikaa. Hirvosen mukaan erityisoppilaita ei ole heidän koulussaan keskimääräistä enemmän.

–Kun koulutulokkaat tulevat ja luokkia muodostetaan, pyritään siihen, että luokat olisivat mahdollisimman tasapainoisia niiden ennakkotietojen perusteella, joita meillä oppilaista on.

Hirvonen myöntää kuitenkin, että Myllypuron ala-asteella on normaaliluokkiin sijoitettuna oppilaita, joille on tehty erityisluokkapäätös.

–Kaupungissa toimii erityisluokkia, joihin sijoitetaan oppilaita, joilla erityistuen tarve on erityisen suuri. Näitä erityisluokkien luokkapaikkoja ei ole Helsingissä tarpeeksi. On oppilaita jotka tarvitsisivat tuetumpaa oppimisympäristöä, mutta he joutuvat silti joskus odottamaan erityisluokkapaikkaa. Meillä on muutamia jonossa, mutta niin on useissa muissakin kouluissa.

Hirvonen ei tiedä, minkä tyyppistä tilaisuutta vanhemmat ovat toivoneet.

–Vanhempainilta tässä kyseisessä luokassa on tulossa. Joskus on järjestetty tilaisuus, jossa kriisiosapuolet vanhempineen tapaavat, mutta tässä on ollut eri syitä, joiden takia se ei ole ollut mahdollista.


*****************************************************************************

TÄMÄN JUTUN SAAMAT KOMMENTIT:

Ei ole ainut koulu jossa kiusataan. Voin kertoa että poikaani on kiusattu koulussa jo kaksi vuotta. Heti kun poikani meni elokuussa kouluun ,kiusaaminen alkoi heti. Asiaan vasta puututtiin kun poikani karkasi kesken päivää koulusta ja kieltäytyi menemästä kouluun. Minusta kouluissa yleensäkin vähätellään kiusaamista ja kiusatusta tehdään melkein syyllinen, eikä kiusaajista. Kaikki kiusaaminen pitää ottaa vakavasti ja tarttua niihin heti, eikä vaan siesota tumpit suorana ja sanota että kyllä tämä tästä. Opettajien pitää uskoa kun oppilas tulee opettajalle kertomaan kun häntä kiusataan.
Usein kiusaajat osaavat selittää asiat niin ettei he olekkaan syyllisiä vaan tämä kiusattu. Usein uhkailevat kiusattuaan että jos kertoo opettajalle hakkaavat hänet koulun jälkeen jne. Puhuvat muille sitten vielä että kiusattu on mamis jne.
Aina on kiusattu ja aina tullaan kiusaamaan, mutta rajat pitää löytyä ja heti tarttuva asioihin.
Koulun on turvattava oppilaan koulurauha. Ei opskelusta tule mitään jos jatkuvasti saa koulussa pelätä.
Olen myös miettinyt sitä että pitäisikö poikani vaihtaa koulua, mutta kiusaajien se pitäisi lähteä eikä kiusatun.
21/09/2008 2:59 pm, Vieras

Tyttäreni ko. koulua vuosina 2000-2004. Hän oli jatkuvan koulukiusaamisen uhrina ja useista yrityksistäni huolimatta tilanteeseen ei puututtu. Eräässäkin tyttäreni työnnettiin paksun lasioven läpi niin ettei ollut kaukana vakava onnettomuus. Rehtorin huolenaiheena oli se että tyttäreni oli kuulemma käyttänyt rasistista nimitystä kiusaajastaan ja siitä pyytäisikö tyttäreni sitä anteeksi. Puhetta ei ollut siitä mitenkä tyttäreni jo pitkään jatkuneeseen kiusaamiseen puututtaisiin. Kiusaaminen sai jatkua vuosia ja loppui kun tyttäreni päälle käytiin koulun urheilukentällä ja ylä-asteen oppilaat näkivät tilanteen ikkunasta ja juoksivat pelastamaan tyttöäni.. Tyttäreni luokan vanhemmista noin 5 otti yhteyttä opettajaan ja kertoivat omien lapsiensa huolesta tyttäreni vuoksi ja vaativat rehtoria viimein puuttumaan tianteeseen huolimatta siitä että kiusaajat olivat maahanmuuttajia. Tilanne oli kumminkin tyttäreni kohdalla jo niin pitkällä että hän joutui vuosia käymään keskusteluterapiaa asiasta, sekä hänen koulunkäytinsä kärsi vakavia seurauksia. Marja Spinou
21/09/2008 3:16 pm, Vieras

Mistä ihmeestä on lähtöisin tämä nykyajan pelkuruus ja lässyttäminen?

