Ei ydinvoimalaa Simoon

Pekka Oinonen
Tornio

/ #41 Minne katosi lohijoki?Lauhdevedet ja luonnonsuojelu

10.10.2008 07:16

Simo kuuluu varsin yllättäen Simon kunnanjohdon kannattamana FennovoimaOy:n kaavaileman uuden( ensimmäisen) ydinvoiman tuotantolaitoksena paikaksi.
Kunnanjohtaja on aikaisemmin saanut suosiotaan ylläpidettyä kehittämällä ja mainostamalla Simoa lohi-ja erämatkailukuntana.
Ilmeisesti hän ainakin on täysin kääntänyt kelkkansa ja ruvennut yhdessä puoluetovereidensa (?)kanssa rakentamaan lämminvesivarastoa Simon edustalle. Lohen ja muiden vaelluskalojen sekä titenkin muiden, paikallisten kalalajien lisääntymis- ja vaelluskäyttäytymisestä ei kai piitata.
Perämeri ja Pohjanlahti ovat luontaisesti varsin karu makea/murtovesiympäristö, ja tasapainotilaltaan varsin herkkä sellainen.
Perämeren ekologisen tilan ja vedenlaadun on todettu parantuneen, ja useiden tutkimuslaitosten toimesta myös sen vedenlaadun säilyttämistä pidetään tärkeänä.
Lauhdevedet, jotka Simon laitos ottaisi makeasta (meri)vedestä, tulisivat lämmenneinä n. 14 asteeseen tuottamaan liuenneen fosforin ja typen osalta merkittävän nopeakiertoisen ravinnelisän Perämeren vesialueella.
Tämä kaikki tapahtuisi Perämeren luontaisen "horros" kierron, talven aikana.
Kesäaikanahan ydinvoimalan voimantuotanto on perinteisesti seisahduksissa ja laitos kiinni huollon ajan. Kesällä lauhdeveden määrä ja lämpötila ylittäisivätkin roimasti ympäristön sietokyvyn.
Tornionjoki, joki on vihdoinkin(!!!)alkanut näyttää tuloksia oikeana lohijokena, tulisi myös kärsimään,lisääntyneen särkikalatuotannon, lisääntyneen predaation, ja ei-luonnollisten lajien, kuten merimetsojen sekä titenkin hylkeiden takia.
Ihmettelen kovasti Simon iäkkäiden päättäjien nopeaa puoltavaa ratkaisua , ja sitä mihin he ovat valmiita pakottamaan jälkisukupolvia mukautumaan, koko Kemi-Tornion alueella.
Vaikutuksethan eivät rajoittuisi pelkästään ”heidän” edustan merialueelleen, vaan
koko Pohjanlahden vesille ja rannikolle, sekä manner-Lappiin, pitäähän käytetty uraanikin johonkin varastoida!