Dalton Alpakalle elämä


Vieras

/ #43

08.08.2011 10:04

Mutta iltasanomat ei ehkä kaikessa asiantuntevuudessan tiedä sitä, että tuberkuloositesti tehdään kamelieläimille ihokokeena vrt. ihmisille tehtävä mantouxin koe. Lainsäädäntö sanoo, että alpakalta on testattava tuberkuloosi lähtömaassa, sekä Suomessa myöhemmin. Tämä johtuu siitä, että kyseisessä ihokokeessa on epäluotettavuutta. Mutta on katsottu, että jos eläin testataan ensin lähtömaassa ja sen jälkeen suomessa pari kertaa, niin tulosta voidaan pitää luotettavana.

Tämän alpakan kohdalla maahantuoja eli tämä Eija Lehto ei ole huolehtinut siitä, että k.o. eläimellä olis asiat kunnossa ennen maahantuontia. On pikaisella googletuksella löydettävissä taulukko kaikista taudeista jotka pitää olla testattuna ennen maahantuontia! Joten pitäisin tätä tapausta tämän oululaisen omana vastuuntunnottomuutena ja huolimattomuutena. Ja olisiko tästäkään noussut näin iso kohu, jos kyseeesä ei olisi noin harvinaisen söpö eläin, vaan esim. ilman vaadittavia tautitodistuksia Suomeen tuotu nauta tai sika?

Ja kaikki varmaan ymmärtää, että jos näistä säädöksistä tehtäisiin poikkeuksia, niin niitä pitäisi tehdä kaikkien tuotantoeläimien kohdalla yhtälailla? Eli ensiviikolla ilman todistuksia tuotu nauta pitäisi jättää henkiin ja sitten ihmetellään, että miten Suomessa esiintyykin tauteja, joita ei erittäin tarkkojen säädöksien vuoksi ole vuosikymmeniin esiintynyt?

Ja sitä paitsi tämän Eija Lehdon on ollut rekisteröidyttävä maahantuojaksi ennen alpakan maahantuontia. Ja tässä ohjeet, mitä hänen olisi pitänyt tehdä heti eläimen perille saapumisen jälkeen:

6. Suomeen saapuvien lähetysten tulotarkastukset

Eläimet, tuotteet ja niiden tunnistusmerkinnät sekä muut asiakirjat (esim. hevos- tai nautaeläinpassi) on tarkastettava välittömästi saapumisen jälkeen määräpaikassa. Tarkastuksesta vastaa toimija, joka on rekisteröitynyt tuojaksi. Jos tarkastuksen suorittaja toteaa, että asiakirjat tai tunnistusmerkit eivät täytä lainsäädännön edellyttämiä vaatimuksia tai ne ovat puutteelliset tai jos eläimen epäillään levittävän tarttuvaa tautia, eläimet on eristettävä välittömästi ja asiasta on ilmoitettava kunnaneläinlääkärille.

Eli tämä maahantuoja ei ole hoitanut mitään velvollisuuksiaan.

Mielestäni tämä lainsäädäntö on asiallinen, koska sillä voidaan ehkäistä Suomessakin eläinten joukkoteurastuksia. Eli sallimalla testaamattomien eläinten maahantuonnin (ja sehän pitäisi sallia, koska ei lakeja voi silloin tällöin jättää noudattamataa) olisitte valmiita riskeeraaman satojen, ellei tuhansien eläimien hengen? Ei kovin eläinrakasta..

Lähde:
https://helda.helsinki.fi/​bitstream/handle/1975/8063​/Alpakoiden%20ja%20laamoje​n%20tuonti%20tutkielma.pdf​?sequence=3