Minä olen entinen koulukiusattu ja kokemukseni ovat hyvin samoilla linjoilla kuin mitä tuosta myllypuron tapauksesta käy ilmi.

Tässä täytyy nyt ensimmäisenä muistaa KOULUN MAINE. Opettajat ja varsinkin rehtori ovat erittäin hanakkaita puolustamaan koulun mainetta keinolla millä hyvänsä. Se ei saa missään nimessä tahraantua, sillä "eihän nyt meidän koulussa mitään kiusausta ole koskaan ollut, ei koskaan ikinä. Kaikki on täysin päästä keksittyä ja rasistien omaa suvaitsemattomuutta."

Kaikki mitä kiusattu ja hänen vanhempansa sanovat käännetään heitä itseään vastaan sillä aina näissä koulun ja vanhempien välisissä keskusteluissa on mukana koulutetut työntekijät jotka on opetettu kääntämään asiat päinvastaisiksi ja kieltämään tosiasiat näsäviisastelulla. Yleensä nämä ovat juuri Sosiaaliviraston työntekijöitä.

Siitä alkaakin sitten kiusatun ja hänen perheensä painostaminen. Kiusatun vanhempia aletaan syyllistämään milloin milläkin oikein kaivamalla kaivetulla tekosyyllä rasistisista ennakkoluuloista alkoholismiin. Ja koulutettu Sosiaalivirkailija alkaa tekemään vierailuja kiusatun kotiin nuuskiakseen pienimmätkin "epäkohdat" joita voi paisuttaa ja saada hyvä tekosyy pistää kiusattu laitokseen ja kas, näin pois koulusta pilaamasta sen mainetta. Sitten kun kiusattu on viety lastenkotiin voidaan koulussa taas leveillä että "eihän täällä ole mitään kiusausta koskaan ollutkaan. En minä ainakaan näe täällä yhtään mitään." Näin näppärästi ne ongelmat lakaistaan maton alle tänäpäivänä.

Kaikessa on vain kyse koulun ja Sosiaalivirkailijoiden voimannäytöstä. He haluavat näyttää juuri sinulle kuinka heillä on nyt valtaa pistää sinut hiljaiseksi jos ei ala heidän malli maistumaan.

Joku sanoi että olisi hyvä jos olisi siellä luokassa joku porukka joka vetäisi turpaan niitä kiusaajia ja saataisiin taas järjestys. Tämä on minunmielestäni juuri se oikea tapa ratkaista asioita sillä lapset ovat erittäin älykkäitä ja myös erittäin RÖYHKEITÄ. Eikö olekin kumma juttu kun tulee tällainen tilanne eteen niin kummasti rehtorin ja Sosiaalivirkailijoiden mielipide muuttuu kiusaajista tähän sävyyn: "Eihän nyt pienet lapset voi tietää mistään mitään. He ovat aivan täysin viattomia eivätkä he edes itse tiedä mitä he tekevät."

Mistä lähtien lapsista on tullut jotain ihme pyhimyksiä jotka saavat tehdä ihan mitä huvittaa ja jos vähän käy heitä rankaisemassa niin heti on poliisin karhukopla luotiliivit päällä vaatimassa tuhansien eurojen sakkoja?

Ja lapset tietävät tämän aivan varmasti!!! He muuttuvat röyhkeämmäksi kun huomaavat että hehän saavat tehdä ihan mitä vaan kun Sosiaaliviraston virkailijat tulevat heti puolustamaan. Joku raja tälle sikailulle pitäisi jo laittaa.

Mutta, toisaalta on ihan hyvä kuten myös tässä kirjoituksessa aiemmin joku mainitsi. Mitä enemmän tällaisia tapauksia tulee ja ihmiset alkavat huomaamaan sen tosiasian minkälaiselle valheelle koko suvaitsevaisuus ja lässytys perustuu, he hylkäävät suvaitsevaisuuden vastenmielisenä ajatuksena ja alkaa uusi väkivallan aika jolloin ei enää häiriköiden päitä silitellä, vaan niitä revitään irti.
21/09/2008 3:59 pm, Vieras

Rehtori Hirvonen sanoo HU:n jutussa, että asioita selvitellään tasapuolisesti ja vanhempainilta on tulossa.

Kaikki selvitykset, suunnittelut ja vanhempain kakkukahvien odottelut pitää heittää romukoppaan ja tarttua asiaan heti.

Koulukiusattuna oleminen on niin kokonaisvaltainen kokemus, että ei olo helpotu kun oppilas palaa koulusta kotia. Se kalvaa lasta yötä päivää, vuodesta toiseen. Kaikenlainen odottelu ja byrokratia vain pahentaa nuoren ahdistusta. Peli pitää viheltää poikki samana päivänä, kun se tulee ilmi.

Se, että kouluissa ei ole enää minkäänlaista kuria, alkaa näkyä yhteiskunnassamme.
21/09/2008 6:52 pm, Vieras

Kyllä Myllypuron ala-asteella on kiusaamissa ollut vuosia, rehtori ei niitä halua myöntää koska pelkää ilmeisesti saavansa rasistin maineen.
Omaakin lastani Somalit ovat kiusaneet eikä asialle ole voitu tai haluttu voida mitään, vanhempien kanssa kun on kuulma hankalaa keskustella he eivät ymmärrä suomea..
Myllypurossa mainostetaan aina että ei meillä ole kouliukiusaamista ja jos on siihen puututaan välittömästi, mutta todellisuudessa ne ovat vain sanoja....
Rehtorihan luo koko koulun yhteishengen ja kun rehtori ei asiasta välitä niin eivät ilmeisesti opettajatkaan.
Kiusaamiseen pitää puuttua heti eikä viikkojen kuluttua,.
Nimittelyt , uhkailut ja keskisorsi kuuluvat tietyn ryhmän tapoihin niin koulussa kun koulumatkallakin.
Rehtori Hirvonen voisi mennä peilineteen ja miettiä onko hän oikea henkilö paikallaan, eikä lakaista ongelmia matonalle.
Vanhemmat voimia teille taistella lastenne turvallisen koulun puolesta !
21/09/2008 7:32 pm, Vieras


Kunnallisvaalit ovat käsillä. Olisiko aika tentata eri puolueiden kantaa miten tämä ratkaistaisiin? Olisiko aika laittaa "rikastumiselle" stoppi?
22/09/2008 12:33 pm, Vieras

Suomessahan oppilaitokset, opettajat ja rehtorit saavat tehdä mitä tahtovat eikä opetushallitusta tai opetusministeriä kiinnosta lainkaan.

Opetushallitusta ja opetusministeriä kiinnostavat vain opettajien, rehtoreiden yms. edut ja heidän etujen ajaminen.
Tästä asiasta pitäisi tehdä riittävän julkinen jolloinka se alkaisi kiinnostamaan myös opetusminiteriä ja opetushallitusta.

Muuten opetushallitus yms. opettajien etujärjestöt yrittävät vaientaa ikävät asiat kuoliaaksi kuten tässä tapauksessa:
http://innofocus.petrilopia.net/

Oppilaitosten, opettajien ja rehtoreiden tekemiset pitäisi saada julkisuuteen.
22/09/2008 1:23 pm, Vieras

tähän mielipuoliseen tilanteeseen täytyy puuttua HETI.
karmea aikapommi kytemässä(ja kärsijöinä kantaväestön lapset)
miten jo nyt ollaan tässä tilanteessa, vaikka maahanmuuttajia on melko vähän täällä?mikä se tilanne tuleekaan olemaan jos tänne saapuu ne toivotut sadattuhannet maahanmuuttajat?
22/09/2008 1:27 pm, Vieras

Lisää aiheesta sekä kommentteja voitte lukea:
http://www.helsinginuutiset.fi/Uutiset/Arkisto/2008/09/17/Kouluvakivalta-karkottaa-oppilaita-Myllypuron-ala-asteelta/(offset)/60